Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Când erai tu foarte mică, gălbenuș pulsând sub coajă…”

Parinte, citindu-i copilului mic

Foto: Profimedia

Prima mea carte a fost o carte de poezii din care mi-a rămas doar amintirea câtorva versuri: „Când erai tu foarte mică, gălbenuș pulsând sub coajă, când întreaga ta făptură era jumătate vrajă…” Ani de-a rândul m-am întrebat ce urmează după aceste cuvinte magice, care, de la vârsta de doi ani și până astăzi, mi-au rămas agățate în memorie.

Când mergeam la mama acasă mă trezeam uneori căutându-mi cartea. „Poate a rearanjat volumele și o să-mi sară în ochi…”, „Poate e totuși pe raftul ăsta la care se ajunge greu…”, „Poate e undeva pe balcon…” Câteodată, parcă nici nu voiam să o găsesc și să aflu continuarea poeziei-incantație: când îi știam doar începutul, deschidea un univers nesfârșit de posibilități. Dacă-i aflam finalul, ar fi rămas doar una și totul s-ar fi închis. Însă, de cele mai multe ori, tânjeam după cartea mea, tactil, ca un copil, de parcă din toate versurile pe care le-am citit vreodată doar acestea puteau avea consistență în lumea fizică. Într-un final, a trebuit să accept că am pierdut-o și că, dacă vreau un răspuns, trebuie să îl caut în lumea largă.

Am tastat versurile pe Google și am descoperit întreaga poezie, care nu-și pierde din magia începutului, și numele autoarei ei, Daniela Crăsnaru. Am dat chiar și peste un format PDF al unei ediții în care a fost publicată, de prin `86-`87, prea recentă ca să fie cea din care îmi citea mama. Aceea trebuie să fi apărut cel mai târziu în 1982 și mi-am promis că, dacă voi descoperi vreodată vreun exemplar din ea, să îl cumpăr negreșit.

Luna trecută am găsit cartea într-un anticariat, în stare perfectă, de parcă peste ea nu trecuse timpul, ci doar filtrul sepia al amintirii.

Se cheamă „Carte pentru fata GU, o fetiță cum ești tu”. Am redescoperit în ea tot ce credeam că uitasem, imaginile familiare dintr-un ieri îndepărtat și poeziile senzoriale, jucăușe și gingașe, care fac o emoționantă cronică a începutului de viață. Mi-aș fi dorit să o am când am devenit la rândul meu mamă și mi-a părut rău că nu a mai fost reeditată după Revoluție.

Acum o țin la vedere, ca pe dovada existenței unui semințe din care poți renaște iar și iar.

Titlul poeziei este „Poveste”:

„Când erai tu foarte mică,

gălbenuș pulsînd sub coajă,

cînd întreaga ta făptură

era jumătate vrajă,

cînd beai aerul cu mine,

cînd visai în visul meu,

cînd vedeai lumina lumii

pe care-o vedeam doar eu…

Ei, dar e-o Poveste lungă

despre Dor și Duioșie,

e o stranie poveste

despre Aripi-care-cresc,

pe care cînd vei fi mare

poate-odată și odată

tot am să ți-o povestesc.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult