Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

VIDEO. „Așa arată un șantier pe care se lucrează”. Stadiul lucrărilor pe tronsoanele din A1 care vor schimba din temelii traficul de pe DN7, dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea. Cum arată primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească

autostrada A1 - Pitesti - Curtea de Arges

Foto: Facebook Pro Infrastructura

„Așa arată un șantier pe care se lucrează”. „Sper să ajungem să putem circula pe autostradă de la Pitești la Sibiu!” „Este bine că se lucrează, terasamentele par undeva la 80%, structurile undeva la 40%, probabil gradul de execuție undeva la 60%, dacă se vor mișca precum în ultimele luni, pot finaliza la 1 decembrie 2024...” Sunt doar câteva din reacțiile membrilor comunității Pro Infrastructura, asociație care monitorizează marile lucrări de infrastructură din România, la vederea imaginilor filmate din dronă pe segmentul de autostradă A1 Pitești - Curtea de Argeș.

Este vorba despre secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, lot care are o lungime de 30,35 km. Constructorul este firma italiană WeBuild. Hartă interactivă

Reprezentanții Pro Infrastructura subliniază că antreprenorul italian a reușit să recupereze întârzierile din 2022, iar dacă va menține acest ritm, există șanse mari ca lotul de autostradă să fie finalizat cu mult timp înainte de data contractuală, stabilită pentru septembrie 2025. 

„Italienii de la WeBuild și-au mai concediat din avocați și au mai angajat muncitori”

„După ce 2022 a fost un an ratat complet, plin cu tergiversări prin instanțe legate de relocările de utilități pe acest lot și cu cereri de extensii de timp la podul suspendat de la Brăila unde și-au încălcat propriile promisiuni, se pare că italienii de la WeBuild și-au mai concediat din avocați și au mai angajat muncitori.

Foto Facebook/ Pro Infrastructura

Așa că pe cei 30,35 kilometri dintre Curtea de Argeș și Pitești nu doar că au recuperat din întârzierile adunate la început, dar momentan sunt foarte avansați și, dacă mențin acest ritm excelent, pot să finalizeze lejer în primăvara lui 2025 într-un scenariu realist-optimist, mult înainte de termenul contractual, septembrie 2025.

Într-un scenariu foarte optimist, cu o mobilizare la maximum a constructorului și ceva vreme bună, este posibilă inaugurarea parțială a lotului, jumătatea de sud dintre nodurile Mănicești/Vâlcele și Bascov/Pitești Nord, în decembrie 2024. Dacă nu cumva se vor alinia planetele și va fi totul gata la sfârșit de 2024. Lucrurile vor fi mai clare peste 6-7 luni”, notează Pro Infrastructura într-o postare pe Facebook.

Foto Facebook/ Pro Infrastructura

Asociația atrage atenția CNAIR care nu a reușit să accelereze întocmirea studiului de fezabilitate aferent reabilitării și modernizării DN73C dintre Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea, deși cele două contracte au fost semnate în aprilie 2022 și trebuiau terminate în martie 2023, respectiv iunie 2023. „Oare ministrul Grindeanu știe despre ce este vorba în propoziție?”, întreabă Pro Infrastructura care subliniază că în prezent „pe hârtoapele și serpentinele de pe DN73C abia dacă poți pune câteva autoturisme fără să rupi complet drumul. De camioane nici nu poate fi vorba”.

Foto Facebook/ Pro Infrastructura

Pro Infrastructura solicită CNAIR și ministrului Grindeanu să facă demersurile necesare ca Proiect Consult să livreze cât mai rapid studiul de fezabilitate, să pregătească și să lanseze licitația de lucrări pe DN73C astfel încât să fie scos tot traficul de tranzit de pe DN7 și din localitățile dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea, imediat ce autostrada va fi deschisă.


Primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească

Pro Infrastructura a publicat și o primă filmare aeriană de pe secțiunea 4 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, între Tigveni și Curtea de Argeș. Lungimea lotului este de 9,861 km, constructorul fiind compania Porr, din Austria. Hartă interactivă.

Antreprenorul a forat primii circa 25 de metri din tunelul Momaia, în apropiere de Curtea de Argeș, lung de 1,3 km. 

„La tunel se lucrează 24 ore din 24. Dacă nu vor fi surprize neplăcute majore la forarea tunelului, constructorul are toate șansele să se încadreze în termenul contractual din acest moment: decembrie 2026”, potrivit asociației Pro Infrastructura.

Foto Facebook/ Pro Infrastructura

„Primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească. (...) Deși scurt, doar 9,861 kilometri, lotul conține primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România. În apropiere de Sibiu, tot pe A1, cele câteva sute de metri ale "tunelului" Săcel sunt cut&cover, adică avem mai mult un debleu (deal tăiat) cu acoperiș.

În schimb, cel forat prin dealul Momaia în apropiere de Curtea de Argeș va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM (New Austrian Tunneling Method)  de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24/24, în schimburi.

Antreprenorul general Porr a adus-o la noi după ce a finalizat un proiect în Polonia, mai simplu decât al nostru din punct de vedere geotehnic. Dacă terenul dificil nu va da prea mari bătăi de cap experților Porr, tunelul ar putea fi pregătit de trafic în decembrie 2026, termenul contractual din acest moment.

Foto Facebook/ Pro Infrastructura

Pe lângă punctul critic evident, nici restul șantierului nu e de lepădat: câteva deblee care ne dau emoții (risc semnificativ de alunecări), mai multe viaducte cu pile înalte și nodul rutier Tigveni.

Una peste alta, deși vorbim de nici 10 kilometri, misiunea Porr nu este deloc una ușoară, ba dimpotrivă. Dar avem încredere că, în condiții normale, antreprenorul își va respecta blazonul și va face un efort susținut ca să inaugureze tronsonul de la Curtea de Argeș la Tigveni în decembrie 2026”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Pro Infrastructura.

Mai jos, filmarea cu secțiunea 4 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești între Tigveni și Curtea de Argeș:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult