Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Ana, tu ești sclava noastră!” Dintre sutele de femei care au plecat din Schela Cladovei să îngrijească bătrâni în Italia, una este mama mea

„Ana, tu ești sclava noastră!”

Sunt cuvintele spuse de un copil de 9 ani unei tinere românce din Piatra Neamț, menajeră în casa parinților săi: un britanic și o italiancă. După ce au locuit o vreme la Londra, aceștia s-au mutat în Italia și au angajat-o pe Ana să aibă grijă de casă și de copii. Cuvintele copilului, spuse ca fapt divers, mi-au fost repetate de tatăl româncei, dus pe gânduri de tristețea omului care nu poate schimba nimic. Nea Vasile îmi spunea povestea fiicei sale în timp ce coboram scările din apropierea Bisericii Sf. Ioan, după ce aprinsesem împreună o lumânare în memoria polițistului Bogdan Gigină.

Ascultam durerea tatălui care îmi împărtășea experiența și revolta fiicei față de condiția ei în lume. Debusolată de situație, Ana a simțit că îi este silă de tot și s-a întrebat în clipa aceea: „Cum se poate așa ceva? Am grijă de voi, de casa voastră și gândiți în felul ăsta despre mine?”. 

A fost picătura care a umplut paharul. Ana a decis că nu vrea să mai suporte umilința și a căutat un loc de muncă în țară. Altfel, poate nu ar fi găsit puterea să revină și să-și schimbe destinul. Salariul primit nu este mulțumitor, dar nu renunță pentru că - după cum a ajuns să se convingă - în viață nu contează doar banii și încearcă să se reacomodeze cu tot ceea ce implică traiul de zi cu zi în România.

Modul de viață românesc este presărat cu griji permanente, umilință, frică și greutăți întâlnite la tot pasul. Povestea Anei nu este singulară. Este o fărâmă din povestea părinților, fraților și copiilor noștri, români fără țară, risipiți în cele patru zări ale lumii în lupta pentru supraviețuire, după spulberarea speranțelor din anii '90.

În seara discuției cu nea Vasile, ploua și simțeam că picăturile de ploaie mă lovesc cu propriile amintiri despre familia mea și oamenii din Schela Cladovei, cartierul copilăriei. Am empatizat cu durerea tatălui și cu dezamăgirea fiicei, simțind nevoia să aud vocea mamei mele care lucrează ca menajeră în Sicilia.

Am rămas singur acasă

A fost o vreme când rămăsesem singur în România, pentru că membrii familei mele fuseseră alungați, rând pe rând, de lipsurile permanente. Mama muncește în Sicilia, tata a muncit, până s-a îmbolnăvit, în Țara Galilor, fratele meu se află în Anglia și sora mea s-a întors recent din Spania, dar va pleca înapoi, pentru că aici salariul minim pe economie nu-i permite să-și întrețină copilul la școală.

După falimentul fabricilor din Drobeta – Turnu Severin, oamenii au început să plece care încotro căutând locuri de muncă. Aproape că nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat în străinătate. Sunt prea multe apartamente în care nu locuiește nimeni și în care lumina se aprinde doar de sărbători. În alte familii din Schela Cladovei, femeile au plecat în Italia, iar bărbații au rămas să aibă grijă de case, cu cheile atârnate de gât.

În zilele de după discuția cu nea Vasile am vorbit cu mama, cu mătuși și cu prietenele lor, românce care își duc viața ca menajere și îngrijitoare ale bătrânilor, în Italia. Drumul femeilor din Schela Cladovei până în Sicilia este începutul unei suferințe de nedescris. Ajung să se sacrifice pentru copiii rămași cu tatăl sau cu alte rude. Și asta pentru că știu că acasă nu au nicio șansă.

Motivele pentru care femeile pleacă la muncă în Italia sunt variate, dar toate au legătură cu dispariția locurilor de muncă și cu lipsa banilor. Copiii au nevoie de pâine pe masă, băncile au datorii de recuperat, nu există nicio perspectivă și femeile pot să își găsească mai ușor un loc de muncă, asigurând supraviețuirea familiilor distruse.

Foto: Loredana (fiica Gherginei). Imagine din Schela Cladovei

Așa se face că doamna Jeni are 70 de ani și muncește în Italia pentru ca banca să nu-i execute apartamentul băiatului de 40 de ani. În Schela Cladovei, bărbații aproape că nu se mai ridică dimineața din pat, pentru că nu au unde să mai meargă în afară de cârciumi și case de pariuri. 

- Ce să fac, mamă, cu pensia din România? Am muncit 42 de ani și am 950 lei pensie.

Sunt cuvintele doamnei Anica, o femeie văduvă de 62 de ani care muncește pentru fete și nepoții.

Ajunse în Sicilia, româncele noastre încep să muncească imediat, fără să aibă timp de acomodare. Își cumpără un dicționar și învață cuvintele esențiale: denumirea obiectelor din casă, zilele din calendar, orele, banii pentru piață. Au un program strict, cu 8 ore libere pe săptămână. Asta, în timp ce îngrijitoarele de origine italiană sunt plătite cu 750 euro pentru un program de 36 ore pe săptămână și cu duminica liberă. Primul salariu, aproximativ 600 de euro, reprezintă comisionul pe care îl plătesc persoanei care le-a găsit locul de muncă și abia după aceea încep să strângă bani pentru a trimite acasă. Vine vorba că salariul este 600 de euro, pentru că de fapt în orice moment situația se poate modifica în funcție de toanele stăpânilor.

- Am găsit în bucătărie o damigeană de 5 litri de ulei de măsline și am gătit din el în fiecare zi. Nu am știut că trebuia să-mi ajungă o lună și jumătate. Nora bătrânei, când a văzut că am terminat uleiul înainte de vreme, mi-a zis că trebuie să-i cumpăr damigeana de ulei dacă nu, îmi oprește banii din salariu. Nu am avut de unde sa-i cumpar exact damigeana aia de ulei, așa că mi-a oprit 30 de euro din salariu, îmi povestește Tanța, o femeie de 47 de ani care a lucrat 3 ani în Sicilia.

Zilnic, femeile fac curățenie în casă și grădină, spală, fac cumpărăturile, gătesc și servesc masa pentru întreaga familie, îi spală pe bătrâni, le schimbă pamperşii, se asigură că își iau medicația prescrisă de medic. Oferă toate serviciile unui cămin de bătrâni „all inclusive”. În același timp, au rolul de servitoare pentru ceilalți membri ai familiei. În esență, viața lor este redusă la rolul de om de companie, în permanență la dispoziția italienilor, care nu le recunosc meritele nicio clipă.

- Italienii nu realizează că noi avem grijă de părinții lor, că noi facem ceea ce ei nu sunt în stare să facă, dar nu au suflet și se gândesc doar să ne plătească cât mai puțini bani. Nu îți mulțumesc niciodată pentru ceea ce faci pentru ei, mi-a mărturisit Tanța. Tratamentul aplicat femeilor românce de către italieni, pentru ei este normal și asta pentru că noi suntem săraci și pot să ne facă orice. Unde e dreptatea noastră?, se întreabă ea.

Așa cum în trecut în societatea americană, la recensământ un cetățean de culoare reprezenta trei părți dintr-un cetățean alb, în același fel, astăzi românii sunt considerați de unii vest europeni, cetățeni de rang secundar. Comportamentul italienilor față de românce se aseamănă cu atitudinea albilor din SUA față de servitoarele de culoare din anii '60, fiind abuziv și inuman.

Mama mea, de 4 ani în Sicilia: „Ne dăm seama singure că suntem sclave aici”

- Suntem plătite ca la adunatul de prune și muncim zi lumină, este concluzia la care a ajuns mama, după 4 ani în Sicilia timp în care a lucrat pentru 3 familii.

Nevoile femeilor românce nu sunt luate în considerare, pentru că, din perspectiva angajatorilor lor, ele nu au drepturi, ci doar obligații:

- Pe 22 august a fost ziua bătrânei, a împlinit 94 de ani. Copiii bătrânei au organizat o petrecere împreună cu nepoții și toată familia. Au adus tort, prăjituri, suc. Mi se scurgea sufletul pentru un pahar cu suc, dar m-au gonit și mi-au zis să stau la mine în cameră până se termină petrecerea, își amintește Tanța.

Sentimentul de umilință este permanent în viața lor:

- Familia mănâncă și tu servești, iar tu mănânci ce a rămas de la ei. Dacă nu a rămas nimic, mănânci un biscuite, bei un pahar cu apă și te culci, spune cu tristețe Gherghina, după 8 ani și prea multe case italiene în care a lucrat pentru a mai fi amintite.

Răspândite în orașe diferite, lucrând și trăind cu diverse famili, femeile românce au povești similare:

- Ne dăm seama singure că suntem sclave aici, dar cum ne consideră italienii, numai Dumnezeu știe, mi-a mărturisit mama.

„Carnea mea a rămas pe un fier de călcat după ce băiatul bătrânei a încercat să mă violeze”

Și de parcă nu ar fi suficient prin ceea ce trec în fiecare zi, se întâmplă ca nopțile să amplifice drama acestor femei. Copiii și nepoții bătrânelor de care au grijă intră noaptea în camerele femeilor, pentru că sunt în casele lor, au cheile de la uși, sunt italieni și pot să facă tot ce vor:

- Într-o seară am călcat haine de la ora opt și până târziu, după ora unu noaptea ... Carnea mea a rămas pe un fier de călcat după ce băiatul bătrânei a încercat să mă violeze, mi-a spus plângând Gherghina. A plecat a doua zi cu 3,50 euro în buzunar căutând o stație de autobuz, de unde să plece către o altă familie.

Mai multe femei au trecut prin astfel de atacuri din partea italienilor. Sentimentul de neputință și convingerea că poliția oricum nu ar face nimic fac ca toate aceste întâmplări să rămâne ascunse în sufletul lor și singurele persoane către care se îndreaptă pentru ajutor sunt alte românce.

Bucuria femeilor este atunci când se întâlnesc pe stradă:

- Avem noi un aspect de tristețe și ne dăm seama că suntem din România. Ne salutăm, chiar dacă nu ne cunoaștem pentru că ne bucurăm să vorbim în limba română, mi-a spus mama. 

Femeile se adună în parc, se uită la pozele copiilor și plâng

În orele libere, se duc la biserică sau stau pe o bancă și se gândesc la necazurile lor. 

- Îmi pierd viața pentru copiii mei și asta e tot ceea ce contează pentru mine, îmi mărturisește Gherghina. Femeile se adună în parc, se uită la pozele copiilor și plâng. Le este frică să își piardă locul de muncă, așa că tac și acceptă tot ce li se întâmplă pentru că de acei 600 de euro pe lună depind famiile lor din România. Stau închise în case și sunt recunoscătoare că pot să vorbească la telefon, unele cu altele, spre deosebire de românii care au plecat din țară înainte de 1989.

Viata în Italia este pentru multe femei o închisoare:

- Termin eu și pușcăria asta și mă întorc acasă la mine. Nu se poate să mor pe aici, se îmbărbăta Veronica pentru a mai rezista acolo. Pentru această femeie a fost însă prea târziu, a muncit doi ani în Sicilia, și-a plătit datoriile și la un control de rutină a descoperit că are cancer. A murit după două luni de la întoarcerea în țară. Povestea ei îmi este împărtășită de mama cu tristețe că viața unui om valorează atât de puțin.

Își mai aduce cineva aminte cum am ajuns aici?

Când și cum ne-am pierdut încrederea și speranța că în țara asta poți să reușești prin muncă cinstită? Poți să ai o viața decentă și să-ți ajuți copiii să aibă un viitor mai bun? A fost vreodată altfel?

În copilăria mea, femeile și bărbații angajați la Șantierul Naval din Drobeta – Turnu Severin munceau greu, dar la sfârșitul zilei aveau stimă de sine, satisfacția că sunt acasă împreună și că au rost în lume.

Patru milioane și jumătate de români au plecat din țară în ultimii ani și suportă toate umilințele pentru că primul loc unde au fost batjocuriți a fost acasă, în România. Suntem sclavi în propria țară, o țară care nu dă doi bani pe tine dacă nu dai șpagă și dacă nu stai în genunchi la cheremul stăpânilor din sistem. Locurile de muncă au dispărut împreună cu fabricile comuniste. Salariile și pensiile sunt insuficiente raportate la costurile vieții de zi cu zi. Plătim lună de lună asigurările sociale de sănătate și habar nu avem ce se întâmplă cu acei bani. Știm doar că ne apucă pandaliile dacă intrăm într-un spital și cea mai mare rugăciune a noastră este să nu avem nevoie de medici.

Ana a avut curajul să se întoarcă și să își ia viața de la capăt în România. Avem nevoie cu toții să începem să ne refacem viața. Primul pas este să aplicăm ceea ce am învățat pe unde am fost plecați, să ne ajutăm unii pe alții și să construim împreună țara în care vrem să trăim. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    interesant articol ! putina lume cunoaste aceste adevaruri, si ele exista si in germania (sclavii au fost presentati intr-un reportaj la tv germana), si in america.
    cele descrise in articol privesc in general pe cetatenii albanezi, romani si bulgari, in mare parte semianalfabeti si de o saracie lucie. dece scalvii provin din ac 3 tari ?simplu, este vorba de cele 3 natii care au cele mai mari retele mafiote. acesti sclavi pot fi "parati" : 1. mafiotilor de ac neam cu ei, banda care-i aduce la munca in occident si care le percepe taxe egale cu 50-70% din castig; 2. autoritatilor locale - actele sunt la mafioti -, deci apar ca fugari; 3. sau urcati in masina si lasati in ungaria la 100m de granita romana.
    am citit si comentariile .... ce sa spun ... toti nascuti in cotroceni pe dreapta :) ... ca nimeni nu vrea sa recunoasca saracia in care se zbate poporul roman ... unii nu recunosc din prostie, altii din inconstienta (de multe ori chiar nu-ti dai seama de granita dintre prostie si inconstienta) si cativa pe bani partidelor (astia spun ca textul este sf, personal eu cred ca acestia sunt inzestrati cu materie alba) ...
    se pare ca in 70 de ani sentimentele de EMPATIE, OMENIE, MILA, au fost pierdute de poporul roman.
    ma gandeam si la sclavii din romania, aceia descoperiti si aratati la tv romanesc, dar si la satele de ceangai din moldova, sate inecate in alcool si pudibonderie amestecata cu ideologie nationalista exprimata prin limba de lemn a politicienilor romani ...
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    mulțumiri pentru articol! Prea puțină lume scrie despre exodul românilor ca despre o hemoragie cumplită. Iar politicienii, adesea, ne anunță triumfal înlesniri de inserție a românilor pe piața...mondială, prin negocieri de anulare a vizelor etc. Foarte bine, dar nu ar putea anunța și programe pentru încurajarea românilor să stea în țară, trăind decent?
    • Like 2
    • @ Rucs
      check icon
      "programe pentru încurajarea românilor să stea în țară, trăind decent ?"
      "decent ?" faceti referire la : Cuviincios, buna-cuviință, pudic, rușinos, sfios. ?
      cine "ar putea anunța și programe" ?
      postati un nume de politician, macar 1 nume, fara prenume :)
      • Like 1
    • @
      Rucs Rucs check icon
      domnule, sunteți amuzant. Aveți dreptate.
      • Like 0
  • check icon
    Dupa cel de al trilea rand (ala cu biserica, cu lumanarea, cu Gigina) n-am mai putut citi. Atata fictiune (si sabloane) n-am mai vazut de pe vremea cand scria CTP-ul sf.
    • Like 2
  • Dl @ Ion- Constantin Solga, incredintat ca "nimic nu e imposibil"publica, iata, in "Republica" un text propagandistic cel putin bizar.
    Dansul alege dintre romanii plecati la munca in afara categoria femeilor care se angajeaza in Italia ca menajere si face un tablou halucinant al conditiei mizerabile a acestora: sunt adevarate "sclave"/ "servitoare" pentru care viata in italia "este o inchisoare", supuse unor "suferinte de nedescris", nu beneficiaza de "timp de acomodare", au numai "obligatii", nu si " drepturi".
    "Stapanii" italieni "nu au suflet", au insa "toane" reprobabile, sunt preocupati "cum sa le plateasca mai putin", sunt "inumani", zgarciti,"ataca" si au raul obicei sa detina in exclusivitate "cheile de la usi" (adica de la usile caselor lor!)
    Ce le ramane de facut acestor ingrijitoare( in realitate, asa le numesc italienii !) ????
    Sa planga, ca in cunoscuta poezie a lui Goga!
    Cele de mai sus puteau fi inlocuite eventual cu tema "sclavi in propria tara", a carei detaliere era probabil mai aproape de realitate; nu si finalul , demult ofilit si golit de continut , mobilizatorul indemn "sa construim impreuna tara in care vrem sa traim".
    • Like 2
    • @ aurora oncescu
      Oricum ar fi este trist! Cunosc persoane care lucreaza in aceste conditii, in special in sudul Italiei...daca una, doua, trei romance sunt nevoite sa suporte asemenea umilita pe mine ma doare!
      • Like 3
    • @ Luminita Ciocazan
      Faptul ca empatizati cu persoanele care sufera nu poate fi decat laudabil, numai ca autorul articolului exagereaza si generalizeaza situatia muncii ingrijitoarelor romance in Italia; nu uitati numeroasele cazuri de persoane titrate care au preferat acesta indeletnicire, exclusiv pentru bani.
      Sunt alegeri individuale, iar judecarea lor nu trebuie nici romantata, nici blamata. Se poate insa medita asupra ei, ceea ce autorul nu face, din pacate.
      • Like 2
  • Exista o expresie in limba engleza: "Things are tough all over" alias" Lucrurile sunt dure peste tot". Cei nascuti in capitalism, sunt educati si crescuti in spiritul asta. De asta oamenii viseaza sa faca avere, banul defineste ierahia sociala. Peste tot in lume. La vremea studentiei mele, obisnuiam sa citesc revista Paris Match. Odata, am gasit un articol cu fotografii, despre cateva persoane bogate aflate pe o plaja exclusivista. O femeie tanara era imbracata intr-o rochie saracacioasa care parea a fii panza de sac. Impresia ziaristului la fel ca a mea. Totusi, daca cineva privea atent, putea sa observe ca respectiva avea la gat un colier de pietre pretioase.
    • Like 0
  • check icon
    Da. Multe lucruri le știam. Iată efectele capitalismului. Felicitări pentru articol. Din nefericire femeile astea ar avea aceeași soartă și dacă ar slugări la români. Poate doar mai mult respect față de ele - nu îmi imaginez pe cineva, oricît ar fi de bădăran, să impute femeii o sticlă de ulei or să o dea afară dacă pune masa.... ”În copilăria mea, femeile și bărbații angajați la Șantierul Naval din Drobeta – Turnu Severin munceau greu, dar la sfârșitul zilei aveau stimă de sine, satisfacția că sunt acasă împreună și că au rost în lume.”...
    • Like 1
  • check icon
    Problema este mult mai complexa decat apare la prima vedere...Femeile care s-au dus in Sicilia nu stiau ca aceasta insula este provincie autonoma condusa de clanuri mafoote si acum si locuita de.multe persoane primitive,needucate,ingamfate si violente. Daca esti ingrijitoare nu trebuie sa fii sclava intregii familii si nici sa le sapi gradina. Exista Camera del lavoro care sta la dispozitie angajatilor pentru informatii privind drepturile si indatoririle fiecareo categorii. Femeile care accepta asemenea conditii cred ca lucreaza la negru, nu sunt informate si sunt si cam limitate in gandire. 600 euro in Sud nu sunt putini,salariile sunt mai mici ca in Nord. In Nord unde italienii sunt altfel,mai civilizati si mai culti desi nu e o regula, badantele primesc 1000 euro. Si au dreptul la repaus nocturn, 2 ore libere zilnic, o jumate de zi libera, de regula miercuri plus duminica libera. Aceste femei accepta asenea injosiri si pentru ca isi aduna toti banii si nu cheltuie nimic. Altfel nu le-ar ajunge un salariu intreg pentru chirie si facturi. Cat despre motivarea ca trebuie sa-si ajute copiii adulti gasesc ca este o mare tampenie. Sa munceasca fiecare! Insa unii sunt greu de multumit din cauza lacomiei. Si sa nu uitam ca este criza,ca nu-i de lucru, ca vin 4000-5000 de imigranti zilnic via Mediterana,ca nu sunt bani pentru ajutoare sociale,etc...In rest tot respectul pentru munca femeilor dar nu trebuie sa accepte sa fie injosite,umilite sau batjocorite Au toata solidarietatea mea dar trebuie sa fie precaute! Ma mir si de pretentiile unora sa stea la masa cu familia si sa fie servite de acestia.Desi eu personal vazut si asa ceva insa in Nord.Acolo unde familia batranei locuia peste drum,fiecare din cei 3 fii ,sotiile si copiii fiind persoane cu stare,educate si resectoase. Nu va asteptati sa fiti tratati cu respect de agricultori,ciobani sai niste amarati din sate uitate de D.zeu Daca muncesti la o fabrica te chiama cumva directorul sau patronul la masa acasa la el? Vrei suc sau torta? Ai salariu,iti cumperi ce doresti sau iti faci.Ca doar nu dai bani pe chirie,nu platesti gaz,curent electric,abonament tv, apa si xanal,intretinere si incalzire... Nu cred ca daca faci o mancare nu poti manca din ea mai ales daca contractul prevede si masa si casa... Insa sa nu credeti ca toate femeile care se sacrifica sunt eroine cinstite... unele se injosesc pentru un pachet de tigari,un cadou sau cativa euro. Sau chiar si gratis . In Sicilia anul trecut s-au facut peste 600 de avorturi de catre romancele care muncesc la serele de acolo dar care au si proprietari straini nu numai localnici...Sunt femei maritate cu fii adulti, casatoriti la randul lor, care traiesc cu amanti casatoriti la randul lor. Atat romani cat si straini.Di cand merg acasa fac pe sfintele. Multe au soti care fac la fel si mai stau si prin carciumi. Deci sa nu generalizam tragand acul balantei nici intr-o parte. Si sa nu uiram ca prostia si domnia se platesc. Femeilor injosite le spun sa nu le fie frica sa denunte agresiunile si umilintele. Inca ceva,este adevarat ca de obicei copiii spun ce gandesc dar ce greurate pot avea cuvintele unui copil de 9 ani. O fi vazut si el vre-un film si s-a gandit sa intrebe.Sau a invatat la scoala despre sclavagism. Sau poate chiar dintr-o mica rautate copilareasca.Sau pur si simplu nu-i placea colaboratoarea familiara romanca care nu stie sa comunice cu el,sa gateasca ca in Italia. Sau poate ii lipseste ediucatia ca si parintilor sai,lucru destul de des intalnit si in Romania si chiar la case mari.
    • Like 10
    • @
      check icon
      Adică vrei să spui că există stăpîni buni și stăpîni răi. Tu de care ai avut parte?
      Îmi place asta
      ”Daca muncesti la o fabrica te chiama cumva directorul sau patronul la masa acasa la el? ”
      Nu. Dar dacă dă o agapă să facă un team bulding, atunci stai la masă cu el.
      • Like 3
    • @
      Felicitari, doamna, pentru realismul si bunul simt al opiniilor dv.
      • Like 3
    • @
      Sunteti nepoliticoasa si nici nu ati inteles mesajul pe care incercati sa il ironizati.
      • Like 0
  • Cum e cu povestea subminării economiei naţionale ? Aceste românce nu prea apar în discursurile politicienilor ,nici nu primesc invitaţii la vot pe FB .
    • Like 4
    • @ Radu Urdea
      Politicienii sunt doar niste cozi de topor, parveniti. Nu stiu sau nu vor nimic inafara inbogatirii lor.
      • Like 1
  • Cri check icon
    Nimeni nu are dreptul sa-i judece pe cei care au parasit Romania ca sa castige un ban in plus. Pe de alta parte, muncile cele mai umile sunt acceptate doar de cei care nu poseda vreo calificare anume, care sa le dea dreptul la o munca recunoscuta oficial si platita decent. Dar asta a fost totusi alegerea romancelor noastre imigrante; sa nu uitam ca romanii supusi unor astfel de umilinte muncesc de regula la negru, fara acte si fara impozite platite statului-gazda.
    Eu am cunoscut si romance care, prestand (pentru straini) aceeasi activitate, afirmau ca o duc bine din toate punctele de vedere. Sa nu uitam ca ingrijirea unor batrani sau handicapati sau a unor oameni cu diverse neputinte nu cere doar altruism si dedicatie: este necesar sa mai ai si o SCOLARIZARE SI O DIPLOMA in acest domeniu daca vrei respect, contract legal si salariu decent. Imi pare rau pentru drama acestor femei dar acesta este adevarul.
    Probabil ca deja am devenit antipatic celor 2 sau 3 cititori care si-ai pierdut timpul cu lectura acestui articol, dar nu ma pot abtine sa nu atrag atentia si asupra unui alt aspect: conationalii nostri care au ales sa munceasca in strainatate reusesc sa-si intretina cu banii castigati familiile ramase in patrie, ba unii chiar le-au facut case sau le-au cumparat si masini copiilor si parintilor lor din Romania; insa niciunul dintre acesti truditori pe meleaguri straine nu plateste un leu ca impozite statului roman; insa pacatosul, ineficientul si coruptul de stat roman le tine copiii in scoala, le plateste pensia parintilor si le asigura si asistenta medicala gratuita (atata cat este ea)...
    • Like 8
    • @ Cri
      Eu cred ca aceste femei merita toata stima si aprecierea, indiferent de studiile pe care le au! Si numai femeile, mame, in general, indura aceste umilinte pt. copiii lor, indiferent de varsta copiilor....cunosc persoane cu studii superioare care sunt nevoite sa munceasca in asemenea conditii!Uitati-va pe ofertele de munca pt. ingrijirea persoanelor varstnice din Anglia...carnet de conducere, limba engleza nivel conversational, minum studii liceale, cunostinte asistenta medicala! Vi se pare profilul unei persoane cu patru clase?Adevarat, se spune ca poti castiga 1300£, fara cazare asigurata, fara mancare, minim 10ore/zi, suna bine, nu?
      • Like 3
    • @ Cri
      Sunt niste fiinte care se sacrifica si care, oricine ar fi si orice pregatire ar avea, merita mult mai multa consideratie, decat toate patachinele si toti excrocii afisati zilnic "pe sticla", sau toti necanimeni care hotarasc salariile, pensiile, cosul zilnic al celor care trudesc sa-i tina pe ei pe functii platite cu sume nemeritate. Cei plecati, bine fac ca nu platesc statului roman niciun ban. Ce sa faca statul? Sa-i deturneze catre toti parazitii si clientii lor?
      • Like 3
    • @ Cri
      check icon
      Ce taxe trebuie sa plateasca in Romania cei care lucreaza in strainatate? Taxele le platesc atat angajatorii cat si angajatii acolo unde muncesc! Economia Romaniei inca este in picioare si datorita valutei aduse si cheltuite in tara de romanii din diaspora. In unele chestii aveti dreptate. Totusi poti avea orice pregatire dar presta munci mai putin calificate...vecina mea a fost directoare de scoala in Polonia si ingrijeste batrani. Nu-i cad epoletii! Insa depinde si peste ce bestii de angajatori dai ca nici italienii care sunt peste 60 de milioane in tara nu sunt toti edicati,scoliti si fara pata. Iar sicilienii sunt in mare parte niste innapoiati,presuntuosi,afemeiati si lipsitide bun simt sau chiar violenti..
      • Like 2
    • @ Luminita Ciocazan
      Cri check icon
      Exact astfel de femei am cunoscut si eu, doar ca lucrau in Germania. Insa persoanele respective aveau o diploma in domeniu, contract legal si plateau impozite statului gazda.
      • Like 5
    • @
      Cri check icon
      Eu vroiam doar sa subliniez contrastul dintre lipsa oricarei taxe platite statului roman de catre cei care lucreaza afara, si faptul ca familiile lor ramase in Romania primesc scoala sau pensii sau asistenta medicala in virtutea unei particularitati legislative specific romanesti si anume asigurarea ( pt scoala spital si pensie ) prin "efectul legii" ( adica nu conteaza daca cineva contribuie pentru tine, daca esti minor sau pensionar, ai scoala-spital-pensie fara probleme).
      Nu-i vorba de "cazut epoletii", ci de faptul ca pentru a ingriji batrani iti trebuie o competenta care se castiga in urma UNEI SCOLARIZARI SPECIFICE; daca ai diploma respectiva, poti lucra afara legal, la lumina , cu impozitele aferente platite si deci nu mai esti la cheremul vreunei familii de italieni care sa te exploateze tocmai pentru ca nu indeplinesti conditiile mai-sus enuntate.
      • Like 3
    • @ Cri
      check icon
      Poți lucra cum zici tu dacă găsești unul să își permită să te plătească normal. Dar dacă ai o asemenea diplomă nu mai emigrezi.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      OK, dar cine decide cine sunt "patachinele, escrocii, sau neicanimeni" ? Tu ? Eu ? Sau facem o comisie ? Pot sa-ti inteleg nemultumirile si chiar ti le impartasesc, atat eu cat si multe alte multe milioane de cetateni, insa faptul ca circa 3 milioane de romani muncesc afara iar statul roman, cu toate pacatele lui, le ofera familiilor ramase in Romania scoala, asistenta medicala si pensii ( asa amarate cum sunt toate acestea) este de domeniul evidentei....
      • Like 2
    • @ Cri
      Da,eu decid. Din punctul meu de vedere, dupa criteriile mele, cei la care am facut referire cu termenii respectivi, si sa nu ne mai ascundem dupa vorbe, sunt asa cum i-am incadrat. Nu am nevoie de comisii alcatuite de cine in definitiv!?
      • Like 0
    • @ Cri
      Toate doamnele pe care le cunosc eu, platesc sanatate si pensie in Romania. In al doilea rand, parintii lor primesc pensie pentru ca ei au muncit!!!
      • Like 0
    • @
      Aici am o mica observatie: in Brasov nu gasesti pentru banii despre care se vorbeste in articol pe nimeni sa te ajute in situatia asta. Cu sau fara diploma. Nici 3 zile pe saptamana!
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Evident ca este dreptul tau inalienabil sa-ti exprimi orice opinie. Insa eu incercasem sa-ti sugerez ca stabilirea de "etichete" globale nu slujeste argumentatiei tale. Unii oameni sunt mai buni, altii mai rai sau mai putin inzestrati, etc. Aminteste-ti, daca eventual esti o persoana religioasa, ce a zis Isus cand oamenii au vrut sa lapideze o tarfa...
      • Like 0
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Cri check icon
      Draga Ioana, nu vreau sa te supar, dar iti amintesc respectuos ca sistemul de pensii din Romania ( inventat de Bismarck in urma cu vreo 200 de ani) se bazeaza in primul rand pe contributivitate si solidaritate. Daca un pensionar obisnuit ar primi pensie doar din contributia sa din perioada cat a muncit, pensia lui s-ar epuiza rapid in 2-3 ani; ca sa-i curga insa pensia pe intreaga sa viata de pensionar, sumele necesare vin in continuare de la cei care sunt in campul muncii si platesc taxe, astfel ca si pensionarul de care am facut vorbire sa nu duca grija pensiei indiferent de cati ani va trai. E un calcul matematic simplu; ia-ti ca model de calcul un salariu mediu, apoi calculeaza o contributie medie de 5% lunar pt pensie timp de 40-45 de ani, si vei vedea ca am dreptate. ( banii stransi de omul nostru in perioada activa ii ajung de pensie doar cativa ani; dupa aceea pensia lui vine din contributia celorlalti care sunt activi si platitori de taxe ).
      Iar scoala si spitalul, ca si celelalte servicii publice, se pot sustine, la fel ca si pensiile, exclusiv din impozitele platite de cei aflati in campul muncii.
      • Like 1
    • @ Cri
      inainte de a comenta, invata un pic de istorie si un pic de aritmetica. Bismark a fost cancelar al Prusiei si apoi a Germaniei cam intre 1860-1890 nu ,,in urma cu vreo 200 de ani,, un salariat plateste contributii de pensii cam 30% din salariu, in medie cam 40 de ani (nu discut acum despre pensii speciale) si, de exemplu, un barbat iese la pensie la 65 de ani si are speranta de viata 70 de ani.
      • Like 0
  • Vad ca mai toti "comentatori" dau in bietele femei. Nimeni nu ia in considerare cauzele din cauza carora s-a ajuns la aceasta situatie . Uitati ca presediintii si guvernele antrioare, din momentul 22.12.1989, au facut tot ce le-astat in putinta ca sa distruga tot ce era facut, de-a lungul timpului, cu sangele si sudoarea unor generatii intregi desacrificiu. Au avut si au in continuare sprijinul "institutiilor statului" si golanilor pri9asiti, pe bani,nemeritat de multi, in parlamentul tarii. Asta, si nimic altceva, s-a realizat, sub masca democratiei si a aderarii la ue. Marile tari ale europeiau primit cadou teritorii din care sa exploateze resurse si forta de munca ieftina, sclavi. Au pus la pamant totce aveau si le-au dat maluri. Exact cum procedau odata colonizatorii, dadeau margele colorate si oglinjoare si jecmaneau in schimb aur si sclavi. Cu un mic efort isi poate da seama oricine ca asta-i realitatea. In 1989, decembrie, s-a elimina un sistem concurential. Uitati-va in toata tara, in moldova in mod special, si in toate celelalte regiuni si spuneti-mi unde ar putea ppopulatia sa munceasca?
    • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Evident ca toate guvernele post-decembriste sunt vinovate pentru exodul a milioane de romani. Cei care au emigrat la inceputul anilor '90 s-au realizat cel mai usor in tarile de adoptie, pentru ca regimul Iliescu daduse destule dovezi de incalcare flagranta a drepturilor omului (vezi mineriadele), iar pe de alta parte Europa de Vest inca nu se trezise asaltata de milioanele de est-europeni disperati sa castige un ban prin orice mijloace si care acceptau orice munca si in orice conditii. A urmat, multi ani mai tarziu invazia actuala a islamicilor din Asia si Africa, migranti care au adus cu ei, odata cu teroristii deghizati in "migranti" si mentalitati si obiceiuri arabo-asiatice inacceptabile pentru cultura si civilizatia crestina.
      Actualmente este mult mai greu sa te integrezi in vreuna din tarile vestice ale UE; doar mult noroc sau o meserie de inalta calificare te mai ajuta pentru ca sentimentele xenofobe sunt puternice desi legile din UE le reprima cu severitate. Deocamdata. Tarile vestice din UE duc insa o politica acerba de racolare a indivizilor instruiti si educati din Estul UE, dovada fiind multimea de firme de "brain hunting" care viziteaza anual tara noastra, racoland cei mai buni studenti si elevi care altfel nu au nicio sansa de progres in patria noastra.
      Ceea ce nici guvernantii si nici populatia nu constientizeaza este faptul ca tinerii instruiti si educati nu imigreaza neaparat pentru un salariu mai bun, ci mai sunt multe alte lucruri care ii fac sa accepte parasirea tarii-mama: ei vor sa traiasca intr-un oras mai civilizat, vor un transport in comun in care sa nu miroasa a nespalare si transpiratie si sa nu circule inghesuiti, vor ca atunci cand apeleaza la autoritatile locale sa fie tratati cu respect, vor scoala si spital de calitate si fara spagaraie, etc. Si evident ca vor ca din munca lor sa-si poate cumpara mai lesne o locuinta si o masina: poate ca mai vor ca daca fac un imprumut bancar, bancile la care apeleaza sa nu-i jupoaie banditeste, cum se intampla in Romania. Poate ca acesti tineri educati si instruiti mai emigreaza si pentru ca vor sa locuiasca intr-o tara care sa-i respecte si sa-i protejeze.
      Doar oamenii cu un nivel educational si profesional mai redus pleaca din tara doar pentru mai multi bani; insa si acesti oameni, vazand ce inseamna natiunile civilizate din Vestul Europei, la intoarcerea lor in patrie poate ca vor deveni mai exigenti cu Statul roman si isi vor apara mai ferm si mai argumentat drepturile lor de ceyayeni romani. Pentru ca acesti oameni se intorc mai devreme sau mai tarziu; din pacate, elita intelectuala a tarii, odata imigrata, nu se va mai intoarce, ceea ce va provoca pe termen lung daune uriase natiunii romane. Dar guvernantii nostri nu stiu si de fapt nici nu le pasa.
      • Like 1
    • @ Cri
      In ceea ce priveste dezideratele tinerlor aveti dreptste. Dar sa stiti, si noi, astia batrani, o parte dintre noi, am avea acdleasi dorinte. Vrem o batranete si o pensie decete, dupa o viata de mhnca si asteptari, sacrificii si mai ales dupa ce am intretinut si intretinem in continuare covarsigor de multi paraziti. Nu trebuie plansi occidentalii. Ce fac cu noi acum au facut, secole, cu cei mentionati de dumneavoastra ca i-au invadat. Si, in plus, au participat la subminarea statelor lor. Sub masca democratizarii au creat haos si imvrsjbire, au format si au intretinut fractiuni insurgente. Fara a aproba terorismul, aceste este reversul medaliei. Si inca ceva: comparati, va rog ce a adus comunismul, la instaurarea lui in romania si cum a debutst "democratia vestica" si continua. Primii, cu toate relele inerente ( nimeni venit sa faca ordine intr-o tara nu vrea binele aelei tari ) au adus industrializare, electrificare, transporturi, constructii, o agricultura organizata si productiva si naturala ( amintiti-va romanele scriitorilor interbelici in care descriu lacomia , individualismul si lupta pana la crima a taranimii pentru o bucatica de pamant, lucrata, ca si acum, cu o biata vaca sau martoaga ) ai doilea au adus distrugerea distrugerea bazei economice sub motiv ca nu era rentabila si au infiintat, pe locul unitatilor productive, mall-uri cu marfurile lor, de calitate indoielnica la preturi exorbitante, au distrus educatia inoculand in mintea elevilor ca prea multa carte este obositoare si inutila, a disparut respectul fata de profesori si institutia scolara, au distrus domeniul sanatatii, promovand-usi industria lor farmaceutica, la preturile impuse de ei (vezi inchiderea institutului cantacuzino), au tentat si racolat cadrele medicale. Toti care pleaca si nu mai vor sa se intoarca o fac, in primul rand, din cauze materiale. Aici sunt batjocoriti, in timp ce niste derbedei intitulati parlamentari isi stabilesc, in vadit dispret fata de popor, salarii si pensii nesimtite, nemeritate, nejustificate. De ce aceasta ue, care de altfel, cand are interes intervine si impune anumite lucruri, nu ia atitudine si fata de puscariasii si puscariabilii care conduc aceasta tara de 27 de ani?. Mai sunt multe de spus dar ma opresc, in asteptarea eventualelor replici. Un lucru as mai adauga-atentie cum se vor desfasura alegerile, ochii pe borfasii consacrati si condamnati, si la ce veti/vom vota!
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Imi cer iertare pt. greselile ivite pe parcursul textului. Sunt din cauza tastaturii,a grabei si a enervarii pe realitatea pe care o traim.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Draga Mircea, sa stii ca asa cum civilizatia si democratia moderne s-au inventat in Occident ( Europa de Vest si America de Nord ), comunismul si fascismul au fost nascocite de minti bolnave din acelasi Occident ( Lenin si bolsevicii lui au zburdat liberi prin toata Europa de vest pana sa invadeze Rusia tarista; iar Marx si Engels au fost germani ).
      Vest-europenii si nord-americanii au stiut sa se apere de fascism-nazism chiar si prin razboi, insa au ramas cu o ciudata ingaduinta fata de ororile comunismului, poate si datorita complexului fata de Stalin si Uniunea Sovietica ( Stalin s-a dovedit, in ticalosia sa, a fi mai inteligent si mai pragmatic decat Churchill si Roosevelt in al Doilea Razboi Mondial, reusind sa ocupe fara probleme o treime din Europa la sfarsitul Razboiului, fara ca liderii idioti sau cinici din Vest sa protesteze ).
      Poate ca, netraind comunismul pe pielea lor, occidentalii cred ca comunismul nu a fost un pericol chiar asa de mare; insa est-europenii, care au trait 50 de ani sub jugul comunist, continua sa considere comunismul ca fiind cea mai mare amenintare la libertatea, civilizatia si progresul omenirii.

      • Like 0
    • @ Cri
      Asa este,comunismul a fermentat in occident. Acolo isi fav7cea studiile Lenin, acolo au venit pe lume Marx si Engels. Preconozau implementarea comunismului in Anglia, dar s-au lovot de riposta proletariatului,in primul rand. Asa ca au gasit o tara tinuta in Evul mediu, unde a prins de minune, Au distrus tot si au luat-o de la capat dupa capul lor. In primul rand au instaurat teroarea. Asta au facut, mai tarziu Mao, Pol Pot, Fidel Castro si ceva africani. La noi au fost aduse "cadre de nadejde cu origine sanatosa", de nationalitate evreiasca, dar "cetateni ai sovietelor" care au dictat ani buni ;"personalitatilor"vremii. Ca peste tot, toti trantorii,analfabetii si ticalosii au aderat la comunism. Si azi e la fel cu rezidurile comunistilor - psd, alde,iar celelalte partide "de draeapta" au infiltrati, in coducere, cadre pesedistocomuniste. Iar, cu totii, sunt vanduti celor care doresc sa fim tinuti la un anumit nivel, sub nivelul civilizatiei. De fapt,nicaieri nu este o civilizati la care visam. Vezi proliferarea homosexsualilor, a toxicomanilor, a degeneratilor. Asta este realitatea pe care o traim. In societatile occidentale,civilizate,inca functioneaza, din anumite interese,bine economia si asta le face de invidiat. Comunismul si capitalismul sunt desavarsite de oameni,iar adtia sunt cum sunt,departe de perfectiune si cinste.
      • Like 0
    • @ Cri
      Si ca sa provoc si mai mult o polemica voi spune:daca comunistii au fost o amenintare la civilizatia,libertatea si progresul omenirii,asa cu ni se serveste noua, atunci bine au facut.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Nu confunda capitalismul de tip mafiot, identic cu cel sud-american de acum 50 de ani, care se manifesta astazi in Romania, cu valorile exceptionale umane, sociale si economice promovate si dezvoltate in societatea occidentala moderna.
      Nicaieri in Occidentul anilor 2000 un presedinte de tara nu a indraznit sa-si puna amanta ministreasa si sa o promoveze cu neobrazare in toate functiile posibile; nicaieri in Occidentul anilor 2000 nu a indraznit nimeni sa inchida spitale si scoli iar presedintele tarii sa indemne public medicii sa emigreze; nicaieri in Occidentul anilor 2000 nu a indraznit nicio gasca de politicieni aflati la putere sa-si aserveasca procurorii si serviciile secrete pentru a se rafui cu rivalii politici. Insa in Romania anilor 2000 toate astea s-au intamplat. Iar cei care au comis aceste ticalosii sunt inca nepedepsiti, tocmai pentru ca Romania nu este inca o societate libera de tip occidental, si datorita faptului ca Romania este inca la cheremul mafiotilor politico-economici si al stafiilor comunisto-securiste care inca mai infecteaza tara noastra.
      Avem o societate stramba pentru ca nu s-a instaurat in patria noastra un capitalism de tip occidental modern si pentru ca dejectiile umane comunisto-securiste inca ne otravesc viata. De aceea multi cred in mod fals ca solutia este DNA sau alte institutii represive nedemocratice; exasperati de multele rele care le otravesc viata, acesti concetateni ai nostri cad in capcana nostalgiei dupa institutii anti-democratice si nu vad ca in realitate doar un PARLAMENT, onest si competent le poate garanta democratia si mai binele. Nu Presedintele, nu procurorii, ci doar PARLAMENTUL ( si o PRESA cu adevarat LIBERA ).
      • Like 1
    • @ Cri
      Si cand va apare acest Parlament? Dupa ce vor fi eliminati actualii paraziti. Si cine sa o faca? Poporul in niciun caz. Se voteaza dd 27 de ani aceeasi si aceeasi derbedei. Merg la vot, in corpore, axeiasi votanti, in majoritate de partea hotillr. Ceilalti nu voteaza. Din lene, din scsrba, din faptul ca nu au pe cine? Impostorii fura la numaratoarea voturilor, mituiesc electoratul, il santajeaza. Cum rezolvam aceasta stare de fapt? Stam si comentam, iar prezenta la vot ramane tot, cel mult 50%, din care 70-80% favorabila religvelor comunistosecuriste.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Draga Mircea, te rog sa tii cont ca tara noastra a avut doar o scurta perioada de democratie reala, si anume intre cele doua razboaie Mondiale. Apoi au venut comunistii care au lovit mortal in chiar temelia democratica a natiunii: au asasinat sau au incarcerat elitele politice, culturale si religioase pe care abia si le formase Romania in doar cateva decenii si au distrus proprietatea privata. Astfel ca poporul a fost lasat "orb" adica fara elite sau modele si sarac, adica propietarii a orice au fost deposedati de avutul lor. Au urmat 50 de ani de dictatura comunista feroce, astfel ca libertatea ne-a gasit complet nepregatiti. Deci nu te mira de felul greoi in care se instaureaza ( sper eu ) democratia la noi. Dupa 1989, a existat un singur partid care avea principii democratice si anti-totalitare si le exprima cu fermitate: PNT-CD. Iata de ce acest partid a fost neantizat, cu concursul bolsevicilor gen Iliescu sau securistilor ca Basescu, dar si cu ajutorul orbirii si naivitatii alegatorilor.
      Celalalt mare partid istoric, PNL, a rezistat tocmai pentru ca nu a reprezentat dupa 1989 niciun pericol pentru cei care preluasera puterea prin frauda si manipulare. PNL a dovedit versatilitate, oportunism si o mare capacitate de a lega prietenii politice cu FSN si ramurile si urmasii lor. Dupa 1990, PNL nu a reprezentat nicio clipa niciun pericol pentru noii mafioti comunisto-securisti care au preluat puterea in Romania.
      In concluzie nu te mira ca tara noastra evolueaza atat de greu. Pentru mine este oricum prea tarziu. Si pentru tine, daca esti din generatia mea. Poate nepotii nostri....
      • Like 0
    • @ Cri
      O csracterizare a natiei, mai buna decat Caragiale, nu a facut nimeni. A fost valabil la vremea lui si este valabil si astazi.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Stimate domn, hai sa va prezint si punctul de vedere al generatiei Y, ultimii nascuti in comunism. Am trait pe pielea mea degradarea sistemului de invatamant, devenit pe an ce trecea, pana la absolvire tot mai slab si dezorganizat, degradarea sistemului de sanatate, n ca ar fi aratat vreodata bine spitalele, ce a ramas cam la fel, a fost lacomia. Pe timpul lui ceau se fura de la stat, acum se cere spaga unul de la celalalt, adica ne furam intre noi, si cam singuri caciula. Stimate domn, tineti minte si cum ati pus umarul la vanzarea tarii la fier vechi, la distrugerea bazei industriale fara criterii de eficienta sau o strategie , prin votul din duminica orbului, si apoi la toate scrutinurile succesive, inghitind cu bucurie o bricheta si un breloc gratis, dupa care ii injurati ca nu fac nimic, dar tot pe ei ii votati la alegerile urmatoare, din varii motive ( fura dar ne da si noua, a mancat salam cu soia, toti sunt la fel, dar asta macar e satul, etc). Singura chestie dupa prostia omeneasca, care e infinita, e lacomia omeneasca. Nu exista politician satul, doar politician inca nebagat la puscarie. Degeaba ii injurati, dupa ce i-ati votat, si mai ales, dupa ce au crescut cu d-voastra in generatie. De ce i-ati tolerat sa ramana tot ei la conducerea tarii?De ce v-ati bucurat cand minerii i-au batut pe "golani"? De ce le-ati dat liniste si nu le-ati dat peste mana la primul semn ca nu vor sa se tina de cuvant? De ce, de ce, de ce??? Si acum va mirati ca prostia si nepasarea se deconteaza, ca nu va mai recunoasteti copii, care au ajuns "tefelei, hastagisti, sorosisti", si nu vad cum strainii vor sa "suga sangele poporului", in timp ce nomenclatura in curand imuna in fata legii pe viata va fura speranta si noua viitorul, apoi fuge in Costa rica si Madagascar si ne rade in nas . Generatia parintilor mei e tare mandra azi ca a construit socialismul si industria. Ce uita e ca le-a construit pe oasele elitei sale, cea fara origine sanatoasa. Apoi a dat de gustul consumerismului, si a consumat pana a amanetat viitorul propriilor copii. Ce vad eu, e o generatie trista, roasa de boli si vicii, dar mandrii urmasi ai dacilor , getilor si viitori mostenitori ai pamantului. Capra raioasa cu coada sus, usor de manipulat, oi duse la taiat si vanduti la bucata cui ofera mai mult de catre cei pe care i-au ales sa le fie pastori.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult