Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

USR critică decizia guvernului de a renunța la amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor fiscale. Năsui: Ce să facă acum contabilii? Să facă în 2 zile lucrătoare raportările despre care ministerul zicea că se amână?

Claudiu Nasui - dan Barna - captura

Foto captura

Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la propunerea de amânare cu o lună a depunerii declarațiilor fiscale. În 16 martie, ministerul transmisese că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

USR critică dur decizia anunțată azi de ministrul Florin Cîțu. Deputatul Claudiu Năsui spune că „în plină pandemie, cu sute de mii de șomeri (200.000 până ieri), guvernul PNL minte și încurcă economia”, acuzând Executivul că „puține state în lumea asta tratează criza cu mai multă iresponsabilitate decât guvernul României în acest moment.”

Năsui spune că amânarea depunerii declațiilor fiscale, până pe 25 aprilie, era o măsură absolut minimă de combatere a crizei și de ajutorare a mediului privat. 

Citiți și:

„Toți românii de bună credință l-au crezut pe domnul Cîțu. Întreprinderile românești s-au concentrat pe supraviețuire nu pe raportări contabile. Acesta, repet, era minimul pe care îl putea face statul în condițiile celei mai dure crize de peste 10 ani încoace.

Cum ar putea guvernul să ne zică una și să facă alta? Mai ales când suntem în plină criză. Niciun guvern nu ar face așa ceva.

Dar ce să vezi. Ieri, 20 martie, același guvern PNL circula o variantă de OUG în care tocmai această amânare a dispărut. Toate întreprinderile care avuseseră încredere că ce spune domnul Cîțu este adevărat au început să intre în panică. L-am interpelat rapid pe ministru, dar n-am primit niciun răspuns. Nu se poate să ne mintă chiar așa, scriau oamenii pe grupurile de contabilitate. Ba uite că se poate”, scrie Claudiu Năsui pe contul său de Facebook.

Deputatul USR adaugă că azi, cu doar 4 zile înainte de data depunerii declarațiilor fiscale, ministerul finanțelor dă un comunicat în care zic că s-au răzgândit.

„Într-un limbaj funcționăresc, ministerul finanțelor spune că „s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor”. S-a decis. Adică așa se iau deciziile. Ele pe ele însele. Nu „s-a decis”. A decis guvernul. Același guvern care a zis una și acum face alta. Cum să mai ai încredere în acest guvern?

Problema mai gravă este că întreprinderile chiar i-au crezut și, în perioada asta, s-au ocupat mai mult să-și salveze firmele decât de birocrație. Dar ce să vezi: OUG-ul care a apărut azi confirmă că nu va exista nicio amânare de la depunerea declarațiilor.

Pe românește: cine a avut încredere în guvern și-a luat țeapă. Ne-au mințit. Mai bine nu spuneau întreprinderilor că se amână termenele, ca să se poată pregăti. Așa, ce a obținut PNL? Laude pe moment. După care disperare. Îi forțează pe toți cei care au avut încredere în ei să facă acum aceste situații cu doar 4 zile înainte de termenul limită, dintre care doar două zile nelucrătoare.

Acum ce ar trebui să facă întreprinderile, mai ales contabilii? Să vină toți la serviciu de urgență să facă raportările despre care ministerul zicea că se amână? În condițiile în care tot statul ne zice să stăm acasă și să muncim de acasă”, scrie Năsui.

Ministerul Finanțelor a motivat decizia prin faptul că au fost adoptate mai multe măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și că, pentru a beneficia de o rambursare a TVA, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată.

Având în vedere că Ministerul Finanțelor a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor, explică Ministerul Finanțelor.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce comod, nu-i asa USR ! Ca la fotbal, stai in fata televizorului si iti dai cu parerea de cum a dat un jucator cu piciorul in minge si cum in repriza a II-a echipa preferata nu a mai avut conditie fizica.
    Ati uitat repede USR cum ati refuzat sa intrati la guvernare iar acum va ocupati cu criticatul de pe margine care ,sincer ,este foarte usor de facut si cu cistig la capitolul imagine!
    • Like 0
  • Realitatea e ca au incurcat lucrurile. Inclusiv pe site-ul ministerului a aparut un comunicat privind intentia de prorogare. Lumea a luat anuntul in serios si a lasat-o mai moale cu definitivarea documentelor. Realitatea e insa ca vorbim de situatiile lunii februarie, majoritatea situatiilor trebuia sa fie definitivate. Poate ca, avand in vedere ca au incurcat putin lumea, nu era rau daca operau o mica intarziere, de pe 25 pe 31, de pilda, ca sa impace si capra si varza. Acum asta e.
    Si e o exagerare chestia cu 4 zile, din care 2 nelucratoare. Sunt de fapt 7 zile, din care 2 nelucratoare, pentru ca deja de joi dimineata, dupa sedinta maraton de Guvern se stia ca nu s-a aprobat. Iar pana pe 25 la sfarsitul zilei pot fi trimise declaratiile linistit si plata se poate efectua si in ziua urmatoare intrucat s-a decis sa nu aplice majorari si penalitati.
    • Like 0

Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult