Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- Se poate vizita?!” „- Dai și matale de-o bere, acolo, și se poate...” Am intrat în Cetatea închisă a Brașovului și am rămas cu un gust amar

La Cetate

Ce facem azi? Este întrebarea pe care ne-o punem în fiecare duminică dimineață, când nu avem planuri.

Îi promisesem de ceva vreme celei mici că o ducem „la castel”, așa că ne-am hotărât să profităm de vremea frumoasă și să facem o plimbare până la Cetățuie.

Prima cărămidă a Cetății de pe Straja a fost pusă la începutul secolului XV, însă în forma în care o știm azi a apărut în 1625, când a trebuit reconstruiă din cauza unui incendiu puternic. După mai bine de trei secole, timp în care a servit, pe rând, drept depozit, cazarmă, închisoare și spital pentru bolnavii de ciumă, cetatea a intrat în circuitul turistic mai întâi ca proprietate a statului. După ce compania care îl deținea s-a privatizat, monumentul a ajuns automat în proprietate privată. 

Chiar și așa, oricine putea vizita cetatea. Deși nu erau de lux, restaurantul, dar mai ales terasa acestuia erau mereu pline ochi, căci priveliștea făcea toți banii. Iar pentru o nuntă în stil medieval trebuia să faci rezervare cu doi ani înainte, altfel nu găseai nicio sâmbătă liberă.

Totul până în urmă cu aproape trei ani, când statul român – prin primăria Brașov – a vrut să reintre în posesia cetății, mirosind probabil potențialul financiar. Însă pentru că societatea care o deține a refuzat să o vândă, discuția s-a mutat în instanță, timp în care porțile cetății au fost ferecate. Nici turiștii, nici localnicii nu au mai avut parte de povești cu domnițe și cavaleri, plimbări prin camerele reci, încărcate de istorie sau seri la lumina torțelor și lumânărilor.

Știam că cetatea este închisă, i-am și spus copilei, ca să nu fie dezamăgită când ajungem. S-a resemnat că va vedea doar zidurile exterioare. Însă nu mică ne-a fost surpriza când, odată ajunși în fața porților, am văzut că se deschid pentru un grup de turiști.

„Se poate vizita?” întreb eu mirată. „Dai și matale de-o bere, acolo, și se poate” răspunde cu nonșalanță paznicul. Contribuim și noi cu 5 lei, alături de grupul din fața noastră, și intrăm. Bucuria copiilor, dezamăgirea adulților. Căci tot acest timp în care nu s-a mișcat un deget pentru recondiționarea sau măcar conservarea construcției și-a pus amprenta cu vârf și îndesat.

Odată intrat, dai cu ochii de un plan de vizitare aproape imposibil de deslușit din cauza ruginii, care a mâncat tabla de sub el. Nici tunul de lângă nu a rezistat mai bine.

Imediat ce faci câțiva pași, observi că tencuiala cade de peste tot, așa că ar fi mai sigur să mergi cât mai departe de zidurile crăpate, pe care se mai pot încă vedea blazoanele cavalerești. 

Paznicii nu ne lasă să urcăm și pe terasa care oferă o panoramă superbă a Brașovului. Probabil tocmai pentru a nu fi văzuți din exterior, în contextul în care cetatea este oficial închisă.

Accesul către curtea interioară este blocat de o poartă incuiată cu un lacăt. Este însă evident că și acolo nu este decât cel puțin la fel de multă nepăsare, un tărâm al buruienilor uriașe, ce cresc și se înmulțesc nestingherite.

Nici pe exterior nu arată mai bine. Zidurile care încă nu au căzut sau nu au fost acoperite de verdeață au capitulat în fața vandalilor.

Și uite așa, cu fiecare zăpadă și ploaie care cade, se mai șterge câte o pagină de istorie. Care ar fi putut sa aducă bucurie vizitatorilor și profit gazdelor.

A fost odată ca niciodată o cetate măreață. Dar birocrația, termenele lungi între procese, procedurile greoaie și legislația lacunară au transformat-o într-un loc sumbru, bântuit de nepăsare și dezinteres.

Așa că lăsăm castelul cu „fantomele” lui și coborâm spre casă, întrebându-ne cine are interes să țină cetatea închisă și în paragină și de ce? Cine va da socoteală pentru tot acest timp în care stă încuiată? Cine va plăti pentru reparații, dacă se vor face vreodată? În această poveste, se pare că personajele nu au mai trăit fericite până la adânci bătrâneți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Este minunat cum acest obiectiv poate fi vizitat doar cu plata directa si la intelegere cu paznicii. Am fost in iulie pe acolo si era aceeasi situatie. Interesant ca nu se sesizeaza nimeni.
  • Like 0
 • Doua mentiuni pentru autoarea articolului:

  1. Intrebarea de duminica ar fi eventual: "Ce facem astazi dupa ce venim de la biserica?" (asta ar schimba totul, din foarte multe puncte de vedere, esentiale)

  2. Situtia prezentata in articol nu este singulara, atita pot romanii.

  https://www.gandul.info/magazin/dezastrul-de-la-baile-herculane-prezentat-de-un-jurnalist-britanic-imaginile-pe-care-guvernul-romaniei-le-a-interzis-intr-un-documentar-video-16643529
  • Like 0
  • @ Ovidiu Bidian
   Cum adică "Ce facem astazi dupa ce venim de la biserica" ?
   De ce trebuie să te duci la biserică duminica?
   Nu cred că vei afla noutăți - aceleași relatări și pilde răsuflate, culese din scrieri antice, care și-au pierdut valoarea și interesul în timp.
   Se dau cumva găleți cu făină, ulei zahăr?
   A, dacă este o biserică deosebită (biserici din lemn, mânăstiri din Bucovina), atunci merită efortul. Și nu neapărat duminica - din contră.

   "(asta ar schimba totul, din foarte multe puncte de vedere, esentiale)"
   Ăsta e un nonsens.
   Dacă schimbă totul, se schimbă din toate punctele de vedere, esențiale sau nu.
   Dacă schimbă doar "din foarte multe puncte de vedere, esentiale" atunci nu se schimbă totul!

   Și apoi, ce anume se schimbă? Poate faptul ca te mai relaxezi după slujbă anostă și un îndemn să mergi să votezi DA, că, dacă nu te duci, vei fi afurisit și dracu' te va lua.
   • Like 4
  • @ Ovidiu Bidian
   1. "Dupa ce venim de la biserica"? La biserica "sa ce"? Sa ascult un popa libidinos, iubitor de arginti, cum face propaganda PSD?
   2. Corect, A se vedea si situatia Cazinoului din Constanta.
   • Like 1


Îți recomandăm

Irina și Tudor Panait

„Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant”, spune Tudor Panait.

Citește mai mult

Oameni in biserica

De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă. ( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Elevi la școala de valori

„Elevii nu sunt nici pe departe utilizatori avizați de tehnologie, pentru că, în cercetările noastre, i-am întrebat foarte mult ce fac pe internet și i-am întrebat și despre zona de informare și lectură. Primele două surse erau Wikipedia și un site de referate, ceea ce îmi arată că ei nu știu unde să caute. Au acces la o tonă de informații și instrumente educaționale online, dar ei nu știu unde să le caute”, spune Corina Seler.

Citește mai mult

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult

companie - angajat

Zilele astea domnul Ionescu a aflat de la televizor că statul vrea să dea o amnistie fiscală. I-a picat cerul pe cap. Cum? Adică el a fost fraier că s-a spetit să plătească tot, la timp, până la ultimul leuț, ba s-a mai și îndatorat la bancă, iar „șmecherii” de la stat și de la privat vor fi iertați de miliarde bune. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult