Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vreți ceva de făcut ca să salvați democrația?

Alegeri prezidențiale 2019 - foto general

Foto: Inquam Photos

Mă tot întreabă lumea în privat, răspund și aici. Primul exemplu. De făcut azi.

1. La parlamentare se poate vota doar în județul de domiciliu/ reședință (iar diaspora are circumscripția ei). Adică trebuie viză de flotant sau buletin.

2. În marile orașe sunt cei mai mulți oameni care nu sunt înregistrați ȘI mulți dintre ei prețuiesc libertatea și democrația.

3. Parlamentul este singurul care poate ține sub control un Președinte care o ia razna, indiferent de cine e el/ ea.

4. Până la turul 2, avem parlamentare duminică.

5. Nu contează când e făcută viza de flotant, poți vota cu ea, iar birourile de evidență a populației lucrează zilele acestea în regim de urgență (ca de obicei la alegeri)

6. Dacă nu aveți buletin sau viză de flotant, asta e ceva concret ce se poate face

7. Oferta la parlamentare e variată, sigur găsiți ceva democratic să vă placă.

8. Dacă vedeți că nu e timp de asta, mergeți acolo unde aveți buletinul pentru a vota.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Stai pe pace, Elena. Nu putem noi vota cât poi ei număra (sau „renumăra”!)...

    Dacă nici după 35 de ani nu ne-am prins că trăim într-o „democrație” de carton, ne merităm soarta. Pentru mine (cine-s eu ca să emit judecăți?) surpriza e acest Călin Georgescu, un individ inodor și insipid care prinde la public...

    Oare asta e „democrația” pe care vrem să o salvăm?

    • Like 0
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      Alegerea e fie asta, fie pășunism. Așa că ori o salvezi ori îți cumperi turma și de apuci de oierit, transhumanță și alte activități arhaice.
      • Like 0
  • pixel check icon
    democrația nu poate fi salvată, pentru că este o valoare absolută.
    • Like 0
  • Pardon, scuzați.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult