Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Arde-i pe hoți, George!”

George Simion - Virgil Popescu

Foto: Inquam Photos

V-a scandalizat gestul lui Simion, care l-a luat de după umăr pe ministrul Energiei? Sau v-a produs un soi de satisfacție? Nu vă speriați, nu dăm testul ipocriziei aici și-acum. Să plecăm de la pariul meu, acela că, undeva, cu voce sfioasă, ascunși sub pătură sau chiar cu vehemență, într-o piață publică, ați cerut divinității „să ne scape de ăștia, care au dus țara de râpă.”

Oare ce răspunsuri ar primi o astfel de întrebare, într-un sondaj: v-ar plăcea un politician care să-i salte, să-i scuture și să-i pună la punct pe dușmanii poporului?

Din punctul meu de vedere iluzia înfăptuirii dreptății sociale e o carte care aduce un incredibil capital politic. Să ne amintim de anul 2004, când Traian Băsescu câștiga alegerile promițând Dreptate și Adevăr. Personajul politic venea la braț cu sloganul Să trăiți bine și cu un îndemn către viitorii alegători: să-i ardă pe corupți.

De fapt asta ne tot dorim de-atunci. Corupții să ajungă la închisoare, impostorii să fie descoperiți, infractorii să fie pedepsiți, iar șmecherii să nu mai găsească soluții și drumuri scurte către combinații, către banii statului.

Suntem în 2022 și dacă am scutura la întâmplare niște politicieni, nu neapărat de prim plan, ne-am trezi că din ei cad nu doar sume fabuloase de bani, ci și lucrări de diplomă suspecte, neveste plasate prin consilii de administrații, odrasle legate la vreo funcție-robinet de bani și pretenari de partid transferați de la vending pe la diverse Direcții și comiții.

E trist și rușinos, nu? Ne este nouă rușine că am ajuns să credem despre ei că ar merita scuturați. Nu lor. Dar este asta o formă corectă de a ni se face dreptate?

Din punctul meu de vedere, mulți dintre cei care s-au preumblat pe scena politică sunt imuni astăzi inclusiv la frică. Nu le crapă obrazul de rușine și nici nu tremură de spaimă dacă sunt trași de mânecă. Se cheamă tupeu. Iar tupeul lor e parte din sursa gesturilor obraznice care s-au petrecut și care vor urma.

Nu-mi place George Simion, nu simpatizez și nu aprob felul celor de la AUR de a face politică. Dar comportamentul lor din Parlament și din societate își are cel puțin o rădăcină în felul în care s-au comportat cei „cuminți” și frecventabili.

Iluzia dreptații sociale, cu care se joacă și zburdalnicul Simion vine la pachet și cu un set de frici. Frica de a ajunge cândva pe lista celor care merită să fie săltați și scuturați. Când partidele alocă timp și energie pentru puneri la punct, democrația este și va fi pusă la încercare.

De fapt, asta este și cea mai mare temere pe care o am. Există o uriașă sete de a-i lua de după umăr pe unii politicieni. Nu mai discut cât e de justificată… Dar oricând poate apărea o dorință de a le preda o lecție ochelariștilor, celor din IT, homosexualilor, sau celor care stau la bloc la parter.

Așadar mă deranjează că dintr-un anume punct de vedere nu mă deranjează când Simion face gesturi golănești. Știm, sau pur și simplu simțim, că e nevoie de autoritate, de lege, de un stat puternic, de sancțiuni împotriva celor care nu livrează ce au promis sau măcar ce au în fișa postului. Dar dacă statul e slab și nu ne oferă încredere, nu dă el cu palma după ceafă, ne trezim că aplaudăm hipnotizați niște populiști, niște oportuniști, huligani sau extremiști.

Ok, astăzi ne vom opune și vom sancționa agresiunea și apucarea adversarului de gât sau umăr. Dar cum va răspunde societatea când extremismul și violența vor apăsa și mai tare cu degetul pe rană?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  v-ar plăcea un PROCUROR care să-i salte, să-i scuture și să-i pună la punct pe dușmanii poporului?

  Raspunsul unanim a fost DA.
  Si totusi, inarmati cu televiziuni au ridicat romanii impotriva procurorilor. Probabil aceiasi romani care azi il sustin pe Simion. Asa ca raspunsul la "cum va răspunde societatea când extremismul și violența vor apăsa și mai tare cu degetul pe rană?" - este: cum vor vrea televiziunile. Mase amorfe de oameni stau conectati la matrixul televiziunilor care le explica, indiferent de speta, ce e bine si ce e rau.
  • Like 0
 • persoanele de acest fel, cu limbaj si comportament golanesc, trebuie izolate, carantinate, din punct de vedere politic. daca politicienii nu au reusit sa-i opreasca intrarea in parlament prin vot, macar acum ar trebui sa devina mai constienti si sa nu il incurajeze comportindu-se in acelasi mod.
  • Like 0
  • @ Tase Arava
   Aveti foarte multa dreptate pe fond, dar ceea ce nu se vede este ca de fapt 80% din PSD si probabil cel putin 50% din PNL sunt din acelasi material ca George Simion. Niste golani agresivi si violenti unii mai slefuiti decat altii . Adica unul te ia de gat sau altul te injura si te jigneste mai subtil . Sa ne amintim de marele lider Serban Nicolae din PSD care-i spunea unei doamne ca a auzit ca-i place sexul anal . Si femei injurate si amenintate. Sa fiu iertat dar asta sunt golanii la fel de mari ca a lui Simion . Mai ieri dupa cum am observat la TV , un "manierat" PNL-ist , unul Popescu il intreba pe Simion : "ti-ai luat ba pastilele ?" .
   Pai sa ma iertati , pe cine vrem sa izolam , de cine ?
   Pe noi ne apuca nabadaile cand mitocaniile vin de la cei pe care nu-i agreem , dar atlfel nici o problema.
   • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult