Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Urmașul guvernului Stalinskaya

Scânteiștii, încă majoritari în Adevărul, se îmbrățișau pe holuri și se băteau pe umeri după mai bine de 1 an și jumătate de când se prelingeau pe lângă pereți, stresați de insuportabila dezordine a libertății. Aparatcicul parkinsonat de votcă, Ianaev, era îngerul salvator, numai că, în loc să dea din aripi, dădea, în direct, în fața lumii întregi, din mâinile tremurânde. Unul dintre foștii șefi ai Scânteii, care a și candidat apoi la președinția României, înjura cu sete: „Fir-ar tac-tu al dracului, Gorbacioave, că tu ai stricat tot, hai, că ți-a venit și ție rândul!”. 

Nebănuite fețe au arătat unii în acel august 1991. Vreme de 3 zile, în fruntea URSS s-a aflat banda de puciști cu Ianaev președinte, câtă vreme Gorbaciov era sechestrat, lideri de facto fiind Kriucikov, șeful KGB, ministrul de Interne Pugo, ministrul Apărării, Iazov. Acel Komitet al loviturii de stat n-a fost recunoscut în România decât de un singur partid – o să râdeți, nu era PSM, partidul lui Ilie Verdeț, continuatorul PCR. Sau, n-o să râdeți, pentru că n-am să pot uita vreodată vocile fruntașilor PNȚCD Ioan Lup și, apoi, Corneliu Coposu, vorbind la radio Europa Liberă despre poziția necesară a României față de strigoiul sovietic care dădea din labe. Coposu și Lup au zis același lucru, într-un glas: „Uniunea Sovietică e o țară mare. România trebuie să țină seama și să stabilească bune relații cu noua conducere a URSS”. Asta spunea partidul celor aruncați de ruși în temnițe și la canal!... Atunci, am fost năucit.

Astăzi, sub greutatea anilor, mă gândesc că poate le-a fost frică. O frică mare, că vin iarăși peste ei Nikolski și Pantiușa... Urmașul direct al guvernului Stalinskaya de 3 zile este Vladimir Putin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult