Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Urmașul guvernului Stalinskaya

Scânteiștii, încă majoritari în Adevărul, se îmbrățișau pe holuri și se băteau pe umeri după mai bine de 1 an și jumătate de când se prelingeau pe lângă pereți, stresați de insuportabila dezordine a libertății. Aparatcicul parkinsonat de votcă, Ianaev, era îngerul salvator, numai că, în loc să dea din aripi, dădea, în direct, în fața lumii întregi, din mâinile tremurânde. Unul dintre foștii șefi ai Scânteii, care a și candidat apoi la președinția României, înjura cu sete: „Fir-ar tac-tu al dracului, Gorbacioave, că tu ai stricat tot, hai, că ți-a venit și ție rândul!”. 

Nebănuite fețe au arătat unii în acel august 1991. Vreme de 3 zile, în fruntea URSS s-a aflat banda de puciști cu Ianaev președinte, câtă vreme Gorbaciov era sechestrat, lideri de facto fiind Kriucikov, șeful KGB, ministrul de Interne Pugo, ministrul Apărării, Iazov. Acel Komitet al loviturii de stat n-a fost recunoscut în România decât de un singur partid – o să râdeți, nu era PSM, partidul lui Ilie Verdeț, continuatorul PCR. Sau, n-o să râdeți, pentru că n-am să pot uita vreodată vocile fruntașilor PNȚCD Ioan Lup și, apoi, Corneliu Coposu, vorbind la radio Europa Liberă despre poziția necesară a României față de strigoiul sovietic care dădea din labe. Coposu și Lup au zis același lucru, într-un glas: „Uniunea Sovietică e o țară mare. România trebuie să țină seama și să stabilească bune relații cu noua conducere a URSS”. Asta spunea partidul celor aruncați de ruși în temnițe și la canal!... Atunci, am fost năucit.

Astăzi, sub greutatea anilor, mă gândesc că poate le-a fost frică. O frică mare, că vin iarăși peste ei Nikolski și Pantiușa... Urmașul direct al guvernului Stalinskaya de 3 zile este Vladimir Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult