Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vaccinul anti fake-news sau cum să combatem minciunile care ne fac să amânăm momentul vaccinării

fake news corona

Foto: Jeanne Fourneau / AFP / Profimedia)

„Deja am văzut că au murit 10 oameni din cauza vaccinului anti-Covid!”. Afirmația, făcută pe un ton categoric de o rudă apropiată acum câteva zile, m-a făcut curios. Nu văzusem/citisem știrea respectivă, așa că m-am pus pe căutat. Presa mainstream, de unde îmi iau informațiile, nu publicase nicio știre privind moartea unei persoane din cauza vaccinului. Am găsit în schimb o știre despre reacțiile adverse ale vaccinării observate la 10 cadre medicale, ceea ce este, evident o altă informație. Este adevărat că există și efecte secundare violente, deja documentate, ale vaccinului Pfizer provocate persoanelor care au alergii severe la o anumită componentă a vaccinului. Dar nu există deocamdată știri conform cărora au murit oameni ca efect direct al vaccinării. 

Din păcate, știrile despre problemele cauzate de vaccin sunt întotdeauna mai citite decât cele pozitive. Pun pariu că numărul cititorilor acestui articol care știu că deja la nivel mondial s-au vaccinat peste 12 milioane de oameni cu vaccinul anti COVID-19 este mult mai mic decât al celor care au auzit câte o ”știre” ciudată despre el, precum că ne inoculează nano-cipuri, ne face sclavii tehnologiei 5G, controlează natalitatea sau provoacă, la comandă, frica și supunerea față de autorități. Și mai probabil este să fi găsit, în ultimele zile, pe rețelele sociale, o știre mincinoasă cu privire la un ”celebru” preot care, vrând să fie un exemplu pentru enoriași, s-a vaccinat și a murit imediat (din cauza vaccinatului, pretinde postarea respectivă).

Jurnaliștii obișnuiesc să spună spun bad news, good news (dacă avem știri rele – incendii, victime, violență - facem audiență). Din păcate este larg documentat faptul că știrile pozitive nu fac (aceeași) audiență ca cele negative. Ei bine, pe această logică funcționează și toate fake-news legate de vaccin și vaccinare – avem victime ascunse ale vaccinului, conjurații globale, ”adevăruri” ascunse și mari personaje malefice, precum Bill Gates, care a luat locul lui George Soros în topul răilor globaliști. Lista știrilor false este atât de lungă și se răspândește atât de ușor, încât combaterea minciunilor devine extrem de dificilă. Nu este rolul acestui articol să analizeze de unde vin ele și cine le propagă. Vă propun în schimb să aruncăm o privire asupra efectelor pe care le au aceste minciuni asupra noastră.

Când „mai târziu” e „prea târziu”

Dacă pentru anti-vacciniști aceste fake-news le întăresc convingerea că vaccinurile sunt rele din principiu, în cazul nehotărâților, efectele sunt mult mai îngrijorătoare. Mulți cunoscuți îmi spun acum că așteaptă să vadă ce se întâmplă cu vaccinul și că se vor vaccina mai târziu, poate la toamnă sau, mai bine, anul viitor. Nu cunosc exact numărul celor nehotărâți, dar un sondaj recent indică faptul că, în noiembrie 2020, doar 4 din 10 români nu s-ar fi vaccinat. Dacă peste câteva luni ponderea celor care se vaccinează voluntar nu va ajunge măcar la 50%, gestul celor care s-au vaccinat în primele două etape va avea un impact mult diminuat. De ce? Pentru că epidemiologii spun că minimum 70% din populație (există voci care ridică această cifră spre 90%) trebuie să aibă imunitate pentru ca virusul să nu ne mai infecteze, să fie creată o barieră eficientă împotriva răspândirii sale.

Dacă atingerea acestui prag durează nu un an ci, să spunem, trei ani, atunci efectul vaccinului făcut de primele două valuri – cadrele medicale, bătrânii și persoanele cu co-morbidități – riscă să se piardă. Cu alte cuvinte, dacă nu ne vaccinăm rapid, ne vaccinăm (aproape) degeaba.  

Iar fake-news despre falsele efecte negative ale vaccinurilor anti-Covid nu fac decât să îi pună pe gânduri milioanele de români care altfel s-ar fi vaccinat până în toamnă. În acest context, știrile despre zeci de milioane de oameni din întreaga lume care fac vaccin, capătă imunitate și ies din izolare ar trebui să fie în sine un vaccin anti fake-news. La fel de important ca cel pe care îl vom face împotriva coronavirusului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corect. Faptul că tot mai mulți oameni se vaccinează sporește încrederea și a celor nehotărâți să facă același lucru. Acționează ca un vaccin împotriva neîncrederii. Dacă acest vaccin împotriva neîncrederii va avea efecte adverse acestea vor coincide cu cele ale vaccinului în "carne și oase"(un joc de cuvinte).
    Dar sunt foarte mulți care nu vor fi convinși de comportamentul de turmă și nu vor face vaccinul.
    Scuze pentru expresia <comportament de turmă>, dar majoritatea celor care vor face vaccinul vor face acest lucru fară să înțeleagă exact despre ce înseamnă acel vaccin și despre efectele adverse mai mari sau mai mici. Decizia lor fiind influențată de alții în mai mare măsură decât de propria analiză și rațiune.
    Să revenim la subiect. Ca să mărești cu adevărat numărul celor care vor să se vaccineze, corect ar fi ca celor care se tem de efectele de un anumit tip ale unor vaccinuri, să le propui alternativa altor vaccinuri care nu au acele efecte adverse ce inhibă pornirea firescă spre vaccinare, căci fiecare om vrea un vaccin sigur care să-i aducă imunitarea dorită, dar și liniștea cu privire la efectele adverse.

    Astfel sunt oameni care se tem de efectele mutagene ale vaccinurilor PFIZER și MODERNA.
    Nu este corect și nici eficient pentru mărirea numărului de vaccinați, ca pe acești oameni să-i minimalizezi, să-i califici într-un fel anume și să-i faci vinovați că din cauza lor nu se oprește pandemia.
    Cu atât mai mult cu cât nu toți medicii și cercetătorii gândesc la unison. Chiar pe site-ul Rețelei de Spitale Regina Maria se atrage atenția că unii oameni de știință sunt îngrijorați că vaccinurile pe bază de ARN viral, cum este cazul la PFIZER și MODERNA, pot contamina ADN-ul celulei umane cu ARN viral, lucru ce conduce la tumori.
    Mulți adepți și cercetători pro vaccinuri ARN combat acest lucru, fiind fascinați de "genialitatea" cum aceste vaccinuri prin intermediul unor fragmente de ARN ale coronavirusului transmit informația ce codifică proteina SPIKE organismului uman, determinându-l chiar pe acesta să formeze antigenul, adică proteina SPIKE,, iar apoi să formeze anticorpi la acea proteină.
    Ei susțin că ARN-ul viral ajunge doar în citoplasmă, nu și în nucleul celulei umane unde se află ADN-ul uman și de aceea nu-l poate contamina. Lucru adevărat în parte doar.
    Căci ADN-ul uman nu se află doar în nucleul celulei umane, el se află în proporție mai mică și în mitocondrii, care la rândul lor se găsesc în citoplasmă, deci unde ARN-ul viral are acces.
    Deci un semn de întrebare rămâne.
    Regina Maria e un nume în medicina românească., la fel sunt nume grele la nivel mondial în medicină care trag un semnal de alarmă

    O alternativă la cei care se tem de tehnologia ARN mesager și ADN mesager(vaccinul INOVIO) este
    cea dată de vaccinurile ASTRA ZENECA și SPUTNIK.
    Ambele vaccinuri ca și cele de mai sus determină organismul uman să producă antigenul.
    La ambele vaccinuri informația ce codifică proteina SPIKE este transmisă organismului uman prin vectori virali. În cazul ASTRA ZENECA este vorba de un virus de cimpanzeu, modificat în laborator să nu poată infecta organismul, iar în cazul SPUTNIK vectorul de transmitere este dat de doi viruși modificați în laborator tot pentru a nu putea infecta organismul uman.
    În urma primirii informației ce codifică proteina SPIKE, prin intermediul vectorilor de transmitere, organismul uman începe producția proteinei SPIKE, ce nu este altceva decât acei spini ai coronavirusului cu care acesta se leagă de celulele receptoare ACEA 2 din nas, gât, plămân, inimă, rinichi pentru a pătrunde în celule. Proteina SPIKE în sine este inofensivă fără virus.
    Iar apoi sistemul imunitar declanșează producția de anticorpi împotriva acestei proteine, anticorpi ce ne protejează de un posibil contact cu virusul.
    La un contact viitor cu virusul corona anticorpii produși îi distrug proteinele SPIKE, adică acei spini cu care se leagă de receptorii ACEA 2 pentru a pătrunde în celule. Astfel nu mai poate intra în celule și moare.

    Virușii introduși în aceste vaccinuri sunt atenuați ca activitate virală, dar la cei compromiși imunitar pot totuși să apară reacții adverse.

    Varianta mai puțin inovatoare, deoarece nu determină însuși organismul să producă antigenul, este vaccinul american NOVAVAX.
    Acesta se bazează pe subunități virale ce conțin cantități suficiente de proteină SPIKE cât să declanșeze un raspuns imunitar adecvat la aceasta, fară a mai fie nevoie ca organismul să piardă timp să producă antigenul, motiv pentru care acționează și mai repede.
    Subunitățile virale nu pot da infecția covid 19.
    Acest vaccin conține adjuvanți pentru mărirea activității imunitare.

    Efecte adverse, mai mici sau mai mari, cu siguranță au toate vaccinurile, pe care la ora actuală nu le știu nici producătorii. Și oamenii trebuie să aibă dreptul să aleagă dacă se vaccinează sau nu.
    Este foarte important ca, dacă răspunsul este DA, să existe alternative și oamenii să poată alege un vaccin cu mai puține semne de întrebare în privința efectelor adverse.

    Consider că soluția reală este explicația și oferiea de alternative. Teama e firească, mai ales la oameni fără cunoștiințe medicale și oamenii nu trebuie blamați.

    Nu trebuie neglijată nici imunitatea dobândită prin contactul direct cu virusul. Posibil ca procentul celor care au luat virusul să fi depăsit 20 chiar 30% în Europa și America, luând în calcul și asimptomaticii. Se pare că e o imunitate de lungă durată.
    O statistică făcută de televiziunea de știri olandeză BBO NEWS arată că la 16 octombrie 2020, doar 24 de persoane la nivel global se reinfectaseră cu noul coronavirus. Probabil din sute de milioane de persoane atinse de coronavirus, dacă punem la socoteală și asimptomaticii.
    Acest lucru este încurajator și dacă și vaccinul POTRIVIT va da imunitate durabilă, atunci OMENIREA are șansă să iasă din această criză în anul 2021.


    • Like 0
  • nicio legatura intre titlu si articol
    • Like 0
  • profun check icon
    Guvernanților li se spune de mult timp (iată, sunt vreo 10 luni) că este cazul să lase comunicarea pentru ... profesioniștii comunicării, așa cum lasă tratamentul bolilor pe seama medicilor. Iată, de ce ...

    Fiindcă dacă preferi să arăți cât ești TU de deștept (adesea, vorba-vine) și ce proști sunt TOȚI ăia care nu înțeleg cum de, până acum dezvoltarea unui vaccin dura în medie peste 10 ani iar în 2020 au apărut deja vreo 4-7 vaccinuri în câteva luni, înseamnă să pierzi lupta mulțumit că te-ai dat TU viteaz.

    Cât despre îngrijorarea cu catastrofa celor trei ani pe care s-ar întinde vaccinarea, dacă ar fi reală (eu nu zic nici da, nici ba) atunci cauza e pierdută încă din faza de ... planificare. Iată de ce:
    - se aduc 140.000 vaccinuri pe săptămână
    - fiecare persoană trebuie vaccinată de 2 ori
    - dacă trebuie vaccinați 13 milioane de români (aproape 70%), trebuie 26 de milioane de doze.
    - 26 mil (doze vaccin)/ 140.000 (vaccinări pe lună) = 185 de luni, adică
    - 185 luni vaccinare/ 52 (nr. săptămâni într-un an)= 3,5 ani
    • Like 1
    • @ profun
      Aveti dreptate, de la inceput comunicarea a plecat cu stangul... Iar cifrele legate de vaccinare trebuie sa puna pe toata lumea pe ganduri
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult