Foto - Inquam Photos/ Casian Mitu
A intrat în atenția publicului declarația făcută de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, care spune că ar cam trebui să ne pregătim pentru situații mai puțin plăcute, respectiv pregătirea tinerilor pentru apărarea țării. Propunerea generalului se referă la un stagiu militar voluntar, unde tinerii să învețe să folosească o armă.
Ca de obicei, autoritățile guvernamentale o dau de gard în încercarea de a comunica cu populația, în special cu tinerii. De menționat că există în continuare proiectul rezervistului voluntar, care spune că te înrolezi ca rezervist, faci un stagiu scurt, perioadă în care primești solda întreagă, apoi primești lunar 30% din sumă, deși nu mai treci pe la unitate, cu mențiunea că revii anual câteva săptămâni sau de câte ori te cheamă, totul fiind pe perioada unui contract. Atractiv, nu? Proiectul a eșuat cu succes. De ce? Pentru că reprezentanții MApN nu sunt în stare să comunice cu publicul țintă, adică cu categoria de vârstă 20-35 de ani. Atunci când vine vorba de subiectul armată, singurele informații pe care le au tinerii sunt poveștile de la vreo masă de Crăciun sau vreun parastas pe care le spun tații și unchii, povești care implică plimbatul valizei pe sub pat, măsuratul camerei cu chibritul, dat raportul la bec și cine știe ce alte tâmpenii. Asta înseamnă că atunci când iese generalul Gheorghiță și zice: „Hai în armată!” tinerii se gândesc: „Armata, adică locul ăla unde plimbi valiza pe sub pat? Mulțumesc, nu.” Situația nu se mai prezintă în acest fel în armată, știm, dar tinerii nu știu asta, iar armata, cu toate operațiunile ei psihologice, nu e în stare să propage un amărât de mesaj.
Mai este un aspect. Atunci când a început războiul din Ucraina, toți, absolut toți oamenii cu care am vorbit mi-au spus că ei nu ar merge pe front, pentru că nu au ce să apere. Retorica „patrie, popor, varză, viezure” nu mai funcționează.
Indiferent cum apreciem acest lucru, adică dacă e bine sau rău, trebuie să ne adaptăm acestui mod în care gândesc românii, că altfel nu se poate. Gheorghiță a făcut foarte bine că a menționat cuvântul voluntar, ca să nu se înțeleagă că autoritățile intenționează reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Ideea de voluntariat trebuie să rămână centrul unei operațiuni de acest tip, din motive practice, pe care le vedem și la ucraineni. Dacă cumva o să fie nevoie să ne batem cu rușii, foarte mulți vor rupe granițele în două, așa cum au făcut și ucrainenii. Pot ăștia să dea ce lege vor, că românii vor da șpagă la graniță, așa cum au făcut ucrainenii, și ordinul ăla pompos care decretează stare de război nu o să mai valoreze nimic. Un stagiu militar obligatoriu nu o să schimbe cu nimic acest fapt, iar statul român o să iasă în pierdere. Asta înseamnă că i-ai îmbrăcat, le-ai dat să tragă cu pușca, i-ai hrănit, și când a venit timpul să ne batem, au sărit pârleazul. N-am făcut nimic. În schimb, dacă ai niște oameni care au intrat intenționat în acest sistem, șansele ca ei să fugă cu prima ocazie nu dispar, dar se reduc.
O întrebare care trebuie pusă este dacă MApN își permite să instruiască oameni veniți din afara sistemului. La categoria de vârstă menționată de șeful armatei sunt puțin peste 3 milioane. Evident, nu vor veni toți, nu vor veni nici jumătate. Dar câți poate instrui? Instrui înseamnă, așa cum a spus și Gheorghiță, tras cu pușca, nu trimis să smulgă iarba de pe marginea bordurii din unitate, că nu așa îi învingem pe ruși.
Poate se pot găsi soluții care să implice cheltuieli minime din partea MApN. În esență, interesul autorităților este ca tinerii să aibă habar cum să se apere și să nu se împuște în picior. Pentru a face asta poate se pot găsi și alte metode. Dacă, spre exemplu, aș avea varianta de a merge zilnic la o unitate din oraș pentru a învăța tehnici de prim-ajutor, m-aș duce cu mare drag, iar cei de la MApN n-ar consuma prea mult cu mine, că vin cu sandvișul și apa de acasă. În ceea ce privește folosirea armelor, probabil că se pot găsi metode în același registru.
Și mai e ceva...dacă cumva vom fi nevoiți să ne batem cu rușii, adică cei la ambasada cărora s-a dus Diana Șoșoacă, am presimțirea că nici soțul ei, nici fiul lui Ciolacu, nici fiul lui Ponta, nici Selly, nici inșii din gașca drogatului de la 2 Mai și nici alții ca ei nu vor ajunge pe front, pentru că vor găsi metode specifice să scape. Pe front ne vom întâlni noi, ăștia din apartamentele ceaușiste. E doar o presimțire, sunt curios dacă domnul Gheorghiță are ceva de spus pe subiectul ăsta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din comentarii văd că mulți nu iau în calcul decât variantele 1 sau 2. Însă, în caz de mobilizare generală nu te mai întreabă nimeni dacă ai chef sau nu să-ți aperi țara.
Presupunând că ai ajuns în filmul 3, crezi că o să-ți fie bine să faci instrucție pe repede înainte? Te trezești cu dușmanul în față și te uiți ca boul cum te ciuruiește... Sau ai deprinderile deja formate. Și nu e vorba doar de tras cu pușca. Trebuie să ai cunoștințe de bază pentru o anumită specializare militară, cum se spune o “armă”, în sensul de infanterie, artilerie, geniu, marină, transmisiuni, parașutism, intendență, medicină etc.
În plus, trebuie să înțelegi ordinele/comenzile, să accepți că în armată nu e democrație, că ordinul nu se discută, se execută întocmai și la timp. Asta înseamnă inclusiv pregătire psihologică și educarea disciplinei. Mai trebuie să te obișnuiești cu viața cazonă (marșuri, dușuri la comun, mâncat din marmită, punctualitatea etc.), să îți îmbunătățești semnificativ condiția fizică, să deprinzi abilități de orientare, supraviețuire, prim ajutor și multe altele. Deci nu e vorba doar de tras cu pușca. Asta e doar 1% din ce ar trebui să faci la pregătirea militară.
Da, am prins condusul valizei pe sub paturile din dormitorul cazărmii, am făcut instrucție de front în neștire, dar asta se întâmpla acum mai bine de 40 de ani. Nu mai e cazul acum. Și oricum, nu regret nicio clipă cele 9 luni petrecute în armată.
Acum, fiecare trebuie să gândească dacă un eventual război îl va traversa ca simplu civil sau va fi pregătit să participe cu arma în mână. Vedeți la TV ce se întâmplă cu civilii. Mor fără să poată riposta măcar.
Cântăriți bine, panseluțelor!
Nici o casa nu ne mai permitem.
Ca să poată pleca lejer toată cloaca si pleava țării .
Poate că este mai bine așa....
Dacă o să rezistăm ca popor, să facem și o resetare a valorilor și a principiilor reale!
Insa in cazul in care va fi un conflict cu Rusia, acei volutari nu vor conta foarte mult pentru ca daca vom avea NATO de partea noastra, luptele vor fi duse de profesionisti iar cei mai putin instruiti mai mult incurca in conflictele moderne. Daca suntem insa singuri contra rusilor, practic nu mai conteaza.
Cine seamănă vânt...
───────────────
P.S. În afară de cei enumeraţi de dv, mă întreb şi dacă fiii unor ziarişti şi foşti ziarişti se vor afla în linia întâi sau îşi vor plimba nefericirea prin alte zări de soare pline.