Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ursula von der Leyen: România devine prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE

România devine prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru TVR. Prima tranșă de ventilatoare a fost deja contractată și urmează să ajungă în țara.

 

Foto: Guliver/ Getty Images

Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia", a spus președinta Comisiei Europene. 

Întrebată cum comentează acuzațiile că Uniunea Europeană a acționat, în criza Covid 19, prea lent și într-un fel lipsit de solidaritate, aceasta a răspuns: „E o criză fără precedent. Şi loveşte fiecare ţară din UE, dar mai cu seamă Italia şi Spania. Suferim alături de ei şi le oferim tot sprijinul posibil, deşi, aşa cum aţi mentionat, refelxul iniţial al unor guverne a fost să se închidă în problemele lor. Acum lucrurile s-au îmbunătăţit, ne coordonăm mult mai bine. Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de covid. Cred că aceasta e solidaritatea: SOLIDARITATEA EUROPEANĂ (în limba română, n.red).”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • pe protv nimic cu rezerva strategica a UE de 150 ventilatoare, dar ca lipsesc 11 ventilatoare si 11 angajati ATI, de la un spital care are 11 paturi pentru ATI.
  , sa vedem si alte stiri si sa tragem concluzia, si sa nu uitam ca propaganda nu este istorie , adica este de actualitate si are o istorie bogata.
  • Like 0
 • A reactionat lent UE...pentru ca sunt o multime de idioti care o saboteaza !! De aia ! (vezi idiotenia ,,brexit-ilor"....) Si PUNCT !
  • Like 0
 • Europa este Patria mea . Cu referire la Cazul Suceava : este de vina si specificul local - mult ,, ruralism ,, , cumetrism , delasare , superficialitate . Elocvente sunt disensiunile si asperitatile dintre personalul medical civil si cel militar , venit / pus , sa-l struneasca si sa-l disciplineze . Cu referire la articol & unul din comentarii - articolul , plin de bun simt si optimism pan /pro european ; comentariul alaturat , este al unui ala , plin de acreala si venin - ce pot sa constat : urata viata mai ai , mai Jeane , de nu-ti convine nimic !... parca tot cu oile-ti sta mai bine .... acu' , de Florii / asa ca un joc de cuvinte , nu prea dificil si sa te ia , asa , vertiju' , de la atata chibzuinta ...
  • Like 0
 • Cei care respecta regulile indiferent de varsta ,functie
  • Like 0
 • Traducere: Romanii sunt cei mai umili si mai fraieri din UE incat sa nu ''pirateze'' aparatura medicala in situatii extreme. Exemplu: Suceava. Angajatii de acolo au fost suficient de umili incat sa nu solicite echipamente de protectie din propria magazie. Acum Romania trimite medici in Italia sa... trebuia sa trimeata acum 2 luni sa invete procedurile sa se-ntoarca si sa-i invete si pe ceilalti iar medicii si asistentele nu-si dadeau demisiile de frica. Auzi tu, desemnezi un spital in lupta cu covidul fara sa-i instruiesti cu doar 2 medici specialisti!!! Adica ture de 12 ore non-stop, 360 ore/luna printre infectati. Normal ca unul si-a dat demisia.
  • Like 4
  • @ Ciobanu Florin
   Este clar ca nepotismul si partidismul isi spune cuvantul!si este clar ca profesionistii au mai multa verticalitate decat carieristii! si pana nu au inceput sa curga demisiile din randul personalului medical nu s-au miscat guvernantii! si cand s-au miscat trimit armata, dar au oare destula armata pentru a acoperi toata tara?
   • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Dan check icon
   Acolo ,la Suceava ,,coruptia ,,hotia ,smecheria este la ea Acasa ! Tot acolo ,este cred ca ,,cel mai mare Bazar din Romania ,unde negustorii-smecheri ,vand si revand fara norme elementare de bun simt ,,ca despre bon fiscal nici nu mai vorbim ! Personal am vazut un negustor care vindea scrumbie uscata-ceva afumat, cu aceiasi mana cu care vindea din lada de alatruri ,suruburi ,cuie ,pline de unsoare etc etc, Deci in concluzie ,multa ,multa mizerie umana ! Iar rezultatele si concluziile , ? No coment !
   • Like 0
  • @ Irina Calinescu
   Dan check icon
   Dar ,intrebare simpla ? Oare de ce ? La Timisoara , unde au fost si mai sunt cazuri graqve si mai putin grave , medicii de acolo nici nu isi dau demisia , nici nu se molipsesc , ? De ce ? Pentru ca functioneaza ,,profesionalismul si isi cunosc meseria ,. Este ca si electricianul care intra in inst,electrica ,fara nimic ,o simpa greseala si , trece l;a viata de apoi !! Sau ca soldatul fara pusca !
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult