Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Virusul, cu o mutație înaintea noastră. De ce trebuie să ne îngrijoreze Omicron

vaccinare - Omicron

Foto: Getty Images

Datele din Marea Britanie, referitoare la protecția oferită de actualele vaccinuri față de infecția simptomatică cu varianta Omicron, arată îngrijorător cu adevărat.

⁃ Eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze de vaccin bazat pe ARNm

⁃ Eficacitate de aproximativ 75% pentru cei vaccinați cu trei doze de vaccin bazat pe ARNm (față de peste 90% față de Delta). Dar nu știm momentan pentru cât timp se menține

⁃ Aproape zero protecția dată de vaccinul AstraZeneca

⁃ Trecerea prin boală nu protejează față de reinfectarea cu Omicron

Este de așteptat ca protecția oferită de vaccinuri împotriva apariției formelor grave de boală cu varianta Omicron să fie mai mare, vom afla acest lucru în câteva săptămâni.

Dar și așa, ne aflăm într-unul dintre cele mai complicate momente:

⁃ Este utopic să ne imaginăm că oamenii se vor vaccina cu 3 doze în număr mai mare decât au făcut-o cu două doze

⁃ Este prea devreme să ne gândim la versiuni 2.0 ale vaccinurilor (acestea ar putea fi disponibile, urmând traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme în trimestrul al doilea din 2022)

⁃ Suplimentar, date din Scoția și Danemarca ne arată că Omicron tinde să dizloce varianta Delta mai repede decât ne așteptam și ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii decembrie.

Așadar, în comparație cu luna decembrie 2020, în acest moment (decembrie 2021):

⁃ Avem în circulație o variantă, Omicron, care se răspândește mai repede decât Delta, care la rândul ei a înlocuit Alfa (Alfa a devenit dominantă în ianuarie 2021, după debutul campaniilor de vaccinare, înlocuind varianta ancestrală)

⁃ Avem la dispoziție vaccinuri care au fost testate în studiile clinice versus varianta ancestrală a virusului (dar cu o eficacitate care s-a menținut foarte ridicată pentru vaccinurile ARNm, pentru două sau trei doze, pentru toate variantele, dar mai puțin acum, față de Omicron)

⁃ o opinie publică divizată de campaniile pro și contra-vaccinare, confuză în privința beneficiilor, de altfel reale, ale vaccinurilor; populația, până acum, nu a fost un partener, ci a fost privită ca un executant al indicațiilor autorităților.

Când am scris, pe 22 noiembrie, că trebuie să schimbăm narativul vaccinării și să trecem către obiectivul de a colabora cu toții pentru controlul pandemiei (nu pentru a atinge anumiți indicatori legați de vaccinare), varianta Omicron exista doar în probele colectate de echipele de cercetare din Africa de Sud, implicate în supravegherea genomică a virusului. Apoi, a fost caracterizată și comunicată comunității internaționale, în numai 72 ore, de echipa lui Tulio de Oliveira, din Africa de Sud.

Acum, cu toate aceste date pe masă, trebuie să lucrăm împreună la noi scenarii și modalități de intervenție pe termen scurt, mediu și lung, adaptate unei realități care s-a schimbat fundamental, de câteva ori, iată, în numai un an de zile. Virusul este cu cel puțin o mutație înaintea noastră, ca umanitate și societate globală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Incercati sa manipulati? Vreti sa panicati populatia? De ce nu ziceti nimic de faptul ca aceasta varianta este mult mai putin agresiva??? De fapt, Omicron este cel mai bun lucru care se putea intampla pentru omenire: o varianta mult mai contagioasa dar mult mai putin agresiva...intr-un fel similara cu raceala comuna care e cauzata tot de un coronavirus. Impreuna cu aparitia pe piata a antiviralelor specifice covid, dominatia Omicron va ajuta la terminarea pandemiei mai repede decat credeam initial.
    • Like 0
    • @ Dan
      De ce nu ai dreptate:
      Probabil ca ceea ce zici tu se refera la un segment de populatie relativ tanar si sanatos, cu un sistem imunitar bun.
      Problema apare in momentul in care intri in zona numerelur mari.
      Si anume:Din 20 milioane, probabil ca sunt eligibil la Vaccinare vre-o 16.
      Din ei sunt vaccinati aproape jumatate. La acestia protectia statistica este intre 35% si 75% ( cu 2 sau cu 3 doze )
      Hai sa adunam:
      8 milioane nevaccinati + 4 milioane ( am loat o medie a celor vaccinati ) fac 12.
      Astia sunt susceptibili a se imbolnavi cu variante omicron.
      Acum din ei, vor face forme grave, cu spitalizare si potential deces un procent de 1%. Asta inseamna 120.000. Dar 2% inseamna 240.000.
      Acestia vor fi cu probabilitate mai mare intre cei mai batrani, cu comorbiditati, etc.
      Poate pe tine nu te va atinge.
      Dar acum gandeste-te ca acesti multi bolnavi ( milioane, nu doar cei 120.000-240.000) trebuiesc tratati intr-un interval de 1-2 luni.
      Eu cred ca situatia nu este chiar asa de simpla cum o prezinti tu.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult