Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Am depășit Portugalia la PIB/locuitor”? După ce am vizitat Algarve, am văzut diferențele de la cer la pământ dintre cele două țări

algarve

Foto: Louis Loizou / Alamy / Alamy / Profimedia

Văd multă lume care rostogolește propaganda de partid și de stat: „am depășit Portugalia la PIB/locuitor”. Mulți nu au vizitat însă Portugalia, să vadă diferențele, de la cer la pământ.

Las doar un mic exemplu: când am intrat în Portugalia prin sud, dinspre Sevilla (anul trecut) cu mașina, imediat după podul de la graniță - un pod de talia celui pe care îl facem noi acum la Tulcea -, la graniță a trebuit să opresc pentru a asocia, la o mașinărie automată, numărul mașinii cu un card bancar. Apoi am început să circul pe autostradă. Din loc în loc, niște camere video inteligente luau banii de taxă de pe card. Fără barieră, fără stres. Una nu m-a ratat. Când am ieșit din Portugalia, mi-a trimis pe emailul lăsat în formularul de înscriere o situație a costurilor totale. Las deoparte calitatea autostrăzilor, cel puțin la același nivel cu cele din Spania, Franța sau Italia. Menționez că am umblat doar în sudul Portugaliei, zona Algarve. O zonă turistică cam cât litoralul românesc. Nu se compară însă, nici ca plaje, nici ca peisaj, nici ca infrastructură turistică.

Foto: Lubos Paukeje / Alamy / Alamy / Profimedia

Ideea este că PIB/locuitor spune adesea mai nimic, dacă nu îl asociezi și cu mulți alți indicatori. Nu este, în multe cazuri, un indicator real de bunăstare sau de dezvoltare al unei națiuni, mai ales în țările unde este umflat semnificativ de datorie publică și privată. Orientată spre consum, nu spre investiții. Avem un stat care se împrumută cu niște sume năucitoare, la niște dobânzi uluitoare, pentru a acoperi deficite ce au în spate pensii speciale și salarii speciale, lipsă de reforme, un stat obez și căpușat și politizat. Avem oameni care se împrumută de la bănci pe termene extrem de lungi, ca să consume, nu ca să investească.

Cu tot PIB-ul nostru pe locuitor, mai mare ca al Portugaliei, tot ca o țară bananieră arătăm. Ca să nu mai arătăm așa, trebuie să muncim din greu. Și să nu mai lăsăm pe alți să își bată joc de rodul muncii noastre atât de ușor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrian S check icon
    PIB ul acesta trebuie sa fie realizat nominal pe mult mai multi ani, ca sa vedem ceva asemanari intre Romania si Portugalia.
    Da, se produce mai mult, da..se risipeste mult, dar ce se vede in Portugalia nu este exclusiv investia statului. Exista si investitii private consistente...si aici avem si noi de lucrat.
    Autostrada scupa poate ca a fost facuta si cu banii privatilor / firmelor care iau taxele sa isi amortizeze investitia.
    Casele frumos intretinute, sunt asa cu banii proprietarilor...care atrag bani astfel.. e un intreg ecosistem gandit sa produca bani, din invstitiile anilor trecuti.
    Daca pib ul o sa creasca si la noi la fel,, o sa se mentina pe o perioada linga asa, si romanii o sa cumpere bunuri si servicii de la romani...poate capitalul o sa licreze mai bine.
    Daca tot ce castigam, cheltuim pe vacante externe, bunuri de import, etc...externalizam tot pib ul :). Degeaba produci, daca nu stii sa faci o economie circulara functionala.

    Eu as merge 10 ani cu Dacia, si as cumpara produs romanesc, chiar mai scump si mai prost calitativ....daca as stii ca si producatorul face la fel..si nu isi ia Lamborghini, si pleaca in vacante in Dubai.
    Lamborghini si Dubai sunt pentru miliardari gen Tiriac, la noi oricine poate pine de un leasing...direct la Ferrari in reprezentanta este...
    E si o chestie de educatie a bunastarii
    • Like 1
  • In statistici se poate orice din pix. Eu azi am mancat un pui, dar tu n'ai mancat. Deci în medie astàzi totusi s'a mancat juma' de pui pe cap de locuitor.
    • Like 1
  • Degeaba muncim din greu noi, prostimea cand tovarasii care ne conduc fura din greu. Balanta se compenseaza iar Romanica tot tara bananiera ramane
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Cred ca undeva a intervenit o confuzie pentru ca PIB/capita este de 24K USD in Portugalia si 14K USD in Romania. PIB-ul din Ro este intradevar peste cel din Portugalia dar ei au avantaje geografice fata de noi cand vine vorba de infrastructura iar de turism ce sa mai vorbim dar pe de alta parte cu industria nu stau prea bine. In plus, intrarea in ECC mult inaintea noastra explica diferentele existente.
    • Like 0
  • cox check icon
    Tocmai când mă făceam mai comod să citesc "diferențele de la cer la pământ dintre cele două țări" se termină articolașul și rămân doar cu "un mic exemplu". Cocluzia: Am pierdut două minute ca să aflu ce? Că avem un stat care se împrumută la dobânzi mari. Chestia, mulțumesc, o aud zilnic în primele 15 minute de cum deschid televizorul. Mă gândeam că veniți cu ceva inedit...
    • Like 2
  • Nu se poate compara cu România privită prin prisma unei stațiuni turistice de lux. Sunt și în România astfel de zone și daca un turist străin vede prin prisma localității Ciugud din județul Alba nivelul de dezvoltare rural o să aibă falsa impresie că România rurală e peste unele țări din UE. Există destule zone din Portugalia unde vezi ciobani săraci cu turme de capre păscând troscotul uscat din zonele deșertice și unde lipsesc cu desăvârșire condițiile strict necesare unei civilizații europene cu toate că Portugalia nu a cunoscut comunismul. Numai că românii nu se duc în Portugalia în zonele alea ci vizitează doar Algarve sau Madeira că doar se duc ca turiști. La fel doi turiști străini o să vadă complet diferit România rurală dacă unul vizitează Ciugud-ul și altul satele sărace din Teleorman sau Vaslui.
    • Like 3
  • Incercati si Albania, pentru experiente de turism similare, infrastructura rutiera de top, cu tuneluri de autostrada prin munti de 6-8 km categoria Montblanc, cu autostrada de centura a Tiranei de nivel Bari, cu autostrada de la Podujevo in Kosovo pana la Vlora in Albania, la care se lucreaza catre Grecia, cu PIB sub Romania si in afara UE. Imprumuturile facute azi pentru a acoperi furturi amaneteaza viitoarele generatii si resursele naturale ale Romaniei, prin conditionalitatile care ne vor fi impuse peste 10-20 de ani la momentulrestructurarii datoriei.
    • Like 0
  • Nume check icon
    De acord. Chiar daca matematica poate este corecta, cand compari declaratiile bombastice ale politicienilor cu mediocritatea si cu jegul in continua crestere in fiecare zi te intrebi unde este bunastarea data de aceasta crestere? Unde se ascunde? De ce nu o vedem? Sau numai unii o vad? Daca avem o economie care duduie atunci de ce la fiecare crestere a salariului minim reprezentativ pentru majoritatea populatiei vin patronii romani si corporatiile si isi smulg parul din cap ca dau faliment si ca trebuie sa inchide firmele si sa plece? Sau aceasta "bunastare" se vede numai in profiturile companiilor care in ultimiii ani au declarat profituri fabuloase si nemaivazute si nemaiuzite? Iar pentru ca marea majoritate a economiei romanesti este detinuta de firme straine, Romania nu prea are cum sa beneficieze de aceste profituri printr-o reinvestire in economia Romaniei, sau foarte putin. Posibil ca media sa dea bine dar in Romania este facuta de extreme. Bogatii devin mai bogati si saracii devin mai saraci. Nu cred ca PIB-ul mai este relevant in ziua de astazi, mai ales ca si cresterile de pret influenteaza, iar noi suntem campionii Europei. Trebuie alti indicatori care sa arate daca intr-adevar cresterea economica duce si a o bunastare generala.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult