Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

VIDEO. Recuperare miraculoasă a unui pui de urs, aproape mort și paralizat pe jumătate

Ursulețul a fost găsit în munții Gurghiului de către un pădurar, care l-a contactat în aceeași zi pe medicul veterinar Borka-Vitális Levente, pentru a se deplasa la fața locului. Ursul era slăbit, speriat, flămând și cu sănătatea vizibil deteriorată.

În câteva ore, acesta a reușit sa ia în primire ursulețul, care a fost transportat de urgență în Târgu Mureș la cabinetul medicului, pentru investigații. Puiuțul nu își putea folosi membrele de pe partea dreaptă, iar inițial s-a crezut că este vorba de o fractură, dar după o analiză neurologică mai atentă s-a constatat că micuțul era paralizat complet pe partea dreaptă și nu avea nici măcar simțul durerii profunde.

La câteva zile de la începerea unui tratament administrat pe cale injectabilă și orală, starea pacientului a început să se îmbunătățească, iar după doar două săptămâni de îngrijire și tratamente constante micuțul și-a revenit complet.

În următoarele zile se va urmări îndeaproape starea ursului, iar dacă totul va merge bine, acesta va fi transferat la singurul Centru pentru Reabilitarea Urșilor Orfani din Europa, în munții Hășmaș, unde, după ce va urma un proces de reabilitare ce durează până la doi ani, ursulețul va putea fi eliberat în sălbăticie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo doctore
    • Like 0
  • check icon
    Un ursulet cu noroc! Din pãcate,defrisãrile masive si braconajul afecteazã (negativ)viata animalelor sãlbatice dar si pe cea a locuitorilor din zonele limitrofe.Extrapolând,omul a devenit cel mai mare dusman al planetei. Asta e! Banu' sã curgã!
    • Like 3
  • check icon
    Drăguț!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult