Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Știți ce-i mai rău?… Ăștia procreează”. Cum ne simțim printre nesimțiții din București

Piața Sudului

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Trotuarul ar fi fost unul normal, croit pentru necesitățile firești ale cetățeanului. De la gard până la bordură măsoară vreo 3 metri, poate nițel mai mult. Adică destul cât să circule o mamă și-un tată care-și plimbă bebicu-n cărucior pe un sens și, eventual, alții la fel care-ar merge pe celălalt sens. Fără să se izbească unii de alții.

Numai că București e un oraș marcat, la tot pasul, de cei care-l locuiesc. Ar fi putut fi invers, orașul să-și pună amprenta personalității asupra cetățeanului, dar nu e. Dintr-o rațiune simplă, nu-i destul să ai statut de capitală ca să și arăți precum alte capitale. Eventual europene, dar nu-i musai. 

Trotuarul în cauză pierduse o bună bucată din destinația firească în favoarea unei parcări ad-hoc. Un lung șir de mașini mărgineau bordura, dar nu pe-afară, pe carosabil, cum ar părea normal, ci pe interior. Așa încât mama care-și plimba bebicu-n cărucior, ca și noi, ceilalți călcători pe trotuar, ne cam înghesuiam pe ce ne rămăsese. Era mămica și copilul, pe urmă ea, doamna care se grăbea și-n spatele amândurora eu, care nu mă grăbeam. Doamna care se grăbea era destul de multă, ca să zic așa, astfel încât nu vedeam decât o parte infimă din mămică. Tocmai mă trecea gândul că, date fiind dimensiunile dosului, decizia de a-l îmbrăca cu pantaloni mulați, elastici, este de un definitoriu prost gust, când îmi dau seama că doamna fremăta de nerăbdare să depășească. Ușor iritată, mai trage odată din țigară (fuma, vă spun acum), dă să ocolească prin dreapta, dar nu-i iese, apoi reușește prin stânga. Acum devenise un fel de antemergător al căruțului copilului. Mi-am dat seama atunci că nu se grăbea undeva, de fapt, voia numai să fie ea în față, nu mămica. Mergea în același ritm, cu țigara fumegând fix în nasul copilului. Cale de câteva zeci de metri doamna l-a pregătit temeinic pe ăl mic pentru viața ce va să vină și neajunsul de a respira aer în București. Până când chiștocului i-a venit obștescul sfârșit și, firește, doamna l-a abandonat din mers, indiferentă, acolo, pe trotuar. Nimic anormal, chiștocul era la el acasă, printre gume și scuipați, printre zeci de alte mucuri vechi, mai ponosite și călcate. Multe altele se plimbă prin București lipite de tălpi. Puteți adăuga, dacă chiar vreți o imagine mai amplă, niscaiva ambalaje zburătăcite, mai mari ori mai mici și, din loc în loc, creații organice canine.

N-or fi majoritari. Poate că cei cu șapte ani de-acasă vor fi fiind mai mulți. Numai că par să fie destui cât să marcheze străzile, cartierul, orașul. Mă gândesc că nici n-ar putea fi altfel într-un oraș în care sentimentul de cetățean e cvasiinexistent, iar edilii sunt mai degrabă vânători de voturi decât slujitori ai urbei.

N-am putut să mă abțin și i-am zis. Firește, m-am ales cu o privire neagră și o înjurătură printre dinți.

Mămica m-a privit abătută și a dat din cap cu deznădejde:

„- Știți ce-i mai rău? îmi zice. Ăștia procreează...”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adaug aici si faptul ca strazile secundare din Bucuresti, asa cum e si a mea, nu au cosuri de gunoi. Asta ar trebui sa fie in grija primarilor, nu ? Asa ca am vazut oameni de bun simt mergand cu punga de "creatii organice canine" pana acasa, ca pe strada nu aveau unde sa le arunce.
  • Like 0
 • I-am lasat sa dea navala in orasul asta...
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Politica "geamului spart" . Când sunt deja mașini pe trotuar, nimeni nu se jenează sa parcheze lângă ele. Nu-i nevoie sa fie toți nesimțiți, e destul sa fie câțiva și restul turma.
  • Like 0
 • Nu, nu sunt minoritari ci majoritari, din toate clasele socio-profesionale și toate vârstele! Lipsa de bun simt, lipsa celor mai elementare noțiuni de politețe...de 7 ani de acasă, prostia, nesimtirea au devenit normalitate!
  Sa respecti o regula simpla cum este cea sa nu arunci pe jos chistoacele de la tigare? Este dincolo de demnitatea celor care arunca! Sa nu atunci gunoi pe jos? Pai ce, sunt fraieri? Sa treci pe culoarea roșie a semaforului? E normalitate!
  Sa asculti muzica la un nivel care deranjează pe ceilalți, la ora 23.30 și când ti se spune ca deranjezi sa dai replica ,,va deranjează? Nu am realizat ca este prea tare” deși vibrau pereții ce
  Așa ca degeaba scriem articole și ne ofuscam....nesimtirea e normalitate iar cei care mai au bun simt sunt excepții!
  • Like 2
 • Exact..... Nesimțiții ăștia procrează alți nesimțiți.......
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Neam prosteală și nesimțenie tip românească .Dar câți recunosc asta?
  • Like 2
 • Minunat articol, asa este o buna parte din populatia capitalei. De aceea Bucurestiul, pe langa faptul ca e prost gestionat, de niste incompetenti lipsiti de bun simt (daca ar avea ar apela la consilieri si experti in domeniu, nu ar lua ei hotarari ca "asa vrea muschii lor"), este si foarte murdar. M-am nascut aici, dar sincer as pleca undeva unde este mai civilizat, fara vreun regret. Un oras plin de neamuri proaste! Care, vorba articolului, se inmultesc.
  • Like 2
 • Oameni nesimtiti sunt oriunde, in orice tara. Doar ca pe alte plaiuri le da cineva peste mana. Se numeste amenda.
  • Like 7
 • Zev check icon
  Da, e trist, dar tot m-am hlizit la ‘creatii organice canine’. Mi-am amintit de Vlad Musatescu, ‘si am sarit vesel peste un teanc de ingrasaminte naturale’. Fix asa e, dar na, unde oprobiul public, daca nu sapte anisori de-acasa, functioneaza, faci ce fac si eu, cand scot potae ma asigur ca am o punga-doua in buzunar, intru prelevarea creatiilor respective.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon