Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Verdictul Standard & Poor's. Am scăpat de retrogradare? Până la vară, la reexaminare, când vom proba dacă putem menține nota de acum

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Verdictul de vineri noaptea, de la agenția Standard and Poor's, a ajuns la public într-o formulă cât se poate de superficială: "Am scăpat de retrogradare!"...

Până la vară însă, la reexaminare, când vom proba că putem menține sau vom pierde nota de acum.

Dezbaterile ar putea să înceapă - dacă vor începe - probabil, de marți. Până atunci România este în vacanță! A doua vacanță săptămânală de trei zile, la numai patru zile după o altă vacanță săptămânală, tot de trei zile.

Ni se potriveste o remarcă amară a lui Borges, legată de țara sa, Argentina, pe care lumea se aștepta s-o vadă urcând în elita economiei mondiale.

N-a fost să fie!

În "Cărțile și noaptea", celebrul filosof și scriitor explica eșecul și prin desele sărbători argentiniene, atât de multe încât el, la Universitate, ani la rând nu reușea să parcurgă toată programa analitică.

Așadar, S&P ne-a scris, vineri noaptea (ora 23, ora României), într-un lung și documentat expozeu, că a decis să mențină pentru țara noastră calificativul "BBB minus", ce poate fi citit într-o cheie prudentă: fără să fie optimistă, nu este pesimistă. Dacă am fi fost retrogradați - posibilitate despre care s-a tot discutat în unele cercuri politice sau de afaceri de la noi, cu ecouri puternice în media -, următoarea clasă în jos ar fi fost "junk", cu semnificația "nu vă recomandăm să investiți în această țară".

Documentul S&P conține două mesaje extrem de importante. Unul este adresat investitorilor internaționali, tot mai derutați în această perioadă de criză globală, și din acest motiv din ce în ce mai atenți la recomandările agențiilor de rating. Celălalt mesaj are ca destinatar întreaga societate românească - autorități, instituții, companii din economia reală, piețe financiare, populație - căreia i se dă șansa să-și confrunte propriile convingeri, propriile îndoieli, propriile confuzii cu o fotografie neretușată a vieții noastre economice, făcută de analiștii de la S&P.

Mesajul către investitorii internaționali, amplu, extrem de amplu, trebuie citit într-o singură cheie: "Nu am retrogradat România. Această țară poate fi o destinație pentru banii voștri!"...

Și totuși,matrage atenția faptul că argumentele agenției "S&P" sunt împărțite pe două talere ale aceluiași cântar.

Pe unul scrie "cer deschis" pentru investiții. O garanție dată investitorilor internaționali că banii lor sunt în siguranță într-o țară membră a Uniunii Europene. Si, totodată, într-o țară cu o bancă centrală cu independența, credibilitatea, stabilitatea, politicile (monetară si valutară) la standarde profesionale recunoscute.

Pe celălalt taler sunt câteva tabele vaste, cuprinzând toți indicatorii care contează atât pentru piețele de producție și de consum, cât și pentru piețele financiare. Și în care se vede limpede cum deficitele din economia noastră (ce rup creșterea PIB-ului de standardul de viață și, totodată, împovărează ratingul de țară, cel mai scăzut din clasa "recomandat pentru investiții") au trecut dincolo de linia roșie. Și cum aceste deficite, începând din 2014 până în prezent în loc să scadă se tot umflă (fapt evidențiat fără echivoc de cifrele din amintitele tabele) nu mai încape nicio îndoială că pe acest plan se impun îndreptări radicale.

Această linie roșie depășită ne avertizează drastic că nota pe care n-am pierdut-o, fapt ce nu ar trebui să-i descurajeze pe finanțatorii de pretutindeni să mențină ori să înscrie România pe agendă (fie că sunt în căutare de oportunități pentru investiții directe, fie că sunt împrumutători de valută) se cuvine să fie înțeleasă în contextul unor experiențe istorice. Prin urmare, ar fi total greșit să ne iluzionăm că - în această lume incertă, riscantă și vulnerabilă - prinții investițiilor nu mai au de unde alege "miresele" atractive de dinainte de pandemie. Și că, dacă tot nu au de unde să aleagă, se vor opri și pe noi. Sfârșitul crizei precedente, care a găsit numeroase companii finanțatoare pe mari grămezi de bani, ne-a arătat câtă răbdare pot avea investitorii în așteptarea vremurilor bune.

Acesta este principalul mesaj, din scrisoarea de vineri noaptea, în care S&P ne-a pus sub ochi o analiză detaliată, riguroasă și corectă a vieții noastre economice. Mesaj adresat întregii societăți românești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult