Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vă mulțumim că ați lăsat plaja mai curată! Dar tot au fost strânși zeci de saci de gunoi

Modern -

Circa 300 de voluntari și-au dat întâlnire la începutul lunii octombrie pe Plaja Modern pentru a participa la tradiționala acțiune de colectare a deșeurilor lăsate în urmă pe plajă de turiști și localnici.

La ora 10.00, într-o zi plăcută de toamnă, întinderea de nisip de la Modern și până la Reyna s-a umplut de oameni care iubesc curățenia. Au luat la pas plajele eliberate de șezlonguri și au adunat deșeurile lăsate în urmă de cei care cred că natura le mai poate suporta gunoaiele. S-au strâns zeci de saci de resturi, dar mai puțini decât anul trecut. Și aceasta este vestea bună! Voluntarii au găsit mai puține gunoaie, ceea ce este un fapt îmbucurător. Anul trecut s-au adunat trei tone de deșeuri, iar acum cred că vorbim de doar câteva sute de kilograme.

Cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa, cei care testează fauna și flora din Marea Neagră, au descoperit particule de plastic în midii și în mai multe specii de pește. Acesta este efectul resturilor lăsate pe plajă, care sunt duse apoi de vânt în mare.

Marea se umple de gunoaie venite de pe țărm

Potrivit Agenției Europene de Mediu, aproximativ 80 % dintre deşeurile găsite în mediul marin provin din activităţi care au loc pe continent. Sursa deşeurilor marine nu se limitează neapărat la activităţile umane de pe coastă. Chiar și atunci când sunt eliminate pe continent, râurile, inundaţiile şi vântul vor transporta deşeurile în mare. Activităţile de pescuit, transportul maritim, instalaţiile din larg, precum platformele petroliere și sistemele de canalizare completează procesul.

Există unele variații regionale în ceea ce privește originea deșeurilor marine. În Marea Mediterană, Marea Baltică și Marea Neagră, activitățile desfășurate pe continent generează majoritatea deșeurilor marine; în Marea Nordului, în schimb, activităţile maritime contribuie în egală măsură la generarea acestui tip de deșeuri.

Acțiunea din prima săptămână a lui octombrie a pornit la inițiativa Constanța ReStart, Zoom Beach și City Park Mall.

Articol publicat inițial pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Felicitari pentru actiune. Referitor la gunoaie nu cred ca este "meritul" 100% al turistilor, ci cu siguranta si operatorii locali au o contributie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult