Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Știți ce-i mai rău?… Ăștia procreează”. Cum ne simțim printre nesimțiții din București

Piața Sudului

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Trotuarul ar fi fost unul normal, croit pentru necesitățile firești ale cetățeanului. De la gard până la bordură măsoară vreo 3 metri, poate nițel mai mult. Adică destul cât să circule o mamă și-un tată care-și plimbă bebicu-n cărucior pe un sens și, eventual, alții la fel care-ar merge pe celălalt sens. Fără să se izbească unii de alții.

Numai că București e un oraș marcat, la tot pasul, de cei care-l locuiesc. Ar fi putut fi invers, orașul să-și pună amprenta personalității asupra cetățeanului, dar nu e. Dintr-o rațiune simplă, nu-i destul să ai statut de capitală ca să și arăți precum alte capitale. Eventual europene, dar nu-i musai. 

Trotuarul în cauză pierduse o bună bucată din destinația firească în favoarea unei parcări ad-hoc. Un lung șir de mașini mărgineau bordura, dar nu pe-afară, pe carosabil, cum ar părea normal, ci pe interior. Așa încât mama care-și plimba bebicu-n cărucior, ca și noi, ceilalți călcători pe trotuar, ne cam înghesuiam pe ce ne rămăsese. Era mămica și copilul, pe urmă ea, doamna care se grăbea și-n spatele amândurora eu, care nu mă grăbeam. Doamna care se grăbea era destul de multă, ca să zic așa, astfel încât nu vedeam decât o parte infimă din mămică. Tocmai mă trecea gândul că, date fiind dimensiunile dosului, decizia de a-l îmbrăca cu pantaloni mulați, elastici, este de un definitoriu prost gust, când îmi dau seama că doamna fremăta de nerăbdare să depășească. Ușor iritată, mai trage odată din țigară (fuma, vă spun acum), dă să ocolească prin dreapta, dar nu-i iese, apoi reușește prin stânga. Acum devenise un fel de antemergător al căruțului copilului. Mi-am dat seama atunci că nu se grăbea undeva, de fapt, voia numai să fie ea în față, nu mămica. Mergea în același ritm, cu țigara fumegând fix în nasul copilului. Cale de câteva zeci de metri doamna l-a pregătit temeinic pe ăl mic pentru viața ce va să vină și neajunsul de a respira aer în București. Până când chiștocului i-a venit obștescul sfârșit și, firește, doamna l-a abandonat din mers, indiferentă, acolo, pe trotuar. Nimic anormal, chiștocul era la el acasă, printre gume și scuipați, printre zeci de alte mucuri vechi, mai ponosite și călcate. Multe altele se plimbă prin București lipite de tălpi. Puteți adăuga, dacă chiar vreți o imagine mai amplă, niscaiva ambalaje zburătăcite, mai mari ori mai mici și, din loc în loc, creații organice canine.

N-or fi majoritari. Poate că cei cu șapte ani de-acasă vor fi fiind mai mulți. Numai că par să fie destui cât să marcheze străzile, cartierul, orașul. Mă gândesc că nici n-ar putea fi altfel într-un oraș în care sentimentul de cetățean e cvasiinexistent, iar edilii sunt mai degrabă vânători de voturi decât slujitori ai urbei.

N-am putut să mă abțin și i-am zis. Firește, m-am ales cu o privire neagră și o înjurătură printre dinți.

Mămica m-a privit abătută și a dat din cap cu deznădejde:

„- Știți ce-i mai rău? îmi zice. Ăștia procreează...”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu siguranță, nu putem generaliza...Felicitări autorului acești articol, nemulțumiri de genul celor semnalate în articol putem constata cu toții...numai ca simțul civic din noi..ne face pasivi și permisivi acestui tip de comportament și nu numai..Sa facem un exercițiu de imaginație și sa ne închipuim ca ne intersectat cu o asemenea cucoana în trafic.. , la o intersecție sau semafor aglomerat....Acești parveniți în tupeu și nesimțire ne fac viata și mai grea decât e ..Orice societate are nevoie de reguli care trebuiesc respectate, dar și de oameni care veghează la respectarea lor. Aici cred ca suntem deficitari...intr-o oarecare măsură, dincolo de reacția fiecăruia dintre noi la astfel de comportamente. Cat despre bucureșteni. .nu cred ca ii putem asocia pe toți cu astfel de comportamente.
  • Like 0
 • Adaug aici si faptul ca strazile secundare din Bucuresti, asa cum e si a mea, nu au cosuri de gunoi. Asta ar trebui sa fie in grija primarilor, nu ? Asa ca am vazut oameni de bun simt mergand cu punga de "creatii organice canine" pana acasa, ca pe strada nu aveau unde sa le arunce.
  • Like 1
  • @ Vladimir Marton
   Lipsa coșurilor are mai multe cauze. Legate de lipsa educației. Un exemplu : dacă distanța până la cos este mai mică decât până la tomberon/container ve-ți găsi in cos orice tip de gunoi. Si cum primăria nu are suficienți bani, iar aia pe care îi are sunt delapidati, cosurile se golesc din an în paște.
   • Like 0
 • I-am lasat sa dea navala in orasul asta...
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Politica "geamului spart" . Când sunt deja mașini pe trotuar, nimeni nu se jenează sa parcheze lângă ele. Nu-i nevoie sa fie toți nesimțiți, e destul sa fie câțiva și restul turma.
  • Like 4
 • Nu, nu sunt minoritari ci majoritari, din toate clasele socio-profesionale și toate vârstele! Lipsa de bun simt, lipsa celor mai elementare noțiuni de politețe...de 7 ani de acasă, prostia, nesimtirea au devenit normalitate!
  Sa respecti o regula simpla cum este cea sa nu arunci pe jos chistoacele de la tigare? Este dincolo de demnitatea celor care arunca! Sa nu atunci gunoi pe jos? Pai ce, sunt fraieri? Sa treci pe culoarea roșie a semaforului? E normalitate!
  Sa asculti muzica la un nivel care deranjează pe ceilalți, la ora 23.30 și când ti se spune ca deranjezi sa dai replica ,,va deranjează? Nu am realizat ca este prea tare” deși vibrau pereții ce
  Așa ca degeaba scriem articole și ne ofuscam....nesimtirea e normalitate iar cei care mai au bun simt sunt excepții!
  • Like 3
 • Exact..... Nesimțiții ăștia procrează alți nesimțiți.......
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Neam prosteală și nesimțenie tip românească .Dar câți recunosc asta?
  • Like 2
 • Minunat articol, asa este o buna parte din populatia capitalei. De aceea Bucurestiul, pe langa faptul ca e prost gestionat, de niste incompetenti lipsiti de bun simt (daca ar avea ar apela la consilieri si experti in domeniu, nu ar lua ei hotarari ca "asa vrea muschii lor"), este si foarte murdar. M-am nascut aici, dar sincer as pleca undeva unde este mai civilizat, fara vreun regret. Un oras plin de neamuri proaste! Care, vorba articolului, se inmultesc.
  • Like 2
 • check icon
  Oameni nesimtiti sunt oriunde, in orice tara. Doar ca pe alte plaiuri le da cineva peste mana. Se numeste amenda.
  • Like 8
 • Zev check icon
  Da, e trist, dar tot m-am hlizit la ‘creatii organice canine’. Mi-am amintit de Vlad Musatescu, ‘si am sarit vesel peste un teanc de ingrasaminte naturale’. Fix asa e, dar na, unde oprobiul public, daca nu sapte anisori de-acasa, functioneaza, faci ce fac si eu, cand scot potae ma asigur ca am o punga-doua in buzunar, intru prelevarea creatiilor respective.
  • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon