Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Domnul Ungureanu, vă rog mai aveți puțină răbdare! Să mai așteptăm puțin! Dacă rămâne Ceaușescu, ce te faci matale?! Te rog, nu arunca tabloul!”

tablou cu Ceaușescu

Foto: Inquam Photos / George Călin

Aud des vorbind despre frică. Aud povești despre teroare și amenințări de parcă aleșii noștri ar fi mici „putini” cu putere de viață și de moarte.

De câteva ori am râs și le-am răspuns celor care vorbeau despre frică, zicându-le că nu suntem în Rusia, că avem libertate deplină de a alege, că în cabina de vot intră fiecare singur.

...

Am să scriu o mică povestioară despre tata... 

Era chemat din când în când la miliția din Mălini pe vremea comuniștilor, că nu își ținea gura. Povestea în gura mare tot ceea ce auzea la Europa Liberă, despre Doina Cornea și alți disidenți. După ce venea acasă, își lua perdaful și de la mama, care și ea îi spunea să-și țină gura, ca să nu facă rău copiilor.

Și a venit Revoluția de la Timișoara. Ceaușescu încă era la putere, dar țara fierbea. Tata s-a dus la primăria din sat. Avea proteză la un picior, dar cu toate astea s-a cățărat pe perete și a dat jos tabloul lui Ceaușescu. Un angajat al primăriei a încercat să i-l ia din mână. Tata l-a smuls. Primarul acelor vremi, un domn Tomescu - cred că am reținut bine numele - i-a zis tatei, pentru prima dată adresându-i-se cu „domnul”, că până atunci a fost toată viața și pentru toți „bădia Culiță”:

- Domnul Ungureanu, vă rog mai aveți puțină răbdare! Să mai așteptăm puțin! Dacă rămâne Ceaușescu, ce te faci matale?! Te rog, nu arunca tabloul!

L-a privit tata lung. A râs. I-a răspuns:

- Pentru mine e prea târziu. Glonțul e plecat din pușcă. Dacă rămâne Ceaușescu, pe mine mă împușcă. Tu rămâi...

Și a trântit tabloul de pământ...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe 22, cand isi lua zborul eram adunati in sala de festivitati a unitatii (Braila)
    Cand am vazut elicopterul urcand m-am ridicat de pe scaun si am spart tabloul de coltul mesei ... M-am pripit, era păcat de geam ... Toate cadrele amutisera... Acum, mă cam furnica sira spinării cand ma gandesc... Il uram ingrozitor totusi. Aveam 31 de ani, 2 copii si eram locotenet major.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult