Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp

Baiat si Caine

Foto: Guliver/ Getty Images

Vară târzie, sâmbătă dimineață.

În Piața Enescu, din Brașov, un bătrân dichisit își leagă cățelul de un ghiveci stradal cu flori. Îi face un nod din zgarda lungă, cumva, așa pe șestache, apoi îi arată câteva semne de adio animalului și pleacă. Mă uit circumspect la bătrânul care se îndepărtează pe străduța īngustă. Dau să strig după el, poate vrea omul, să facă o nefăcută. Până la urmă, nu strig, mă gândesc că poate doar intră și el la terasa din colț și nu-l primesc acolo cu animalul. Întorc privirea după ai mei și îl pierd din vedere.

Mă apropii de cățel, care latră după stăpân. Fiu-meu râde la el, cățelul începe și dă din coadă, jovial.

Apare o bătrână, dichisită și ea, precum bătrânul cu animalul.

- Vai ce bebe mic! Ce ochi albaștri, păr blond, nemaipomenit! Și ia uite!, ce se bucură cel mic de cățel! Vrea să se joace cu el!

- Da, zic eu, cățelul era trist înainte, poate îi e sete...de la căldură.

- Ooo, da, Dumnezeule! E cald afară, și eu am zis că mor de cald și cu masca asta...nici nu cred în prostia asta.

Schimb discuția.

- O să mă uit la terasă, poate e stăpânul...

- Da, e frumos, cum îl cheamă?

- Păi nu știm, acum l-am găsit și noi. L-a lăsat un domn aici. Asta vă spuneam.

- Vaiii!, și eu credeam că e al dumneavoastră! Ce păcat! Să faceți și voi unul, cât mai aveți timp. Trece timpul și uite...îmi arată masca.

Apoi, dintr-o dată, bătrâna, face stânga împrejur și dă să plece.

Zâmbesc.

- Nu copilul, doamnă! Eu mă refeream la câine. El nu e al nostru!

- Aaa, câinele. Eu credeam că...

După vitrina de vizavi, bijutierul strânge mulțumit mâna unui cuplu ce iese, pe ușă, cu o cutie mare cu fundă. Din cauza măștii nu îi văd zâmbetul vânzătorului, dar ochii spun totul. E clar, a făcut o vânzare pe cinste. Din spatele lui, de undeva de după tejghea, iese și bătrânul dichisit. Patronul. Acesta scoate capul pe ușa prăvăliei, se apleacă într-o parte și strigă la cățel.

- Ești bine? Îți e cald?

Câinele dă din coadă și mai tare și începe din nou să latre, cu patos, către stăpân.

La auzul strigătului, bătrâna care își făcuse zeci de cruci, toate degeaba, căci orfanul s-a dovedit, că nu era orfan, se întoarce, scurt, și ridică mâna, în semn de aprobare:

- Da, sunt bine! Mulțumesc!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fain articol! Chiar m-am amuzat, iar finalul este ca cireașa de pe tort. 2 thumbs up!
    • Like 0
  • Roxana B check icon
    Caldura mare.....

    Dar daca cei din poza sint copilul dvs si catelul in cauza, zic eu ca "se asorteaza " foarte bine.
    Poate mai bine decit cu batrinul patron....dar oare cit de batrin parea patronul in ochii dumneavoastra de si-a ales drept companion un labrador?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult