Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O doamnă care se uită în autobuz la reel-uri cu sonorul la maximum și un vânzător care îți apucă telefonul. Momente mici în care hrănim haosul, dând vina doar pe politicieni

femeie in autobuz

foto: Profimedia

Aș vrea să vă propun câteva întrebări pentru weekendul ce urmează, după unul plin de ură, frică și frustrări.

În funcție de vreme, distanță și starea de spirit, circul cu bicicleta, cu mașina, autobuzul sau trenul. Cu mașina ajung des pe bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu, unde există o singură bandă care, împreună cu pista de biciclete, devine suficient de lată încât să încapă două mașini. Așa că foarte mulți șoferi profită de acest lucru și se comportă ca pe un drum cu două benzi.

În Sibiu avem mulți kilometri de piste pentru biciclete, așa că sunt și mulți oameni care folosesc acest mijloc de transport. Se mai întâmplă să apară accidente, care sunt relatate de publicațiile locale și postate pe Facebook. Uneori când apare o știre despre un asemenea accident, apar și câteva reacții cu „ha-ha” și comentarii lipsite de empatie.

În ultimii ani, am ajuns să am un hobby nou: drumețiile. Am mers pe multe trasee minunate, iar gunoaiele din plastic sunt nelipsite – indiferent cât de dificil este traseul, măcar un ambalaj de la un baton proteic se găsește undeva.

Zilele trecute am mers cu autobuzul, iar când am ajuns la autogară, mi-am cumpărat o apă. Folosesc „Face scan” pentru plata cu cardul, dar POS-ul era pus într-un loc incomod, așa că am încercat să țin telefonul în așa fel încât să se poată debloca. Angajatul de la magazin s-a enervat în cele două-trei secunde cât a durat operațiunea, mi-a pus mâna pe telefon ca să-l așeze în poziția în care știa el că funcționează și s-a plâns, iritat, că așa fac toți clienții. N-am mai stat să-i explic prea multe – i-am spus doar că nu e normal să reacționeze atât de nervos.

Acum sunt în autobuz. Nu e foarte aglomerat; cel mai aproape de mine este o doamnă, în dreapta mea, aflată pe la jumătatea vieții. Ne desparte un singur scaun. De o jumătate de oră se uită la reel-uri cu sonorul dat aproape la maximum. Am așteptat să văd dacă are vreun moment în care să privească în stânga și să se gândească că m-ar putea deranja. Nu s-a întâmplat acest lucru, cred că, la un moment dat s-a plictisit să dea scroll, dar a început de curând din nou.

Așa că, întrebările mele sunt următoarele: în ce măsură sunt vinovați politicienii PSD, PNL, AUR, UDMR, USR, POT, SOS, George Simion, Marcel Ciolacu, Klaus Johannis sau Nicușor Dan pentru aceste lucruri și ce ar putea face ca să le rezolve? Mai important: unde se termină treaba lor și unde începe a noastră? Cât de mult ne afectează răul făcut de politicienii de care ne plângem?

Câtă responsabilitate avem fiecare dintre noi pentru faptul că anumiți oameni au ajuns să ne reprezinte? De ce i-am votat tocmai pe ei? De ce nu sunt alții în locul lor? De ce nu suntem noi în locul lor?

Oare a intrat cineva în casa noastră, ne-a făcut mizerie și ne-a făcut să ne certăm între noi?

„Francezii...”, „rușii...”, „americanii...”

– „Ok... ok...”

O să încerc să schimb puțin întrebarea: a intrat oare cineva „în casa noastră” și a profitat de slăbiciunile noastre?

Cât de mult rău există, de fapt, în jurul nostru și cât de mult contribuim și noi la el, începând de la cele mai mici gesturi? Cine este stăpân asupra răbdării cu care așteptăm să ni se întoarcă binele făcut? Cine este responsabil de empatia selectivă de care dispunem?

Nu poate nimeni măsura câtă vină poartă fiecare dintre noi pentru starea comunității noastre, și nici noi nu știm, de cele mai multe ori, unde se termină treaba noastră și unde începe a celorlalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Peștele de la cap se-mpute. Dar totodată ”capul” sau ”capii” ni-i alegem noi, societatea. Care societate e vulnerabilă la propaganda capilor deja aleși (aleși tot prost, desigur) și la toate celelalte miș-maș-uri ale lor. Astfel că vom alege, de regulă hipnotizați, cam ce vrea ”capul” Sistemului. Astfel i-am ales pe Băsescu, Johannis iar acum pe Nicușor. Într-o țară, când schisma dintre societate și ”capul” societății ajunge total inacceptabilă și insuportabilă, se produce o schimbare radicala. Într-un mod pașnic sau uneori, din păcate violent (ca în 1989 de exemplu). Noi am avut acum la aceste alegeri prezidențiale ocazia să facem o schimbare radicală într-un mod absolut pașnic, legal, democratic. Nu era vorba de distrugerea țării sau de renunțarea la direcția Vest și aservirea ei Estului, cum a măcănit propaganda celeilalte tabere, ci de CURĂȚENIE GENERALĂ în propria ogradă, fără a accepta impuneri nici din Est nici din Vest. Dar lumea s-a temut prostește. N-a fost să fie. Presiunile de tot felul, propaganda hipnotică (cum ar fi de exemplu drumul european versus direcția rusească), fraudele morale (precum frica indusă artificial) și chiar materiale (precum fraudele organizate la vot), toate au dus la rămânerea țării în aceeași mocirlă a trecutului. Când lumea va realiza asta va fi prea târziu. Sistemul ocult național, nășit de la Bruxelles, se întărește pe zi ce trece. Iar România va rămâne pe aceeași direcție descendentă, spre fundul prăpastiei neomarxiste. Deocamdată ”am ratat clipa”. Ce va fi pe viitor vom vedea. oricum bine NU va fi sub nicio formă.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mai, eu cred că tu ești nebun. Nebun de legat. Dar du-te mă unde crezi că este binele tău. Cum poți să persisti în imbecilitate? Mă rog, să zicem ca asta nu ți se poate imputa. Asta este capacitatea ta de, rațiune este prea mult spus. Dar nu,tu nu esti chiar atat de retardat. Tu ești o bestie care vrea, cu tot dinadinsul să-și impună inepțiile care frizează trădarea poporului. Tu vrei răul acestei țări. Tu vrei să acceptăm supunerea în fața unor descreierati cultivați de niște fosile, din păcate încă în viață, niște fosile venite cândva în fața hoardelor ruse pentru a prelua puterea și a închina țara utopiei dezastruoase de la moscova, de la criminalul, fără empatie, ce-ți mai place vorba asta, stalin. Peste ani a apărut o clonă, cuvânt la modă, a lui, putin însoțit, ca și originalul, de o bandă de imperialisti revansarzi: medvedev, pescov, lavrov și multi alții. Tu ești surd, sau handicapat încât nu auzi, te faci că auzi în ticăloșia ta, toate criticile aduse României și dacă ar fi doar atât, dar și amenințările la adresa țării, libertății poporului. Toată clica debusolata care îl urmează pe monstrul c.g. și banda de lotri, protejați ai lui este "creatia" odioasei, din totdeauna, rusii. Putin vrea distrugerea lumii libere europene, dementul senil de la casa albă vrea același lucru. Două, din păcate, puteri ce vor cu orice chip și preț să domine, prin inrobire întreaga lume. Iar al treilea mare periculos, mânat de aceleași gânduri, china abia așteaptă să-i netezeasca calea cei doi demenți, care, mai devreme sau mai târziu, își vor da în cap unul altuia, pentruca alt ceva nu sunt capabili. Omenirea este la o mare răscruce, vitală, iar tu, cei ca tine si adulatii voștri, niște cozi de topor ai omenirii, civilizației, nu faceți decât să le facilități ororile.
      Ai să debitezi aceleași inepte calificări la adresa mea, dar nu dau doi bani pe tine și elucubrațiile tale. Asta am avut de spus la adresa ta și a tuturor celor ca tine. Pentru moment, ați pierdut, nu o bătălie, războiul și ăsta mă face fericit. Știu, că profitând de ceeace spuneți voi în tembelismul vostru,că nu este-democrația, veți urla în continuare, dar dacă mai există oameni adevărați, care vor și apară țara veți fi reeducati, nu cum ar fi făcut simion, unii, mulți dintre voi, iar demenții periculoși vor fi bine izolați.
      • Like 6
    • @ Zugravu Mircea
      Vezi și răspunsul către tine la articolul acela de mai înainte cu link-ul

      https://republica.ro/cine-e-calin-georgescu-e-mesia-e-un-apostol-e-intruparea-lui-ioan-gura-de-aur-e-un-sfant-securist-cine

      Rămâne cum am stabilit acolo.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Szabo bacsi, tu de unde ai inceput sa te strici, de la cap ori din alte parti?
      Ce mai astepti? Pune un filmulet cu tine actele-ti taind si ochii-ti plangand (am vazut ca poti scrie cu cratima, deci clar esti troll, nu suvernist autentic).

      Singura categorie de educatie la care Semi-om a castigat e "fara liceu absolvit". Nu te pune pe ganduri?

      In curand pleaca si Orban Viktor de la guvernare., sa vad cum jelui-te-vei atunci.
      • Like 5
    • @ haim_mononucleozovici
      După cum am mai scris și altă dată, cred că pe 1 decembrie 1918, cei adunați la Alba Iulia pentru a pune în practică Marea Unire a românilor, nu cred că aveau, în imensa lor majoritate prea multe studii. Vrei să zici că și ăia erau un fel de ”pleava societății” care n-ar fi meritat băgați în seamă? Că poate erau cu rușii, fiindcă se depărtaseră de la ”calea europeană” a Imperiului Austro-Ungar. Nu-i așa?
      P.S. Dacă zici că sunt troll ce sens are să mă bagi în seamă? Te răsfeți. Dar poate nu mai știi nici tu ce să crezi. Ai pornit de la postulatul că TOȚI suveranștii sunt niște imbecili fără școală. Probabil și Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Manuela Hărăbor, Mugur Mihăescu, Marius Tucă, Ion Cristoiu, Av. Gheorghe Piperea, Anca Alexandrescu, prof. Dan Dungaciu, prof. Adrian Severin etc etc etc etc etc etc or fi și ei niște imbecili fără școală. Să-i cercetăm și pe ei dacă știu să scrie cu cratimă :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Carora li se adauga: Lucretiu Patrascanu, Dr Petru Groza, Mihail Sadoveanu, Mihai Beniuc , Panait Istrati si multi, multi altii. Si fara nicio legatura trebuie totusi mentionati aici si talibanii din Afganistan care, la fel ca si zeul lor, Socrate, detesta democratia.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Tot dupa cum in urma cu aprox 2 ani scriai ca nu mai vezi rostul pentru care scrii pe Republica, drept pentru care decideai sa te retragi.Nu-mi mai amintesc insa sa fi pomenit ca e posibil sa revii. Ce te-a determinat ? In mod sigur insa acum 2 saptamani ai scris cu degetelele d-tale aceste intelepte vorbe :" Zbateri inutile: Simion e viitorul președinte. Vorbim după 18 mai." Ce vroiai sa spui de fapt? Era vorba despre o teza demonstrabila din tratatul de "suveranism stiintific" sau o urare din categoria : Las' c-o sa vedeti voi?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Cine e cu Nicușor autistul securistoid sclavul lui Macron, e lumina lumii, în schimb cine e cu opoziția suveranistă și patriotică a lui Simion e ”ACEFAL”? Chiar așa să fie toți-toți, sau numai eu? Dar ziceți voi că suveraniștii sunt agresivi iar voi sunteți niște finuți.... De finuți ce sunteți o țineți numai în înjurături, jigniri și dispreț.... O să fiu atent cât de finuț o să vă manifetați, voi ăștia buni și deștepți când veți pierde finala :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Andrei check icon
      Și nici Ștefan cel Mare nu era olimpic la mate. Și alte sofisme..... Până una-alta, se ieftinește petrolul ca să îndeplinească profețiile. De fapt greșesc. Se scumpesc cipurile din apă ca împreună, să ajungă la prețul petrolului, bineînțeles pentru conformarea la profeții. E clar?
      • Like 3
    • @ Dorina Saramet
      Întocmai. Îmi confirmați spusele: inteligența și instruirea școlară NU sunt apanajul unei anumite tabere politice. Eu combăteam teza că suveraniștii sunt toți niște imbeciluți neșcoliți care nu știu nici măcar să folosească scrierea cu cratimă. Însă adevărul e că există oameni de TOATE felurile și în tabăra Dvs și în a noastră.
      Până una-alta mulți, prea mulți din tabăra Dvs aplaudă renunțarea la democrație, dovedită la anularea mizerabilă a alegerilor de anul trecut. Pentru ei (sper că nu și pentru Dvs) faptul că a fost anulat întreg procesul electorat fără dovezi și fără temei legal și ulterior a fost blocat un personaj antipatizat de ei, e un motiv suficient de bucurie. Principiile democratice rămân la ”și altele”. Ce nevoie au ei să se împiedice de votul ”proștilor”?
      • Like 0
    • @ Dorina Saramet
      Am revenit fiindcă sunt un fraier. Doar sunt suveranist, deci se confirmă, nu-i așa? :-) :-)
      Uite acum, după 18 mai vorbim. Credeam sincer că Simion va câștiga. Încă mai cred că în condițiile în care Sistemul nu se încorda din toate încheieturile să-l propulseze pe Nicușor (și cu metode corecte dar și multe incorecte), în mod normal Simion n-avea de ce să piardă. Dar el a fost chiar singur împotriva unui Sistem pervers și extrem de putrenic, fiind susținut și din afară. Nu Simion sau Georgescu au fost susținuți de ruși (ce aberație!!!) ci Nicușor a fost susținut și pe față și pe din dos de Macron și Sistemul lui securist.
      În legătură cu fraza ”Las' c-o sa vedeti voi” nu înțeleg exact la ce vă referiți. Simion a spus mereu că are ce are cu cei din CONDUCERE, care s-au dovedit corupți, trădători de țară, pe scurt infractori. Ce să aibă cu oamenii simpli? Oamnii simpli n-au nicio vină, indifernt de opțiunile politice. Dacă au simpatizat cu un sistem mafiot aliniat în spatele lui Nicușor, au făcut-o din bună credință. Nimeni din nicio tabără n-a vrut răul țării. Toți au vrut binele ei, numai că l-au înțeles în felul propriu. Dar cu cei de sus, cu cei mânjiți altfel stă treaba. ei trebuie să răspundă ÎN JUSTIȚIE. Acum, desigur nu se mai pune problema, că justiția e în mâinile lor. Rămâne pentru altă dată, când se va putea face o curățenie generală în stat și înfrânt Sistemul subteran mafiot.
      • Like 0
    • @ Andrei
      Goergescu era și este (cu foarte puține excepții) coerent și chiar vizionar în spusele lui. Doar că se exprima adeseori metaforic și în principii generale. Însă raționaliștii pur-sânge, cei depărtați de spiritualitate, materialiștii și cei bolnavi de autosuficiență nu pot înțelege spusele lui și le percep ca pe niște simple bazaconii emise de un nebun.
      Iar sarcasmul tău chinuit e lipsit total de talent, cum altfel? Dacă veneai cu un sarcasm mai inspirat, mai inteligent, chiar l-aș fi apreciat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Să vezi "coerență" și "vizionarism" în tâmpeniile debitate de guru spune mai multe despre tine decât despre el...
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Szabo-bacsi, tot va arde de 1 decembrie 1918? Ce sa mai zic de 3 august 1919, cand armata romana a intrat in Budapesta. Te doare nu?
      Cum sa spui ca delegatii romani de la Marea Unire nu aveau scoala? Poate fata de oamenii de azi, dar fata de romanii de atunci, ei erau intelectualii satelor, erau elita orasenilor si cei mai viteji dintre soldati. Rusine sa-ti fie ca ai scris asa ceva, Szabo-bacsi.

      Cat despre "telectualii" amintiti de tine, niciunul nu are nicio pregatire temeinica: niste actori, un fost politician celebru pentru un scandal de coruptie in Parlamentul European si necunosterea formulei apei? ala e educatul pro-simionist? Sa-l stapanesti sanatos.

      Inca o data: dupa educatie, singura categorie la care a castigat Semi-om e cei fara liceu. Astia sunt ai tai, Szabo-bacsi.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Szabo-bacsi, instruirea e exact apanajul alora din tabara decentilor.
      Cat despre cratima, ma-ta n-are cratima, ca e "az anyadat".
      Imi place sa trollez trolli.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      ove check icon
      Mai omule,chiar nu te-ai saturat?Ca noi ne-am cam sictirit .Chiar nu ai si tu alte treburi,un hobby,o viata a ta?Am inteles,am citit, iti stim toti opiniile,parerile.Deja te repeti si te tot repeti fara oboseala.Ajunge,monopolizezi toate comentariile,nici nu e nevoie sa citesc ce scrii,stiu dinainte.Am inteles,suntem prosti,am votat la fel de prost,o sa vedem noi bla,bla,bla.Este suficient.Sau comenteaza si la alte articole,nu doar politica .Imi amitesc un comentariu de al tau de acum cativa ani ,era vorba de o tara nordica(Suedia parca) in care explicai de ce sunt aia unde sunt si de ce noi nu putem fi ca ei.Ti-as fi dat 100 de like-uri daca puteam.Acel comentariu putea fi publicat pe post de articol in Republica.Ai talent in ale scrisului.Pacat , ne omori efectiv cu suveranismul asta.Ni s-a acrit ,e mult prea mult.Oricum nu convingi pe nimeni.
      • Like 4
    • @ ove
      Nu vreau să conving pe nimeni. Îmi spun doar părerile. Te-ai săturat de părerile mele? Crede-mă că și eu m-am săturat de părerile voastre. De aia nu mă pot abține să îmi expun propriile păreri în contrapondere. Oricum vorbesc civilizat, care e problema ta și a voastră? Trebuie cumva ca Republica să fie doar un fief neomarxist? La articole e clar că da, fiindcă de asta a fost creată. Dar și la comentarii?!? Nu e corect să existe și alte păreri și să dezbatem frumos, civilizat? Eu mă mir dimpotrivă că nu mai sunt vizibili și alți comentatori, cu păreri ca ale mele, fiindcă știu că există undeva ascunși. Cred că le e frică de jignirile voastre. Vreți să-i intimidați pe toți cei de alte păreri. Și vă e necaz că eu nu mă las păgubaș după câte mizerii mi se torn în cap. Asta a propos de cât de ”finuți” sunteți voi nicușoriștii neomarxiști și cât de ”agresivi” suntem noi suveraniștii. Deocamdată eu sunt cel civilizat și voi sunteți cei agresivi. Recunosc însă că tu ești mai civilizat în dialog decât mulți dintre camarazii tăi care comentează pe aici. Eu expun idei și argumente, voi răspundeți (repet, nu neapărat tu) aproape numai cu invective, cu atac la persoană. Doar-doar voi dispărea. Poate voi dispărea odată și odată de pe platformă, dar numai când vreau eu, niciodată în urma jignirilor și agresivităților voastre. Sau dacă cumva voi fi banat de platformă. Până atunci, dacă nu agreezi ce scriu, ignoră-mă.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Iar să nu vezi deloc-deloc sistemul securist adunat în spatele lui Nicușor, dar să vezi ca reală fantoma pericolului rusesc care atacă NATO (?!!!?), spune și despre tine și despre lipsa discernământului tău destul de multe. IQ-ul tău e acolo, cu 3 cifre, așa cum trebuie. Dar degeaba e IQ dacă nu e discernământ. Sau mai pe românește, degeaba e inteligență dacă nu e și înțelepciune....
      P.S. Și atenție! Tocmai asta înseamnă de regulă și înțelepciunea: acolo unde alții nu discern decât un amalgam haotic și aberant, tu să discerni și să extragi informația reală, esența, ordinea, coerența, să ai intuiția vizionară... Și nu mă refer neapărat la discursurile lui Georgescu, așa cum te-ar duce pe tine gândul, ci la lume și viață în general :-) :-)
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Deși eu nu sunt troll, tu trolează-mă dacă asta te face fericit. Nu putem să ne facem ”vorba aia” în gusturile oamenilor :-) :-)
      P.S. Îți dau dreptate cu un singur lucru. Am greșit (m-am pripit) cu categorisirea reperezentanților de la Alba Iulia. Scuze. În rest, ai în majoritate opinii gen ”varză de Bruxelles”, ori greșite ori exagerate și oricum expuse cu malițiozitate. Deh, ca un troll wannabe, n-am ce să-ți reproșez :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dacă citești ceva istorie vei vedea că, în 1918, gradul de educație a romanilor din Transilvania și Bucovina era cu mult superior celui din vechiul regat. Edificarea mentalității de națiune română modernă s-a edificat în Transilvania în timpurile când în exteriorul Carpaților domneau fanarioți
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dacă citești ceva istorie vei vedea că, în 1918, gradul de educație a romanilor din Transilvania și Bucovina era cu mult superior celui din vechiul regat. Edificarea mentalității de națiune română modernă s-a edificat în Transilvania în timpurile când în exteriorul Carpaților domneau fanarioți
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      ""...fantoma pericolului rusesc care atacă NATO (?!!!?),"
      https://www.infobae.com/en/2022/04/05/former-russian-president-dmitri-medvedev-said-putins-goal-is-to-build-an-open-eurasia-from-lisbon-to-vladivostok/
      Nici un pericol, nuuuuu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult