Fotografia descrie, cred că cel mai bine, situația în care se află turismul românesc. O fată frumoasă care mai dă o șansă României, dar care, atunci când se duce la plajă, este înconjurată de bălării, ambalaje și sacoșe de plastic. Degeaba sunt câțiva investitori la mare și la munte care pierd nopțile încercând să-și convingă conaționalii și turiștii străini că România are cu ce se lăuda, dacă, și după multiplele dușuri reci primite, șefii turismului și ai autorităților locale nu recunosc că au o problemă și nu încearcă să găsească soluții. Împreună!
Dușul rece al cifrelor oficiale emise de Statistică
Ministerul Turismului a tot încercat în fel și chip să îndulcească realitatea pe care noi, cei care trăim și muncim la malul mării, am observat-o. Luna august din 2022, cea mai aglomerată și mai scumpă din sezon, nu s-a comparat cu cea din 2021. Institutul Național de Statistică a publicat datele oficiale pentru luna august 2022, iar realitatea este crudă. Sper că și ministrul Cadariu să primească aceste date la mapă ca să nu se mai întâmple ca în articolul de mai jos.
Înnoptările au scăzut cu aproape 15%
Institutul Național de Statistică are doi indicatori – sosiri și înnoptări. Sosirea este înregistrată per turist, iar înnoptările reprezintă numărul de nopți petrecute de turist în unitatea de cazare aleasă. Primul indicator arară că numărul sosirilor a scăzut cu 7.9 % în august 2022, față de aceeași lună a anului 2021. Mai gravă este reducerea numărului de nopți petrecute pe litoral. Aici, procentul cu minus se apropie de 15%. Datele sunt doar pentru județul Constanța.
Au dispărut jumătate din turiștii străini
La capitolul turiști străini, prăbușirea este gravă. Sosirile turiștilor străini în județul Constanța au scăzut cu 46,8%, iar numărul nopților petrecute de aceștia în județul nostru a scăzut cu 44,8%.
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2022 au însumat 453,6 mii persoane, cu 7,9% mai puține față de cele din august 2021. Județul Constanța a înregistrat cele mai multe sosiri de turiști față de celelalte județe, în luna august 2022, de 3,3 ori mai multe decât în municipiul București și de 3,2 ori mai multe decât în județul Brașov. La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele 2 ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în luna august 2022 au fost Germania și Statele Unite ale Americii. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în luna august 2022 au fost în număr de 1581,3 mii, cu 14,9% mai puține decât cele înregistrate în luna august 2021.
Încep să apară apartamentele de vacanță în statistici
Durata medie a şederii în luna august 2022 a fost de 3,49 zile pentru turiştii români şi de 3,19 zile pentru turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna august 2022 a fost de 60,2%, pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 10,3 puncte procentuale față de luna august 2021.
În ce privește distribuția sosirilor de turiști pe tipuri de structuri de cazare turistică, s-au înregistrat scăderi la aproape toate tipurile de structuri. Se poate observa o creștere a numărului de sosiri și înnoptări doar pentru campinguri, cu 14,0%, respectiv cu 14,7% în luna august 2022 față de august 2021. Sosirile în apartamente și camere de închiriat înregistrate în luna august 2022 au însumat 94,0 mii persoane, în creștere cu 1,4% față de cele din luna august 2021. Din numărul total de sosiri, în luna august 2022, sosirile turiștilor români în apartamente și camere de închiriat au reprezentat 99,6%, iar sosirile turiștilor străini 0,4%.
Înnoptările înregistrate în apartamente și camere de închiriat în luna august 2022 au însumat 310,9 mii, cu 12,5% mai puține decât cele înregistrate în luna august 2021. Din numărul total de înnoptări, în luna august 2022, înnoptările turiștilor români au reprezentat 99,6% în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 0,4%.
Articol publicat inițial pe Funky Travel.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu să plângem este nevoie, ci este nevoie ca cei implicați, de la ministru la bombardierii și cocalarii posesori de unități HoReCa, să schimbe ceva.
Asocierea intre fetele din Romania si turism e cel putin de nedorit. O fac tarile care practica turismul sexual. Cele mai de lumea a treia. Daca vrei turisti adevarati atunci ridici calitatea si standardele, serviciile si infrastructura. Creezi calitate in toate cele: gara, autogara, aeroport, strazi, hoteluri, plaja, apa, restaurante, politete, profesionalism si altele. Nu vii cu o fata fara sutien si o arati ca pe moastele nu stiu carui sfant.
Mazare asta a facut. Transformase Mamaia intr-un bordel imens. Prostitutie, consum de droguri, cluburi care se laudau cu sticle de mii de euro si mult, mult sex cu fete frumoase fara sutien. Aveam samba. Mai ceva ca la Rio. Si tot ca in Brazilia, pe afara-i vopsit gardul, inauntru, leopardul.
La primarie se inghesuiau amaratii pentru un pui si mai stiu eu ce tichet, iar pe "strase", veselia de proasta calitate era la mare cautare. Asa s-a transformat Mamaia in statiunea parasutelor, golanilor, manelistilor, interlopilor, traficantilor, a celor care aveau bani din afacerile cu statul, a celor care parintii faceau afaceri cu statul. A masinilor de lux fara numar (nu de inmatriculare). Sa curga sampania si caviarul (singura mancare si singura bautura pe care orice pitipoanca le comanda pentru ca atat stie ea despre lux).
Ori toate astea nu au nicio legatura cu turismul de calitate unde, desigur, gasesti preturi de toate felurile si unde te poti simti cu adevarat bine in caz ca te duci la 5 stele (care la noi echivaleaza cu 4) si nu dai peste toti meltenii Romaniei.
In rest si Constanta arata ca toate celelalte zone turistice din Romania. Asa e si in Delta, pe Dunare. Paragina, coruptie, delasare si mult manelism.
P.S. Ne place veselia in vacanta, suntem niste persoane (inca) tinere, dar nu rezonam deloc cu frivolitatea si prostul gust, cu lipsa de educatie si bun-simt. In Romania, din pacate, le-am gasit din plin.
Asa e natia asta educata si condusa pe acest drum. Urla manelele, galgaie berea si sfaraie gratarele. Romania e scufundata intr-un nor de fum.
In rest nu cred ca avem o problema cu afluxul de turisti romani ci cu ce de turisti straini. Si aici degeaba o dam cotita ca Ministerul Turismului este de vina, ci "responsabilii" din Constanta. Cei care de ani de zile administreaza litoralul si fac tot posibilul - si se pare ca le reuseste - sa-l faca mai neprimitor de la an la an.
Deasemenea sa nu uitam turismul la negru facut in miile daca nu zecile de mii de apartamente ridicate in zona, care fura foarte clar din fluxul pentru hoteluri. Si apropo, tot responsabilii din zone C-ta au aprobat aceste blocuri de locuit.
Prin urmare nu mai plangeti ca ce face sau ce nu face ministerul, ci ce faceti voi acolo ca nu faceti prea bine.