Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Alessia merge acasă de ziua ei”. Cadrele medicale i-au cântat „La mulți ani” unei fetițe ieșite din carantină

alessia merge acasa

Foto captura

Solidaritate, omenie, dragoste, putere și credință, doar așa putem trece cu bine, cu toții, peste ceea ce se numește Covid-19, un virus ce s-a propagat pe toate meridianele, ce ne afectează viața, dar care ne obligă să fim mai uniți ca oricând.

Uniți în gesturi de solidaritate, uniți pentru a respecta regulile, uniți în gesturi de bunăvoință și uniți în gesturi de omenie.

În România, măsurile luate de către autorități au fost introduse gradual. Unii dintre noi au intrat în izolare, alți oameni au intrat în carantină, 14 zile, păziți de forțele de ordine.

Un număr de peste 605 de români, ce și-au pierdut locurile de muncă peste hotare și au primit o mână de ajutor din partea României, fiind aduși în țară, în Constanța, au trăit ceea ce înseamnă carantină timp de 14 zile. Unii dintre ei nu mâncaseră de 2-3 zile, erau îngrijorați de ceea ce se întâmplă.

Niciunul dintre aceștia nu și-a dorit să treacă prin aceste momente, este evident că pierderea locurilor de muncă, peste hotare, nu a fost un eveniment fericit. S-au găsit în situația de a se afla pe teritoriul unei țări străine, în căutarea ajutorului. Și ajutorul a venit, tocmai datorită solidarității de care trebuie să dăm cu toții dovadă.

Nu este ușor să te afli la 3.000 de km depărtare de casă, în așteptarea unei mâini întinse, nu este ușor să te afli în situația pierderii locului de muncă, a imposibilității plății chiriei lunare și nu este ușor să fii departe de cei dragi. Nu este.

Imaginați-vă că de mâine restaurantul sau hotelul unde lucrați se închide, din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului și vă aflați în Italia, la Torino sau Bergamo ori Padova, o zonă roșie pe harta răspândirii Covid-19.

Și acești oameni au sosit în Constanța, în a doua jumătate a lunii martie. Din păcate, la momentul sosirii lor, au apărut multe reacții negative, au fost huliți, autocarele care îi transportau de la aeroport erau urmărite de mașini, se făceau poze, în presă erau publicate titluri apocaliptice.

„Ne vor infecta, nu facem față, afară cu ei”, mulți dintre noi uitând că acești oameni nu și-au dorit vreodată să se afle în situația aceasta, singurul lucru de care au avut nevoie se numește... solidaritate. Și mai aveau nevoie de ceva, de omenie.

Uităm de faptul că aceștia sunt români, că sunt frații noștri și că aceste momente grele ar trebui să scoată ce este mai bun din noi, anume solidaritatea umană și omenia de care trebuie să dăm cu toții dovadă.

Ce s-a întâmplat în acest interval de 14 zile? Din 605 de persoane, ce au intrat în carantină, repatriate de peste hotare, 206 au ieșit din carantină și au plecat spre județele unde-și au domiciliul.

Doar 21 de persoane au fost testate pozitiv Covid-19, 13 dintre ele s-au vindecat, fiind externate din spitalul de boli infecțioase. Nu s-a înregistrat niciun caz de transmitere a coronavirusului de la acești oameni către cadrele medicale sau localnici.

Ca o victorie și un nou pas în lupta cu coronavirusul, unul dintre copiii aflați în carantină, Alessia, o fată căreia nu-i dai mai mult de 10 ani, aflată în carantină în Techirghiol, în momentul externării, a fost întâmpinată de către cadrele medicale, era ziua ei. I s-a cântat „La mulți ani” și a plecat acasă, alături de cei dragi.

Alessia intrase în carantină alături de mama sa, din Italia, fiind una dintre cele 605 persoane.

Momente frumoase, care arată, că da, omenia, solidaritatea, dar și credința, dragostea, puterea, ne vor ajuta să trecem cu bine prin aceste momente grele. Să nu uităm că suntem români, dar și mai important, să nu uităm că suntem oameni.

La mulți ani, Alessia, felicitări România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Minunat! Și foarte frumos scris...
  • Like 0
 • În primele 10 secunde din clip văd cum iese fata cu maică-sa lîngă ea, iar maică-sa foarte emoționată își dă jos masca și șterge lacrimile cu mîna înmănușată.
  Mi se pare mie sau tocmai s-a pișat cu boltă pe toată munca personalului de la sanatoriul Techirghiol?
  • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Mai curând pe intervențiile tembele ale unora... rătăciți pe aici, în căutarea unui gard pe care...
   • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Delia MC Delia MC check icon
   Păi a ieșit din carantină, sigur nu-i contagioasă.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult