Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Unire nu înseamnă iubire

100 de ani și încă unul de la Marea Unire. Unirea tuturor românilor.

Tuturor? Unire? Ce înseamnă, de fapt, unire?

Unire înseamnă ca eu, Popescu, împreună cu toți ceilalți cetățeni români să ne supunem acelorași legi. Înseamnă să plătim aceleași dări către statul român. Să avem aceleași drepturi și obligații în societate. Să vorbim aceeași limbă, fiecare cum poate.

Unire nu înseamnă iubire.

Partidele naționalist-extremiste mârlănești înlocuiesc unirea cu iubirea, cu înfrățirea. Iartă-mă și iubește-mă, căci toți suntem români! Adică frați.

Frați români!, strigă toți candidații la ceva în stat.

Dacă asta înseamnă Unire, atunci eu nu mă unesc cu cei care nu au călcat prin secția de votare la aceste alegeri.

Nu mă unesc cu Pișălău, Gigălău, Vulguța, Șobi, Bișo, Proasta, Varanca, Băsescu, Tăriceanu sau Ponta.

Nu mă unesc cu acea parte din poporul român alcătuită din proști lacomi și ticăloși.

Trăim cu toții pe același meleag, respirăm același aer, dar mă pot simți mai unit cu o pisică, un porc sau un pește de acvariu decât cu toți aceștia. 

Am văzut în trafic o mașină pe spatele căreia stătea scris: „România, țara mea, o iubesc, lupt pentru ea!”. Mașina era un Jeep Grand Cherokee verde metalizat, cât o șalupă.

Și pun o întrebare: câți dintre românitarii care își zbiară românitatea și iubirea de români ar fi în stare să-și dea acum viața pentru țară, așa cum au făcut strămoșii lor în 1916-1917? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pertinent comentariul
  • Like 0
 • Mick check icon
  In aceeasi ordine de idei, cum m-as putea uni cu cersetorii de aici de pe strazi care vorba lui Ștefan Mandachi (pe care il respect), nici macar nu canta la acordeon.
  Sunt foarte multi "romani" care nu ne fac cinste peste tot in lume.

  Intrebarea "de unde esti?" nu ma descurajeaza si totusi le raspund, "din Romania".
  Durerea mea ce a mai mare este cand ii vad ca le cade fata, si din zambetul care-l aveau crezand ca sunt din Anglia, se retrag politicos.
  Dar nu-i las. Le explic cu argumente si devenim din nou prieteni si le recastig respectul.

  Nu m-am simtit niciodata discriminat pentru ca nu m-am lasat discriminat si le-am castigat respectul, prin demnitate. Toate natiunile din lume isi vor ridica palaria in fata demnitatii oriunde ati fi dragi romani. Corectitudinea, cinstea si demnitatea nu vor da niciodata gres intr-o societate democratica.
  Un lucru la care sa va ganditi inainte sa va lasati umiliti.

  Cred ca vorbesc mai mult pentru diaspora, care sper ca inteleg.
  • Like 0
 • Ieri si astazi mai multe televiziuni si alte organe de presa s-au intrecut in a prezenta mesajul siropos al lui L. Dragnea care nu stiu de ce nu mi-a provocat nici macar o mica compasiune ptr. acesta .Mesajul este unul profund demagogic a unui ipocrit si a unui infractor care a produs Romaniei pagube asemanatoare ,daca nu mai mari ,decat celebrele mineriade.A ,,iubit ,,asa de tare Romania si pe romani incat nu s-a putut abtine sa nu-si insuseasca halci din ea cum ar fi domeniul pe doua strazi ,Teldrum , o bucata de Dunare etc,etc. si sa isi gazeze si sa-si cotonogeasca conationalii cu multa dragoste.Se pare ,citind o parte din presa scrisa si vizionand o parte din televiziuni ,ca s-a inceput o propaganda (destul de ieftina) ptr. nostalgicii acestui nenorocit.Sa le fie rusine ptr. ca in loc sa dea declaratiile unor oameni ca adevarat valorosi(oameni de arta ,de cultura,de stiinta academicieni) avem din partea unor propagandisti de doi bani asemenea mizerii tocmai de Ziua Nationala a Romaniei.
  • Like 1
 • Pentru premierul Orban, cea mai bună hârtie de turnesol care să-i arate care sunt miniștrii ce operează cu frâna de mână trasă la restructurări, este postul Felix-tv, alias A3. Aici, deocamdată, Cătălin Predoiu, face rating, copleșit de laudele cântăreților de serviciu. Dacă liberalii nu înțeleg că au nevoie de oameni de acțiune, determinați să schimbe din nemerniciile comise de guvernările pesediste, și nu de limbuți care o scaldă de la o zi la alta, nu vor face mai mult decât să readucă PSD-ul la guvernare !
  • Like 0
 • Măi, Cetepilă... Problema nu se pune cu cine vrei tu să te unești și cu cine nu. Nu atragem oamenii pe care-i dorim să-i atragem, îi atragem pe cei care ne seamănă. Iar aici, domnia ta are o mare problemă: mulți te admiră, puțini îți seamănă. La mulți ani, CTP! Că despre dumneata era vorba în acest articol, nu?
  • Like 0
 • De aia i se și spune "unire în cuget și simțiri". Cugetul înseamnă judecată și raționament, simțirile sunt mult mai multe decât iubirea. O mostră de iubire fără cuget este aceea dintre Romeo și Julieta, sau dintre Eloise si Abelard. Cugetul, in mod normal e raspunzator și de ce face, și de ce simte cineva. Cugetul este propulsor, dar și cenzor, este lumina din haosul lumii instinctului, este sprijinul pierderii echilibrului și șovăielii. Cugetul este paznicul și garantul eticului. Cât cuget e necesar pentru a rezista, răbda și depăși alarmantul Maelström, generat de o hoardă famelică și imorală, care a tăvălit, fără milă și fără scrupule, România ca pe o cârpă putrezită, desfăcută în bucăți, în mlaștina iresponsabilității și a brigandajului economic. Pentru orice om cu scaun la cap, posesor de cuget, PSD-ul, așa cum e azi, nu poate fi decât indezirabil. In absența acestuia, pot încolți simțiri de toate culorile și toate intensitățile. PSD-ul nu este o ciumă, nu este o haită ignară, nu este un grup de interese obscure, nu este o grupare mafiotă, nu este anomia per se. Este întunericul.
  • Like 3
 • Mick check icon
  Jeep Grand Cherokee? Un om modest totusi! Deci lupta pentru un aer mai irespirabil in Romania pentru romani. Ce roman fain!

  Va inteleg perfect domnule Popescu.

  "Dupa parerea mea" (ca aceasta este formula "politically correct"). "Unitate nationala" e o bazaconie cand vorbesti de oameni in general, nu doar romani. Unii trag sa faca o lume mai buna pentru viitor si pentru copiii tuturor, altii trag sa le fie bine doar lor si copiilor lor si n-au nici o rusine sa "calce pe cadavre" in drumul lor, sa ignore orice consecinte pe termen lung, si sa-i gazeze pe cei din jur adica "fraierii", cu jeep-urile lor.
  Aceste doua categorii nu au cum sa se uneasca in veci. Si e foarte bine asa pentru ca altfel cei din prima categorie s-ar transforma in cei din categoria a doua.

  Nesimtirea si lacomia va distruge pana la urma aceasta naveta spatiala pe care ne aflam (fapt de care ignorantii si smecherii n-au habar), si sa-i vad atunci. Problema e ca nu doar ei vor plati, ci toti.

  Mi-as dori ca toti smecherii si nesimtitii sa aibe oportunitatea sa iasa in spatiu pe cateva orbite in jurul acestei planete. Sunt sigur ca si-ar schimba perspectiva in ceea ce priveste importanta anumitor "probleme".
  Sunt convins ca pentru ei pamantul e plat.
  Ca au o dilema: "daca e rotund si se-nvarteste, cand suntem cu capul in jos de ce nu cadem?"

  Cam asta e nivelul celor cu care nici dumneavoastra nici eu, nu ne putem uni.
  • Like 1
 • Bineînţeles că unire nu înseamnă neapărat iubire. Nici măcar în căsnicie.

  Domnul Popescu a ridicat o întrebare care tot revine prin media online sau tradiţională la vremuri de comemorare sau sărbătoare: câţi „ar fi în stare să-şi dea acum viaţa pentru ţară, aşa cum au făcut strămoşii lor în 1916-1917?” Răspunsul corect este: toţi cei care ajung pe front. Dacă ataci inamicul, ai două şanse: rămâi (o perioadă) în viaţă, sau să mori. Dacă nu-l ataci, atunci cei de la „interne”, care sunt în spate, au „grijă” de tine şi sigur mori. Întrebarea corectă ar fi: câţi s-ar înrola voluntar ca strămoşii lor în 1916-1917? Răspunsul, prieteni, e...

  Bun, asta ar fi prima parte.
  A doua parte se referă la virulenţa discursului dlui Popescu atunci când vine vorba despre „nevotanţi”. Dacă ar veni din partea cuiva care a pus mâna pe ştampilă la fiecare scrutin, aş fi de acord. Dar când greţurile existenţiale, în faţa alegerii dintre Năstase şi Băsescu, te-au ţinut în casă... parc-ar fi bine să mergi mai uşor cu pianul pe scări.

  Ce zice dl. Popescu despre absenţa sa din 2004: „De două ori în această viaţă nu m-am dus la vot. În turul 2 al prezidenţialelor din 2004, pentru că n-am fost în stare să aleg între cele două feţe ale aceluiaşi demon: Năstase şi Băsescu. Am greşit.” {sursa: https://is.gd/DqwnQq} Adică: „Errare humanum est” sau „Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată”, adică „A fost ca şi cum aş fi ars foaia pe care era scrisă o problemă la limită, foarte grea, în loc să caut o soluţie, poate eronată” (câtă poezie!). Dar nu spune că a fost un rău român, un nepatriot, un laş, că a puţit pământul sub dumnealui sau că cei care nu votează nu sunt români. Păi acum să nu se unească nici cu sine, că şi d-sa a face parte din tagma nevotanţilor.

  O caricatură sugestivă din revista comunistă „Urzica”: un cetăţean care picură apă cu pipeta şi dedesubt scrie „Autocritică” şi acelaşi cetăţean care aruncă apă/lături cu găleata şi dedesubt scrie „Critică”. O caricatură despre care aş zice că-i mereu actuală.

  Aşa că, frate Alioşa, „Când ai pus piciorul pe prima treaptă, nu se poate, le urci pe toate până sus”!

  ──────────────
  P.S.
  Eu nu am lipsit de la nicio votare. Cu toate astea, nu-i jignesc pe cei care s-au scârbit şi stau acasă. Nu este vina lor. Este vina celor care ne mint de 30 de ani încoace.
  • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Corina check icon
   Poate unele lucruri scrise în ultimele zile au fost forțări, exagerări asumate cu un singur imperativ: să șocheze, să miște, să convingă cât mai multă lume să meargă la vot.
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Maron_S check icon
   Corect cu votarea. Zice si el "am gresit" , ca Base. Ar trebui sa o lase mai usor. Iti trebuia ceva stomac sa il votezi pe Kaiser Klaus si cu atat mai mult pe d-na Dancila.
   • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  De acord !
  Unirea nu e sinonim cu Iubirea !
  Eu, imi dau viata doar pt un singur lucru:
  -Nu accept ca ai mei copii sa se roage si sa asculte colinde in alta limba decat limba romana !
  De ce ?
  Pentru ca am vazut cum e sa asculti slujba de inviere in finlandeza si franceza ! sa imi zica copilul, tata hai sa mergem; aici nu e Doamne, Doamne !
  • Like 0
 • As avea si eu ceva de spus, dar CTP scrie extraordinar de bine, asa ca citesc cu emoție ce scrie domnul CTP.
  Zicerile lui ar trebui afisate pe panouri mari, ca sa le citeasca toti tinerii, si nu numai ei.
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult