Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Am văzut două fete care vorbeau într-un interviu despre un înger cu păr cârlionțat și jeep gri care le-a salvat. Am știut că e fratele nostru”. Povestea lui Ori, ucis de teroriștii Hamas la 22 de ani

Ori Arad

Foto - Arhivă de familie

Numărul celor uciși de Hamas în Israel a trecut de 1.200, în timp ce se estimează că în jur de 150 de oameni sunt ținuți ostatici de către teroriști în Fâșia Gaza, iar soarta lor este incertă.

O parte dintre cei care și-au pierdut viața în atacurile fără precedent participau la festivalul de muzică Nova, care se desfășura în deșertul Nagev, la 5 kilometri de Gaza. Acolo lucra și Ori, un tânăr de 22 din orașul Holon, care, potrivit familiei, tocmai se întorsese dintr-o călătorie în Asia și care se pregătea să înceapă, săptămâna viitoare, studiile universitare.


Când l-am contactat miercuri pe fratele său, Shay Arad, pe WhatsApp, Ori era considerat dispărut. O jumătate de oră mai târziu, când am ajuns să vorbim, familia primise deja confirmarea oficială că a fost ucis. Cu o voce gravă, dar stăpânită, Shay Arad a vorbit despre viața și moartea fratelui său, care a reușit să salveze viețile a două fete.

Ultimele cuvinte pe care Ori le-a spus familiei au fost sâmbătă dimineață, în timpul masacrului. „L-a sunat pe tatăl meu. Era foarte calm, foarte stăpân pe sine, foarte concentrat. I-a spus că este un atac al teroriștilor, că trag cu mitraliere Kalashnikov, că aruncă grenade și că trebuie să ia o decizie. S-a hotărât să îi confrunte pe teroriști și s-a urcat în mașină, accelerând spre ei. Au tras, mașina s-a răsturnat, iar el și-a pierdut cunoștința. Pe bancheta din spate, luase două fete, care au scăpat cu răni minore și s-au prefăcut moarte. După 20-30 de minute, a redevenit conștient și a început să se miște. Atunci monștrii l-au împușcat din nou. Ca într-o imagine din timpul Holocaustului”, a spus Shay.

A aflat ce s-a petrecut chiar de la tinerele salvate de Ori. „Am văzut două vedete vorbind într-un interviu despre un înger cu păr cârlionțat și cu un jeep gri. Când le-am ascultat la televizor, am știut că este vorba despre fratele nostru. Le-am abordat, le-am trimis o poză și au confirmat că el este îngerul care le-a salvat. Așa am înțeles ce s-a întâmplat. În această dimineață, am primit confirmarea oficială a morții lui”, a povestit tânărul.


„Vreau ca lumea să cunoască eroismul fratelui meu”

Spune că a decis să vorbească în aceste clipe din două motive. „Vreau ca lumea să cunoască eroismul fratelui meu, vreau ca lumea să știe cât de mult iubea el viața. Era inteligent, era frumos, era talentat. Tocmai se întorsese dintr-o călătorie lungă în Asia, iar săptămâna viitoare trebuia să înceapă studiile universitare. Era mereu înconjurat de prieteni și de familie. Numele lui era Ori, care înseamnă lumina mea. Când intra în viața cuiva, i-o umplea de lumină. Era cel mai bun la suflet, cel mai inteligent. Un tânăr absolut uimitor. Acesta e primul lucru pe care vreau ca lumea să îl știe. Cel de-al doilea este că Hamas e ca ISIS, trebuie să ne ocupăm de ei împreună, să formăm o coaliție. Nu există niciun un pic de rațiune acolo, e răul pur. Nu este doar problema Israelului, ci a întregii lumi. Astăzi sunt în Israel. Dar vor ajunge la voi în curând”, a spus Shay Arad.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    "Sa nu ucizi" este una dintre poruncile lui Dumnezeu. Doar oamenii fara Dumnezeu o incalca si prin urmare insusi Dumnezeu se va intoarce impotriva lor. Raul nu are cum sa invinga binele, pentru ca Binele este chiar Dumnezeu si impotriva Lui nu rezista nimeni. Shalom!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult