Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp

Baiat si Caine

Foto: Guliver/ Getty Images

Vară târzie, sâmbătă dimineață.

În Piața Enescu, din Brașov, un bătrân dichisit își leagă cățelul de un ghiveci stradal cu flori. Îi face un nod din zgarda lungă, cumva, așa pe șestache, apoi îi arată câteva semne de adio animalului și pleacă. Mă uit circumspect la bătrânul care se îndepărtează pe străduța īngustă. Dau să strig după el, poate vrea omul, să facă o nefăcută. Până la urmă, nu strig, mă gândesc că poate doar intră și el la terasa din colț și nu-l primesc acolo cu animalul. Întorc privirea după ai mei și îl pierd din vedere.

Mă apropii de cățel, care latră după stăpân. Fiu-meu râde la el, cățelul începe și dă din coadă, jovial.

Apare o bătrână, dichisită și ea, precum bătrânul cu animalul.

- Vai ce bebe mic! Ce ochi albaștri, păr blond, nemaipomenit! Și ia uite!, ce se bucură cel mic de cățel! Vrea să se joace cu el!

- Da, zic eu, cățelul era trist înainte, poate îi e sete...de la căldură.

- Ooo, da, Dumnezeule! E cald afară, și eu am zis că mor de cald și cu masca asta...nici nu cred în prostia asta.

Schimb discuția.

- O să mă uit la terasă, poate e stăpânul...

- Da, e frumos, cum îl cheamă?

- Păi nu știm, acum l-am găsit și noi. L-a lăsat un domn aici. Asta vă spuneam.

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp. Trece timpul și uite...îmi arată masca.

Apoi, dintr-o dată, bătrâna, face stânga împrejur și dă să plece.

Zâmbesc.

- Nu copilul, doamnă! Eu mă refeream la câine. El nu e al nostru!

- Aaa, câinele. Eu credeam că...

După vitrina de vizavi, bijutierul strânge mulțumit mâna unui cuplu ce iese, pe ușă, cu o cutie mare cu fundă. Din cauza măștii nu îi văd zâmbetul vânzătorului, dar ochii spun totul. E clar, a făcut o vânzare pe cinste. Din spatele lui, de undeva de după tejghea, iese și bătrânul dichisit. Patronul. Acesta scoate capul pe ușa prăvăliei, se apleacă într-o parte și strigă la cățel.

- Ești bine? Îți e cald?

Câinele dă din coadă și mai tare și începe din nou să latre, cu patos, către stăpân.

La auzul strigătului, bătrâna care își făcuse zeci de cruci, toate degeaba, căci orfanul s-a dovedit, că nu era orfan, se întoarce, scurt, și ridică mâna, în semn de aprobare:

- Da, sunt bine! Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fain articol! Chiar m-am amuzat, iar finalul este ca cireașa de pe tort. 2 thumbs up!
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Caldura mare.....

  Dar daca cei din poza sint copilul dvs si catelul in cauza, zic eu ca "se asorteaza " foarte bine.
  Poate mai bine decit cu batrinul patron....dar oare cit de batrin parea patronul in ochii dumneavoastra de si-a ales drept companion un labrador?
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult