
În cea de-a doua zi de Paște, o veste tristă vine spre noi de la Vatican. Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, a încetat din viață. Cu doar câteva zeci de ore înainte a oferit o binecuvântare zecilor de mii de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru de la Vatican în prima zi de Paște. Vestea a venit fulgerător, pentru că, după această apariție în public, când Papa Francisc părea că se simte mai bine, după o perioadă mai lungă de boală, oamenii erau mai liniștiți în privința stării lui fizice.
Papa Francisc avea 88 de ani și de ceva vreme starea lui generală era destul de fragilă. Totuși, decesul din a doua zi a sărbătorilor pascale e privit de mulți ca pe un semn că acest om care a propovăduit binele și valorile universale corecte a fost luat la Ceruri într-un moment cheie al creștinătății, după ce i s-a îngăduit să ofere binecuvântarea anuală de la Vatican.
Papa Francisc s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, dintr-o familie de origine italiană, cu cinci fii. Tatăl lucra la căile ferate, iar mama lui era casnică. A obţinut diploma de tehnician chimist, dar a ales apoi preoţia şi a intrat în seminarul din Villa Devoto, urmând noviciatul în cadrul Companiei lui Isus. A urmat studii umanistice în Chile, iar în anul 1963, revenind la Buenos Aires, și-a obținut licenţa în filozofie la Facultatea de Filozofie din cadrul Colegiului "San José".
Pe 20 mai 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca şi auxiliar de Buenos Aires, iar pe 27 iunie 1992 a fost consacrat episcop în catedrala din Buenos Aires. La 3 iunie 1997 a fost numit arhiepiscop de Buenos Aires şi, la 28 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires, prin succesiune, la moartea cardinalului Quarracino. Motoul episcopal i-a fost "Miserando atque eligendo" (Iertând şi alegând). A fost desemnat cardinal de Ioan Paul al II-lea, în consistoriul de la 21 februarie 2001.
Unul dintre motivele pentru care a fost atât de iubit și de apreciat e acela că Papa Francisc este recunoscut pentru încercările sale de a aduce Biserica Catolică în realitatea lumii moderne. Printre deciziile lui majore se numără și faptul că le-a permis preoţilor să ofere binecuvântări cuplurilor de acelaşi sex în funcţie de fiecare caz în parte şi a numit pentru prima dată femei în funcţii de conducere la Vatican.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aș scrie mai multe, dar nu e cazul. Odihnească-se în pace!