Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- Ce treabă am eu cu albanezii?! Ce am făcut înainte de 2012 nici nu vreau să vă răspund”. O investigație „România te iubesc” arată cum Iulian Dumitrescu controla „Rețeaua Albanezul”, care a adus prejudicii de milioane de euro statului român

Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalul Iulian Dumitrescu, unul dintre cei mai influenți oameni din PNL, a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care procurorii DNA fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie şi fals, săvârşite din 2020 până în prezent.

Departe de microfoanele presei și atenția publicului, Iulian Dumitrescu ducea o viață de lux alături de familia sa, din poziția de angajat al statului. Conducea mașini de lux, locuia într-un imobil de 800 de metri pătrați în cartierul Stejarii, împrumuta cu bani partidul din care face parte și spărgea sute de mii de euro pe cumpărături și vacanțe în Dubai, Abu Dhabi sau Insulele Maldive.

În luna mai a anului trecut, o investigație marca „România, te iubesc” făcută de jurnalistul Cosmin Savu de la PROTV arăta cum firme românești care ajung să datoreze zeci de milioane de lei statului român sunt cesionate unor cetățeni albanezi.

Unul dintre jucătorii-cheie ai rețelei denumită drept „Rețeaua Albanezu” era indicat drept Iulian Dumitrescu, care în trecut a fost un om de afaceri controversat şi care în ultimii ani a devenit unul dintre cei mai puternici politicieni din România.

Un oraș de „oameni de afaceri” 

În investigația jurnalistului Cosmin Savu se expune cum statul român ajunge să piardă zeci de milioane de lei. Tactica presupune cesionarea firmelor care încep să iasă în pierdere în România către cetățeni albanezi, urmând ca treptat să li se piardă urma.

Potrivit Libertatea, Albania e cunoscută atât pentru prezența interlopilor locali, cât și a traficului de persoane sau a evaziunii fiscale. De asemenea, pe teritoriul Albaniei, „orice cetățean, străin sau albanez, poate depune bani nedeclarați în sistemul bancar albanez și beneficiază de imunitate legală”, mai arăta investigația PROTV.

Investigația jurnalistă a lui Cosmin Savu, care în 2023 a fost inclusă în competiția pentru documentare jurnalistice la Astra Film Festival, arăta cum firme românești cesionate în Albania au adus prejudicii de milioane de euro statului român pentru că nu și-au plătit taxele și impozitele, au spălat bani din infracțiuni sau au păcălit firme de leasing ori bănci. 

Echipa „România, te iubesc” a identificat 27 de cetățeni albanezi din aceeași zonă, acționari la firme românești. La 60 km de Tirana, capitala Albaniei, în Lehze, jurnaliștii au găsit un oraș de „oameni de afaceri” cu legături în peste 60 de firme din România. Unii dintre ei sunt implicați în câte 9-15 firme românești.

Pornind în căutarea patronilor prin oraș și într-un sat vecin, echipa „România, te iubesc” a găsit un acționar la nouă firme din România, cu profil comercial sau jocuri de noroc și pariuri. Alături de un alt prieten, cei doi au devenit acționari la firme cu creanțe la alte firme sau implicate în dosare cu infracțiune fiscale de mai multe milioane de lei. Vizibil tulburați, bărbații au negat legătura, afirmând că n-au ieșit niciodată din țară.

Caracatița 

Unul dintre pionii principali ai acestor mișcări este Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova din partea PNL, care și-a început cariera politică în Călărași.

Dincolo de propriile acțiuni în firme care au fost vândute albanezilor, jurnalistul Cosmin Savu mai consemnează în investigația sa că a descoperit și implicațiile membrilor familiei și apropiaților lui Dumitrescu în astfel de încrengături, alături de faptul că președintele Consiliului Județean Prahova și-a propulsat diferiți cunoscuți în puncte-cheie – atât în CJ Prahova, cât și la ANAF.

Una dintre firmele în care a fost implicat Iulian Dumitrescu este Carson Construction SRL, care la momentul investigației avea datorii de 3,5 milioane de lei, mare parte la finanțele publice.

Firma a trecut prin numeroase schimbări de nume și acționari, Dumitrescu cesionând acțiunile surorii sale, Angelica Lambrea. Într-un final, acțiunile ajung la un muncitor în construcții în Albania, care a plătit aproape 18 milioane de lei. Căutat de jurnaliști, bărbatul a confirmat că a fost în România la invitația și pe cheltuiala unui prieten, dar că nu are de-a face cu nicio firmă. Și-a lăsat pașaportul la hotel și a semnat doar facturi pentru consumație.

Întrebat de jurnalistul Cosmin Savu de legăturile sale cu aceste cesiuni, transferuri și propulsarea apropiaților în poziții-cheie pentru el, Dumitrescu a negat acuzațiile și legăturile, dar a refuzat să dea un răspuns explicativ. 

„Eu sunt senator din 2012 și de atunci am încercat să fac lucruri în viața asta politică. Ce am făcut înainte de 2012, nici nu vreau să vă răspund, poftim, uitați. Nu vreau să vă răspund, este treaba mea”, a mai spus Iulian Dumitrescu, care a fost plasat joi seară sub control judiciar într-un dosar în care procurorii DNA fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie. 

„Dumneavoastră aveţi treabă cu mine sau...”

Totodată, investigația jurnalistică mai indică fapatul că în declaraţia din 2018 a lui Iulian Dumitrescu apare un împrumut substanţial de la sora sa, dar şi 180 de mii de euro de la Dan Dunăreanu. O persoană cu acelaşi nume a fondat firma D&D Moldo Best Construct, pe care a cesionat-o prin aceeaşi metodă albanezilor din Lezhe.

Redăm mai jos dialogul între jurnalistul Cosmin Savu și Iulian Dumitrescu, președinte CJ Prahova: 

Iulian Dumitrescu: „Ce treabă am eu cu albanezii?”

Jurnalist: Cristian Ene, i-aţi vândut un apartament la un moment dat.

Iulian Dumitrescu: „O maşină sau un apartament?

Jurnalist: Un apartament. Daniel Dunăreanu? Aţi împrumutat bani de la dumnealui, Angelica Lambrea, aţi împrumutat bani de la dumneai.

Iulian Dumitrescu: „Dvs aveţi treabă cu mine sau...”

Jurnalist: Sunt persoanele care au cesionat firme albanezilor...

Iulian Dumitrescu: „Şi ce treabă am eu?”

Jurnalist: Nu sunteţi beneficiarul acestei reţele? Şi aceşti bani nu vin dintr-o sursă neclară?

Iulian Dumitrescu: „Să-mi spuneţi dacă găsiţi vreun albanez... Am fost vreodată în Albania, dvs m-aţi văzut?!”

„Eu zic că statul român e suficient de puternic de oricine dă ţeapă. În momentul în care promovează nişte oameni susţinuţi de anumiţi politicieni, s-ar putea să fie slăbit statul român. Sper că am închis discuţiile, că nu vreau să mă mai alergaţi la toate întâlnirile”, i-a mai spus Iulian Dumitrescu jurnalistului Cosmin Savu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acest individ a facut , tot ce a facut pentru ca ,aputut sa faca ce vrea !
    Pentru ca i s-a acordat incredere ,Dar in Romania trebuie pus langa fiecare ,,individ cu putere de decizie ,,cate un paznic,! Alfel vom continua sa ne conduca ,,buzatii , dumitrestii ,, etc..
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult