Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vă invit la un exerciţiu de „igienă psihică” pe care îl recomand tuturor şi pe care îl fac în primul rȃnd eu însămi

new me

Foto: Josie Elias / Alamy / Alamy / Profimedia

Tradiţia spune că înainte de Crăciun se face curăţenie generală, „scuturătura mare”, cum o numea bunica mea. Este un obicei bun, care urmăreşte intrarea într-un an nou cu ordine în casă, „pe curat” cum s-ar spune. Dar poate că mult mai important este ca – alături de ceva ordine în spaţiul casei – să se facă la început de an şi o „curăţenie generală” în spaţiul psihic personal.

Aşa că, dragă cititorule, te invit la un exerciţiu în patru paşi, pe care eu îl numesc exerciţiu de „igienă psihică” şi îl recomand tuturor, fie că este vorba de clienţi aflaţi în terapie, fie că e vorba de prieteni – şi pe care îl fac, cu siguranţă, în primul rȃnd eu însămi.

Aşa că, dragă cititorule, ia-ţi te rog un carneţel sau o agendă şi completeaz-o cu următoarele patru capitole:

1. În prima parte scrie te rog ce realizări ai avut în anul care tocmai s-a încheiat. Poate fi vorba de a fi realizat unele obiective importante (poate ai încheiat o etapă de şcoală, poate ai obţinut un job sau ai fost promovat, poate te-ai căsătorit sau ai avut un copil, poate te-ai mutat la casa ta, sau poate ai avut vacanţa la care ai visat mulţi ani), sau poate că au fost atinse puncte mai mici: ai reuşit să slăbeşti, ai făcut un curs, ai reuşit să nu te mai neglijezi, ai obţinut permisul de conducere, ţi-ai schimbat perdelele sau mobilierul din casă, ţi-ai descoperit un hobby …. şi cȃte şi mai cȃte, un an înseamnă destulă vreme, deci cu siguranţă multe s-au întȃmplat. Poate că tu crezi că nu ai realizat nimic, sau poate că ai avut chiar un an cu dificultăţi, şi totuşi, dacă te afli aici, poţi trece măcar „am rezistat şi nu am dezamăgit pe nimeni (prea mult)”. Un an este timp lung şi este imposibil, dacă iei la prefirat lună cu lună, să nu găseşti împliniri, realizări, motive de mulţumire. Nu te concentra pe ce nu a fost bine, va fi un capitol şi pentru asta, acum sunt de adunat doar lucrurile pozitive.

Nu te grăbi cu aceasta pagină – lasă-ţi timp de gȃndire, poate chiar cȃteva zile – cu siguranţă vei mai găsi lucruri de adăugat. Iar atunci cȃnd consideri că ai încheiat lista, ia-ţi cȃteva momente pentru a te bucura de ea, a te felicita pentru tot ce ai reuşit: aşa poţi să capeţi mai clar imaginea valorii proprii şi poţi interioriza aceste realizări, pentru a-ţi creşte stima de sine.

2. Împarte o pagină în două, pe verticală, sau ia două pagini „în oglinda” din agendă. În prima jumătate scrie toate nerealizările, toate motivele de supărare, de frustrare sau de tristeţe pe care le-ai avut în anul care a trecut. Pot să fie multe şi mărunte sau evenimente dureroase, sau neîmpliniri personale care te fac să suferi. Şi din astea se adună destule în decursul unui an, chiar pentru persoanele care consideră că au o viaţă bună. Lasă-ti timp să le re-examinezi pe fiecare şi întreabă-te ce ai învăţat din fiecare, cum te-a făcut mai puternic(ă) faptul că ai trecut prin ele, cum te-au transformat şi care sunt învăţăturile pe care le-ai tras din fiecare moment neplăcut. Poate că tu credeai că unele lucruri chiar te-au pus la pămȃnt, şi continuă să te ţină acolo, dar dacă te afli aici, scriind în agendă, cu siguranţă ai găsit destulă tărie pentru a le depăşi, măcar în parte.

Scrie pe pagina sau coloana din dreapta aceste învăţăminte/concluzii/decizii care au rezultat din ce-a fost rău anul care a trecut. Apoi alege să treci în anul următor cu ce ai rămas bun ca urmare a neplăcerilor, lăsȃnd în urmă tristeţea şi frustrarea asociată lor. A conştientiza că orice încercare a vieţii îti oferă şi ceva constructiv te ajută în evoluţie şi înlocuieşte sentimentul nerealizării cu cel al încrederii în sine.

3. Fă o listă cu persoanele care ţi-au fost aproape şi te-au susţinut în anul care a trecut: notează-ţi ce au adus bun şi frumos în viaţa ta. Pot fi lucruri mari sau mici bucurii cotidiene, toate sunt importante: fie că e vorba de persoana care te-a ajutat să treci printr-un mare necaz, fie că e o colegă de la job sau o vecină care ţi-a spus o vorbă bună sau ţi-a adus o prăjitură gătită în casă, toate aceste persoane care au fost sursă de sprijin sau doar de un zȃmbet care să-ţi lumineze ziua ar trebui să îşi găsească loc pe lista ta.

Reciteşte lista: sper că pe prima poziţie te afli chiar tu – nu de alta, dar şi realizările din prima parte şi depăşirea evenimentelor neplăcute din a doua parte în cea mai mare măsură tot ţie ţi se datorează, şi abia în al doilea rȃnd sprijinului primit din exterior. Dacă te-ai omis, repede-repede îndreaptă eroarea!

Este acum momentul să-ţi exprimi recunoştinţa pentru cei de pe această listă. Poţi să o faci fie trimițând gȃnduri bune în univers, fie chiar trimiţȃndu-le celor în cauză un mesaj de mulţumire. Prea des verbalizăm cȃnd avem ceva de criticat şi prea rar cȃnd avem ceva bun de spus despre o persoană – poate e momentul să îndreptăm acest lucru.

4. Fă-ţi lista de obiective pentru anul care abia a început. Ai de inclus aici obiective atȃt profesionale, cȃt şi de dezvoltare personală. E bine să nu ai o listă extrem de aglomerată aici – prea multe obiective vor fi copleşitoare şi vor pune o presiune prea mare pe tine. Dacă nu te poţi hotărî, atunci prioritizează: alege 1-2 obiective profesionale şi 1-2 obiective personale ca fiind cele pe care te focalizezi, iar pentru restul fă o listă „de rezervă” – dacă se întȃmplă să ai ocazia să le împlineşti, cu atȃt mai bine, dacă nu, merg mai departe pe lista din anul următor (dacă nu cumva şi-au pierdut importanţa între timp), pentru că erau opţionale şi eforturile tale s-au concentrat pe obiectivele principale. Poţi chiar să detaliezi obiectivele principale pe etape şi să-ţi pui şi nişte termene intermediare – în acest mod poţi să vezi dacă aceste obiective sunt realiste sau nu. Dacă ţi se pare că nu sunt realiste, reformulează pentru a ajunge la ceva realizabil, apoi urmăreşte-le cu consecvență.

Iar la sfȃrşitul acestui an, merită să refaci exerciţiul şi să şi consulți obiectivele iniţiale. Poate le-ai împlinit, în totalitate sau parţial. Poate că viaţa te-a condus pe alt drum, şi acestea au fost înlocuite cu altele, pe care nu le puteai anticipa. Poate că ai făcut mult mai mult decȃt îţi propuseseși sau poate ai făcut mai puţin, dar oricum ai făcut ceva – aşa că de aici pornești la întocmirea primei liste pentru anul viitor!

Să avem cu toţii un 2023 plin de soare, zȃmbet şi împliniri personale!

Articol publicat inițial pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult