Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Unde este mediul de afaceri din România ca să comenteze cazul Ferma Dacilor? Unde a fost când s-a întâmplat tragedia de la Crevedia?

Ferma Dacilor - incendiu

Urmările incendiului de la Ferma Dacilor/ Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Mediul de afaceri se odihnește, pe bună dreptate, se află la capătul unui an greu în care, din nou, timp de 12 luni, s-a muncit și, în ciuda tuturor văicăriri, s-au făcut afaceri cu venituri excepționale, creșteri de două cifre. Din păcate însă, degeaba, pentru că profitul a lăsat de dorit în multe locuri, a fost zero sau pe minus.

Un an greu, în care în ultimele șase luni mediul de afaceri l-a înjurat pe Marcel Ciolacu, pentru că a oprit bunătate de scutiri, facilități, ajutoare, amnistii și altele de felul acesta - și, mai rău, pentru că vorbește prostii, cică criminalitatea fiscală ar fi de circa 10% din PIB...

Un an greu în care, în ultima lună, ca de obicei, mediul de afaceri s-a prezentat plin de cadouri de sezon la inspectorate, agenții, direcții, administrații și altele de felul acesta, pentru a-și arăta recunoștința pentru inspecțiile severe pe care le fac diversele instituții și pentru modul profesionist în care sunt date autorizațiile necesare.

Un an greu în care, 365 de zile, mediul de afaceri a fost foarte implicat în mersul treburilor în România dând indicații, recomandări, soluții, exemple de bune practici – a pus umărul, cum se spune. Sănătate, educație, infrastructură, administrație, industrie, finanțe, totul, dar absolut totul merge mai bine, pentru că mediul de afaceri a fost implicat.

Așadar, cei circa 1,8 milioane de oameni de afaceri din România nu comentează despre Ferma Dacilor și Crevedia, pentru că acestea sunt cazuri izolate și este imposibil să se întâmple în altă parte. Generalizarea că în România este multă corupție este falsă, două cazuri, evident, nu reprezintă regula. Și dacă ar fi de blamat cineva, acestea sunt instituțiile supradimensionate ale statului, de aceea mediul de afaceri se delimitează de afirmațiile că între el și autorități există relații suspecte, trafic de influență, clientelism politic și alte astfel de “legături primejdioase”. De vină sunt Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Raed Arafat, toți ceilalți de la vârf, mediul de afaceri joacă corect și responsabil.

Mediul de afaceri din România consideră că totul este în regulă în sănătate, educație, infrastructură, administrație, industrie, finanțe și că nu sunt necesare alte comentarii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problemele cu explozia de la Crevedia si cu incedniul de la Ferma Dacilor au fost rezultatul unor INSTITUTII DE STAT care nu si-au facut datoria. Al unor LACUNE LEGISLATIVE lasate fir din incompetenta, fie in mod expres, de catre cei care isi spun juristi si sunt, si ei, functionari ai statului, nu din cei angajati de catre mediul privat la diverse intreprinderi. Cei de la stat trebuie sa isi faca datoria, adica daca trebuie sa controlezi, controlezi cu adevarat, indiferent de cine e patronul afacerii si refuzi orice mita, Daca trebuie sa dai amenzi, dai. daca legislatia e incompleta sau confuza si nu te lasa sa faci ce trebuie, dai alarma public. Cei de la privat sunt platiti de patron, deci pot luneca usor catre lucruri incorecte daca patrinul e, asa cum se intampla de multe ori in tara Mioritei, un om fara principii. Cei de la stat insa sunt platiti din banul public ca sa controleze cum se aplica si se respecta legislatia. Ceea ce nu s-a facut in nici una din cele doua cazuri. Sper ca pedepsele sa fie pe masura, nu cu "suspendare" ("suspendare" data eventual de vreau judecator care va avea o "pensie speciala").
    • Like 1
  • Mediul de afaceri doarme pe coadă, la fel ca Colegiul Medicilor cind e vorba de un caz de malpraxis sau de mită.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Inca un articol tovarasesc care incrimineaza in amsablu mediul de afaceri. Nici tovarasul Iliescu Ion nu putea sa o faca mai bine infierand capitalismul. Evident ca daca esti in segmentul din mediul privat care face afaceri cu statul nu poti decat sa iti scuzi binefacatorul si iti doresti taxe mari, sclavie fiscala si caini cu ciolaci in coada. In schimb privatul care abia se mentine pe linia de plutire trebuie cocosat si mai mult iar statul trebuie sa creasca mai ca o corporatie pe spatele lui. Pana nu constientizam ca statul umflat cu oameni incompetenti angajati si promovati pe relatii, nu pe merit este cel mai mare dusman al prosperitatii nu vom creste economic. Ar fi dezirabil sa nu asteptam sa ajungem in situatia Argentinei pentru a schimba macazul si a trece la un stat, guvern si parlament suplu, la dereglementare si debirocratizare, reforme care trebuie sa aiba loc si la nivelul UE.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult