Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Am știut de la început că este homosexual”

gay cuplu

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ne cunoaștem de mulți ani. Ne asemănăm din multe puncte de vedere, ne admirăm reciproc ca profesioniști și ca prieteni, ne respectăm unul pe celălalt, suntem prieteni, colaboratori, împărtășim aceleași valori.

Am știut de la început că este homosexual. Nu l-am întrebat niciodată nimic. E un om deosebit, iar mie mi-e fost suficient. Mă gândeam că la un moment dat va veni el către mine. Și a venit și ziua aceea, când după mai multe postări de-ale mele despre drepturile oamenilor de a alege cu cine-și trăiesc viața mi-a spus că-mi mulțumește că, deși știam, niciodată nu l-am întrebat nimic și nu l-am judecat pentru asta. 

Zilele acestea, având în vedere referendumul care urmează, m-am gândit că povestea unui om care a trecut prin multe trebuie spusă. Iat-o, așa cum este ea, dar fără nume, pentru că încă nu suntem pregătiți, ca societate, să acceptăm fără să judecăm.

„Se aude ușor alarma comunicată vocal către Siri cu o seară înainte…

Apoi rutina fiecărei dimineți: un mic dejun sănătos, echilibrat, aproape definit din cărțile de nutriție, espressorul care pregătește o cafea, duș, spălat pe dinți, aranjat părul. Apoi trecem în revistă agenda zilnică: întâi cea de la birou și apoi activitățile împreună. Avem mașinile la subsol, ne urcăm și pornim spre job-uri. Amândoi în partea de nord a Capitalei.

Scene rupte din filmele americane, și iubim acele cupluri care fac asta. Am crescut cu aceste filme în minte și așa am visat căminul, familia, viața noastră de zi cu zi. Și DA, trebuie să recunosc că suntem invidiați pentru tot ce avem: fiecare are apartamentul lui (evident unul este închiriat), o casă, fiecare mașina lui, vacanțe absolut minunate, apartamentele noastre utilate și aranjate după nevoile noastre, avem prieteni minunați, suntem responsabili pentru activitățile profesionale și suntem gazde extraordinare la petrecerile pe care le organizăm. Suntem, simplu, un cuplu format din doi bărbați.

Ne-am întâlnit acum 10 ani. Unul este extrem de comunicativ, sociabil, „social butterfly” cu o activitate profesională recunoscută la nivel internațional. Celălalt coordonează procese și echipe mici în domeniul tehnologiei și, la fel, cu expunere internațională. Am devenit ușor un cuplu, am încheiat un parteneriat bazat pe respect și prietenie, pe sprijin și pe încredere. 

Ne-am mutat împreună, ne-am luat fiecare apartamentul lui, am început să călătorim mai des, ușor, ușor fiecare a urcat treptele de management și tot ușor, ușor cei din jurul nostru au înțeles și au acceptat relația noastră. De multe ori ni s-a spus: „Aveam o altă impresie despre oamenii ca voi”. Și de și mai multe ori am fost felicitați, încurajați și susținuți.

Avem povești cum nici măcar 1% din populația lumii nu are. Știți cât de romantic este să se închirieze un elicopter și deasupra romanticului Paris să ți se propună acest parteneriat de viață? Sau în cel mai spectaculos hotel – Burj Al Arab, la o masă cu cea mai frumoasă priveliște? Evident, răspunsul a fost DA! DA, la un parteneriat decent, bazat pe principii ce amintesc de încredere, respect, prietenie.

Avem poze din cele mai frumoase locuri, de la cele spirituale (Ierusalim, Vatican) la cele exotice (Phi Phi Island, Thailanda). Mergem la operă, la concerte, la teatru, la sală, la cumpărături. Mergem în Piață atunci când suntem revoltați și ne exprimăm urletul printr-o pașnică manifestare. Mergem la părinți, la prieteni, la colegi.

Din punct de vedere profesional suntem acolo unde ne-am dorit. Suntem apreciați pentru ce facem, avem expunere internațională, mergem la conferințe, suntem formatori de opinie în domeniile noastre de activitate și suntem părți din povești de succes. Investim în dezvoltarea noastră, călătorim și suntem puși des să ieșim din starea de confort și să găsim idei și strategii inovatoare. Și plătim, ca orice salariat, taxe către stat.

În fiecare dimineață mulțumim pentru că toate aceste lucruri sunt posibile. Anul acesta am îndrăznit să sărbătorim deceniul de relație și am organizat o petrecere. Ne-am dorit ca rudele, prietenii, colegii și colaboratorii foarte apropiați să fie cu noi. S-au strâns cam 70 de persoane și a fost un vis. Petrecerea a avut loc la unul dintre cele mai luxoase hoteluri, cu un band cu muzica live foarte cunoscut și absolut minunat, cu o atmosferă cum nici unul dintre noi nu a visat. Ne amintim cum ni se întâlneau privirile și citeam unul pe buzele celuilalt „Trăim un vis!” Ne uităm pe poze și ne amintim ce emoție am trăit.

Așa și este… noi trăim un vis…

Un parteneriat bazat pe respect, încredere, sprijin, încurajare și prietenie. Un parteneriat modern unde acele povești despre violență fizică sau verbală nu există, unde nu există discuțiile și certurile clasice din cuplurile tradiționale. Și unde, și după 10 ani, abia așteptăm să vină seara să ne vedem. 

Îți recomandăm

Peste zi avem zeci de mesaje: „Am ieșit din meeting”, „Merg să iau pranzul”, „Am semnat un contract”, „Am reușit proiectul X”, „Am primit confirmarea în proiectul Y”, „În octombrie zbor la Paris să mă văd cu echipa de acolo”. Toate acestea se termină cu „Bravo!”, „Sunt mândru de tine”, „Te iubesc!”.

Câți dintre voi care citiți aceste rânduri zâmbiți acum? V-ați dori sms-urile, vacanțele, job-urile, viețile noastre?

Reversul medaliei? Nu ne ținem de mână, nu ne arătăm afecțiunea în public, o parte dintre părinții noștri a avut de suferit foarte mult din cauza stigmatului social și a întrebărilor rudelor, cunoștințelor. La petrecerea noastră de 10 ani unul dintre părinți nu a venit. Și asta a durut al naibii de tare.

Și noi? Se vorbește urât despre noi, suntem așa de amenințați cu dorința de a schimba inclusiv legislația, cu o marginalizare și o stigmatizare care nu are sens. Eu mai cunosc cupluri la fel ca noi: medici, profesori universitari, IT-iști, jurnaliști, artiști, specialiști cu o complexitate mare a job-ului, răspunzători de viețile multor oameni. Indiferent că sunt cupluri formate dintre un bărbat și o femeie, două femei sau doi bărbați. Dar văd și mult tradiționalism și multe femei agresate, atât verbal cât si fizic, copii trăind în condiții mizere, plecând de acasă înfometați, abuzuri la tot pasul. De când oare a devenit o prioritate națională schimbarea Constituției referitoare la familie? Oare asta este soluția să avansăm? Asta este soluția și strategia miraculoasă să reducem rata analfabetismului, unde suntem pe locuri fruntașe în Europa, oare așa se va reduce abandonul școlar? Oare așa se vor culca acei copii sărmani mai sătui și acele femei abuzate mai fericite?

De unde atâta înverșunare? Și cine are de câștigat din lupta asta? Oare țările în care relația dintre doi bărbați este normală și legală sunt mai puțini civilizate? Haideți să facem o comparație a țărilor - România cu Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxembourg, Israel, Malta, Mexic, Marea Britanie, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Statele Unite, Uruguay…

Suntem oameni normali, plătim taxe, avem familii, avem prieteni, avem realizări profesionale și personale și avem drepturi și obligatii. Și asta ar trebui să fie tot ceea ce contează pentru voi, cei care ne judecați fără a face efortul de a ne cunoaște.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hm...
    Facand abstractie de tema omniprezenta, ma intreb ce sentiment a incercat Corina sa induca in legatura cu protagonistul (sau protagonistii) din articol.

    Pentru ca, dupa mine, afirmatii de genul "Avem povești cum nici măcar 1% din populația lumii nu are" mai degraba starnesc aversiune decat simpatie.
    Zic si eu...
    • Like 0
    • @ Altcineva
      Corina check icon
      Aveți dreptate cu privire la efectul cel mai probabil al afirmației, dar poate că așa gândesc cei doi. Spunea CTP mai demult, după ce fusese la câteva dineuri, că unii bogați își savurează delicatesele mai cu drag știind că altora, majorității le sunt interzise. Așa o fi și în inima sau capul personajelor de aici. Poate au nevoie de ciuda săracului sau de admirația puțin invidioasă și salivândă a celor din cercul propriu, dar încă departe de poziția lor. Și poate că autoarea nu a inventat și programat nimic, doar ne-a oferit o mostră de trăire și simțire din mediul personal, de care e mândră, evident, și pe care îl consideră un țel demn de dorit pentru toți.
      • Like 0
  • catalin check icon
    Fiecare are dreptul sa caute fericirea și dragostea unde vor și cu cine vor. Dacă ești căsătorită și Îți iei bătaie săptămânal,asta schimba situația? În rest dragilor popi,banul este bun din orice direcție vine



    • Like 0
  • Corina check icon
    O subtilă și dulce(agă) reclamă la „casta” homosexuală. Mai lipsea un sâc! sâc! Mă distrează cu ce prețiozitate și încântare de sine revin la motivul „expunerii internaționale” din viața și profesia lor. Reclamă, cert. Nu oricine poate fi homosexual, carevasăzică.
    • Like 3
  • OK, am avut suficiente luari de pozitie pro-casatorii gay, dar m-am plictisit asa ca am sa trec in tabara cealalta. S-au adus in discutie suficiente motive pentru a spune DA la referendum, mai mentionez si eu cateva desi nu-mi apartin propriu-zis: https://www.youtube.com/watch?v=17C_9TXgAms
    • Like 0
  • "Morala în sine, autonomă, e mai primejdioasă pentru religie decât ateismul.

    Ştiinţa moravurilor, ca teoretizare a moralei laice, este din punctul de vedere al Absolutului religios egală cu zero. Seamănă cu Mersul trenurilor, după părerea mea. Poţi s-o schimbi, ca pe tren, la care staţie vrei.

    Omul autonom nu e capabil să creeze o ordine morală. O primeşte de sus, sau nu o primeşte deloc.
    Cum e posibilă morala publică? Prin înstăpânirea absolută a moralei religioase creştine. Dogmele creştine trebuie să poruncească normele morale, care, fără ele, nu se deosebesc de Mersul trenurilor decât prin obiect.

    Morala publică într-un stat creştin trebuie să stea sub imperiul certitudinii dogmelor creştine reflectate imperfect de omul mărginit.
    Dacă nu situăm Biserica deasupra statului, ne aflăm în treabă şi face fiecare ce vrea."

    Petre Tutea
    • Like 2
    • @ Ovidiu Bidian
      Alien check icon
      Atâta doar ca morala precede creștinismul, și nici nu este exclusiv creștină, toate religiile majore au în mare aceleași valori morale. . Și întâmplător morala e perfect explicabila și prin selecția naturala de exemplu.
      • Like 2
    • @ Alien
      Nu mai spune. Stii in ce consta "morala" islamica? :D
      • Like 0
  • "Trichinele, observa Dostoievski, sunt nişte vietăţi microscopice care se comportă ca nişte spirite înzestrate cu raţiune şi voinţă, căci, pătrunzând în corpul omului, sunt capabile să-l facă să-şi piardă minţile.

    Și asta, spune Dostoievski, deşi „niciodată oamenii nu s-au considerat atât de inteligenţi şi atât de siguri de adevărul lor ca cei atinşi de această boală.
    Li se părea că niciodată n-au existat verdicte, deducţii ştiinţifice, convingeri morale şi credinţe mai neclintite ca ale lor.

    Sate întregi, oraşe întregi, popoare întregi se molipseau şi cădeau pradă nebuniei. Toţi erau agitaţi şi nu se înţelegeau între ei; fiecare credea că el singur cunoaşte adevărul şi se chinuia, uitându-se la ceilalţi, se bătea cu pumnul în piept, plângea şi-şi frângea mâinile.

    Oamenii nu mai ştiau să judece ce este bine şi ce este rău”."

    https://www.ganduridinierusalim.com/adevarul-care-va-salva-lumea
    • Like 0
  • GabiC check icon
    desi nu sunt credincios, TOT nu-mi doresc ca sa vad pe strada homosexuali;
    Numiti-ma cum vreti, retrograd, inchistat, ingust... degeaba;
    Am dreptul la o opinie; In Canada, de exemplu- pana si dreptul asta a fost limitat;
    Asa ca, draga Corina, nu-mi veni cu exemple din proximitatea ta;
    Este fix problema fiecaruia cum isi traieste viata; Insa, asa cum spuneau niste studii ( la care acced)- homosexualitatea dauneaza unei societati echilibrate si normale:
    uite aici link-uri- si tragi ce concluzii vrei;
    http://thefederalist.com/2018/09/13/study-half-transgender-female-teens-attempted-suicide/
    : https://www.perthnow.com.au/news/public-health/transgender-kids-the-number-of-wa-children-seeking-to-transition-up-350-per-cent-ng-b88960966z
    Apropos- noile tendinte imi submineaza mie drepturile ( ca si in cazul tiganilor, care au locuri :rezervate" la licee si facultati, pe cand "albul" trebuie sa munceasca pentru a accede la acele locuri... ( discriminare pozitiva- zice-se!);
    Peste tot unde casatoriile homosexuale au fost instituite ele au dus la subminarea si inabusirea libertatilor si drepturilor celorlati cetateni.Cei care nu agreaza cu casatoriile homosexuale sunt deja penalizati, exclusi din universitati, de la locul de munca, stigmatizati, exclusi din programe guvernamentale de interes public. Casatoriile astea "moderne" ( homosexuale) au subrezit si libertatea de constiinta, am citit despre cazuri in care crestinii au fost constrinsi impotriva constiintei lor sa oficieze casatorii homosexuale. Cei care s-au opus au fost penalizati. Kim Davis, care a facut un tur de forta ( si aici ma intreb- de ce naiba nu a ramas in Belgia...daca tot a fost recunoscut acolo!!!!) in Romania anul trecut, e probabil cel mai cunoscut in Romania.
    Despre Canada: In vara, universitatea crestina canadiana Trinity Western University a pierdut un caz in Curtea Constitutionala Canadiana pentru ca nu permitea studentilor sa intretina relatii sexuale, homosexuale, ori casatorii homosexuale. Foarte serios! Aici s-a ajuns!
    Ca urmare, era pe punctul sa-si piarda acreditarea si Universitatea a cedat. Adica, desi universitate de morala... obilgata, pentru a putea continua, sa cedeze unor reguli idioate, scoase de o minoritate cu probleme de identitate- care ne obliga pe noi- cei normali - sa recunoastem anormalul drept normal!
    Uite si doua publicatii din tarile unde aceste "politically correctness" au luat-o razna cel mai rau: GB si USA:
    : https://www.telegraph.co.uk/news/2018/09/11/soviet-labour-camps-compassionate-educational-institutions-say/. Iar in America, a fost publicata stirea ca un profesor american transgender a intocmit o lista a profesorilor care se opun transgenderismului cu scopul de a-i ataca online: https://www.thecollegefix.com/transgender-instructor-compiled-secret-list-of-academics-to-sham.
    Deci- aici s-a ajuns;
    Daca stai cu capul in nisim, nu inseamna ca nu se intampla;
    Si apoi ne intrebam ( ca si in cazul "domniei" lui Dragnea, de exemplu) " Cum naba am ajuns aici?
    Cum am ajuns sa ne conduca preferintele un grup extrem de mic de deviati si cum au ajuns niste tractoristi, CAP-isti, secretare de scoli generale de provincie si semidocti, sa ne conduca tara!
    Asta E!
    • Like 2
  • nicu check icon
    Miza activismului LGBTQ+ este golirea de continut a conceptului de familie prin largirea a ceea ce poate fi considerat o familie. Diluarea a ceea ce inseamna normal pana cand normalitatea nu mai inseamna nimic. De ce? Pentru ca simpla existenta a valorilor traditionale, in care normalitatea, familia sunt clar definite indica automat ce nu este o familie, ce nu este normal. Homosexualitatea nu reprezinta orientarea majoritara, norma, iar tolerarea acesteia nu este sinonima cu incurajarea. Presiunea pe care majoritatea o exercita pentru a-si pastra neschimbate valorile si structura este absolut legitima si necesara pentru a-si continua existenta. Ecuatia este simpla: majoritatea nu doreste schimbarea, si, pentru a se asigura ca nu se va petrece, clarifica termenii structurii pe care nu o vrea schimbata. Amendarea Constitutiei este, deci, necesara si se va intampla.
    • Like 5
    • @ nicu
      Care majoritate? Petitia a fost initiata de 3 milioane si inca nu avem rezultatul referendumului.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      GabiC check icon
      Statistic, cam cati homosexuali crezi tu ca sunt in tara?
      Sau in lume?
      Sa vedem cum e partea aia cu "majoritatea"...
      • Like 0
    • @ GabiC
      nicu a presupus ca exista o majoritate a cetatenilor care nu doresc legalizarea casatoriilor gay, eu l-am intrebat de unde stie ca exista intr-adevar acea majoritate, in conditiile in care doar 3 milioane au semnat petitia, iar referendumul propriu-zis nu a avut loc. Ce legatura are procentul de persoane gay din tara sau din lume cu discutia noastra? Sau presupuneti ca doar persoanele gay sunt pentru legalizarea casatoriilor gay?
      • Like 0
  • Nu vreau să văd pe stradă imagini scârboase cum e cea de la inceputul articolului .
    Pe tema asta versurile celor de la Paraziții din melodia Mesaj pentru Europa sunt mai mult decât potrivite.
    " Mă piș pe gay și nu-i normal ca copiii mei să vadă
    Homosexuali care se ling în gură ostentativ pe stradă.
    E la modă sa fim toleranți, dar nu reînviem sodoma -
    Vă putem trimite bulangii în pachet la Barcelona. "
    • Like 5
    • @ Adrian Adrian
      In sfarsit cineva intr-adevar onest. Despre asta e vorba de fapt, dincolo de argumente religioase, argumente legate de adoptie etc. "MIE nu imi place sa vad barbati ca se pupa pe strada. O fi corect, n-o fi corect, o fi democratic, n-o fi democratic, in fond ma deranjeaza pe MINE estetic. Asa ca da-i dracu' de bulangii poponari, duca-se undeva sa nu-i vad EU, sa nu fiu EU deranjat de existenta lor." Ma intreb care ar fi reactia societatii daca s-ar aduce in discutie dreptul la casatorie doar pentru cuplurile de lesbiene.
      • Like 5
    • @ Jonn Jonzz
      Mai citeşte o dată versurile ,nu ai fost atent. Nu despre imagine vorba ,e mai mult de atât.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Le-am citit, le stiam, concluzia tot aia ramane, chiar daca sunt folositi copiii pe post de scuza.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Te uiți la filme sau la seriale ? Nu mai e unul din care să lipsească homosexualii ,se face o propagandă fățişă homosexualității. În manualele din Canada au ajuns să le explice tinerilor că e normal să facă o felație prietenului. Sună a banc prost dar nu e ,cică e educație sexuală. Deapre asta e vorba.
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      As fi curios sa vad un astfel de manual. Si mai curios as fi sa vad un astfel de manual in Romania. Cat despre filme/seriale, asta se inscrie exact in concluzia de mai sus.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Alien check icon
      Ma scuzi ca intervin, insa intrebarea de la referendum nu este "Sunteti de acord sa vedeti homosexuali care se ling pe strada". Aia care au bun simt il au si fara referendum, iar aia care nu nu se vor opri pentru ca nu-s casatoriti. Crezi ca ai putea sa comentezi la subiect, si nu pe langa el?
      Desi pana si la intrebarea asta cu linsul dezbaterea ar fi la fel de ipocrita. Statisticile alora de la pornhub si xhamster despre popularitatea filmelor cu lesbiene nu mint.
      • Like 1
    • @ Alien
      Nu era vorba de intrebare, ci de motivatia celor care au pornit demersul asta si care probabil vor vota "da" la referendum. Despre intrebare s-a tot discutat, o sa se mai disctute, probabil si dupa referendum pana o sa ne iasa pe nas. Pe mine subiectul deja incepe sa ma oboseasca.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Alien check icon
      Imi cer scuze, comentariul se adresa lui Adrian la patrat.
      • Like 1
    • @ Adrian Adrian
      M0sh0o check icon
      Ce dreak de imagini scârboase ai găsit în textul asta, că nu pricep, e cenzurat ceva? Ce anume făceau poponarii tăi pe stradă??? Șofau? Sau se pupau cu limbi în public? Io m-am săturat de pițipoance care-și pupă-n public cățelușii-n bot dar nu știu să le-adune și rahatu' de pe trotuar, iți dai seama ce orgii fac astea-n dormitor, cu cateii lor?. Punem de-un referendum, neuroane?
      • Like 6
  • Am cunsocut in viata mea vre-o 3 persoane cu orientare homosexuala. Sunt diferiti, fata de mine si fata de restul prietenilor mei heterosexuali. Au alte prioritati, se distreaza altfel, au taine si secrete, sensibilitati etc. Nu am fost niciodata curios sa aflu secretele lor. Prin anul 2000, Intr-o mare capitala am intrat o data accidental intr-un bar sa beau ceva racoritor. In acel bar din prima secunda m-am simtit stanjenit. Nu stiam la inceput ce nu este in regula. M-am asezat ca un naiv la o masa, si doar atunci am observat ca toti consumatorii de acolo sunt barbati, Unii se tineau de mana, altii se sarutau. M-am panicat, m-a cuprins groaza si am iesit de acolo glont. Fuga fuguta afara, si am am mai fugit vre-o 100 de metrii ... Cu toate acestea, nu voi participa la chestia aia de referendum sub sloganul : hai sa ne aratam muschii constitutionali, noi astia care facem sex asa cum trebuie in opinia noastra, cu preotii ortodocsi si biserica ortodoxa in frunte. Principial, nu sunt de acord, ca sa se permita adoptia de copii, de catre familiile homosexuale. Daca vor ei sa fie casatoriti intre ei, nu am nimic impotriva, Dar nu pot fi de acord cu ideea, ca familiile de homosexuali sa adopte copii, pentru a-i crestre si educa in traditii homosexuale. De altfel nici nu vor putea face asa ceva in viitor chiar si daca nu se valida referendumul. Conform codului civil in vigoare nu vor putea. Din fericire in Romania oamenii sunt putin mai conservatori, nu sunt ca suedezii sau ca olandezii, dar pentru asta nu trebuia sa cheltuim banii pe un referendum stupid.
    • Like 0
    • @ Laszlo Bene
      nicu check icon
      Pai de ce ai fugit, nene, din clubul de bobonari? Ce,... ce-ți făceau? Te-ar fi ținut de mână, te luau de nevasta, iți făceau copii... te învățau taine, secrete, sensibilități.
      • Like 3
    • @ Laszlo Bene
      Te inşeli ,ăsta e de fapt scopul lor ,dacă se ,,căsătoresc " devin o ,,familie " şi atunci vor fi ,,îndreptățiți " să ,,aibă " şi copii ,că doar sunt ,,familie". Parteneriatul civil le oferă toate drepturile cetățeneşti conform cu realitatea ,asta sunt ,un cuplu de homosexuali nu o familie dar ei vor mai mult ,ei vor copii de fapt.
      • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Asta ca vor copii de fapt e de pe breitbart, asa-i?
      Si crestinopatii vor copii (multi). Aia care cred ca pneumonia se vindeca cu rugaciune. Si analfabetii la fel. Pe astia ii lasam sa-i faca sau nu?
      • Like 2
    • @ Alien
      Gravity check icon
      Latrina 3, ce breitbart?!...
      • Like 1
    • @ Gravity
      http://www.ziaristionline.ro/2018/09/14/totul-despre-referendum
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult