Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Zborul spaţial al Virgin Galactic, misiune de succes. Echipajul a revenit la sol, după ce a zburat până la limita spațiului

Richard Branson - Foto: Twitter

Foto: Twitter

Misiune îndeplinită pentru Virgin Galactic. Unity 22, din echipajul căreia a făcut parte antreprenorul britanic Richard Branson, s-a încheiat cu succes, după ce miliardarul a văzut Pământul pentru câteva minute de la limita spațiului, scrie News.ro.

Pregătirile pentru lansare au fost amânate puţin mai mult de 90 de minute, din cauza condiţiilor meteorologice înregistrate peste noapte la Spaceport America (New Mexico).

Foto: Virgin Galactic / Handout/ EPA / Profimedia

Branson a călătorit până la o altitudine de aproximativ 85 de kilometri, unde cerul devine negru şi orizontul Pământului se curbează. Altitudinea urmează să fie confirmată oficial.

Antreprenorul, care va împlini pe 18 iulie vârsta de 71 de ani, a spus că vrea să evalueze experienţa înainte de a permite acest lucru, anul viitor, pentru clienţii plătitori.

Richard Branson şi-a anunţat intenţia de a construi un avion spaţial în 2004, cu obiectivul ca acesta să furnizeze servicii comerciale începând cu 2007. Însă dificultăţile tehnice, inclusiv un accident fatal în timpul zborului de dezvoltare din 2014, au făcut ca acest proiectul să fie unul dintre cele mai provocatoare din cariera lui.

Faza de imponderabilitate, când nava ajunge în partea cea mai de sus a traiectoriei suborbitale, a durat aproximativ 4 minute.

Mai mult de 700 de oameni și-au rezervat deja un loc pentru o călătorie cu Virgin Galactic. Iniţial, un bilet a costat 250.000 de dolari, dar este aşteptat ca preţul să crească odată ce compania va accepta din nou rezervări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult