Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

USR critică decizia guvernului de a renunța la amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor fiscale. Năsui: Ce să facă acum contabilii? Să facă în 2 zile lucrătoare raportările despre care ministerul zicea că se amână?

Claudiu Nasui - dan Barna - captura

Foto captura

Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la propunerea de amânare cu o lună a depunerii declarațiilor fiscale. În 16 martie, ministerul transmisese că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

USR critică dur decizia anunțată azi de ministrul Florin Cîțu. Deputatul Claudiu Năsui spune că „în plină pandemie, cu sute de mii de șomeri (200.000 până ieri), guvernul PNL minte și încurcă economia”, acuzând Executivul că „puține state în lumea asta tratează criza cu mai multă iresponsabilitate decât guvernul României în acest moment.”

Năsui spune că amânarea depunerii declațiilor fiscale, până pe 25 aprilie, era o măsură absolut minimă de combatere a crizei și de ajutorare a mediului privat. 

Citiți și:

„Toți românii de bună credință l-au crezut pe domnul Cîțu. Întreprinderile românești s-au concentrat pe supraviețuire nu pe raportări contabile. Acesta, repet, era minimul pe care îl putea face statul în condițiile celei mai dure crize de peste 10 ani încoace.

Cum ar putea guvernul să ne zică una și să facă alta? Mai ales când suntem în plină criză. Niciun guvern nu ar face așa ceva.

Dar ce să vezi. Ieri, 20 martie, același guvern PNL circula o variantă de OUG în care tocmai această amânare a dispărut. Toate întreprinderile care avuseseră încredere că ce spune domnul Cîțu este adevărat au început să intre în panică. L-am interpelat rapid pe ministru, dar n-am primit niciun răspuns. Nu se poate să ne mintă chiar așa, scriau oamenii pe grupurile de contabilitate. Ba uite că se poate”, scrie Claudiu Năsui pe contul său de Facebook.

Deputatul USR adaugă că azi, cu doar 4 zile înainte de data depunerii declarațiilor fiscale, ministerul finanțelor dă un comunicat în care zic că s-au răzgândit.

„Într-un limbaj funcționăresc, ministerul finanțelor spune că „s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor”. S-a decis. Adică așa se iau deciziile. Ele pe ele însele. Nu „s-a decis”. A decis guvernul. Același guvern care a zis una și acum face alta. Cum să mai ai încredere în acest guvern?

Problema mai gravă este că întreprinderile chiar i-au crezut și, în perioada asta, s-au ocupat mai mult să-și salveze firmele decât de birocrație. Dar ce să vezi: OUG-ul care a apărut azi confirmă că nu va exista nicio amânare de la depunerea declarațiilor.

Pe românește: cine a avut încredere în guvern și-a luat țeapă. Ne-au mințit. Mai bine nu spuneau întreprinderilor că se amână termenele, ca să se poată pregăti. Așa, ce a obținut PNL? Laude pe moment. După care disperare. Îi forțează pe toți cei care au avut încredere în ei să facă acum aceste situații cu doar 4 zile înainte de termenul limită, dintre care doar două zile nelucrătoare.

Acum ce ar trebui să facă întreprinderile, mai ales contabilii? Să vină toți la serviciu de urgență să facă raportările despre care ministerul zicea că se amână? În condițiile în care tot statul ne zice să stăm acasă și să muncim de acasă”, scrie Năsui.

Ministerul Finanțelor a motivat decizia prin faptul că au fost adoptate mai multe măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și că, pentru a beneficia de o rambursare a TVA, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată.

Având în vedere că Ministerul Finanțelor a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor, explică Ministerul Finanțelor.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce comod, nu-i asa USR ! Ca la fotbal, stai in fata televizorului si iti dai cu parerea de cum a dat un jucator cu piciorul in minge si cum in repriza a II-a echipa preferata nu a mai avut conditie fizica.
    Ati uitat repede USR cum ati refuzat sa intrati la guvernare iar acum va ocupati cu criticatul de pe margine care ,sincer ,este foarte usor de facut si cu cistig la capitolul imagine!
    • Like 0
  • Realitatea e ca au incurcat lucrurile. Inclusiv pe site-ul ministerului a aparut un comunicat privind intentia de prorogare. Lumea a luat anuntul in serios si a lasat-o mai moale cu definitivarea documentelor. Realitatea e insa ca vorbim de situatiile lunii februarie, majoritatea situatiilor trebuia sa fie definitivate. Poate ca, avand in vedere ca au incurcat putin lumea, nu era rau daca operau o mica intarziere, de pe 25 pe 31, de pilda, ca sa impace si capra si varza. Acum asta e.
    Si e o exagerare chestia cu 4 zile, din care 2 nelucratoare. Sunt de fapt 7 zile, din care 2 nelucratoare, pentru ca deja de joi dimineata, dupa sedinta maraton de Guvern se stia ca nu s-a aprobat. Iar pana pe 25 la sfarsitul zilei pot fi trimise declaratiile linistit si plata se poate efectua si in ziua urmatoare intrucat s-a decis sa nu aplice majorari si penalitati.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult