Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Legea pentru acordarea unor facilități fiscale contribuabililor persoane fizice și juridice este populistă și poate distruge economia

Bani - ilustrație

În Parlamentul României a fost adoptată și trimisă spre promulgare o lege, denumită „Lege pentru acordarea unor facilități fiscale contribuabililor persoane fizice și juridice”, ce are un potențial distrugător populist de risc maxim asupra economiei.

Astfel, într-o horă a frăției populiste s-a calibrat o coaliție parlamentară, formată din PSD, ALDE, PMP, UDMR, Pro România și USR. Da, ați citit bine, chiar și USR, care a contribuit cu trei amendamente, toate aceste partide votând cu entuziasm o lege ce are potențialul de a afecta grav companiile furnizoare de utilități, dar și clienții.

Menționez mai jos prevederile legii:

- Companiile ce și-au oprit activitatea sau a care au înregistrat o scădere a veniturilor și încasărilor de peste 15%, față de media ultimelor două luni, vor putea amâna plata contribuțiilor sociale pe o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020. Suma amânată la plată va fi virată, în următoarele 12 luni, în proporție de 50% din volumul total scadent.

Această prevedere privește toate companiile din acest domeniu, mai ales că mare parte dintre acestea vor înregistra venituri mai mici în următoarea perioadă, comparativ cu ultimele două luni. În acest interval, contribuțiile sociale vor fi suportate de la... bugetul de stat. (Autor: grupul parlamentar al PSD, PRO ROMANIA, USR, UDMR)

- La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. (Autor: grupul parlamentar al PSD)

În lege nu este definit ce înseamnă afectat direct sau indirect. Mai mult decât atât, toată lumea va fi scutită, practic, de plata facturilor la utilități.  

- Pentru acoperirea echivalentului sumelor neîncasate ca urmare a măsurilor prevăzute de această lege, Ministerul Finanțelor Publice va pune la dispoziția furnizorilor de utilități, afectați de măsurile prevăzute de lege, la cerere, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie pentru o perioadă de până la 18 luni. Alternativ, furnizorii de utilități, afectați de măsuri pot accesa, la cerere, linii de creditare garantate de stat în regim de factoring pentru o perioadă de până la 18 luni. (Autor: grupul parlamentar al PSD)

- În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanțelor Publice, va elabora norme metodologice de aplicare a acestei legi. (Autor: grupul parlamentar al PSD). Deci Ministerul Finanțelor Publice va elabora normele metodologice. Parlamentul a adoptat o lege populistă și aruncă în sarcina Ministerului de Finanțe obligația de a găsi soluții pentru implementarea acesteia.

Cine va trebui să rezolve problemele generate de această lege populistă? Răspuns: guvernul. Se aruncă totul în sarcina guvernului. De asemenea, vor fi afectate acele sectoare economice ce au potențialul de a ajuta la repornirea motoarelor economiei românești. Nu s-a discutat cum se va pune această lege în aplicare. Guvernul, care trebuie să o pună în practică, dar și companiile de utilități nu au fost consultate. Legea a fost adoptată și trimisă spre promulgare.

Știți ce înseamnă legea pentru acordarea unor facilități fiscale contribuabililor persoane fizice și juridice? Sabotarea guvernului exact în momentul în care este mai mare nevoie ca forțele politice să își dovedească responsabilitatea și să lase în urmă diferențele de opinie, doctrinare sau cele legate de politicile economice. Este inadmisibil să adopți o astfel de lege, într-o frăție a populismului, doar pentru că partidele pot face asta. Și da, pentru că există o majoritate parlamentară capabilă să decidă orice, indiferent dacă legile adoptate sunt distructive sau nu.

Companiile vor fi nevoite să se împrumute de la stat pentru a nu intra în faliment. Iar statul va fi nevoit să susțină aceste companii, financiar, atunci când este mai mare nevoie ca acești bani să fie cheltuiți pentru a salva vieți prin achiziția de măști, ventilatoare și alte echipamente medicale necesare luptei împotriva coronavirusului. Presiunea asupra bugetului de stat va fi la cote înalte, în condițiile în care guvernul va susține aceste facilități, suplimentar față de ajutorul pentru șomajul tehnic care este deja în vigoare.

Atacarea legii la CCR reprezintă singura soluție pentru ca aceasta să nu producă efecte.

Partidele se joacă de-a populismul, pentru a marca puncte electorale, în plină criză de sănătate și economică, votând proiecte ce au capacitatea a lovi puternic în companii și în bugetul de stat. De ce fac asta? „Pentru că putem să face asta“, ar fi un răspuns potrivit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    Statul are de ales între a încasa mai târziu și a nu încasa deloc.
    Dacă guvernul a fost atât de imbecil încât să dispună oprirea activității economice - măsură care, dat fiind specificul companiilor din România, afectează iremediabil micii întreprinzători - acum n-are decât să găsească modul în care statul își plătește „facturile” față de firme.
    • Like 0
  • - din '89 incoace, toate autoritatile si institutiile de stat, de la varf la coada si 'napoi, au facut numai rau, dovedindu-si din plin starea lor cripto-satanica, iar examenul ultimo-maxim l-au dat in perioada 01.01.2020- 15.03.2020, cand nimeni dintre mai marii statului din toate partidele, n-au facut nimic pentru a pregati cum se cuvine intampinarea epidemiei virotice covid19, desi era clar si pentru copii ca va da buzna si peste noi, in schimb toate partidele s-au certat, luptat si murdarit unele pe altele in disputa pentru urmatoarele alegeri ....... - acum, orice masuri de protectie economica ce s-au luat sau se vor lua, nu pot avea alta sursa financiara decat si mai scumpe imprumuturi externe, de data asta fara o functionare cat de cat a economiei nationale, pentru nu stiu cat timp de-acum incolo, asadar o mult mai grea amanetare a viitorului natiunii, pe spezele populatiei sarace de-acum si inca vreo 2-3 generatii ....... - spuneti si voi, nu sant toate-acestea de-atata timp, dovada satanismului si incompetentei celor ce-au condus statul si societatea romana de 30 de ani incoace ??? - eu unul nu cred ca rugaciunea "Doamne-ajuta", care se aude la fiecare pas, va fi valabila pentru noi, ca popor .......
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult