Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R.” Cum m-a abordat un tânăr la bancomat: analfabetismul în stare pură în România Educată

Bancomat Enter

Foto: Getty Images

Zilele trecute m-am dus la bancomatul din fața primăriei. Am ajuns aproape concomitent cu un tânăr. Slăbuț, brunețel, cu o fărâmă de mustață - cred că avea în jur de vreo douăzeci de ani. El a făcut primul pas spre bancomat și eu m-am retras ca să îi las discreția necesară pentru a face operațiunile financiare. A scos din buzunar un card și un bilețel. A privit spre mașinăria din fața lui ca spre un OZN, apoi a întors capul spre mine. Înainte de a vorbi am înțeles din expresia feței că vrea să îl ajut. 

- Nu mă descurc... Nu știu... Vă rog! a șoptit. 

- Imediat, i-am răspuns și m-am apropiat să îl învăț, gândindu-mă că e prima dată când folosește cardul. Uite, aici bagi cardul cu simbolul acesta desenat pe el înainte, îi arăt eu fanta pentru card. Apoi tastez aici, pe tastele acestea cu numere, codul PIN, pe care cred că îl ai scris pe hârtie. 

Explicând îi priveam fața. Era tabula rasa. Am predat câțiva ani ca profesoară necalificată și știu exact când fața cuiva exprimă: Nu știu! Nu înțeleg...

Îi mai explic încă o dată cât se poate de răbdătoare și indic cu degetele ce trebuie să facă. De data aceasta mă opresc cu explicația la indicația:  După apasă pe enter! Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R. 

Mă uit la el. Nimic! Gol! 

Îmi întinde cardul și hârtia pe care avea scris codul PIN. 

- Vă rog, faceți dvs.! Nu știu...

- Dar nu ai voie să dai cardul nimănui! Codul PIN nu trebuie să îl știe nimeni! Uite, îți mai explic încă o dată cum să faci și după ce ajungem la „enter” îți explic pașii următori! spun împingându-i mâna cu cardul și hârtia. 

- Nu știu să citesc, îmi șoptește. Trebuia să vin cu cineva care știe, dar nu a putut veni. Vreau să văd dacă mi-au intrat EURO pe card din Germania. Vă rog, faceți dvs!

Iau cardul rapid și fac toate operațiunile, până când apare pe ecran suma scrisă și mă feresc din fața aparatului ca să vadă omul câți bani are. El privește ecranul, mă privește pe mine și întreabă stânjenit: Sunt bani!? 

Îl privesc și eu cu stupoare. Înțeleg că nu știe să citească, dar să nu cunoască numerele mi se pare imposibil, așa că în loc de răspuns duc degetul spre ecran și îi arăt suma scrisă. 2,50 EURO. 

- Sunt!? Au intrat banii în cont!? mă întreabă tot pe mine după ce aruncă o privire rapidă pe ecran. 

- Uitați-vă aici! Scrie 2,50 EURO. Atât aveți pe card. 

- Înseamnă că nu au intrat. Sigur nu sunt?! 

Deși fusesem sceptică că omul nu cunoaște nici măcar numerele, căci îmi era greu să cred că se poate întâmpla asta în zilele noastre, devenisem convinsă că nu le cunoaște și i-am spus cu tristețe în voce și oarecum evitându-i privirea: 

- Atât aveți pe card, 2,50 EURO. 

Fără a-l privi am dat comanda de a fi eliberat cardul. L-am luat și l-am întins omului. Acesta mi-a mulțumit și a plecat. 

...

Am rămas singură. Eram tristă. Mă gândeam la România Educată care nu exista pentru omul care se rătăcise în fața mea la bancomat, parcă venind dintr-un secol trecut, dar cu un card în mână.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Încă unul pe care l-a durut în fund de școală,pe ideea, E sunt șmecher , mă descurc și fără ea,. Nu am nici o compasiune, să rămâi pur și simplu prost și s-a nu știi să citești în ziua de azi e doar o alegere personală( cu excepția unor probleme medicale).Pariez că dacă l-ar fii dus la școală cu arcanul tot ar fii fugit de acolo.Sunt specimene cărora nu le pasă,e miserupism 100%.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Ce rapid etichetați!
   Parcă ați fi din gașca lui Barna de aia USR nu câștigă voturi; le lipsește total empatia.
   Probabil că există și indivizi din aceia descriși de tine dar nu cred că e cazul de față. Dna descrie un tip sfios și pierdut...așa cum sunt milioane de tineri și nu doar în România !
   • Like 0
  • @ Dorin
   Rucs Rucs check icon
   Scrieti comentarii la destul de multe articole, cu o mare siguranta de sine. Vorbiti si de analfabeti functionali (corect: functional, nu are plural pt ca e adverb) - oricum o prostie, o sintagma-parghie pentru manipulari, repetata cliseic peste tot. Problema e ca scrieti cu foarte multe greseli (s-a, s-au, ar fii, sa fii fost etc) incat ce anume poate legitima logica afirmatiei dvs daca nici macar ortografia nu e stapanita?
   • Like 5
  • @ Rucs
   Dorin check icon
   Comentează subiectul, și lasă fundul altuia în pace.Apropo , învață să scrii înainte de a te lua de altcineva .
   • Like 0
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Stimate domn, școlarizarea copiilor e sarcina părinților și numai a lor. Copilul vrea sau nu la școală, îi place ori nu dar părinții îl trimit. Se lipea ceva de el, 1+1=2, Ana are mere, etc. Ăsta e bâtă, tabula rasa, știe probabil banii după cum arată. Vina e 99% a părinților. Cazurile astea trebuiesc identificate și recuperate, o idee pentru vreun ONG care le-ar detecta în comunitățile de rromi.
   • Like 2
 • Synth check icon
  Ceva e ciudat la povestea asta... Explicati-mi si mie cum si-a facut baiatul asta cont la banca. Sau mai nou doar dai buletinul si semnezi acuma? Eu is confuz cum sa nu stii nici macar cifrele. Pe ce lume traieste ala?
  • Like 0
 • "- Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R.”
  Chiar așa scrie pe tasta aia, stimată doamnă? Ia mai uitati-vă o dată. Analfabetismul funcțional se manifestă și în scris.
  • Like 0
 • Corina check icon
  Da, sunt unii care nu știu nici cifrele (de unde rezultă și dificultăți în înțelegerea prețurilor, a restului de primit). Mi s-a întâmplat să fiu întrebată de prețuri la magazine, în fața rafturilor, și nu era vorba de probleme de vedere. Deci, vă cred. Trist, da.
  • Like 0
  • @ Corina
   Nu e neapărat asta. Hoții de comercianți pun prețurile ba sus, ba jos, ori lateral, de nu mai știi care e.
   • Like 0
 • Ion check icon
  Da! Eu am ajutat pe unul tot așa, tânăr, brunetel...partea gravă e că nu era la bancomat ci la spălătoria auto cu o dubă mare! Da, avea permis și nu știa să citească nici măcar "apă", "șampon", etc. Venea din București.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Există o rată a abandonului școlar în aproape orice țară. Poate în Norvegia se apropie de zero dar dacă ne gândim la USA... mai sunt și cei care deși se duc episodic la școală, nimic nu se prinde. Era un film parcă, părinții se mutau des și copilul era mereu la altă școală așa încât rămăsese analfabet. Ăsta însă n-a văzut școala decât de afară.
  Tânărul de aici pare de etnie rromă (brunețel cu mustața abia mijită). Si aici de mirare nu e că a rămas analfabet, știm bine cât le place familiilor rrome să-și trimită copiii la școală. De mirare sunt 2 lucruri: că e TOTAL analfabet, nu știe nici cifrele și că avea card de Germania. Atunci se leagă alt scenariu, al unuia care primește bani de afară. De la cine oare? Cineva care muncește afară? Ori o parte din familie chiar ESTE în Germania, trăiesc din ajutor social și alocațiile copiilor pe care i-au luat cu ei (copii care sunt obligați să meargă la școală altfel le bate poliția la ușă) însă fiul mai mare a rămas în România și încasează surplusul de bani. Înseamnă că amândoi părinții sunt plecați, de aia au 2 carduri, câte unul pentru fiecare ( altfel banca nu elibera 2 carduri) și se pot evident servi de unul singur, un card l-au trimis fiului. Isteață tactică. Si de aia n-a fost nimeni să-l ajute. Mă tem că acest tânăr nici nu figurează ca cetățean, n-are nici certificat de naștere nici buletin. Părinții au preferat să-l lase acasă decât să se agite să-i facă acte. Analfabetismul negru al tânărului arată doar din care fel de familie face parte. Ca și copil probabil a cerșit ori a fost hoț de buzunare. Un scenariu plauzibil, nu-s deloc sigură însă doar așa se leagă. Autoarea n-are de ce să mintă.

  România educată a rămas o glumă. Dar dacă stăm să ne gândim conceptul în sine e o mare exagerare și o exagerată așteptare. Nu știu pe cine s-o fi bazat Johannis, sigur nu pe miniștri ca și Câmpeanu. Conceptul România educată datează din vremea marilor speranțe. Azi și-ar înghiți cuvintele, cu siguranță.
  • Like 2
 • Doamna, tipul cred ca este o puslama escroc. Sunt convins ca a vrut sa va pacaleasca. Facea pe prostul. Asa sunt escrocii : ori fac pe prostul ori fac pe cultul si instruitul. Cei bruneti sunt acum instruiti, manevreaza smartphonurile si ATM-urile cu o dexteritate ceva de speriat. De data asta ati avut noroc. Romanii n-or fi ei cultivati pentru ca mileniile de asuprire din partea migratorilor nu i-au lasat sa se instruiasca, dar prosti nu sunt. Romanii nu sunt prosti dar n-au cum sa se apere de oculta masonica ce ne conduce de secole, poate de milenii. La buna vedere.
  • Like 0
 • Vom vedea din această vară acest tip de analfabet multiplicat de câteva milioane de ori, rezultatul guvernanților de a complica lucrurile oferind carduri goale pe care le vor alimenta... cândva! Beneficiari, vulnerabilii, o categorie de oameni cărora nu le mai spunem populație săracă, deh, nu dă bine „României educate”! mulți dintre aceștia vor fi în fața unui POS umiliți sau chiar furați încercând să le utilizeze... Partea bună a acestei revoluții este că societatea face un push spre educarea maselor care poate avea efect și virarea pensiilor pe carduri...
  • Like 2
  • @ Constantinoaia Sorin
   In fata unui POS ?Ma indoiesc,pt ca acolo opereaza POS-ul cineva care stie sa-ti ia banii,tot ce ai de facut este sa apropii cardul...si sa nu cumperi prea mult!
   • Like 1
 • Nu cred un cuvant ca nu stia sa citeasca. Nu contest ca s-a intamplat asa, insa.... V-ati gandit ca acest card ar putea sa nu-i apartina? Eu nu am intalnit tigan sa nu stie cifrele. Poate literele nu le stie, dar cifrele, banii...sa fim seriosi...cum sa nu stie acest individ cifrele???? cum foloseste banii???? Sa nu-l jelim... eu cred ca e ceva putred cu acest individ...
  • Like 4
  • @ Eliza Mioc
   Synth check icon
   Daca nu-i apartine, de unde stie PIN-ul? :P
   • Like 1
  • @ Eliza Mioc
   Oricine remarca că i s-a furat cardul îl anulează rapid. Poate fi folosit un timp limitat, la bancomat cu pin și la cumpărături online fără pin. Cineva cu un card furat în mână n-are ce să caute la bancomat ci doar la shopping online și direct dacă are contactless.
   • Like 0
 • Mda, pare din filme, dar e destul de des intalnit in realitate. In Mall Vitan auzeam un baiat cam de 14 ani vorbind la telefon. Era ferchezuit parfumat, gelat si impodobit cu bratara si lant.
  - Băi vii, sa ne intalnim in fata la Mc? Hai băi acolo! Nu pot băi sa vin eu, hai tu in fata la Mc.
  Băi, hai te rog in față la Mc ca mi-e foame si nu stiu sa citesc meniul. Hai sa-mi citesti!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult