Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp

Baiat si Caine

Foto: Guliver/ Getty Images

Vară târzie, sâmbătă dimineață.

În Piața Enescu, din Brașov, un bătrân dichisit își leagă cățelul de un ghiveci stradal cu flori. Îi face un nod din zgarda lungă, cumva, așa pe șestache, apoi îi arată câteva semne de adio animalului și pleacă. Mă uit circumspect la bătrânul care se îndepărtează pe străduța īngustă. Dau să strig după el, poate vrea omul, să facă o nefăcută. Până la urmă, nu strig, mă gândesc că poate doar intră și el la terasa din colț și nu-l primesc acolo cu animalul. Întorc privirea după ai mei și îl pierd din vedere.

Mă apropii de cățel, care latră după stăpân. Fiu-meu râde la el, cățelul începe și dă din coadă, jovial.

Apare o bătrână, dichisită și ea, precum bătrânul cu animalul.

- Vai ce bebe mic! Ce ochi albaștri, păr blond, nemaipomenit! Și ia uite!, ce se bucură cel mic de cățel! Vrea să se joace cu el!

- Da, zic eu, cățelul era trist înainte, poate îi e sete...de la căldură.

- Ooo, da, Dumnezeule! E cald afară, și eu am zis că mor de cald și cu masca asta...nici nu cred în prostia asta.

Schimb discuția.

- O să mă uit la terasă, poate e stăpânul...

- Da, e frumos, cum îl cheamă?

- Păi nu știm, acum l-am găsit și noi. L-a lăsat un domn aici. Asta vă spuneam.

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp. Trece timpul și uite...îmi arată masca.

Apoi, dintr-o dată, bătrâna, face stânga împrejur și dă să plece.

Zâmbesc.

- Nu copilul, doamnă! Eu mă refeream la câine. El nu e al nostru!

- Aaa, câinele. Eu credeam că...

După vitrina de vizavi, bijutierul strânge mulțumit mâna unui cuplu ce iese, pe ușă, cu o cutie mare cu fundă. Din cauza măștii nu îi văd zâmbetul vânzătorului, dar ochii spun totul. E clar, a făcut o vânzare pe cinste. Din spatele lui, de undeva de după tejghea, iese și bătrânul dichisit. Patronul. Acesta scoate capul pe ușa prăvăliei, se apleacă într-o parte și strigă la cățel.

- Ești bine? Îți e cald?

Câinele dă din coadă și mai tare și începe din nou să latre, cu patos, către stăpân.

La auzul strigătului, bătrâna care își făcuse zeci de cruci, toate degeaba, căci orfanul s-a dovedit, că nu era orfan, se întoarce, scurt, și ridică mâna, în semn de aprobare:

- Da, sunt bine! Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fain articol! Chiar m-am amuzat, iar finalul este ca cireașa de pe tort. 2 thumbs up!
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Caldura mare.....

  Dar daca cei din poza sint copilul dvs si catelul in cauza, zic eu ca "se asorteaza " foarte bine.
  Poate mai bine decit cu batrinul patron....dar oare cit de batrin parea patronul in ochii dumneavoastra de si-a ales drept companion un labrador?
  • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult