Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vacanțe de neuitat sau jucării scumpe?

Familie.

Foto: Getty Images

Timpul liber al copiilor este prețios, mai ales dacă știm să le stimulăm curiozitatea astfel încât să le ofere maxime beneficii. Majoritatea părinților are falsa impresie că, oferind copiilor jucării pretențioase, scumpe și cât mai inteligente satisfac dorința copiilor și îi ajută să-și dezvolte capacitățile intelectuale. Este demonstrat științific că nu aceasta este modalitatea optimă de a contribui la dezvoltarea creierului celor mici, dimpotrivă, cu cât jucăriile sunt mai inteligente și sofisticate, cu atât creativitatea copilului scade. O alternativă eficace sunt vacanțele petrecute împreună, în diverse locuri, în care cei mici devin exploratori și interacționează cu tot ceea ce le oferă natura. Activitatea fizică pe care copiii o au în vacanțe stimulează fluxul sangvin în creier. Oxigenarea sângelui sporeşte claritatea, concentrarea, viteza de gândire, creativitatea, energia mentală şi emoţională şi abilităţile de rezolvare a problemelor. În plus, copiii descoperă locuri noi, moduri diferite de trai, peisaje necunoscute, ceea ce le dezvoltă curiozitatea pentru cunoaștere. În vacanțe, copiii participă la diverse evenimente, socializează, se relaxează, explorează, învață, iar aceste aspecte sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului, deoarece ajută copiii să înțeleagă și să abordeze situații diferite.

În vacanțe, copiii capătă mai multă încredere în ei înșiși, devin independenți, își dezvoltă abilitățile psiho-motrice și, mai ales, capacitățile cognitive.

Vacanțele înseamnă copii fericiți!

Fie că alegeți pentru copii o tabără sau o vacanță în familie, este bine să înțelegeți că vacanțele active sunt cele de preferat, pentru că ele nu vor deveni plictisitoare. Cu cât o vacanță este mai activă, cu atât copilul va fi mai fericit și implicat în ceva ce îi place și îl stimulează fizic, nu devine agitat și nu se frustrează – situații pe care mulți părinți le-au avut de înfruntat în experiențele lor de călătorie

Munții Măcinului

Orice experiență nouă este o oportunitate de învățare informală, fie că vorbim de descoperirea unor peisaje și colțuri de natură noi, fie că vizitează un muzeu neobișnuit, fie că participă la activități stimulante (schi, înot, scufundări, diverse sporturi de vară sau iarnă, distracție într-un parc tematic, provocări într-un parc de aventuri etc.) copilul va învăța mereu ceva nou despre natură, oameni, lume și el însuși. Vacanțele în familie sau taberele pentru copii creează acestora amintiri de neuitat, amintiri prețioase de care își vor aminti cu drag mai târziu. Ele pot fi considerate și excelente „contra-ancore”, acele amintiri pozitive, puternice, care îi pot ajuta în momentele dificile, cu impact emoțional negativ puternic. Acele „imagini” și „senzații” din trecut, care atunci când sunt retrăite, revăzute mintal îi ajută să depășească stările deranjante, triste, grele.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult