Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vreau să le povestesc astăzi copiilor despre Lilibet

Prințesa Elisabeta cu corgi-ul ei

Foto: Profimedia Images

Știu, știu, nu e în programa școlară și nu apare în planificările mele. Încă. Dar sunt sigur ca elevii mei mă vor întreba cine a fost această regină și de ce moartea ei a întristat o lume întreagă. Așa se întâmplă întotdeauna când au loc evenimente deosebite. Copiii își întreabă profesorul de istorie. Cine a fost omul acela? De ce este atât de special? Lilibet

Nu e un răspuns ușor. Poate că un istoric al Casei Regale le-ar fi putut da informații despre faptul că a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Că a fost parte a celor mai importante evenimente istorice de la al doilea război mondial încoace. Le-ar putea povesti despre istoria monarhiei britanice, prerogativele acesteia și faptul că Elisabeta a fost regina celor cincisprezece state din Commonwealth.

Eu am să le spun însă copiilor că odată, demult, demult, a fost o fetiță pe care părinții ei o alintau cu numele de Lilibet. Îi plăceau tare mult animalele, în mod special caii și câinii. 

Foto: Profimedia Images

Cum vă plac și vouă, copii, nu-i așa? A fost tare bucuroasă când a primit în dar primul ei cal, pe care l-a botezat Peggy, și care a însoțit-o de multe ori prin plimbările ei. O, stați c-am uitat. A crescut-o o guvernanta cam rea. O pedepsea de multe ori și pentru cea mai mică greșeală. Dar cum o pedepsea, domnule profesor? Ei, o ținea pe un scaun până se astâmpăra, ce credeați? Păi și ea era neastâmpărata? Da, și ea a fost când era copil. Ca noi, așa? Exact ca voi, da, dacă vă vine sa credeți. Știați că-i plăcea sa facă sport? Când era copil, practica înotul. Ba chiar, odată, a câștigat o competiție. Cum, dar nu trebuia să le câștige din oficiu? Doar era prințesă, toată lumea trebuia să i se supună. Nu, copii. Lilibet nu a fost acel gen de prințesă. Și a mers și ea la școală? 

Foto: Profimedia Images

Ei, când era așa de vârsta voastră, a învățat acasă. Veneau profesorii la ea și o învățau tot felul de materii. Un fel de homeschooling, i-am zice astăzi. I-a plăcut franceza în mod special. Vouă vă place franceza? E o limbă tare frumoasă și are multe lucruri în comun cu limba română. Și avea și teme? Sigur că avea, ce credeați, că prințesele nu au teme de făcut? 

Când avea 14 ani, a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. Să știți însă că a fost tare curajoasă. Când a văzut că sunt mulți alți copii care s-au speriat de război, că trebuiau să se ascundă în adăposturi sau să fugă din calea bombelor, ea a ținut un discurs faimos la radio și știți ce le-a spus celor mici din Marea Britanie? Să nu le fie frică. Nici măcar un pic. Să fie siguri siguri că țara lor va obține victoria. Dar ei nu i-a fost frică? Ba sigur că da, e normal să-ți fie când se întâmplă un război. Dar și-a învins teama și a ales să-i încurajeze pe cei din jurul ei. Cum ați putea face și voi uneori, nu-i așa? I-ați incurajat vreodată pe cei din jurul vostru când le-a fost teamă? Ei, uite, ati putea face și voi la fel. 

Foto: Prințesa Elisabeta, schimbând roata unui vehicul militar în timpul războiului

A, stați așa, că a mai făcut multe altele. Știați că a făcut cursuri de mecanic auto și șofer de camion? Cum de ce? Dacă ar fi fost nevoie, ar fi dat o mână de ajutor la transportarea proviziilor. Pentru copii? Probabil că pentru copii în primul rand. Dar cum sa fie ea șofer de camion? Nu era prințesă? Ba da, era, dar a fost o prințesă specială. Una care nu a avut nici o problemă să se îmbrace în salopeta de mecanic și să repare un motor. În timp de război, orice ajutor era binevenit, mai ales din partea unei prințese. Copii, știați că și în istoria noastră a fost odată o regină, pe care o chema Maria, și care a fost asistentă medicală? Da, a îngrijit soldații pe front iar aceștia au respectat-o foarte mult numind-o „mama răniților”. Ei, uite așa și cu Lilibet. Din acest motiv, toți copiii din Marea Britanie au îndrăgit-o atât de mult. Pentru că a știut cum sa le fie aproape.

A, trebuie să vă mai spun ceva despre Lilibet. O să vă placă, sigur sigur. Mai târziu, când a crescut și a devenit regină, a apărut într-un videoclip cu James Bond. Cum, cu agentul 007? Exact! Da, și a fost foarte încântată! A schimbat chiar un pic replicile și a jucat o scenă în care, țineți-vă bine, trebuia să sară dintr-un elicopter! Și a sărit? Nu, nu a sărit ea, firește, a fost un cascador în locul ei dar în film părea că a sărit ea și a aterizat fix în loja ei din Stadionul Olimpic din Londra. Oamenii au fost tare entuziasmați când și-au văzut regina în această ipostază! 

Copii, aș vrea să mai știți ceva despre Lilibet. Ceva foarte foarte important. Știți că, în manualele noastre de istorie, mai mereu se vorbește despre ce au făcut bărbații. Au condus armate, au încheiat tratate, au făcut tot felul de lucruri importante. Ați avea impresia, la un moment dat, ca istoria este scrisă numai de bărbați. Ei, nu este așa. Lilibet ne-a arătat că femeile pot face aceste lucruri la fel de bine. Ba chiar mai bine, aș spune. Cu mai multă înțelepciune și eleganță decât știu bărbații să se poarte. Nu s-a lăsat niciodată intimidata nici măcar atunci când a stat de vorbă cu cei mai faimoși conducători din lume. Asta e o lecție pentru voi, copii, în mod special pentru fete. Să nu vă fie teamă niciodată să visați că puteți schimba lumea. Așa cum a făcut-o Lilibet.

De obicei, când îi întrebi, copiii îți spun că istoria înseamnă ani mulți de reținut. Și e greu, aproape enervant să memorezi niște date care nu îți spun aproape nimic. Despre niște oameni pe care nu i-ai cunoscut și nu i-ai văzut niciodată. Despre niște evenimente care nu au legătură cu viata ta de zi cu zi. Cu fapte istorice care s-au întâmplat demult și cărora le descifrezi cu greu sensul.

Știți de ce copiii ajung să perceapă în acest fel anii din manualele de istorie? Pentru că nu le spunem, mai întâi, povestea din spatele lor. Pentru că nu le vorbim despre trăirile, curajul, emoțiile sau speranțele care fac suma acelor personalități. Pentru că nu vorbim despre oameni ci despre statui din piatră, puse pe un soclu atât de înalt încât copiii nu ajung sa citească ce scrie pe bustul lor. Poate că ăsta ar trebui să facem mai întâi. Să le arătăm copiilor că, înainte de toate, au fost oameni. Că au visat. Au îndrăznit. Uneori au eșuat. Alteori au reușit. Că au fost fiii și părinții cuiva. Că au iubit și că au fost iubiți.

Eu, astăzi, vreau să le spun copiilor despre Lilibet. Despre o fetiță neastâmpărata care a vrut să schimbe lumea. Și într-un fel, a reușit. Pentru că nu a fost doar regina Marii Britanii. Cumva, undeva, acolo, în sufletul fiecăruia dintre noi, a fost și regina noastră.

8 septembrie 2022.

Această zi este o dată pe care elevii mei o vor ține minte cu siguranță. Pentru că este și despre ei. Au fost contemporani cu o fetiță pe care o chema Lilibet și care a schimbat lumea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si acum sa imi rememorez si eu copilaria mea : creascut in comunism cu lampas sa imi fac lectiile, bani putini,mancat marcaroane cu nemiluita, stat zile intregi la benzina, batut de profesori, amenintat cu puscaria pentru gluma spusa despre ceausescu,trait revolutie , saracia mai mare decat inainte, plecat definitiv din tara. Vai ce greu i-a fost lui LIbet.!! vai vai vai !!
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Cum adica, regii isi trimiteau copiii la cursuri de mecanici auto? Credeam ca le luau Lamborghini si Ferrari si ii trimiteau in cluburi sa se drogheze si sa omoare oameni pe sosea, asa cum face 'nobilimea' noastra.
    • Like 0
    • @ Filbert
      Sigur că e o diferență de concepție și umanitate între nobilii adevărați și parveniții de la noi și de oriunde în lume. Cine e nobil cu adevărat nu are nicio urmă de aroganță, cocălărie, nesimțire etc. Dimpotrivă îi definesc simplitatea, bunul simț și sentimentul datoriei. Dar de aici să nu cădem în extrema cealaltă și să considerăm că nobilii / membrii casei regale sunt chiar oameni simpli de-adevăratelea. Tot ce se prezintă publicului e imagine, propagandă. Doar nu credeți că plăpânda prințesă Lilibet chiar era în stare sau era pusă să schimbe roata unei mașini - lucru destul de dificil și pentru un bărbat adult. Chestiile astea cu prințul / prințesa care fac și desfac toate lucrurile în viața de zi cu zi, sau sunt în fruntea tuturor în situații deosebite, sunt pasibile de a ne smulge un zâmbet amuzat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult