Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

UNTOLD și Bursa de Fericire construiesc primele două camere sterile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca

Bursa de fericire și UNTOLD

UNTOLD și Bursa de Fericire construiesc primele două camere sterile din Cluj-Napoca, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer.

În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. UNTOLD și Bursa de Fericire vor să crească șansele de vindecare ale micuților internați la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, investind în camere sterile. Proiectul este estimat la peste 100.000 euro, iar lucrările sunt planificate pentru anul 2018.

“Statisticile arată că în România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare. În Europa, 80% trăiesc. După ce am investit în proiecte de modernizare a secțiilor de oncologie, la spitale din București, Brașov și Timișoara, vrem să îmbunătățim această statistică și în favoarea copiilor tratați în Cluj. O cameră sterilă asigură tratamentul anual pentru 30 de copii cu forme severe de cancer, care necesită izolare. Noi vrem să construim la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca două astfel de camere. O asemenea investiție “raportează” rezultate cel puțin 10 ani de la momentul inaugurării, astfel că vor putea fi tratați corect 600 de copii.”, spune Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

„Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camere sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, declară Conf. Dr. Gheorghe Popa, medic primar pediatrie, supraspecializare oncohematologie pediatrică, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Participanții la festival pot să se implice în această campanie și să doneze 2 euro printr-un SMS la 8844 cu mesajul SPITAL, trimis în cele patru zile ale evenimentului, sau să doneze în contul bancar al Asociației Dăruiește Viață: RO90INGB0000999903330756, deschis la ING Bank România, până la 31 martie 2018.

Toți cei care au primit gratuit o invitație la UNTOLD au posibilitatea să sprijine cauza printr-o donație personală, realizată în urnele situate la intrarea în festival.

„Pornim și această campanie, din nou, de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supraviețuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%, una dintre cele mai scăzute din țările UE. Vrem să ajutăm la schimbarea acestei realități dramatice, vrem să ne implicăm și să întindem o mână de ajutor spre secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual 100 de copii, alături de partenerii noștri de la Dăruiește Viață, care au desfășurat campanii de acest gen și în alte spitale din România. Poate că printre acești copii, atât de greu încercați de viată, se află următorul cel mai bun DJ al lumii sau cea mai bună voce live, care în câțiva ani va urca pe scenele UNTOLD, dacă primește tratamentul necesar”, declară Edy Chereji, director de marketing și comunicare UNTOLD.

Cine este Robo AV1

Cu ajutorul lui Robo, copiii de la secția de oncologie a spitalului Marie Curie au participat marți seara la repetițiile trupei Vama pentru concertul pe care îl vor susține la festivalul UNTOLD (sursa foto: Pagina de Facebook Dăruiește Viață).

Reprezentanții Asociației Dăruiește Viață spun că Roboțelul AV1 este primul sol al viitoarei clinici de oncologie care va fi ridicată la București din fonduri exclusiv private și că prin ochii acestuia putem vedea cât de important e ca cei mici să poată ține legătura cu lumea din afara spitalului, să fie prezenți la evenimente importante din viata unui copil: intâlnirile cu prietenii, lecția de la școală, distracția de la un concert.

Carmen Uscatu, Dăruiește viață, explică modul în care funcționează Robo AV1: „Robotul poate fi accesat de la distanță printr-un telefon sau printr-o tabletă. Copiii sunt cei care îl dirijează, de la spital. Iși pot trimite acest sol, în timp ce se află cu săptămânile sau lunile în spital. Copiii îl pot trimite la școală sau la întâlnire cu prietenii. Robotul este conectat la o rețea, wireless sau 4G, fiind tot timpul la dispoziția copilului care are telefonul sau tableta și îl controlează. Imaginile nu sunt stocate, astfel ca nu este periclitata intimitatea celor care-l folosesc”

Daruiește Viata construiește prima clinică integrată de oncologie și radioterapie, ce va integra și un cinematograf, spații de joacă și de recreere. Cu ajutorul tehnologiei, pacienții vor putea călători în exteriorul spitalului, clinica însăși fiind o călătorie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • LIKE!
    • Like 0
  • S ar putea ca aceasta legatura cu lumea lor ,de afara, sa conteze uneori mai mult decat tratamentul.
    • Like 0
  • check icon
    Bravo lor...nu-mi plac remix-urile si lalaiala specifica Untold dar gestul lor e de aplaudat.Si cred ca ar trebui sa inceteze "sfaturile prietenilor" in ceea ce priveste administratia locala a Clujului...daca ei prefera sa fie trimisi in camp de madam pandele e treaba lor,cele 800 de babe reclamante nu reprezinta majoritatea locuitorilor.Mai bine ati posta conturile pentru eventuale donatii ...
    • Like 1
  • Era și timpul... O inițiativă vitală este pusă în sfârșit în practică - o veste nemaipomenită!... acesta este sectorul care are cea mai mare nevoie de sprijin financiar - de ce nu se direcționează bugetul centenarului către spitalele din țară?... Fie ele de oncologie, de copii, sau nu... investiția nu ar corelată semantic ori istoricește cu Unirea, însă la capitolul utilitate, nu ar avea rival.
    • Like 1
  • Dan check icon
    O initiativa laudabila, luand in calcul deranjul provocat de Untold spitalelor din zona centrala a Clujui. Tot orasul e dat peste cap, primaria pune la dispozitie absolut orice pentru o investitie privata, la prima editie a participat (ilegal conform Curtii de Conturi) cu fonduri.
    • Like 1
    • @ Dan
      check icon
      Eu n-am observat deranjul sus-mentionat,evident nu-s un cunoscut al salilor de asteptare/urgente.La fel a fost si anul trecut...asa ca de ce-i tot tambalaul asta mediatic?Pentru a mai ascunde ceva furtisaguri?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult