Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Atunci când cancerul de prostată este depistat în stadii incipiente, supraviețuirea este de peste 90% în urma tratamentului chirurgical”. O analiză simplă facilitează diagnosticarea

Cuplu pe banca

Foto: Profimedia Images

„Atunci când doare, e deja târziu”. Aceasta este principiul care funcționează și în cazul diagnosticării cancerului de prostată, a doua cea mai răspândită afecțiune oncologică în rândul bărbaților români, după cancerul bronho-pulmonar. Dacă e descoperit în stadii incipiente, supraviețuirea pacienților la 10 ani distanță trece de 90%. Dacă e descoperit în stadii târzii, metastatice, rata de supraviețuire la 5 ani este de 30%, spune dr. Vlad Schițcu, medic primar urolog la secția de chirurgie a Institutului Oncologic Cluj Napoca.

O analiză simplă de sânge, PSA, care poate fi făcută împreună cu cele uzuale, facilitează diagnosticarea, explică medicul. „Ideal ar fi ca bărbații să o facă înainte să apară simptome secundare unui cancer de prostată. Deoarece, în momentul în care își face simțită prezența, cancerul de prostată este în fazele avansate sau deja s-a răspândit în organism. În stadiile incipiente, cancerul de prostată nu deranjează cu nimic”, atrage atenția medicul.

Acest articol face parte dintr-o serie dedicată prevenției, care încurajează realizarea testului PSA, ce poate identifica prezența celulelor canceroase la prostată încă din faze incipiente. Campania este realizată împreună cu Janssen și Johnson & Johnson, cu susținerea Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, FABC, SRROM.

Testul PSA măsoară antigenul specific prostatic din sânge și este recomandat începând cu vârsta de 50 de ani. Vârsta scade până la 40-45 de ani în cazul celor care au istoric de cancer în familie, în special dacă este vorba despre cancer de prostată, de sân sau de ovar. „Purtătorii unei modificări de la nivelul genei BRCA, trebuie să consulte medicul urolog și să efectueze o analiză PSA la vârsta de 40 de ani. O testare genetică este recomandată pacienților care au în familie un caz de cancer de prostată, mamar sau de ovar, pentru că aceștia pot fi purtători ai unor modificări ale genei BRCA, iar descendenții lor pot să moștenească aceste anomalii”, arată Vlad Schițcu.

Nivelul crescut al PSA indică o suferință la nivelul prostatei, care poate fi cauzată de o inflamație, de o infecție sau chiar de cancer. Consultul făcut de medicul urolog reprezintă următorul pas pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă în urma consultului și a analizei PSA există suspiciuni pentru un cancer de prostată, trebuie realizat un examen RMN de prostată, însă diagnosticul de cancer la prostată poate fi pus cu certitudine doar în urma biopsiei. „Este singura modalitate prin care se poate confirma suspiciunea de cancer de prostată, care poate să fie clinică (în urma tușeului rectal), biochimică (în urma analizei PSA) sau imagistică (în urma RMN-ului de prostată). Această manevră, care este dureroasă, neplăcută, se poate efectua în anestezie, astfel încât pacientul să nu fie traumatizat. Marea majoritate a pacienților necesită o ușoară analgosedare, în care să doarmă 5-10 minute. Aș mai dori să subliniez că pentru o biopsie este important examenul RMN, care trebuie făcut într-un centru cu experiență. Și este important cine îl citește. Pentru că ne poate orienta spre anumite zone suspecte. De asemenea, o importanță mare o are și medicul anatomopatolog, pentru că un examen histopatologic, împreună cu testele imunohistochimice pe care le implică mai nou, este extrem de important în stabilirea unui diagnostic corect”, spune Vlad Schițcu.

Însă până la luarea unei decizii terapeutice mai sunt necesare alte investigații, care să arate dacă există sau nu metastaze: o tomografie computerizată de torace și abdomen și o scintigrafie osoasă. „Cancerul de prostată are o afinitate deosebită pentru oase și este unul din primele locuri unde poate să se răspândească”, explică medicul. În funcție de stadiul bolii, este decis „tratamentul cel mai oportun și cu beneficiu maxim, din punct de vedere oncologic. Adică, în stadiile localizate sau local avansate putem să aplicăm tratamente care pot să fie curative, anume intervenția chirurgicală sau o combinație de radioterapie cu hormonoterapie. În stadiile metastatice, urologul nu mai are, din păcate, cu ce să ajute, deoarece chirurgia nu aduce beneficii din punct de vedere oncologic”, atrage atenția Vlad Schițcu.

Tehnici chirurgicale minim invazive

Pacienții care își descoperă boala din timp au șanse foarte mari de supraviețuire. „În stadiile incipiente, în urma unui tratament chirurgical, supraviețuirea este peste 90%, conform studiilor. În schimb, pentru pacienții care sunt diagnosticați în stadii metastatice, situația nu este la fel de optimistă. La 5 ani de zile, supraviețuirea este de 30%”, subliniază medicul urolog.

Potrivit lui, medicina a evoluat atât de mult încât pacienții au parte și de o perioadă mai scurtă de recuperare. Metodele chirurgicale folosite în cazul cancerului de prostată astăzi sunt minim invazive. Însă mulți pacienți nu sunt încă la curent cu acest lucru și există chiar mitul că îndepărtarea tumorii ar face mai mult rău decât bine. „Lucrurile s-au schimbat foarte mult, există tehnici minim invazive, prin care se excizează prostata, cu veziculele seminale, cu ganglionii din zona pelvisului, impactul chirurgiei asupra pacientului este minim, perioada de convalescență, de reintegrare în viața socială este extrem de redusă. Lucrurile s-au schimbat, dar lumea nu este corect informată”, precizează Vlad Schițcu.

„De cele mai multe ori, pacienții reușesc după o intervenție chirurgicală să-și reia viața în mod normal”

În general, pentru pacienții non-metastatici, există atât opțiunea de a îndepărta chirurgical tumora, cât și și opțiunea de a face radioterapie, în combinație cu hormonoterapia. Decizia terapeutică este stabilită pentru fiecare pacient în parte, în funcție de vârsta și starea lui medicală. „La acest capitol, chirurgia are un mic avantaj, versus combinația de radioterapie și hormonoterapie (castrare chimică) și acest avantaj este datorat tehnicilor minim invazive, cu sisteme video 3D, care permit disecții fine, cu prezervarea structurilor vasculare și nervoase din zona pelvisului. Astfel oferă șansa pacientului pentru activitate sexuală normală în 50% din cazuri. Obiectivul primordial al intervenției de prostatectomie radicală este cel oncologic, de a salva viața, fiind vorba de un cancer de prostată”, subliniază medicul.

Conform lui, rata de succes a acestui tip de intervenție chirurgicală este mare: „Acesta e un lucru care mă bucură, care mă face să zâmbesc. De cele mai multe ori, pacienții reușesc după o intervenție chirurgicală să-și reia viața în mod normal. Unii mai repede, alții poate au nevoie de un timp de recuperare a funcțiilor din zona pelvisului. Capacitatea de a ține urina, unii și-o recapătă după prima săptămână, alții după trei luni de zile. Un mic procent trebuie să aștepte mai mult de 3 luni, dar la 6 luni, marea majoritate sunt recuperați perfect și din punct de vedere funcțional. Tehnicile minim invazive, laparoscopia 3D, chirurgia robotică își spun cuvântul și clar există un beneficiu în rândul pacienților în urma aplicării acestor tehnici. Un pacient operat dimineața, seara poate să iasă la plimbare pe holul spitalului fără probleme. Durata de spitalizarea e mult mai mică, iar pacienții au o calitate mai bună a vieții”, afirmă Vlad Schițcu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alin check icon
    Buna. Cu cat investigatiile medicale is mai putin "rusinoase" ori mai putin umiliante din punct de vedere pacient adresabilitatea medicala creste.
    Urologia e pe ultimul loc. Exista tehnologie dar nu standarde ramane la degetul urologului si parerea lui proprie.
    Idem operatii e perfect posibil anestezie generala confort pacient plus de oj dar medicii impun anestezie locala traumanta maxim pt pacient psihic
    Nu mai faceti medicina pt prestigiu si bani iar adresabilitatea va creste exponential. Om cu 6 operatii diverse la activ una mai traumatizanta ca alta psihic de la investigatii la procedura si anestezie.
    Nu am putut alege nimic se impune ca esti la privat sau la stat
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult