Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R.” Cum m-a abordat un tânăr la bancomat: analfabetismul în stare pură în România Educată

Bancomat Enter

Foto: Getty Images

Zilele trecute m-am dus la bancomatul din fața primăriei. Am ajuns aproape concomitent cu un tânăr. Slăbuț, brunețel, cu o fărâmă de mustață - cred că avea în jur de vreo douăzeci de ani. El a făcut primul pas spre bancomat și eu m-am retras ca să îi las discreția necesară pentru a face operațiunile financiare. A scos din buzunar un card și un bilețel. A privit spre mașinăria din fața lui ca spre un OZN, apoi a întors capul spre mine. Înainte de a vorbi am înțeles din expresia feței că vrea să îl ajut. 

- Nu mă descurc... Nu știu... Vă rog! a șoptit. 

- Imediat, i-am răspuns și m-am apropiat să îl învăț, gândindu-mă că e prima dată când folosește cardul. Uite, aici bagi cardul cu simbolul acesta desenat pe el înainte, îi arăt eu fanta pentru card. Apoi tastez aici, pe tastele acestea cu numere, codul PIN, pe care cred că îl ai scris pe hârtie. 

Explicând îi priveam fața. Era tabula rasa. Am predat câțiva ani ca profesoară necalificată și știu exact când fața cuiva exprimă: Nu știu! Nu înțeleg...

Îi mai explic încă o dată cât se poate de răbdătoare și indic cu degetele ce trebuie să facă. De data aceasta mă opresc cu explicația la indicația:  După apasă pe enter! Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R. 

Mă uit la el. Nimic! Gol! 

Îmi întinde cardul și hârtia pe care avea scris codul PIN. 

- Vă rog, faceți dvs.! Nu știu...

- Dar nu ai voie să dai cardul nimănui! Codul PIN nu trebuie să îl știe nimeni! Uite, îți mai explic încă o dată cum să faci și după ce ajungem la „enter” îți explic pașii următori! spun împingându-i mâna cu cardul și hârtia. 

- Nu știu să citesc, îmi șoptește. Trebuia să vin cu cineva care știe, dar nu a putut veni. Vreau să văd dacă mi-au intrat EURO pe card din Germania. Vă rog, faceți dvs!

Iau cardul rapid și fac toate operațiunile, până când apare pe ecran suma scrisă și mă feresc din fața aparatului ca să vadă omul câți bani are. El privește ecranul, mă privește pe mine și întreabă stânjenit: Sunt bani!? 

Îl privesc și eu cu stupoare. Înțeleg că nu știe să citească, dar să nu cunoască numerele mi se pare imposibil, așa că în loc de răspuns duc degetul spre ecran și îi arăt suma scrisă. 2,50 EURO. 

- Sunt!? Au intrat banii în cont!? mă întreabă tot pe mine după ce aruncă o privire rapidă pe ecran. 

- Uitați-vă aici! Scrie 2,50 EURO. Atât aveți pe card. 

- Înseamnă că nu au intrat. Sigur nu sunt?! 

Deși fusesem sceptică că omul nu cunoaște nici măcar numerele, căci îmi era greu să cred că se poate întâmpla asta în zilele noastre, devenisem convinsă că nu le cunoaște și i-am spus cu tristețe în voce și oarecum evitându-i privirea: 

- Atât aveți pe card, 2,50 EURO. 

Fără a-l privi am dat comanda de a fi eliberat cardul. L-am luat și l-am întins omului. Acesta mi-a mulțumit și a plecat. 

...

Am rămas singură. Eram tristă. Mă gândeam la România Educată care nu exista pentru omul care se rătăcise în fața mea la bancomat, parcă venind dintr-un secol trecut, dar cu un card în mână.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Încă unul pe care l-a durut în fund de școală,pe ideea, E sunt șmecher , mă descurc și fără ea,. Nu am nici o compasiune, să rămâi pur și simplu prost și s-a nu știi să citești în ziua de azi e doar o alegere personală( cu excepția unor probleme medicale).Pariez că dacă l-ar fii dus la școală cu arcanul tot ar fii fugit de acolo.Sunt specimene cărora nu le pasă,e miserupism 100%.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Ce rapid etichetați!
      Parcă ați fi din gașca lui Barna de aia USR nu câștigă voturi; le lipsește total empatia.
      Probabil că există și indivizi din aceia descriși de tine dar nu cred că e cazul de față. Dna descrie un tip sfios și pierdut...așa cum sunt milioane de tineri și nu doar în România !
      • Like 0
    • @ Dorin
      Rucs Rucs check icon
      Scrieti comentarii la destul de multe articole, cu o mare siguranta de sine. Vorbiti si de analfabeti functionali (corect: functional, nu are plural pt ca e adverb) - oricum o prostie, o sintagma-parghie pentru manipulari, repetata cliseic peste tot. Problema e ca scrieti cu foarte multe greseli (s-a, s-au, ar fii, sa fii fost etc) incat ce anume poate legitima logica afirmatiei dvs daca nici macar ortografia nu e stapanita?
      • Like 5
    • @ Rucs
      Dorin check icon
      Comentează subiectul, și lasă fundul altuia în pace.Apropo , învață să scrii înainte de a te lua de altcineva .
      • Like 0
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Stimate domn, școlarizarea copiilor e sarcina părinților și numai a lor. Copilul vrea sau nu la școală, îi place ori nu dar părinții îl trimit. Se lipea ceva de el, 1+1=2, Ana are mere, etc. Ăsta e bâtă, tabula rasa, știe probabil banii după cum arată. Vina e 99% a părinților. Cazurile astea trebuiesc identificate și recuperate, o idee pentru vreun ONG care le-ar detecta în comunitățile de rromi.
      • Like 2
    • @ Dorin
      Nu este vina lui ca persoana, probabil vine dintr-o familie care, neapreciind scoala ca mijloc de educatie nu l-au dat la scoala, l-au invatat prin "homeschooling" sa se descurce fara scrisul si cititul literelor si numerelor, daca intelegeti... De la varsta asta va preda doar stafeta generatiei viitoare. "Romania educata" va continua...
      Nu ar trebui compasiune pentru totalanalfabeti, ci ar trebui sa ne punem intrebarea - retoric, pentru ca ar fi treaba alesilor neamului de fapt: ce "activitati legale" pot aduce acestor oameni banii pentru a se intretine pe ei si/sau familiile? Oare ar trebui scoala adaptata pentru aceste familii "pentru a-i trage pe copii lor spre civilizatie" sau mergem inainte cu scoala asa cum e in Romania Educata?

      Trebuie sa ne simtim oarecumva usurati ca "lucreaza" in euro...
      • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Pai si tu i-ai pus eticheta: "gașca lui Barna de aia USR nu câștigă voturi"; daca te referi la lozinca "fara corupti in politica si fara pensii speciale", te inteleg: n-au empatie.
      In articol nu este despre sfiosenia tinerilor, ci despre educatia lor...
      • Like 0
  • Synth check icon
    Ceva e ciudat la povestea asta... Explicati-mi si mie cum si-a facut baiatul asta cont la banca. Sau mai nou doar dai buletinul si semnezi acuma? Eu is confuz cum sa nu stii nici macar cifrele. Pe ce lume traieste ala?
    • Like 0
    • @ Synth
      Contul la banca l-a facut insotit de persoana care stie sa citeasca si care n-a putut fi langa el in momentul descris.
      "Pe ce lume traieste ala?" O lume in care oameni cu doua-trei clase sunt "scoliti"; cu opt clase sunt domni/doamne si se comporta ca atare, adica cu nasul mult deasupra oricarei prajini... - doar la doua-trei zeci de km de orice oras al Romaniei Educate.
      Elevii impertinenti, obraznici, violenti, batausi din scoli -despre care scrie media de ceva vreme- nu vin din neant.
      • Like 0
  • "- Uite, tasta aceasta mare pe care scrie: E.N.T.E.R.”
    Chiar așa scrie pe tasta aia, stimată doamnă? Ia mai uitati-vă o dată. Analfabetismul funcțional se manifestă și în scris.
    • Like 0
    • @ Crator Tan
      A vrut sa scrie ca i-a dictat pe litere. (aici ar fi mers un "smile", da' na...)
      • Like 0
  • Corina check icon
    Da, sunt unii care nu știu nici cifrele (de unde rezultă și dificultăți în înțelegerea prețurilor, a restului de primit). Mi s-a întâmplat să fiu întrebată de prețuri la magazine, în fața rafturilor, și nu era vorba de probleme de vedere. Deci, vă cred. Trist, da.
    • Like 0
    • @ Corina
      Nu e neapărat asta. Hoții de comercianți pun prețurile ba sus, ba jos, ori lateral, de nu mai știi care e.
      • Like 0
  • Ion check icon
    Da! Eu am ajutat pe unul tot așa, tânăr, brunetel...partea gravă e că nu era la bancomat ci la spălătoria auto cu o dubă mare! Da, avea permis și nu știa să citească nici măcar "apă", "șampon", etc. Venea din București.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Există o rată a abandonului școlar în aproape orice țară. Poate în Norvegia se apropie de zero dar dacă ne gândim la USA... mai sunt și cei care deși se duc episodic la școală, nimic nu se prinde. Era un film parcă, părinții se mutau des și copilul era mereu la altă școală așa încât rămăsese analfabet. Ăsta însă n-a văzut școala decât de afară.
    Tânărul de aici pare de etnie rromă (brunețel cu mustața abia mijită). Si aici de mirare nu e că a rămas analfabet, știm bine cât le place familiilor rrome să-și trimită copiii la școală. De mirare sunt 2 lucruri: că e TOTAL analfabet, nu știe nici cifrele și că avea card de Germania. Atunci se leagă alt scenariu, al unuia care primește bani de afară. De la cine oare? Cineva care muncește afară? Ori o parte din familie chiar ESTE în Germania, trăiesc din ajutor social și alocațiile copiilor pe care i-au luat cu ei (copii care sunt obligați să meargă la școală altfel le bate poliția la ușă) însă fiul mai mare a rămas în România și încasează surplusul de bani. Înseamnă că amândoi părinții sunt plecați, de aia au 2 carduri, câte unul pentru fiecare ( altfel banca nu elibera 2 carduri) și se pot evident servi de unul singur, un card l-au trimis fiului. Isteață tactică. Si de aia n-a fost nimeni să-l ajute. Mă tem că acest tânăr nici nu figurează ca cetățean, n-are nici certificat de naștere nici buletin. Părinții au preferat să-l lase acasă decât să se agite să-i facă acte. Analfabetismul negru al tânărului arată doar din care fel de familie face parte. Ca și copil probabil a cerșit ori a fost hoț de buzunare. Un scenariu plauzibil, nu-s deloc sigură însă doar așa se leagă. Autoarea n-are de ce să mintă.

    România educată a rămas o glumă. Dar dacă stăm să ne gândim conceptul în sine e o mare exagerare și o exagerată așteptare. Nu știu pe cine s-o fi bazat Johannis, sigur nu pe miniștri ca și Câmpeanu. Conceptul România educată datează din vremea marilor speranțe. Azi și-ar înghiți cuvintele, cu siguranță.
    • Like 2
  • Doamna, tipul cred ca este o puslama escroc. Sunt convins ca a vrut sa va pacaleasca. Facea pe prostul. Asa sunt escrocii : ori fac pe prostul ori fac pe cultul si instruitul. Cei bruneti sunt acum instruiti, manevreaza smartphonurile si ATM-urile cu o dexteritate ceva de speriat. De data asta ati avut noroc. Romanii n-or fi ei cultivati pentru ca mileniile de asuprire din partea migratorilor nu i-au lasat sa se instruiasca, dar prosti nu sunt. Romanii nu sunt prosti dar n-au cum sa se apere de oculta masonica ce ne conduce de secole, poate de milenii. La buna vedere.
    • Like 0
  • Vom vedea din această vară acest tip de analfabet multiplicat de câteva milioane de ori, rezultatul guvernanților de a complica lucrurile oferind carduri goale pe care le vor alimenta... cândva! Beneficiari, vulnerabilii, o categorie de oameni cărora nu le mai spunem populație săracă, deh, nu dă bine „României educate”! mulți dintre aceștia vor fi în fața unui POS umiliți sau chiar furați încercând să le utilizeze... Partea bună a acestei revoluții este că societatea face un push spre educarea maselor care poate avea efect și virarea pensiilor pe carduri...
    • Like 2
    • @ Constantinoaia Sorin
      In fata unui POS ?Ma indoiesc,pt ca acolo opereaza POS-ul cineva care stie sa-ti ia banii,tot ce ai de facut este sa apropii cardul...si sa nu cumperi prea mult!
      • Like 1
  • Nu cred un cuvant ca nu stia sa citeasca. Nu contest ca s-a intamplat asa, insa.... V-ati gandit ca acest card ar putea sa nu-i apartina? Eu nu am intalnit tigan sa nu stie cifrele. Poate literele nu le stie, dar cifrele, banii...sa fim seriosi...cum sa nu stie acest individ cifrele???? cum foloseste banii???? Sa nu-l jelim... eu cred ca e ceva putred cu acest individ...
    • Like 4
    • @ Eliza Mioc
      Synth check icon
      Daca nu-i apartine, de unde stie PIN-ul? :P
      • Like 1
    • @ Eliza Mioc
      Oricine remarca că i s-a furat cardul îl anulează rapid. Poate fi folosit un timp limitat, la bancomat cu pin și la cumpărături online fără pin. Cineva cu un card furat în mână n-are ce să caute la bancomat ci doar la shopping online și direct dacă are contactless.
      • Like 0
  • Mda, pare din filme, dar e destul de des intalnit in realitate. In Mall Vitan auzeam un baiat cam de 14 ani vorbind la telefon. Era ferchezuit parfumat, gelat si impodobit cu bratara si lant.
    - Băi vii, sa ne intalnim in fata la Mc? Hai băi acolo! Nu pot băi sa vin eu, hai tu in fata la Mc.
    Băi, hai te rog in față la Mc ca mi-e foame si nu stiu sa citesc meniul. Hai sa-mi citesti!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult