Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Asta e de fapt magia din spatele iziBAC-ului. Înveți fără să-ți dai seama că înveți”. Aplicația care îi ajută pe liceeni să se pregătească pentru Bac de pe telefonul mobil

iziBAC

Astăzi, un copil ține pentru prima dată un smartphone în mână la 2-3 ani, iar un adolescent își petrece o parte semnificativă a timpului liber online. Universul digital în care au deschis ochii le-a marcat tinerilor felul de a socializa, interesele, stilul de entertainment, dar și felul de a învăța. „Copiii de astăzi cresc într-un mediu digital, cu feedback imediat. Atunci când joci un joc online, între momentul în care întreprinzi o acțiune și momentul în care afli dacă ai făcut ceva bine sau nu, trece o fracțiune de secundă. Numeroase studii arată că acest fapt le-a influențat copiilor felul de a învăța, mediul digital a schimbat învățarea. Copiii de astăzi sunt obișnuiți să învețe din experiențe vizuale, interactive, multimedia”, spune Adrian Stratulat, managing partner al iziBAC, o platformă interactivă, care se folosește instrumente din gaming pentru a-i ajuta pe liceeni să se pregătească pentru examenul de bacalaureat. Ideea ei a venit în urmă cu trei ani, când Adrian Stratulat și soția sa, Raluca, s-au gândit să transforme un dispozitiv „de pierdere de vreme” într-un ajutor în învățare.

Raluca Stratulat a absolvit Arhitectura, dar i-a plăcut, încă din facultate, să predea. „Le-a predat mai întâi colegilor, apoi a început să pregătească alți elevi să dea la Arhitectură. În 5-6 ani an pregătit mai multe generații, primii ei elevi au absolvit anul acesta. A avut o rată de succes de 100%, ceea ce este destul de admirabil având în vedere că se intră greu”, povestește antreprenorul.

După ce a urmat masterul în psihopedagogie, dar și un program de antreprenoriat la Universitatea Alternativă, Raluca Stratulat a încercat să găsească soluții la cele mai comune probleme de care se lovesc tinerii de clasa a XII-a: lipsa de motivație intrinsecă pentru studiu, faptul că pregătirea cu un profesor este costisitoare și timpul insuficient.

„Dacă ai o aplicație mobilă poți să înveți în metrou, acasă, la școală”

„Ne-am gândit: Ce se poate face? Și ne-am îndreptat spre game based learning - educație prin joc, care a devenit un fenomen destul de serios în lumea întreagă. Încercăm să rezolvăm concomitent atât problema lipsei de motivație, cât și celelalte probleme: dacă ai o aplicație mobilă poți să înveți în metrou, acasă, la școală. Așadar, a, făcut o aplicație mobilă de învățare, game-ificată și gratuită, pentru că vom monetiza doar anumite experiențe premium”, spune Adrian Straulat.

L-au cooptat în echipă pe CTO-ul Eduard Lache, care a făcut prototipul platformei, și, cu ajutorul unor profesori de liceu, dar și al unor elevi olimpici, au creat întrebările din programa de bacalaureat - între 200 și 300 pentru fiecare materie. Echipa inițială de 3 persoane s-a extins la 8, iar până acum în jur de 40.000 de absolvenți de liceu s-au pregătit cu iziBAC. Într-o lună, numărul utilizatorilor poate varia între 2.000 și 9.000 -maximum atins atunci când se apropie examenul.

Player versus player: lupte în cunoștințe din programa pentru Bac

„Experiența este una de testare, printr-o interfață de tip quiz - un fel de test grilă, cu mai multe straturi de gamificare pe deasupra. Dar asta este la o primă vedere. Ce se întâmplă în realitate este că sunt întrebări cu anumit grad de redundanță, există un algoritm adaptativ care îți dă întrebări mai grele, dacă ai un anumit nivel și întrebări mai ușoare dacă ești mai slăbuț. Experiența utilizatorilor este ceea ce se numește în educație miocroînvățare: tu studiezi bucăți foarte micuțe de informație fără să ai percepția efortului. Asta e de fapt magia din spatele iziBAC-ului. Înveți fără să-ți seama că înveți, tu ai impresia că joci un joculeț. Un joculeț în care ai puncte, leaderboard, competiții, urmează în curând să avem opțiunea player versus player, în care adolescenții or să se bată unul cu celălalt în cunoștințe din programa de la bac. Toate elementele astea sunt distractive, iar la finalul unei sesiuni medii îți dai seama: Stai un pic, că eu am învățat”, explică Adrian Stratulat.

O sesiune durează în jur de 15 minute, însă unii dintre tineri revin și se joacă de mai multe ori pe parcursul unei zile, au văzut creatorii platformei. Întrebările sunt formulate într-un stil prietenos, sunt însoțite de un element vizual - precum un gif amuzant, iar între cele patru variante de răspuns au deseori una care stârnește zâmbete. Fiecare întrebare este însoțită de o explicație suplimentară, pe care elevul o poate deschide în cazul în care are nevoie de lămuriri.

„Aruncăm din când în când pastile de umor în felul în care organizăm materia, iar în curând vom avea un pachet de boostere, care să ofere experiența jocurilor mobile. La vrei să fii miliardar, ai posibilitatea să dai deoparte 2 răspunsuri greșite și asta e un fel de superputere care îți vine mai rar. Nu influențează experiența de joc, dar când îți apare te bucuri de a și poți alege să o utilizezi sau nu. Este ca o sabie care taie dintr-o lovitură două răspunsuri greșite și rămâi cu două, arată ca un joc mobil de succes”, crede cofondatorul iziBAC. Platforma a luat câteva distincții pentru antreprenoriat social, dar și un premiu pentru inovație din partea Comisiei Europene. 

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Parteneriat cu platforma de testare și evaluare online Brio

Creatorii platformei lucrează la creșterea numărului de întrebări, dar și la înregistrarea unor lecții de pregătire pentru bacalaureat, ținute într-un limbaj prietenos de profesori tineri. Pe lângă pregătirea pentru bac, tinerii au posibilitatea să acceseze programe de educație civică, antreprenorială și financiară, realizate în parteneriat cu organizații precum Forum Apulum, Universitatea Alternativă și Școala de Valori.

Recent, iziBAC a încheiat un parteneriat cu platforma de testare și evaluare online Brio, care va pune la dispoziția utilizatorilor iziBAC două teste, unul inițial, gratuit, și unul de parcurs, cu ajutorul căruia pot să își măsoare progresul.

„Ne uităm acum la o expansiune în SUA - am validat funcționarea aplicației în România, știm că modelul de învățare prin joc funcționează, iar experiența pentru utilizator este plăcută și ne-am dat seama că se pretează foarte bine pentru SAT, unul dintre cele mai mari examene la nivel internațional, în SUA 2,2 milioane de elevi îl dau în fiecare an”, spune Adrian Stratulat.

În prezent dezvoltatorii lucrează la crearea unei comunități de învățare, prin adăugarea opțiunii player versus player și prin crearea forumului unde elevi mai avansați la pot oferi explicații celor care au nevoie de ajutor. Pe lângă aceasta, Adrian Stratulat își dorește să câștige de partea sa părinții și profesorii. „Există părinți și profesorii care îl recomandă. Am încercat pe site-ul nostru să le arătăm părinților că telefonul nu trebuie să fie o unealtă de distragere. Dacă ai aplicații educaționale, telefonul devine un instrument de învățare.”

Articolul face parte din proiectul editorial Educație cu Brio, susținut de platforma de testare și evaluare online Brio.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gamificare ? http://beta.dexonline.ro/definitie/gamificare
    Leaderboard?
    Dati un exemplu (unul) de cineva care a reusit sa invete cu izi asta. Va rog sa ne spuneti celelalte exemple, unde copiii nu au trecut bacu' cu izi al vostru.
    Si, cum spune cineva mai jos, stiu ceva copiii care folosesc izi ?
    O zi buna.
    • Like 0
  • Acum vrem si o aplicatie , prin care muncim fara se ne dam seama ca muncim .
    • Like 0
  • Este adevarat ca informatiile au devenit din ce in ce mai multe,creierul uman nemaiputand sa faca fata la o asemenea multitudine.Dar informatiile de baza trebuie invatate,nu putem depinde tot timpul de niste date inscriptionate pe niste servere sau unitati de memorii.Daca s-ar produce o pana de curent de lunga durata din cauza unui cataclism ce am face?Sau s-ar arde din cauza radiatiilor tot ce este scris de un PC.Nu am stii sa ne descurcam,nu am mai stii care este nordul si care este vestul?De aceea omul a fost creat diferit de la persoana la persoana ,nu exista doi oameni la fel.Fiecare are un altfel de hobby fata de altul,fiecare are o meserie diferita fata de altul,si uite asa putem sa acumulam tot ce este electronic in ziua de azi.Asa ca il contrazic pe domnul stie tot care spunea ca elevilor li se impun sa tina minte prea multe date.Dar datele cum ar fi revolutia din 89 si macar istoria noastra trebuie invatate.Si cel mai important cei 7 ani de acasa.
    • Like 1
  • ce rol mai au elevii aici? e cel mai tampit argument si tehnica de invatare. asa ne trimiteti in fabrica ingineri inapti sa inteleaga si sa repare o masina. ce rol are scoala? am transformat clasicul tocit de acumulat informatie fara relatie de pe manual in mediul virtual. ai raspuns la cele 300 de intrebari din aplicatie si habar nu ai de materie. bacalaureatul e un nivel de joc in viata. nu mai e o referinta a capacitatii individului de a analiza si sintetiza idei si principii. scopul a fost atins. cu uimire playeru ia nota 10 de la un ins ce nu putea asimila materia. articolul e explicatia perfecta cum se fabrica analfabetii functionali.
    • Like 2
  • Că dacă îți dai seama că înveți ce se întâmplă?
    • Like 3
    • @ Maria-Elena
      Hai să fim serioși, majorității elevilor nu îi place să învețe din diverse motive (printre care, din punctul meu de vedere, predarea într-un mod plictistitor, care nu stârnește curiozitatea în niciun fel, ar fi printre primele, nu toți profesorii au darul pedagogiei, din păcate). Puțini sunt aceia care abia dacă simt plăcerea învățatului în viața de adult, cu atât mai puțini în copilărie, când orice ți se întâmplă în viață te distrage. Pe de altă parte, new times, new ways, nu poți merge cu aceeași programă obosită la un copil care are orice informație la un click distanță.
      • Like 0
  • Am auzit ca se lucreaza la niste supozitoare care sa contina toate materiile de liceu. Usor de administrat pe cale rectala, cu diverse arome (ex: 'algebra cls X - XII doar in 3 supozitoare cu arome de lamaie si portocale', sau, 'matematica IX - XI in 5 supozitoare cu arome din toata gama de citrice'. Fara durere, fara efort. Se administreaza seara la culcare, inainte de examene.
    • Like 8


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult