Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Verdictul Standard & Poor's. Am scăpat de retrogradare? Până la vară, la reexaminare, când vom proba dacă putem menține nota de acum

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Verdictul de vineri noaptea, de la agenția Standard and Poor's, a ajuns la public într-o formulă cât se poate de superficială: "Am scăpat de retrogradare!"...

Până la vară însă, la reexaminare, când vom proba că putem menține sau vom pierde nota de acum.

Dezbaterile ar putea să înceapă - dacă vor începe - probabil, de marți. Până atunci România este în vacanță! A doua vacanță săptămânală de trei zile, la numai patru zile după o altă vacanță săptămânală, tot de trei zile.

Ni se potriveste o remarcă amară a lui Borges, legată de țara sa, Argentina, pe care lumea se aștepta s-o vadă urcând în elita economiei mondiale.

N-a fost să fie!

În "Cărțile și noaptea", celebrul filosof și scriitor explica eșecul și prin desele sărbători argentiniene, atât de multe încât el, la Universitate, ani la rând nu reușea să parcurgă toată programa analitică.

Așadar, S&P ne-a scris, vineri noaptea (ora 23, ora României), într-un lung și documentat expozeu, că a decis să mențină pentru țara noastră calificativul "BBB minus", ce poate fi citit într-o cheie prudentă: fără să fie optimistă, nu este pesimistă. Dacă am fi fost retrogradați - posibilitate despre care s-a tot discutat în unele cercuri politice sau de afaceri de la noi, cu ecouri puternice în media -, următoarea clasă în jos ar fi fost "junk", cu semnificația "nu vă recomandăm să investiți în această țară".

Documentul S&P conține două mesaje extrem de importante. Unul este adresat investitorilor internaționali, tot mai derutați în această perioadă de criză globală, și din acest motiv din ce în ce mai atenți la recomandările agențiilor de rating. Celălalt mesaj are ca destinatar întreaga societate românească - autorități, instituții, companii din economia reală, piețe financiare, populație - căreia i se dă șansa să-și confrunte propriile convingeri, propriile îndoieli, propriile confuzii cu o fotografie neretușată a vieții noastre economice, făcută de analiștii de la S&P.

Mesajul către investitorii internaționali, amplu, extrem de amplu, trebuie citit într-o singură cheie: "Nu am retrogradat România. Această țară poate fi o destinație pentru banii voștri!"...

Și totuși,matrage atenția faptul că argumentele agenției "S&P" sunt împărțite pe două talere ale aceluiași cântar.

Pe unul scrie "cer deschis" pentru investiții. O garanție dată investitorilor internaționali că banii lor sunt în siguranță într-o țară membră a Uniunii Europene. Si, totodată, într-o țară cu o bancă centrală cu independența, credibilitatea, stabilitatea, politicile (monetară si valutară) la standarde profesionale recunoscute.

Pe celălalt taler sunt câteva tabele vaste, cuprinzând toți indicatorii care contează atât pentru piețele de producție și de consum, cât și pentru piețele financiare. Și în care se vede limpede cum deficitele din economia noastră (ce rup creșterea PIB-ului de standardul de viață și, totodată, împovărează ratingul de țară, cel mai scăzut din clasa "recomandat pentru investiții") au trecut dincolo de linia roșie. Și cum aceste deficite, începând din 2014 până în prezent în loc să scadă se tot umflă (fapt evidențiat fără echivoc de cifrele din amintitele tabele) nu mai încape nicio îndoială că pe acest plan se impun îndreptări radicale.

Această linie roșie depășită ne avertizează drastic că nota pe care n-am pierdut-o, fapt ce nu ar trebui să-i descurajeze pe finanțatorii de pretutindeni să mențină ori să înscrie România pe agendă (fie că sunt în căutare de oportunități pentru investiții directe, fie că sunt împrumutători de valută) se cuvine să fie înțeleasă în contextul unor experiențe istorice. Prin urmare, ar fi total greșit să ne iluzionăm că - în această lume incertă, riscantă și vulnerabilă - prinții investițiilor nu mai au de unde alege "miresele" atractive de dinainte de pandemie. Și că, dacă tot nu au de unde să aleagă, se vor opri și pe noi. Sfârșitul crizei precedente, care a găsit numeroase companii finanțatoare pe mari grămezi de bani, ne-a arătat câtă răbdare pot avea investitorii în așteptarea vremurilor bune.

Acesta este principalul mesaj, din scrisoarea de vineri noaptea, în care S&P ne-a pus sub ochi o analiză detaliată, riguroasă și corectă a vieții noastre economice. Mesaj adresat întregii societăți românești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult