
Imagine generică/ Foto: Ivan Las Heras / imageBROKER / Profimedia
Șoferii care au ghinionul să li se strice mașina la trecerea prin Slovenia trebuie să aibă mare grijă la „bunii samariteni” care se oferă, cu platforme de tractare, să îi ajute, pentru niște sume inițial modice, fiindcă în final se pot trezi cu facturi umflate, de mii de euro. În ultima vreme, tot mai mulți conducători auto aflați în tranzit prin Slovenia cad pradă unor practici abuzive din partea unor ateliere de tractare și reparații auto din această țară. Între cei „țepuiți” se numără și șoferi din Ungaria, Austria sau Elveția, după cum povestesc unii dintre cei păgubiți.
„Aceste service-uri exploatează situațiile de urgență ale turiștilor și folosesc metode incorecte pentru a impune tarife exorbitante pentru servicii adesea nejustificate”, a explicat Adriana Mureșan, membru fondator al comunității online „RoOmenia - Voluntari în Europa”. De șase ani, comunitatea care numără peste 150.000 de voluntari se implică, colaborează și sprijină românii aflați în nevoie.
Șoferii păgubiți povestesc că firmele de tractare - care apar și își oferă repede serviciile - cer inițial sume mici, de 50-100 de euro, pentru ca ulterior, în urma unor reparații mai mult sau mai puțin fictive, să pretindă până la 5.000 de euro, suma maximă ce poate fi încasată cash, permisă de legislația slovenă, a avertizat Adriana Mureșan. Ea a relatat câteva cazuri concrete, în care șoferii români au fost păcăliți de aceste firme.

În imagine, unul dintre service-urile din Slovenia în care șoferii români spun că au fost păcăliți.

Mașini abandonate de proprietarii care nu au putut plăti facturile de mii de euro

Imagine dintr-un service din Slovenia, unde șoferii români spun că au primit facturi cu sume ce nu reflectă reparațiile făcute
„844 de euro pentru o siguranță”
Un exemplu este cel al unui șofer care a avut o siguranță arsă la ventilator și căruia i s-au cerut inițial 50 de euro pentru remorcare, însă factura finală avea să fie mult mai mare.
„Șoferul care ne-a scris în luna mai a avut o siguranță arsă la ventilator, iar apa încălzea motorul. S-a oprit să se uite ce se întâmplă. La scurt timp, a venit cineva cu o platformă și i-a zis: 50 de euro și te-am rezolvat! El a acceptat. Era mai simplu însă să își cumpere o siguranță, care l-ar fi costat un euro, sau dacă nu, trebuia să mai bage apă din când în când. Omul s-a bucurat că merge cu platforma și ajunge la service”, În final, șoferul a trebuit să plătească aproape 850 de euro.

„Mergem să scoatem banii, am bani pe card. Nu vor să îmi accepte plata cu cardul. Au POS-uri, dar ne-au trimis la bancomat, să le dăm banii cash”, spune bărbatul într-o înregistrare video, în timp ce se îndreaptă către un bancomat și arată către cameră factura pe care o are de plată: „844 de euro pentru o siguranță”. „Uitați ce pot să facă oamenii ăștia aici, să își bată joc. Sunt o mulțime - austrieci, români, unguri. Numai că ungurii care au avut probleme au sunat la consulat și de acolo au venit și i-au ajutat. Au venit aici mașini de la ambasadă și le-au scos oamenilor mașinile din nenorocitul ăsta de service”, spune bărbatul pe înregistrarea video.
2.840 de euro pentru o pierdere de ulei
Un alt caz este al unui șofer a cărui mașină avea o pierdere de ulei. El a ajuns să își abandoneze autoturismul într-un service, după ce i-au fost ceruți, pentru așa-zise reparații, câteva mii de euro. Mai exact 2.840 de euro. Deși pe un bilet, primit inițial, i s-au estimat alte sume de plată (foto).

Totul a început după ce pe bord i-a apărut un semnal care indica o defecțiune, iar șoferul român, care era în tranzit prin Slovenia, a oprit la un punct SOS. În scurt timp a apărut o mașină de tractări, deși bărbatul nu sunase să ceară ajutor. Cel sosit i-a spus că pentru reparație va trebui să plătească 50-100 de euro. Șoferul a acceptat, a mers la service-ul auto și a semnat o hârtie pentru reparații. Iar de aici a pornit calvarul. În final, după patru zile de stat în service, bărbatul a povestit că i s-au cerut 2.840 de euro, pentru așa-zise reparații. Până la urmă a fost nevoit să își ia plăcuțele cu numărul de înmatriculare și să plece, abandonându-și mașina în service.

Foto: captura video

Mașina aceluiași proprietar, înainte de a fi abandonată
Un alt șofer a povestit pe Facebook experiența trăită la un service în Slovenia. „Da, și eu am fost înșelat de această mafie din Slovenia”, începe el. Prima dată cei de la service i-au comunicat că îi fac o verificare și îl costă 50 de euro, după care a fost anunțat că motorul este stricat și trebuie schimbat. Deși omul nu a fost de acord, el spune că i-a fost înlocuit motorul, cerându-i-se în final 1.800 de euro.

Pentru că nu a putut plăti, a trebuit să lase mașina în service. Abia după o lună, bărbatul s-a întors cu banii, și-a recuperat mașina, dar a fost nevoit să o ducă la un alt service, pentru a-l repara „cum trebuie”. Încă 1.800 de euro plătiți.

Imagine cu service-ul din Slovenia unde șoferi români susțin că au primit facturi umflate
Cetățean din Elveția, victimă a aceluiași service. Aceeași abordare: Te costă 50 de euro. În 20 de minute, cât bei o cafea, e gata!
Nu numai cetățeni români au căzut pradă practicilor abuzive din partea unor ateliere de tractare și reparații auto din Slovenia. Recent un cetățean care locuiește în Elveția a povestit cum a avut de-a face cu unul dintre service-urile reclamate și de români. Totul a început după ce alternatorul mașinii lui s-a defectat.
„Ai noroc, firma unde lucrez eu are tot ce îți trebuie! Noi lucrăm șapte zile din șapte, 24 de ore din 24 și avem de asemenea o secție de dezmembrări de vehicule cu toate piesele posibile și imaginabile”. Așa a fost abordat, pe scurt, cetățeanul din Elveția, de către un mecanic venit cu platforma auto, după cum a relatat acesta în discuția cu reprezentanți ai comunității „Voluntari în Europa”. „Văd că modelul tău de mașină este clasic, noi avem tot ce ți trebuie”, l-a asigurat mecanicul. „C'est magnifique! (este minunat!)”, s-a bucurat omul, fără să intuiască ce îl așteaptă. L-a întrebat pe mecanic dacă poate să îl apeleze pe patronul său pentru a-l întreba dacă are modelul de alternator de care avea nevoie.

Fragment din declarația cetățeanului păgubit
„El și-a sunat șeful, i-am explicat în câteva fraze simple cererile mele și mi l-a dat la telefon, pentru a concluziona cu el. Eu i-am explicat simplu că accept să fiu dus pe platformă până la service, dacă mi se dă garanția că mașina va fi reparată repede, ca să pot să îmi reiau drumul. I-am dat de asemenea specificațiile vehiculului meu - anul de fabricație, modelul - și domnul patron a spus: „Vino la noi la service cu depanatorul nostru și pot să-ți fac reparația cu 50 de euro, apoi 80 de euro - pentru un alternator de ocazie, cu garanție de câteva luni și 100 euro pentru manoperă. Ți-o reparăm în 20 de minute, cât timp tu bei o cafea. Noi suntem cinci mecanici la service”, a relatat cetățeanul din Elveția discuția cu cei de la service.
I-a mulțumit în avans și a acceptat propunerea patronului service-ului. În final, reparația avea să coste aproape 580 de euro (foto mai jos), iar plata a trebuit făcută în cash. Avea însă să constate în scurt timp că mașina nu i-a fost reparată cu adevărat, dar spune că și-a asumat riscul de a pleca din service, pentru că „mi-a fost teamă să merg să mă plâng și să risc să îmi fie reținută mașina și să primesc încă o factură cu o valoare extrem de ridicată”, a explicat acesta.

El a admis că a fost escrocat de cei de la service, dar spune că au fost alții în situații mult mai dificile decât el. În timp ce se afla în service, acolo era un bărbat din România, în vârstă de circa 55 de ani, însoțit de părinții săi. „Ei așteptau (să le fie reparată mașina - n.n.) de dinainte de a ajunge eu. Când am plătit și am părăsit acel service, ei au plecat la un hotel pe care patronul l-a recomandat. Dumnezeu știe cât i-a pus să plătească! Lor le-a demontat motorul la mașina Volkswagen. Bieții oameni!”, a relatat cetățeanul din Elveția, în discuțiile cu reprezentanții comunității „Voluntari în Europa.”
„Adun documente, vreau să fac sesizare la Parlamentul European”
„Aceste firme de tractare sunt adesea implicate și în traficul de piese auto furate”, trage un semnal de alarmă Adriana Mureșan. Ei pot înlocui piesele bune ale mașinii cu altele defecte sau uzate, șoferii riscând astfel să fie păcăliți. „Omul cu siguranța arsă mi-a zis că are impresia că la service i-au dat jos ventilatorul și i-au mai luat alte piese de la mașină. Au luat piese bune de la mașina lui și i-au pus unele stricate, din dezmembrări," adaugă Adriana Mureșan.
Ea mai spune că a făcut sesizări în Slovenia, dar este sceptică în privința unei soluționări rapide. Acum ea adună documente și mărturii ale șoferilor păgubiți. pentru a face o sesizare la Parlamentul European.
„Adun documente, vreau să fac sesizare la Parlamentul European, pe linia asta. În Slovenia am făcut sesizare - mi-au dat număr de înregistrare, dar nu aștept nimic. Am găsit informații ( despre firme de tractări slovene, reclamate de șoferi români- n.n.) că fac și trafic de piese de la mașini furate. (...) Începe sezonul de vacanțe și cad cu miile oamenii în plasă”, spune Adriana Mureșan. Service-urile reclamate de șoferii români care au avut probleme cu mașinile în Slovenia sunt din localități precum Vransko, Ilirska Bistrica, Celje.
Reprezentanții comunității online „RoOmenia - Voluntari în Europa” au pregătit o listă cu recomandări de care e bine că țină seama șoferii:
- Citiți cu atenție înainte de a semna: Nu semnați niciun document fără a înțelege complet termenii și condițiile.
- Cereți prețul în scris: Asigurați-vă că primiți o ofertă scrisă cu prețul estimat, înainte de a accepta orice serviciu.
- Căutați recenzii pe Google: Verificați recenziile și ratingurile firmei online pentru a vă asigura de reputația acesteia.
- Solicitați întotdeauna un deviz detaliat înainte de a accepta orice ofertă.
- Verificați cu atenție firmele de remorcare și reparații auto înainte de a accepta serviciile lor.
Ți s-a stricat mașina și ești în afara țării? Aplicația care îți găsește un mecanic vorbitor de limba română
Pentru a-i ajuta pe șoferii români care au nevoie de un mecanic auto, în drumurile lor prin afara țării, comunitatea „Voluntari în Europa”, împreună cu o echipă de IT-ști și o firmă specializată în GDPR, a pus la punct o aplicație numită „RoOmenia”, disponibilă pe Google Play. Scopul acesteia este să îi ajute pe românii aflați în tranzit în Europa să găsească rapid mecanici români. „Aplicația include un modul de asistență rutieră care te geo-localizează și afișează primii cinci mecanici aflați pe o rază de 150 km”, a explicat Adriana Mureșan. De asemenea, aplicația are și un modul de ajutor de voluntariat.
„Mecanicii nu sunt voluntari, însă vorbesc limba română. Ei pot oferi recomandări sau traduceri gratuite. În Slovenia nu avem mecanici români, dar recomandăm mecanicii români din Trieste, Italia, care se pot deplasa.
Aplicația este legală, gratuită, cu verificare în doi pași prin SMS și respectă reglementările GDPR. Cerem multe date pentru a asigura securitatea și prevenirea abuzurilor. Echipa noastră de IT are acces la aceste date pentru a gestiona orice probleme și a se asigura ca totul este în ordine”, spune Adriana Mureșan. Pe viitor, aplicația va avea și un modul destinat cazurilor de dispariții de persoane.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.