Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Cabana fără preț”, ridicată cu elicopterul în vârful muntelui de milionarul Romeo Dunca, va fi demolată. „Voiam să fac în zonă un St. Moritz al Europei de Est”

Omul de afaceri Romeo Dunca, despre care Forbes scria în 2011 că are o avere estimată la 14-15 milioane de euro, ar putea fi nevoit să își dărâme „cabana fără preț”, construită cu elicopterul în aria protejată Sit Natura 2000, din Munții Țarcu.

Cabana a fost construită în 2009 în Masivul Brusturu, la aproape 1600 de metri altitudine, iar toate materialele de construcții au fost aduse cu elicopterul pentru că în zonă nu sunt căi de acces.

Judecătoria Caransebeș a decis pe 3 martie că respectiva construcție trebuie desființată în termen de șase luni de la data rămânerii definitive a sentinței. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.   

„Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată prin întâmpinare. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Primarul Unităţii Administrativ Teritoriale Zăvoi, în contradictoriu cu intimatul Dunca Romeo Dan, având ca obiect desfiinţare construcţii. Obligă intimatul să desfiinţeze, în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, cabana în regim demisol, parter şi mansardă şi magazia aferentă, ambele edificate în masivul Brusturu. Obligă intimatul la plata, către reclamant, a cheltuielilor de judecată în cuantum de 20 lei, reprezentând taxă de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Caransebeş. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 martie 2017”, se arată în sentința dată de Judecătoria Caransebeș.

Actualul primar al comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, a declarat pentru Republica.ro că acțiunea în instanță a fost pornită la insistențele autorității de mediu. „Construcția e în zona Sit Natura 2000. Autoritatea de mediu a insistat pentru deschiderea acțiunii în instanță. Sentința nu e definitivă, poate fi atacată”, ne-a spus primarul Cîrdei.

Contactat de Republica.ro, omul de afaceri s-a arătat surprins că Primăria Zăvoi s-a îndreptat împotriva lui în justiție. Deși admite că nu a avut autorizație pentru construirea cabanei, ci doar „o înțelegere” cu primarul comunei de la acea vreme, Romeo Dunca susține că realizarea cabanei a fost o condiție pusă de el pentru a se implica într-un amplu proiect prin care voia să facă în zonă „un St. Moritz al Europei de Est”. Primăria ar fi venit cu terenurile, iar el cu banii.

Ulterior, autoritatea locală i-a dat o amendă de 1.000 de lei și un termen de a intra în legalitate, „dar n-am putut să intru în legalitate din culpa primăriei, în primul rând”.

Zona în care a fost ridicată cabana este inclusă în aria protejată Sit Natura 2000. 

„Peste tot e Sit Natura 2000”, răspunde Dunca. 

„Ridicarea acestei cabane a fost o condiție de realizare a proiectului, aprobată în Consiliul local al comunei în 2007. Eu am avut acceptul tacit de la primar, prin amenda administrativă pe care am primit-o atunci, prin răspunsurile pe care primăria le-a dat Inspectoratului de Stat în Construcții”, mai spune omul de afaceri.

(Foto România curată)

„O aștept (sentința definitivă -n.n.), am fost pedepsit o dată. E o surpriză foarte mare pentru mine că Primăria Zăvoi a făcut această acțiune împotriva mea a treia oară, deși eu sunt asociat cu ei. A fost o condiție a mea pentru realizarea acestui proiect schiabil – 100 de kilometri de pârtii. Realizarea proiectului schiabil nu presupune că eu pot să fac ce vreau, dar conjunctura și datele problemei au fost altele. A fost o înțelegere”, adaugă omul de afaceri. 

„Dacă această cabană se desființează, asta este, o să ne conformăm, vom vedea ce vom face, dar problema e mult mai profundă. Asta înseamnă că primăria respectivă care e asociată cu mine pentru realizarea proiectului nu își mai dorește colaborarea cu mine”, mai spune Romeo Dunca.

Csibi Magor, director WWF România, spune că ar fi primul caz în care o instanță din România decide demolarea unei construcții ridicate într-o arie protejată.

„Federația Natura 2000 a mai câștigat procese importante pe astfel de cazuri, însă este primul caz în care se decide demolarea. În plus, mă interesează mai puțin cine cu cine se războiește, atâta timp cât astfel de construcții ilegale vor dispărea”, a spus Csibi Magor.

„Cabana fără preț”

Omul de afaceri Romeo Dunca a povestit anul trecut pentru România Curată cât de bine se simte în „Cabana fără preț”.

(„Cabana fără preț”, imagini din 2009, sursa foto alinciula.blogspot.ro

„Se numește «Cabana fără preț», pentru că eu am zburat 500 de ore de elicopter, care costă jumătate de milion de euro doar zborul. Cabana asta are atâta suferință, atâtea lacrimi, atâta pasiune și atâția bani în ea. Mă simt foarte bine în ea, pentru că acolo când mă duc mă liniștesc și văd toată mizeria de sus. Acolo stau, dorm, mă odihnesc și mă gândesc cum pot să fac proiectul stațiunii montane de la Poiana Mărului și mă alimentez cu energie ca să pot să duc toate luptele astea. E frumoasă. Cel mai fain acolo e liniștea și faptul că nu pot să mă gândesc decât pozitiv la tot. Iert tot, îi înțeleg pe toți și gândesc puterea să mă lupt când cobor jos. Nici măcar nu o încui. Cine să meargă? Dacă vrei să furi televizorul, după 10 metri trebuie să îl pui jos, să scoți limba de gâfâială. Eu am cărat marfa cu elicopterul. Nu există drum până la ea”, a declarat în octombrie anul trecut pentru România curată omul de afaceri din Timișoara.

(Foto Facebook/Romeo Dunca)

Pasionat al sporturilor extreme, Romeo Dunca a fost primul român în cursa Paris-Dakar, primul român pe schiuri la Polul Nord și la Polul Sud, primul român care a cucerit Vârful Manaslu din Himalaya, al optulea pisc al lumii din punct de vedere al înălțimii (8.163 de metri). Dunca deține compania de transport de marfă Dunca Expediţii, una dintre cele mai mari de pe piaţa lo­cală, cu o cifră de afaceri 37,8 de milioane de euro în 2015, potrivit Ziarului Financiar.

„Am tot ce-și poate dori un om. Am familie, patru copii, o afacere de succes. Dar sunt un om liber și mă manifest așa cum simt. (...) Nu sunt sclavul banilor sau al afacerii mele", se descria Dunca în 2006.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În orice ţară civilizată se procedează aşa. O singură casă ilegală dărâmată opreşte pe alţi 1000 de oameni să-şi construiască una.
    • Like 0
  • "Pasionat al sporturilor extreme, Romeo Dunca a fost primul român în cursa Paris-Dakar, primul român pe schiuri la Polul Nord și la Polul Sud, primul român care a cucerit Vârful Manaslu din Himalaya, al optulea pisc al lumii din punct de vedere al înălțimii (8.163 de metri). "

    Asta e scrisa de jurnalist sau de departamentul de PR al lui Dunca? O cautare mica pe Google ne arata ca de fapt Dunca l-a insotit pe Horia Colibasanu, care chiar a ajuns pe varf, dar Dunca nu a ajuns. Deci asta cu primul roman pe Mnaslu e valabila pentru Colibasanu de fapt.

    Doua linkuri edificative:

    http://www.evz.ro/timisoreni-in-himalaya-713820.html
    si
    http://adevarul.ro/news/eveniment/horia-colibasanu-romeo-dunca-s-au-intors-himalaya-1_50ac27b97c42d5a6638558ec/index.html

    Deci hai sa scriem lucrurile adevarate, nu ce pretinde Dunca, aflat atunci (in 2006) la prima ascensiune pe un optmiar, pe care de fapt nu l-a cucerit.

    • Like 0
  • mateibit check icon
    Întâmplarea face că mai demult eram la curent cu ce se întâmpla pe acolo. Ar fi inutil să mă apuc să (mai) scriu și eu ceva în plus. Rețineți doar ce a spus Dunca: era o înțelegere între mine și primăria din Zăvoi, eram asociați în proiectul de dezvoltare a zonei! Așa este, are dreptate, aici e toată poanta afacerii. Doar că, acum, unii se fac că nu pricep, ridică din umeri exasperați, cum a fost posibil să se ridice acolo o cabană!? A fost o înțelegere, un fel de contract... O dărâmăm, ok... Așa se fac contractele...
    • Like 0
  • check icon
    O construcție fără autorizație, ca mii și mii de alte construcții. Cum a fost posibil? Prin nepăsarea autorităților locale, a Poliției, a serviciilor de informații (da, și a lor, doar și ei fac parte din cetățenii României, nu sînt niște roboți care execută ordine). Cine este proprietarul? Unul dintre miile care sfidează legea, unul dintre miile care merg cu 150 km prin localități, mai omoară niște oameni și... scapă. E simplu. Deocamdată sîntem înaintea recursului. Nu știu dacă îl va cîștiga. Altfel, vă reamintesc umil faptul că, în inima orașului București, stă o huidumă abandonată taman lîngă o catedrală, Sf. Iosif. Cică ar fi ilegală. Cică ar trebui dărîmată. Cică trebuia să nu fie acolo. Vorbe... Vorbe... Vorbe...
    Aceasta este ROMÂNIA REALĂ: sfidarea legii, nesimțirea, tupeul...
    • Like 0
  • n legătură cu ”cabana fără preț”: să se ducă de râpă, nu are ce căuta acolo, în spațiu protejat, construită fără autorizație, de cineva care crede că lui i se poate permite orice. Se zice că ar fi ”primul caz în care o instanță din România decide demolarea unei construcții ridicate într-o arie protejată”. Foarte bine, să fie primul caz și să se ia aminte că trebuie respectate legile, atât cele scrise, cât și cele nescrise, adică și acele legi ale bunului simț. Nu te duci tu, oricine ai fi, să faci ce vrei, unde vrei, că ești tu mai cu moț decât alții.
    Da, să fie demolată și să fie eliberat locul de materialele de construcție, să le ducă înapoi de unde le-a adus și să lase locul absolut curat, așa cum a fost înainte de obraznica inițiativă a autorului lucrării. Să lase muntele curat. Dar toate operațiunile de eliberare și igienizare a terenului să se facă, obligatoriu, pe cheltuiala integrală a făptuitorului! Asta, așa, ca să se facă și la noi ordine în respectarea legilor.
    • Like 0
  • Din pacate,in ultimul timp asa se procedeaza,cand face cineva un lucru deosebit,dar pentru bunul tuturor,dar nu are girul celor de la putere(PSD},hai sa-l impiedicam. Asa s-a procedat si cu domeniul schiabil de la Obarsia Lotrului,care se pornea ca cea mai reusita din tara,dar daca s-au schimbat guvernele s-a taiat si finantarea,Pacat ca au scapat ocazia de a taia inca o panglica ,construita de altii.
    • Like 0
  • Corecta hotararea instantei si sper sa fie confirmata in apel.
    • Like 0
  • Omul cam are dreptate. Chestia cu situl Natura 2000 e un mare bullshit. Cam 25% din suprafata tarii este un astfel de sit. Din pacate linkurile catte Min. Mediului evident ca nu merg. Ce nu pricep eu este faptul ca pe site-ul Natura 2000 baietii sustin ca ei nu sunt interzise activitatile economice pe teritoriile respective. Dar poate ca nu sustin turismul, poate sustin doar activitatile forestiere, ciobanitul si culesul de mure. Parerea mea este ca ceea ce se intampla este o porcarie tipica Romaniei. Ministerul Mediului sau ecologistii vad Romania ca o rezervatie naturala unde pieile rosii trebuie doar sa fie observate!
    • Like 0
  • check icon
    Bravo Dunca, ești un Om întreg (se zice că Umanitatea e alcătuită din indivizi : dar e atâta de greu să găsești ...unul !)...
    • Like 0
  • Hai sa gandim pozitiv in beneficiul public; Cabana exista acum. Ecologic vorbind, e neecologic ca ea sa fie daramata (cata munca, combustibil materiale pierdute, gaze toxice, CO2, deseuri). O varianta pozitiva e ca ea sa fie rechizitionata si sa intre in circuitul public! Hai sa gandim construtiv, nu doar pe distrugere, doar pentru ca unii sunt deranjati de orgoliul altora! Evident ca trebuie totul rezolvat modern pentru tot ce inseamna sustenabilitate si protectia mediului in ceeace priveste tratamentul apelor uzate si al deseurilor menajere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult