Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Unul dintre cele mai cunoscute baruri din centrul Sibiului, scos la vânzare pe OLX: „Personalul e problema, nimeni nu mai vrea să se angajeze în domeniu”

bar SIbiu

Foto: Facebook / The Train Journal-Café

„Vând afacere la cheie central Cafe BAR Clientela formată și consecventă, autorizații la zi”. Așa începe anunțul postat pe Olx de un sibian care vrea să își vândă cafeneaua, una dintre cele mai cunoscute din centrul orașului Sibiu. 

„The Train Journal Café”, barul pe de pe strada General Magheru care sibianul Andrei Neagu îl gestionează de 9 ani, este scos la vânzare cu un preț de 16.000 de euro. 

Motivele pentru care antreprenorul a decis să își scoată la vânzare barul sunt legate de lipsa de personal și dorința de a petrece mai mult timp cu familia, scrie Ora de Sibiu.

„Lucrez de nouă ani în domeniu și sincer m-am cam săturat, e lipsă de personal și am alte planuri. Vreau să închei cu Horeca. Motivul nu este că nu merge, barul chiar merge, am clientela formată, dar am și familie și trebuie să văd și de ea, nu pot să stau acolo zi de zi. De exemplu, pe pandemie am fost pe plus, nu pe minus, dar tot a fost greu. Am avut noroc că atâta timp cât a fost școala deschisă am făcut vânzări. Personalul e problema, nimeni nu mai vrea să se angajeze în domeniu din cauza fricii de pandemie, pentru că nu e nimic sigur în Horeca în ziua de azi”, spune Andrei Neagu, scrie Ora de Sibiu.

Localul are o capacitate aproximativă de 70 persoane la interior și dispune de o terasă acoperită, se arată în anunțul de vânzare. În plus. localul „nu necesită investiții”, iar „chiria este mică”.

Barul este dotat cu sistem audio, lumini, lasere, mașină de fum, laptop, sistem karaoke, 2 plasme interior, una pe terasă, stroboscoape. De asemenea, dispune de spațiu de depozitare, centrală termică, grătar, sistem de supraveghere.

Foto: Facebook The Train Journal-Café

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Of, of...
    Pana in 1990 femeile din Romania nasteau in medie 2.2 copii, apoi a scazut rapid la 1,3 copii/femeie pana in anul 1995 si de atunci asa a ramas. Ca sa ramana aceasi populatie este nevoie de o medie de 2,1. Anual se pensioneaza vreo 300.000 de romani si din urma vin doar 190.000. Daca azi romanii se pun pe facut copii, abia peste 20 de ani vom vedea rezultatele. Poate migratia se va inversa. De 3 ani polonezii se intorc mai multi acasa decat cei care pleaca. Bine, acolo statul pretinde doar 20% din salariu, fata de 22% in Bulgaria, 33% in Ungaria si 41% in Romania. In 7-8 ani vom fi invadati de asiatici pentru a supravietui. Cam 8-900.000. La pachet vor veni si interlopi vreo 40-50.000.
    In Bucuresti in anul 2016 o firma care avea 12 angajati, a ramas in toamna cu 7, iar anul urmator cu doar 5. Lipsa fortei de munca se va extinde treptat si in micile orase sau chiar la sate determinandu-i pe navetistii ce se scol la 4 dimineata sa lucreze in apropiere, vaduvind orasele de marea masa de muncitori-navetisti.
    Magazinele de cartier gen megaimage sau hipermarketuri, toate au introdus case de marcat self-service, din lipsa de personal. O carciuma, bar sau ce o fi ar trebui dimensionata astfel incat la ora cu minim de clienti personalul sa lucreze la cel putin 40% din timp, iar la ora de varf personalul sa fie dublu, chiar triplu si sa lucreze la 85% din capacitate lasand-i lucratorului secunde sa respire.
    Asta inseamna localuri mari, hiperbaruri. Alea mici n-au sanse de vietuire. Si lasati ospatareala deoparte, serviti la bar. Pai daca beau o bere oapatarul vine de 8 ori la masa mea:
    1 aduce meniul
    2 ia comanda
    3 aduce berea
    4 ma intreaba daca mai servesc ceva si cer nota de plata
    5 vine nota de plata
    6 ia nota de plata cu banii
    7 aduce restul
    8 ia carnetelul cu bacsis
    D-aia eu nu ma uit pe meniu, comand din prima, si platesc o data cu venirea notei.
    Serviti la bar, nu-i nici o problema, pune-ti pe masa un mesaj simplu: ''din lipsa de personal, va invitam la bar sa va luati bautura''.
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult