Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Victor Ponta recunoaște că a preferat inundarea satelor românești în 2014 pentru a salva Belgradul. Mircea Dinescu: Îl dau în judecată

Victor Ponta - Inquam Photos / Octav Ganea

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier Victor Ponta, candidat la prezidențiale, a recunoscut într-un interviu recent că în 2014 a permis inundarea unor sate românești de pe clisura Dunării pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad, afectată de inundații devastatoare. Drept „recunoștință”, Ponta spune că a primit cetățenia sârbă. 

„Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor (2014 n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a declarat Ponta în podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”

Printre localitățile inundate la acea vreme s-a numărat și satul Cetate din județul Dolj, unde scriitorul Mircea Dinescu are o moșie transformată într-un muzeu.

„Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval… (Robert Turcescu: Și cum te-ai gândit? Că mai bine inunzi niște români decât să inunzi niște sârbi?) Robert, i-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură… Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul…”, a spus Ponta.

Mircea Dinescu l-a acuzat pe Ponta de „sinucidere politică” și „minciună”, și a anunțat că intenționează să-l dea în judecată pentru daunele suferite.

„Eu n-am știut că dobitocul a dat drumul la apă. Eu am zis acum câteva zile un pamflet contra lui, pe Facebook, puteți să-l dați pe post și de asta probabil și-a adus aminte de mine”, a spus Dinescu la B1TV.

„Dar mai e și mincinos. Atunci am fost și eu inundat, casa pe care am refăcut-o – era o șandrama când am cumpărat-o și am făcut-o frumoasă, am un muzeu acolo de lucruri vechi românești. Am crezut că n-are legătură cu Ponta.

Acum săracul s-a dat de gol. Și mândru! Trebuie să fii sărac sărac de duh să fii mândru că ai inundat niște sate românești și pe Dinescu ca să-i salvezi pe sârbi.

Dar e și naiv, ca să nu zic altă vorbă, că nu a salvat el Belgradul. Belgradul e la 200 de km înainte de Porțile de Fier. (…) A salvat niște sate sârbești probabil, dar cu ce preț? Cu prețul distrugerii vieților unor oameni. Atunci au fost inundate câteva sate în Oltenia, inclusiv portul Cetate. Eu azi am aflat că el e autorul criminal al acelei prostii românești. Atunci a crescut apa cu 5 metri într-o zi! Și eu am venit două săptămâni cu barca acasă la mine”, a spus Mircea Dinescu, potrivit B1TV.ro

„O să vorbim cu oamenii cărora le-a distrus casele în Rast să-l dăm în judecată și să cerem recompense, că el nu mi-a dat, că eu nu știam că el e autorul criminal! (…) O să-l dau în judecată pentru daunele pe care mi le-a provocat”, a adăugat Dinescu.

citiți și:

Ulterior, Victor Ponta a revenit cu precizări pe Facebook: „Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat — alături de specialiști — măsurile necesare, iar viața niciunui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate. În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol.”, a spus Ponta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cata ticalosie!
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Aici sunt de acord cu tine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult