Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Unde este mediul de afaceri din România ca să comenteze cazul Ferma Dacilor? Unde a fost când s-a întâmplat tragedia de la Crevedia?

Ferma Dacilor - incendiu

Urmările incendiului de la Ferma Dacilor/ Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Mediul de afaceri se odihnește, pe bună dreptate, se află la capătul unui an greu în care, din nou, timp de 12 luni, s-a muncit și, în ciuda tuturor văicăriri, s-au făcut afaceri cu venituri excepționale, creșteri de două cifre. Din păcate însă, degeaba, pentru că profitul a lăsat de dorit în multe locuri, a fost zero sau pe minus.

Un an greu, în care în ultimele șase luni mediul de afaceri l-a înjurat pe Marcel Ciolacu, pentru că a oprit bunătate de scutiri, facilități, ajutoare, amnistii și altele de felul acesta - și, mai rău, pentru că vorbește prostii, cică criminalitatea fiscală ar fi de circa 10% din PIB...

Un an greu în care, în ultima lună, ca de obicei, mediul de afaceri s-a prezentat plin de cadouri de sezon la inspectorate, agenții, direcții, administrații și altele de felul acesta, pentru a-și arăta recunoștința pentru inspecțiile severe pe care le fac diversele instituții și pentru modul profesionist în care sunt date autorizațiile necesare.

Un an greu în care, 365 de zile, mediul de afaceri a fost foarte implicat în mersul treburilor în România dând indicații, recomandări, soluții, exemple de bune practici – a pus umărul, cum se spune. Sănătate, educație, infrastructură, administrație, industrie, finanțe, totul, dar absolut totul merge mai bine, pentru că mediul de afaceri a fost implicat.

Așadar, cei circa 1,8 milioane de oameni de afaceri din România nu comentează despre Ferma Dacilor și Crevedia, pentru că acestea sunt cazuri izolate și este imposibil să se întâmple în altă parte. Generalizarea că în România este multă corupție este falsă, două cazuri, evident, nu reprezintă regula. Și dacă ar fi de blamat cineva, acestea sunt instituțiile supradimensionate ale statului, de aceea mediul de afaceri se delimitează de afirmațiile că între el și autorități există relații suspecte, trafic de influență, clientelism politic și alte astfel de “legături primejdioase”. De vină sunt Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Raed Arafat, toți ceilalți de la vârf, mediul de afaceri joacă corect și responsabil.

Mediul de afaceri din România consideră că totul este în regulă în sănătate, educație, infrastructură, administrație, industrie, finanțe și că nu sunt necesare alte comentarii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problemele cu explozia de la Crevedia si cu incedniul de la Ferma Dacilor au fost rezultatul unor INSTITUTII DE STAT care nu si-au facut datoria. Al unor LACUNE LEGISLATIVE lasate fir din incompetenta, fie in mod expres, de catre cei care isi spun juristi si sunt, si ei, functionari ai statului, nu din cei angajati de catre mediul privat la diverse intreprinderi. Cei de la stat trebuie sa isi faca datoria, adica daca trebuie sa controlezi, controlezi cu adevarat, indiferent de cine e patronul afacerii si refuzi orice mita, Daca trebuie sa dai amenzi, dai. daca legislatia e incompleta sau confuza si nu te lasa sa faci ce trebuie, dai alarma public. Cei de la privat sunt platiti de patron, deci pot luneca usor catre lucruri incorecte daca patrinul e, asa cum se intampla de multe ori in tara Mioritei, un om fara principii. Cei de la stat insa sunt platiti din banul public ca sa controleze cum se aplica si se respecta legislatia. Ceea ce nu s-a facut in nici una din cele doua cazuri. Sper ca pedepsele sa fie pe masura, nu cu "suspendare" ("suspendare" data eventual de vreau judecator care va avea o "pensie speciala").
    • Like 1
  • Mediul de afaceri doarme pe coadă, la fel ca Colegiul Medicilor cind e vorba de un caz de malpraxis sau de mită.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Inca un articol tovarasesc care incrimineaza in amsablu mediul de afaceri. Nici tovarasul Iliescu Ion nu putea sa o faca mai bine infierand capitalismul. Evident ca daca esti in segmentul din mediul privat care face afaceri cu statul nu poti decat sa iti scuzi binefacatorul si iti doresti taxe mari, sclavie fiscala si caini cu ciolaci in coada. In schimb privatul care abia se mentine pe linia de plutire trebuie cocosat si mai mult iar statul trebuie sa creasca mai ca o corporatie pe spatele lui. Pana nu constientizam ca statul umflat cu oameni incompetenti angajati si promovati pe relatii, nu pe merit este cel mai mare dusman al prosperitatii nu vom creste economic. Ar fi dezirabil sa nu asteptam sa ajungem in situatia Argentinei pentru a schimba macazul si a trece la un stat, guvern si parlament suplu, la dereglementare si debirocratizare, reforme care trebuie sa aiba loc si la nivelul UE.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult