Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Așa ar putea fi și orașul nostru, dar…” Un oraș din România pe care eu, un „sudist”, mi-ar plăcea să-l văd replicat la scară națională

Piața Unirii din Oradea

Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos

Se apropie alegerile locale. Nu așa cum ne-am fi dorit, democratic, în două tururi. Primarii în funcție sunt avantajați, fiindcă „au ce prezenta electoratului”. Chiar dacă nu au făcut mare lucru sau chiar dacă au la activ câteva mandate consecutive nereușite. Acel periculos și tembel ,,a făcut ceva și pentru noi" și comparația cu alții anteriori, ne urmăresc mereu.

Din păcate, neștiința, nivelul de pregătire și al așteptărilor al multor alegători este foarte jos. Candidatul în funcție și echipa sa de susținători cunosc și speculează acest fapt: în ultimul an de mandat primarul deschide câteva șantiere, schimbă borduri, mai amenajează niscaiva locuri de joacă, asfaltează trei șosele și este reales, luând ochii cu aproape nimic. Rețeta este simplă pentru un electorat care este foarte ușor de mulțumit și îmbrobodit. Este etichetat „gospodar”, o calitate care mai degrabă ar caracteriza un președinte de colhoz, decât un primar. 

Un bun primar trebuie să dețină mult mai multe calități, fiindcă administrează, ia decizii pentru o întreagă comunitate. Asigură dezvoltarea, modernizarea, atractivitatea și perspectiva unei localități, fie ea oraș sau comună. Asta înseamnă în primul rând viziune, strategie, seriozitate, hotărâre, eleganță, educație, deschidere de a dialoga, de a comunica, obiectivitate în luarea deciziilor. Și nu aroganță, desconsiderare, dezinteres față de societatea civilă și propunerile acesteia, așa cum ne-au obișnuit mulți dintre cei care se află vremelnic în scaunul de primar. Odată ajunși în funcție, se desprind de realitate, nu mai au niciun contact cu aceasta, ci doar cu ordinele de la partid. Un alt aspect important este echipa de profesioniști pe care și-o alege.

Un exemplu de bună practică este primarul de la Oradea. Înconjurat de o echipă de specialiști, el însuși fiind un om cu viziune, serios, primarul Ilie Bolojan a transformat orașul într-unul cu adevărat european, atractiv turistic și va lăsa în urma sa ceva durabil. Cred că o mentalitate de genul ăsta ar trebui să aibă fiecare candidat la primărie. Să își pună amprenta asupra urbei pe care o conduce cu lucrări de bun gust și de calitate, armonizate, să restaureze ce este tradițional, istoric, să redea viață unor clădiri aflate în paragină, dar care sunt sunt încărcate de istorie și au potențial de valorificare, să atragă investiții și investitori, să creeze locuri de agrement și divertisment, să încurajeze activitățile sportive și în aer liber, să organizeze evenimente culturale și artistice. Să îl preocupe soarta tinerilor, oportunitățile de angajare și perspectivele acestora.

Sunt doar câteva dintre calitățile pe care eu le consider esențiale pentru edilul-șef al unei comunități, cu precădere la orașe.

A fi doar „gospodar” este prea puțin pentru o societate care ar trebui să evolueze.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult