Foto: Louis Loizou / Alamy / Alamy / Profimedia
Văd multă lume care rostogolește propaganda de partid și de stat: „am depășit Portugalia la PIB/locuitor”. Mulți nu au vizitat însă Portugalia, să vadă diferențele, de la cer la pământ.
Las doar un mic exemplu: când am intrat în Portugalia prin sud, dinspre Sevilla (anul trecut) cu mașina, imediat după podul de la graniță - un pod de talia celui pe care îl facem noi acum la Tulcea -, la graniță a trebuit să opresc pentru a asocia, la o mașinărie automată, numărul mașinii cu un card bancar. Apoi am început să circul pe autostradă. Din loc în loc, niște camere video inteligente luau banii de taxă de pe card. Fără barieră, fără stres. Una nu m-a ratat. Când am ieșit din Portugalia, mi-a trimis pe emailul lăsat în formularul de înscriere o situație a costurilor totale. Las deoparte calitatea autostrăzilor, cel puțin la același nivel cu cele din Spania, Franța sau Italia. Menționez că am umblat doar în sudul Portugaliei, zona Algarve. O zonă turistică cam cât litoralul românesc. Nu se compară însă, nici ca plaje, nici ca peisaj, nici ca infrastructură turistică.
Foto: Lubos Paukeje / Alamy / Alamy / Profimedia
Ideea este că PIB/locuitor spune adesea mai nimic, dacă nu îl asociezi și cu mulți alți indicatori. Nu este, în multe cazuri, un indicator real de bunăstare sau de dezvoltare al unei națiuni, mai ales în țările unde este umflat semnificativ de datorie publică și privată. Orientată spre consum, nu spre investiții. Avem un stat care se împrumută cu niște sume năucitoare, la niște dobânzi uluitoare, pentru a acoperi deficite ce au în spate pensii speciale și salarii speciale, lipsă de reforme, un stat obez și căpușat și politizat. Avem oameni care se împrumută de la bănci pe termene extrem de lungi, ca să consume, nu ca să investească.
Cu tot PIB-ul nostru pe locuitor, mai mare ca al Portugaliei, tot ca o țară bananieră arătăm. Ca să nu mai arătăm așa, trebuie să muncim din greu. Și să nu mai lăsăm pe alți să își bată joc de rodul muncii noastre atât de ușor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, se produce mai mult, da..se risipeste mult, dar ce se vede in Portugalia nu este exclusiv investia statului. Exista si investitii private consistente...si aici avem si noi de lucrat.
Autostrada scupa poate ca a fost facuta si cu banii privatilor / firmelor care iau taxele sa isi amortizeze investitia.
Casele frumos intretinute, sunt asa cu banii proprietarilor...care atrag bani astfel.. e un intreg ecosistem gandit sa produca bani, din invstitiile anilor trecuti.
Daca pib ul o sa creasca si la noi la fel,, o sa se mentina pe o perioada linga asa, si romanii o sa cumpere bunuri si servicii de la romani...poate capitalul o sa licreze mai bine.
Daca tot ce castigam, cheltuim pe vacante externe, bunuri de import, etc...externalizam tot pib ul :). Degeaba produci, daca nu stii sa faci o economie circulara functionala.
Eu as merge 10 ani cu Dacia, si as cumpara produs romanesc, chiar mai scump si mai prost calitativ....daca as stii ca si producatorul face la fel..si nu isi ia Lamborghini, si pleaca in vacante in Dubai.
Lamborghini si Dubai sunt pentru miliardari gen Tiriac, la noi oricine poate pine de un leasing...direct la Ferrari in reprezentanta este...
E si o chestie de educatie a bunastarii