Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Verdictul Standard & Poor's. Am scăpat de retrogradare? Până la vară, la reexaminare, când vom proba dacă putem menține nota de acum

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Verdictul de vineri noaptea, de la agenția Standard and Poor's, a ajuns la public într-o formulă cât se poate de superficială: "Am scăpat de retrogradare!"...

Până la vară însă, la reexaminare, când vom proba că putem menține sau vom pierde nota de acum.

Dezbaterile ar putea să înceapă - dacă vor începe - probabil, de marți. Până atunci România este în vacanță! A doua vacanță săptămânală de trei zile, la numai patru zile după o altă vacanță săptămânală, tot de trei zile.

Ni se potriveste o remarcă amară a lui Borges, legată de țara sa, Argentina, pe care lumea se aștepta s-o vadă urcând în elita economiei mondiale.

N-a fost să fie!

În "Cărțile și noaptea", celebrul filosof și scriitor explica eșecul și prin desele sărbători argentiniene, atât de multe încât el, la Universitate, ani la rând nu reușea să parcurgă toată programa analitică.

Așadar, S&P ne-a scris, vineri noaptea (ora 23, ora României), într-un lung și documentat expozeu, că a decis să mențină pentru țara noastră calificativul "BBB minus", ce poate fi citit într-o cheie prudentă: fără să fie optimistă, nu este pesimistă. Dacă am fi fost retrogradați - posibilitate despre care s-a tot discutat în unele cercuri politice sau de afaceri de la noi, cu ecouri puternice în media -, următoarea clasă în jos ar fi fost "junk", cu semnificația "nu vă recomandăm să investiți în această țară".

Documentul S&P conține două mesaje extrem de importante. Unul este adresat investitorilor internaționali, tot mai derutați în această perioadă de criză globală, și din acest motiv din ce în ce mai atenți la recomandările agențiilor de rating. Celălalt mesaj are ca destinatar întreaga societate românească - autorități, instituții, companii din economia reală, piețe financiare, populație - căreia i se dă șansa să-și confrunte propriile convingeri, propriile îndoieli, propriile confuzii cu o fotografie neretușată a vieții noastre economice, făcută de analiștii de la S&P.

Mesajul către investitorii internaționali, amplu, extrem de amplu, trebuie citit într-o singură cheie: "Nu am retrogradat România. Această țară poate fi o destinație pentru banii voștri!"...

Și totuși,matrage atenția faptul că argumentele agenției "S&P" sunt împărțite pe două talere ale aceluiași cântar.

Pe unul scrie "cer deschis" pentru investiții. O garanție dată investitorilor internaționali că banii lor sunt în siguranță într-o țară membră a Uniunii Europene. Si, totodată, într-o țară cu o bancă centrală cu independența, credibilitatea, stabilitatea, politicile (monetară si valutară) la standarde profesionale recunoscute.

Pe celălalt taler sunt câteva tabele vaste, cuprinzând toți indicatorii care contează atât pentru piețele de producție și de consum, cât și pentru piețele financiare. Și în care se vede limpede cum deficitele din economia noastră (ce rup creșterea PIB-ului de standardul de viață și, totodată, împovărează ratingul de țară, cel mai scăzut din clasa "recomandat pentru investiții") au trecut dincolo de linia roșie. Și cum aceste deficite, începând din 2014 până în prezent în loc să scadă se tot umflă (fapt evidențiat fără echivoc de cifrele din amintitele tabele) nu mai încape nicio îndoială că pe acest plan se impun îndreptări radicale.

Această linie roșie depășită ne avertizează drastic că nota pe care n-am pierdut-o, fapt ce nu ar trebui să-i descurajeze pe finanțatorii de pretutindeni să mențină ori să înscrie România pe agendă (fie că sunt în căutare de oportunități pentru investiții directe, fie că sunt împrumutători de valută) se cuvine să fie înțeleasă în contextul unor experiențe istorice. Prin urmare, ar fi total greșit să ne iluzionăm că - în această lume incertă, riscantă și vulnerabilă - prinții investițiilor nu mai au de unde alege "miresele" atractive de dinainte de pandemie. Și că, dacă tot nu au de unde să aleagă, se vor opri și pe noi. Sfârșitul crizei precedente, care a găsit numeroase companii finanțatoare pe mari grămezi de bani, ne-a arătat câtă răbdare pot avea investitorii în așteptarea vremurilor bune.

Acesta este principalul mesaj, din scrisoarea de vineri noaptea, în care S&P ne-a pus sub ochi o analiză detaliată, riguroasă și corectă a vieții noastre economice. Mesaj adresat întregii societăți românești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult