Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Votul cu ură. Ce va fi de luni încolo

Ceas cătușe

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Dacă citiți acest text, presupun că vă interesează ce se întâmplă în momentul de față în România și în Europa. Înțelegeți importanța alegerilor ce vor avea loc duminică și vă dați seama că decizia rațională, ca aproape întotdeauna, este aceea de a vota. Însă, poate vă aflați în numeroasa categorie care se întreabă și de această dată: „Eu cu cine votez?” Voi încerca să vă ajut pentru a lua o decizie.

Puteți vota mânați de ură.

În acest caz, veți avea de ales între „penali” și „trădători”. Sau, mai corect exprimat, veți putea vota împotriva „penalilor” sau împotriva „trădătorilor”, „votul împotrivă” fiind, din păcate, obiceiul locului.

Am avut dificultăți în a înțelege ce înseamnă „penali” și ce înseamnă „trădători”, și mă gândesc că poate fi valabil și pentru dumneavoastră. 

Nu am putut egala „geniul creator” prin intermediul căruia s-a născut termenul „penali”, însă am găsit suficiente resurse intelectuale pentru a-i găsi sinonime. Despre „infractor”, dicționarul ne spune că înseamnă: „O persoană care a comis o faptă ce prezintă pericol social, constând în săvârșirea cu vinovăție a unei abateri de la legea penală, sancționată de lege.”

Un termen folosit concomitent cu „penali”, uneori înlocuindu-l, este cel de „hoți”, semnificând: „Persoane care fură.”

Asemenea dumneavoastră, aș vota împotriva unor „infractori” sau „hoți”, însă am cel puțin trei probleme în privința condiționării votului meu de astfel de criterii: Cred în necesitatea actului de justiție independent și competent pentru a demonstra cine este „infractor”, cine este „hoț” și ce fel de sancțiuni li se aplică celor dovediți. Cred că pot exista oameni care și-au ispășit pedeapsa și să merite a fi votați și oameni aparent cinstiți care să nu merite. Nu cred că termenii „penali”, „infractori” sau „hoți” descriu adecvat situația cu care țara se confruntă. Motiv pentru care, am mai dat câteva click-uri pe dexonline.ro, în căutarea unora mai potriviți.

M-am oprit asupra cuvântului „mafiot”, care mi-a sunat foarte familiar. Mafioți, persoane care fac parte din mafie, „mafie” însemnând: „1. Grup de indivizi puternici, bogați, dar dubioși, cu îndeletniciri ilicite. 2. Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune, care-și apără cu orice preț interesele meschine.”

„Votați împotriva mafioților!” parcă sună mult mai la subiect, păcat că a fost într-o anumită măsură decredibilizat de niște saltimbanci politici la începutul anilor 2000.

Nici acest termen nu m-a mulțumit pe deplin, pentru că îi lipsește un ingredient esențial: „puterea politică”. Cu această adăugare, am găsit în dicționar termenul „oligarhie”, care înseamnă: „Formă de conducere a statului în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane.”

Punându-le pe cele două laolaltă, „penali” poate fi înlocuit cu „mafioți care aflați la conducerea statului au format o conducere oligarhică.” Îmi închipui că acum, pentru o parte dintre dumneavoastră, este mai clar împotriva a ce veți vota.

Cealaltă parte, puteți opta să votați împotriva „trădătorilor”. Conform dicționarului, „a trăda” însemnă: „1. A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul. 2. A fi neloial față de cineva sau de ceva.”

Se nasc câteva întrebări, cum ar fi: Cine pe cine a trădat? A cui încredere a fost înșelată în mod perfid și voit? Neloiali față de cine sau ce? Cine este dușmanul?

Dacă România este un stat democratic membru al Uniunii Europene, având la bază drepturile și libertățile omului, statul de drept, separația puterilor în stat, reprezentarea tuturor opiniilor din societate pe scena politică, iar statele vestice sunt aliați și nu dușmani, atunci argumentul trădării nu poate sta în picioare.

Însă, dacă țara se află în mâinile unei oligarhii formată din indivizi cu interese meschine, care se doresc a fi atotputernici, care sunt convinși că ei sunt România iar cei care le stau în cale sunt dușmanul, dacă restul cetățenilor sunt priviți de către aceștia ca niște sclavi pe plantație sau iobagi legați de glie ce trebuie ținuți în întuneric și sărăcie, îndobitociți și asmuțiți unii împotriva celorlalți, atunci argumentul trădării are foarte mult sens.

Dacă vreți ca România să fie condusă de către acești indivizi, atunci trebuie să votați împotriva „trădătorilor”.

Așadar, ura are sens și poate fi justificat atât votul împotriva „penalilor”, cât și votul împotriva „trădătorilor”, în funcție de cine ești, ce vrei să obții și în ce fel de societate dorești să trăiești.

Istoria ne demonstrează însă că acțiunile bazate pe ură duc cel mai adesea la dezastrul tuturor, nu de puține ori nimicindu-i și pe cei care au propagat-o.

De aceea, vă propun ca alternativă să votați în virtutea principiilor și valorilor în care credeți. Vă propun ca în urma unei introspecții aprofundate, să acționați pornind de la principiile și valorile pe care le aveți. În mod deosebit în țara aceasta, oamenii clamează mereu principii și valori, pentru ca apoi să le calce fără ezitare în picioare, în funcție de situație și conveniență, cu mare îngăduință când lipsesc la „noi” și maximă intransigență când lipsesc la „ceilalți”.

Da, suntem diferiți, adesea credem în lucruri diferite, uneori opuse. Este în regulă să fie așa, atât timp cât nu ne abatem de la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Cu cine votăm la alegerile de duminică? La alegerile din toamnă și de la anul? Recomandarea mea este: Cu principiile și valorile în care fiecare dintre noi credem. Sper că avem cu cine vota.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Înțeleaptă recomandarea din final. I-am dat curs deja, căutând candidați apropiați de valorile mele și mi-am reorientat intenția de vot de la unii care sunt pe val acum, spre alții mai discreți, dar experimentați și susținând ferm idealuri importante și pentru mine.
    • Like 0
    • @ Corina
      Cred că ați procedat foarte bine! :)
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Corina check icon
      Da, sunt împăcată. Dar n-a reușit. Cătălin Ivan, Prodemo.
      • Like 0
  • Sunt, foarte multi OAMENI care nu voteaza. Numarati prin scadere fata de listele oficiale sunt de regula cam 60%. La un nivel rezonabil al scepticismului legat de continutul listelor putem spune ca numarul celor ce voteaza este sensibil egal cu cel al celor care nu voteaza. Se intampla la fel in intreaga Europa. Atat poate sa adune oferta politica acum. Vrei mai mult? Oferi mai mult! SI nu e vorba de cotcodaceala isterica de scurt parcurs, ci de incredere in modificarea directiei, a perspectivelor. Votul poate fi doar unul negativ in conditiile in care peste 70% dintre OAMENII tarii percep directia spre care ne indreptam ca fiind una gresita. Cei 30% multumiti vor vota pentru mentinerea status-qvo-ului. Pentru a schimba directia trebuie diversificata oferta, Iar aceasta noua oferta trebuie sa fie perceputa ca fiind de incredere. In conditiile nediversificarii ofertei politice, diiferenta intre participantii la vot si cei multumiti de directia spre care ne indreptam (cam 10%) o fac cei mobilizati in diverse feluri pentru a participa. Unii cu autobusul, altii cu filmultetzul. Iar dupa campanie, lucrurile se intorc la normal Adica fara infrastructura (autostrazi, spitale, canalizare, etc) si fara educatie. Doar cu o datorie externa care creste. SI cu niste baietzi si fete care, frecandu-si mainile se gandesc la ce stiu ei mai bine. Vae victis!
    • Like 1
  • Oligarhii de azi sunt fratii buni ai oligarhilor de ieri. N-au baut si n-au fumat, facand averi imense in spatele lui Petrov. Ma uit la lista PDL pentru europarlamentare si ma linistesc in privinta tradarii. Oare pe unde o mai fi Crin si ce anume l-a calmant brusc?
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Aveți dreptate. Aș vrea și eu să știu.
      • Like 0
  • Deci avem doua variante, problema este ca în amândouă poporul asta pierde
    • Like 0
    • @ Mihai Ion
      În prima variantă, probabilitatea ca poporul să piardă este foarte mare. În cea de-a doua există o speranță de mai bine, dar necesită timp și determinare.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult