Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vă invit la un exerciţiu de „igienă psihică” pe care îl recomand tuturor şi pe care îl fac în primul rȃnd eu însămi

new me

Foto: Josie Elias / Alamy / Alamy / Profimedia

Tradiţia spune că înainte de Crăciun se face curăţenie generală, „scuturătura mare”, cum o numea bunica mea. Este un obicei bun, care urmăreşte intrarea într-un an nou cu ordine în casă, „pe curat” cum s-ar spune. Dar poate că mult mai important este ca – alături de ceva ordine în spaţiul casei – să se facă la început de an şi o „curăţenie generală” în spaţiul psihic personal.

Aşa că, dragă cititorule, te invit la un exerciţiu în patru paşi, pe care eu îl numesc exerciţiu de „igienă psihică” şi îl recomand tuturor, fie că este vorba de clienţi aflaţi în terapie, fie că e vorba de prieteni – şi pe care îl fac, cu siguranţă, în primul rȃnd eu însămi.

Aşa că, dragă cititorule, ia-ţi te rog un carneţel sau o agendă şi completeaz-o cu următoarele patru capitole:

1. În prima parte scrie te rog ce realizări ai avut în anul care tocmai s-a încheiat. Poate fi vorba de a fi realizat unele obiective importante (poate ai încheiat o etapă de şcoală, poate ai obţinut un job sau ai fost promovat, poate te-ai căsătorit sau ai avut un copil, poate te-ai mutat la casa ta, sau poate ai avut vacanţa la care ai visat mulţi ani), sau poate că au fost atinse puncte mai mici: ai reuşit să slăbeşti, ai făcut un curs, ai reuşit să nu te mai neglijezi, ai obţinut permisul de conducere, ţi-ai schimbat perdelele sau mobilierul din casă, ţi-ai descoperit un hobby …. şi cȃte şi mai cȃte, un an înseamnă destulă vreme, deci cu siguranţă multe s-au întȃmplat. Poate că tu crezi că nu ai realizat nimic, sau poate că ai avut chiar un an cu dificultăţi, şi totuşi, dacă te afli aici, poţi trece măcar „am rezistat şi nu am dezamăgit pe nimeni (prea mult)”. Un an este timp lung şi este imposibil, dacă iei la prefirat lună cu lună, să nu găseşti împliniri, realizări, motive de mulţumire. Nu te concentra pe ce nu a fost bine, va fi un capitol şi pentru asta, acum sunt de adunat doar lucrurile pozitive.

Nu te grăbi cu aceasta pagină – lasă-ţi timp de gȃndire, poate chiar cȃteva zile – cu siguranţă vei mai găsi lucruri de adăugat. Iar atunci cȃnd consideri că ai încheiat lista, ia-ţi cȃteva momente pentru a te bucura de ea, a te felicita pentru tot ce ai reuşit: aşa poţi să capeţi mai clar imaginea valorii proprii şi poţi interioriza aceste realizări, pentru a-ţi creşte stima de sine.

2. Împarte o pagină în două, pe verticală, sau ia două pagini „în oglinda” din agendă. În prima jumătate scrie toate nerealizările, toate motivele de supărare, de frustrare sau de tristeţe pe care le-ai avut în anul care a trecut. Pot să fie multe şi mărunte sau evenimente dureroase, sau neîmpliniri personale care te fac să suferi. Şi din astea se adună destule în decursul unui an, chiar pentru persoanele care consideră că au o viaţă bună. Lasă-ti timp să le re-examinezi pe fiecare şi întreabă-te ce ai învăţat din fiecare, cum te-a făcut mai puternic(ă) faptul că ai trecut prin ele, cum te-au transformat şi care sunt învăţăturile pe care le-ai tras din fiecare moment neplăcut. Poate că tu credeai că unele lucruri chiar te-au pus la pămȃnt, şi continuă să te ţină acolo, dar dacă te afli aici, scriind în agendă, cu siguranţă ai găsit destulă tărie pentru a le depăşi, măcar în parte.

Scrie pe pagina sau coloana din dreapta aceste învăţăminte/concluzii/decizii care au rezultat din ce-a fost rău anul care a trecut. Apoi alege să treci în anul următor cu ce ai rămas bun ca urmare a neplăcerilor, lăsȃnd în urmă tristeţea şi frustrarea asociată lor. A conştientiza că orice încercare a vieţii îti oferă şi ceva constructiv te ajută în evoluţie şi înlocuieşte sentimentul nerealizării cu cel al încrederii în sine.

3. Fă o listă cu persoanele care ţi-au fost aproape şi te-au susţinut în anul care a trecut: notează-ţi ce au adus bun şi frumos în viaţa ta. Pot fi lucruri mari sau mici bucurii cotidiene, toate sunt importante: fie că e vorba de persoana care te-a ajutat să treci printr-un mare necaz, fie că e o colegă de la job sau o vecină care ţi-a spus o vorbă bună sau ţi-a adus o prăjitură gătită în casă, toate aceste persoane care au fost sursă de sprijin sau doar de un zȃmbet care să-ţi lumineze ziua ar trebui să îşi găsească loc pe lista ta.

Reciteşte lista: sper că pe prima poziţie te afli chiar tu – nu de alta, dar şi realizările din prima parte şi depăşirea evenimentelor neplăcute din a doua parte în cea mai mare măsură tot ţie ţi se datorează, şi abia în al doilea rȃnd sprijinului primit din exterior. Dacă te-ai omis, repede-repede îndreaptă eroarea!

Este acum momentul să-ţi exprimi recunoştinţa pentru cei de pe această listă. Poţi să o faci fie trimițând gȃnduri bune în univers, fie chiar trimiţȃndu-le celor în cauză un mesaj de mulţumire. Prea des verbalizăm cȃnd avem ceva de criticat şi prea rar cȃnd avem ceva bun de spus despre o persoană – poate e momentul să îndreptăm acest lucru.

4. Fă-ţi lista de obiective pentru anul care abia a început. Ai de inclus aici obiective atȃt profesionale, cȃt şi de dezvoltare personală. E bine să nu ai o listă extrem de aglomerată aici – prea multe obiective vor fi copleşitoare şi vor pune o presiune prea mare pe tine. Dacă nu te poţi hotărî, atunci prioritizează: alege 1-2 obiective profesionale şi 1-2 obiective personale ca fiind cele pe care te focalizezi, iar pentru restul fă o listă „de rezervă” – dacă se întȃmplă să ai ocazia să le împlineşti, cu atȃt mai bine, dacă nu, merg mai departe pe lista din anul următor (dacă nu cumva şi-au pierdut importanţa între timp), pentru că erau opţionale şi eforturile tale s-au concentrat pe obiectivele principale. Poţi chiar să detaliezi obiectivele principale pe etape şi să-ţi pui şi nişte termene intermediare – în acest mod poţi să vezi dacă aceste obiective sunt realiste sau nu. Dacă ţi se pare că nu sunt realiste, reformulează pentru a ajunge la ceva realizabil, apoi urmăreşte-le cu consecvență.

Iar la sfȃrşitul acestui an, merită să refaci exerciţiul şi să şi consulți obiectivele iniţiale. Poate le-ai împlinit, în totalitate sau parţial. Poate că viaţa te-a condus pe alt drum, şi acestea au fost înlocuite cu altele, pe care nu le puteai anticipa. Poate că ai făcut mult mai mult decȃt îţi propuseseși sau poate ai făcut mai puţin, dar oricum ai făcut ceva – aşa că de aici pornești la întocmirea primei liste pentru anul viitor!

Să avem cu toţii un 2023 plin de soare, zȃmbet şi împliniri personale!

Articol publicat inițial pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult