Priviți această imagine.
Desprinsă parcă din jocurile video sau din simulările orașelor viitorului, clădirea este imaginată să devină prima unitate medicală dedicată în întregime tratării copiilor bolnavi de cancer din România. Urmează să fie ridicată în curtea spitalului Marie Curie din Capitală cu fonduri exclusiv private, de către Asociația Dăruiește Viață.
Construcția pare să respire singură, iar din exterior nu aduce cu nimic din ceea ce este un spital, în accepțiunea celor care există în România- clădiri reci, neprimitoare, cu oameni supărați, bolnavi și pereți cenușii.
Are mai curând conceptul unui mall, pentru că va integra un cinematograf, spații de recreere, de joacă și educaționale. În cazurile grave, copiii care sunt tratați cu radioterapie, chimioterapie, chirurgie sau chiar un transplant nu au voie să iasă din spital pe perioade foarte îndelungate, care pot ajunge și la un an. Imunitatea scăzută îi face vulnerabili în fața riscurilor la care îi expun inclusiv persoanele care îi vizitează din exterior, astfel încât noua clinică va fi un mic univers de poveste, în care pacienții vor fi ajutați să lupte cu boala, iar părinții vor avea locurilor lor special amenajate.
Clădirea va fi realizată astfel încât să contribuie decisiv la starea psihică a pacienților: ei vor fi internați intrând într-un joc - Tree of life- și vor parcurge mai multe etape în afara tratamentului. Vor interacționa cu personaje, vor merge la școală, vor avea activități de socializare și educaționale, explică arhitectul proiectului, Raluca Șoaită.Toate acestea sunt prevăzute în Clinica de Oncologie și Radioterapie de la Marie Curie.
Construcția clinicii de la Marie Curie costă 5.000.000 (cinci milioane de Euro) și este primul spital ale cărui costuri vor putea fi urmărite transparent de cei care contribuie, fie că sunt persoane juridice sau persoane fizice.
Tu câți copii ai salvat anul acesta?
Fiecare companie din România are dreptul prin lege să redirecționeze 20% din impozitul pe profit pe anul 2016 pentru o cauză socială, unei entități non-profit. Acest lucru înseamnă că o parte din taxele care se duc la bugetul de stat poate fi investită în proiecte cum este Clinica integrată de Oncologie și Radioterapie de la Spitalul Marie Curie.
Centrul va avea 80 de paturi pentru chimioterapie, repartizate în ambulator și saloane cu toalete proprii, patru camere sterile (pentru tratarea pacientilor cu imunitate scazuta pe parcursul tratamentelor) si un compartiment de radioterapie la subsol. Va fi primul centru din București integrat într-un spital de pediatrie capabil să asigure tratament multidisciplinar copiilor bolnavi de cancer, cu impact în creșterea ratei de supraviețuire, care în România este de sub 50%, una din cele mai scăzute în țările UE.
La realizarea proiectului de la Marie Curie au participat experți din Franța, care au supervizat gândirea întregului spațiu, cu integrarea procedurilor medicale și a traseului micilor pacienți, astfel încât să respecte toate procedurile în timpul tratamentului și să reducă la minimum infecțiile.
"Să reținem faptul că spitalul va avea 4500 de metri pătrați, că va fi primul centru de radioterapie pentru copii- în România nu există un centru de radioterapie pentru minori și la noi nu se face radioterapie pentru copiii sub 10 ani, pentru că nu există ATI- iști dedicați copiilor, care să susțină aceste tratamente.
Este dimensionat de experții străini după cifrele pe care ei le-au primit de la noi.
Este posibil ca aceste cifre să nu fie exacte, pentru că România nu are un registru al bolnavilor de cancer (...) Astăzi, dacă un copil e diagnosticat cu cancer, este - să spunem- operat la Bagdasar Arseni, apoi trimis la chimioterapie la Fundeni. Este mutat copilul de la un spital la altul. Lucrurile se pot complica, dacă are nevoie de terapie intensivă, este dus în altă parte, eventual cu ambulanța, undeva unde să poată primi astfel de îngrijiri. Apoi, dacă are nevoie de radioterapie, la alt spital. Acest centru nou va fi construit în același loc, multidisciplinar, astfel încât să nu mai fie transportat dintr-un capăt în altul al orașului", spune Carmen Uscatu, Președinte și co-fondator al Asociației Dăruiește viață.
"Spitalul este unul al viitorului, proiectat să trateze copiii și peste 10 ani și peste 15 ani și trebuie implementat ca o entitate care să nu piardă bani (...) credem că un spital, ca să trateze oameni bolnavi, trebuie să fie el însuși sănătos.
Să aibă niște circuite foarte clare, trebuie să fie amplasat astfel încât pacientul să beneficieze de tot ce are spitalul și tot ce se află în jur (...) Ideea este să construim un centru de excelență, pentru că un copil bolnav de cancer are nevoie de chirurgie, are nevoie de cardiologie. Este o clinică multidisciplinară", spune Oana Gheorghiu, Vicepreședinte și co-fondator al Asociației Dăruiește viață.
Fiecare român poate pune o cărămidă la Clinica de Oncologie și Radioterapie Marie Curie
Orice persoană care dorește să participe la ridicarea primului spital de stat realizat de un ONG din bani exclusiv privați poate să doneze bani, cumpărând acțiuni la Bursa de fericire. Acționarii vor primi un certificat care atestă numărul de participații pe care le deține și periodic informări cu privire la cum anume au fost investiți banii săi în proiecte, dar și stadiul în care se află acestea.
La inaugurare, toți cei care ajută financiar pot să vadă rezultatele. Dăruiește viață este una din puținele organizații non-profit din România care militează pentru transparență în cheltuirea fondurilor, fie că sunt administrate de instituțiile statului, fie de ONG-uri, oferind trasabilitatea banilor pentru donatori. În curând va fi lansată o funcționalitate a bursei care va permite fiecărui finanțator să vadă online cum anume au fost investite sumele pe care le-au dat.
"Credem că nu va dura mai mult de un an jumătate- doi, dacă adunăm toți banii. Noi acum avem 2 milioane de euro și mai avem nevoie de 3. Avem banii să începem", spune cu optimism Carmen Uscatu.
Fondatoarele asociației dezvăluie care sunt argumentele care cele mai convingătoare atunci când vorbesc cu reprezentanții marilor companii sau oameni să investească în reamenajarea spitalelor.
"Cel mai mult cântărește experiența și realizările din spate și faptul că gândim aceste proiecte în jurul copilului pacient (...) Trebuie să recunoaștem că nu a existat o asemenea gândire în România. S-a construit având în centru medicul sau spitalul", spune Oana Gheorghiu.
În 2016, Dăruiește viață a inaugurat în Brașov și Timișoara secțiile renovate dedicate copiilor bolnavi de cancer aflați sub tratament. La Timișoara clinica este centru de transplant, unde există și 3 camere sterile în care să fie tratați copiii cu imunitatea foarte scăzută, inaugurate de Dăruiește Viață în 2012.
(Foto: Noiembrie 2016- Smiley a participat la inaugurarea Secției de Oncologie a Spitalului de copii din Brașov, refăcută de Asociația Dăruiește Viață, din fonduri exclusiv private)
"Când le vorbim oamenilor de afaceri despre cum dorim să construim un spital… prima reacție este… le vine greu să creadă… Un ONG construiește un spital, e puțin ciudat. Din 2000 până astăzi, noi am construit 18 camere sterile pentru copiii care sunt sub tratament pentru cancer. Pare de necrezut. Statul român nu a construit nicio cameră sterilă pentru acești copii, noi suntem singurii care am facut asta", spune Carmen Uscatu.
(Foto: Secția de Oncologie a Spitalului de copii din Brașov, refăcută de Asociația Dăruiește Viață, din fonduri exclusiv private)
(Foto: Salon de terapie intensivă- Spitalul de copii, Spitalul Luis Țurcanu, Timișoara, secție renovată de Asociația Dăruiește viață din fonduri exclusiv private)
Rezultatele palpabile- reamenajarea centrelor de tratament ale copiilor bolnavi de cancer și leucemie și modul transparent în care sunt cheltuiți banii din sponsorizări și donații au atras susținători din toate categoriile, de la bloggeri și jurnaliști cunoscuți, până la artiști.
Paula Herlo, Alex Dima (România, te iubesc, ProTV), Tudor Chirilă, sunt între cei care au creditat cu imaginea lor proiectele.
Cele mai multe lucrări de reamenajare făcute din fondurile publice în alte spitale din țară cu bani administrați de instituțiile statului ajung și la peste 2000 de euro/ metru, iar în unele cazuri acestea nu presupun pereți dărâmați și reamplasați sau circuite care să respecte procedurile europene.
"Din păcate, în cele mai multe spitale de stat, în aceeași toaletă si duș se găsesc și mopurile cu care femeia de serviciu curăță saloanele. Saloanele au și șase paturi, practic e imposibi să faci curățenie după fiecare pacient pentru că nu pleacă toți în același timp din încăpere. La București, acolo unde se tratează jumătate din copiii cu leucemie din țară, am fi vrut să facem secția perfect curată, cu circuite medicale, astfel încât pe unde iese gunoiul să nu intre pacientul, cu boxe de curatenie. (...) Noi renovăm secțiile de oncologie la standarde medicale și cu normele medicale pe care Europa le are, unde, din păcate, în cele mai multe cazuri, România este în urmă cu peste 30 de ani", spune Carmen Uscatu.
(Foto: salon secția de oncologie a Spitalului Clinic de Copii din Brașov)
Câte spitale s-au construit în ultimele 3 decenii
S-au construit atât de puțin în România ultimilor 26 de ani și un singur spital de stat, la Iași, încât edificiile care au fost inaugurate au devenit locuri de promenadă, vizitate ca adevărate muzee în aer liber de mii de oameni, înainte de lansare sau punere în funcțiune.
Pasajul Basarab a costat nu mai puțin de 240 de milioane de Euro și a fost ridicat în mai bine de 5 ani. Înainte de a fi deschisă circulația autoturismelor, zeci de mii de bucureșteni l-au testat printr-o plimbare la pas.
Arena Națională a costat 131 de milioane de euro fără TVA. În week-end-ul de dinaintea inaugurării oficiale, a fost vizitată de peste 100.000 de oameni.
Clinica de Oncologie Marie Curie va costa 5 milioane de Euro, iar inițiatorii estimează că va fi inaugurat în 2018 sau la începutul anului 2019.
1. Ce se construiește- Clinica de Oncologie și Radioterapie de la Marie Curie.
2. Valoarea estimată a proiectului- 5.000.000 Euro.
3. Cum poți să ajuți/ susții proiectul:
- Persoană fizică- aici, cu sms/ virament/ plată cu card;
- Persoană juridică- aici, cu 20% din profitul datorat bugetului de stat.
"
"Propunerea mea este de a crea un spaţiu în care exteriorul se suprapune peste interior şi oraşul asistă la tratamentul copilului pacient, dar şi de a-l face pe copil să participe la acest spaţiu arhitectural prin intermediul unui "joc/game". În acelaşi timp îmi propun ca prin intermediul acestui joc educarea copilului să continue într-un mod natural prin participarea la diferitele poveşti de viaţă ale personajelor jocului (ce vor reprezenta personaje reale cu caracteristici reale) şi situaţiile în care acestea se vor afla pe parcursul jocului, precum şi prin indiciile pe care copiii trebuiesc să le descopere pentru a ajunge la finalul jocului (indicile vor trata diferite subiecte: istorie, geografie, matematică, botanică, actualitate, etc)"
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.