Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vreți să râdeți de corporatiști? Un corporatist (atipic) vă recomandă The Jungle Book, animația Disney din 1967

Cartea Junglei

Foto: Walt Disney Productions / Christophel Collection / Profimedia

Cine s-ar fi gândit, la 55 de ani de la lansare, că personajele unui desen animat amuzant, produs în 1967 (așadar fară digitalizare, robotizare, inteligență artificială etc.), un hit al generației decrețeilor, seamănă izbitor cu liderii din cultura organizațională a corporațiilor de astăzi? 

Carismaticul Baloo, instructorul de serviciu. Întruchiparea perfectă a modului în care se face training în corporatii, 10% lucruri utile și 90% distracție și pierdere de vreme, căci, nu-i așa, să nu stresăm prea tare angajații cu dezvoltarea profesională, poate se supără și pleacă. 

Magnificii Buzzy, Dizzy, Flaps și Ziggy, vulturii inspirați de The Beatles, sunt într-o derută totală, le este imposibil să decidă încotro s-o apuce “Hey Flaps, what we’re gonna do?” ”I don’t know, what you wanna do?” O adevărată echipă de management al crizei, nu credeți? Și amintiți-vă acum ultima ședință în care vi se cerea o analiză a competiției, din ce în ce mai agresive, și un plan de acțiune: ”I don’t know, what you wanna do?” Nu trebuie să faceți nimic, la deficitul de resurse umane nimeni n-o să aibă curajul să vă dea afară.

Exigentul Colonel Hathi, militar de carieră, un autentic ofițer operațional, de bună seamă la fel cum sunt cei din operațiunile corporațiilor de astăzi. Care conduce cu mână (trompă) de fier organizația și solicită disciplină, atitudine și pasiune. Un respectat formator de echipă, rețineți scena în care cere voluntari ca să meargă în căutarea lui Mowgli și patrula se dă un pas în spate, lăsând în față angajatul visător, probabil pe cel care muncește. Un crâmpei de viață reală în corporații în care cei mai mulți împing o hârtie și unul, maximum doi, sunt cei care lucrează din greu.

Hipnotizantul Kaa, cu acea privire care îți dă încredere și calm – foarte asemănător cu specialiștii de resurse umane din corporațiile care fură angajați. “Trust în me you can sleep safe and sound, knowing I am around”. Iți promit că o să ai niste beneficii extraordinare și intri într-o echipă minunată, așa că pleacă de la job-ul tău. Ai încredere în mine.

Și desigur, să nu uităm de listă, narcisistul King Louie, VIP-ul junglei, desprins de nevoile grupului, mereu nemulțumit de ceea ce are, în căutare de mai multă putere. Aspirând să acumuleze atâta putere încât să ia și locul celui de deasupra lui în lanțul trofic, chiar dacă asta înseamnă să distrugă organizația. Înconjurat, neapărat, de armata de aplaudaci, gata la rândul lor să-i ia locul. Cu cine seamănă oare King Louie într-o subsidiară a unei corporații?

O excepție în distribuție. Sângerosul Shere Khan este singurul autentic, nu este un corporatist. Nu vei găsi un corporatist care să-ți spună întruna, cu onestitate, că vrea să te sfâșie.

Așadar, corporatistule sau nu, în pregătirea unui an și mai nebun, cum probabil va fi 2023, poate n-ar fi rău să descarci de undeva The Jungle Book, animația Disney din 1967, pentru a-ți descoperi șefii în personajele delicioase din musical.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult