Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Cazul Alexandra”: la locul crimei din Caracal se află un personaj colectiv monstruos

Casa lui Gheorghe Dincă

Foto: Bogdan Dănescu/Inquam Photos

Cu ani în urmă exista un serial american de mare succes intrat în cultura populară (film, desene animate, benzi desenate) care povestește un caz de crimă, în care o tânără, Laura Palmer, o regină a frumuseții locale, este ucisă și găsită într-o pungă de plastic pe malul râului din orășelul Twin Peaks. Ancheta declanșată de un detectiv FBI a demonstrat că „nimeni nu este nevinovat” din acel oraș, existând o vină sau o complicitate colectivă față de crima petrecută.

În proximitatea unei astfel de povestiri cinematografice s-ar putea situa și evenimentele din Caracalul (județul Romanați de odinioară) de azi. În ambele cazuri, aceste evenimente aparțin unei geografii de locuri misterioase, încărcate de taina „morților neanunțate”. Ele trimit, totodată, spre teme ale noului roman sud-american, în care hybris-ul, răul, violențele, crimele și violurile, așezate peste o memorie acută încă și încapsulată generațional a trecutului de genocide din perioada conchistadorilor, au dezvoltat o epică și narațiuni ce cultivă evidența cu misteriosul, miraculosul cu evenimentul real. Peste tot este vorba de locuri „rele”, asemănătoare celor din Twin Peaks sau din Caracal. Se pot degaja câteva teme de dezbatere și de reflexii privind cazul Caracal. 

În primul rând, reverberația fără precedent în spațiul public a crimelor de la Caracal, a traficului de carne vie, a supremației găștilor interlope dintr-un orășel coagulează un personaj și scenografii ale acestor locuri „rele”, mai exact, un personaj colectiv monstruos întruchipat multiplu de procurori, judecători, avocați corupți, polițiști venali, de oameni politici combinați cu personaje mafiote care, la rândul lor, își cumpără mântuirea de la preoți eretici. Toate și toți se află într-o complicitate tainică a crimelor, violențelor, violurilor, a traficului de persoane. O poliție și o justiție care au gestionat sau au arbitrat aceste alcătuiri endemice ale monstruozităților au o contribuție esențială la răul de după 1989 din România. 

De la corupția din procesele juridice, la malefacțiunile din procesele de retrocedare a proprietăților, la cumpărarea drepturilor litigioase de la proprietari, ceea ce a produs cel mai mare jaf din bugetul statului de pe vremea mai noului „guru Băsescu” și a vivandierelor Bica, Udrea și a toată pletora portocalie, în bună parte profitoare și venală, justiția le-a talonat impasibilă și complice. Personal, aștept ca în această toamnă, „tovărășiile” de procurori și judecători să iasă în stradă pentru apărarea prestigiului și îmbunătățirea remunerației educatoarelor, învățătorilor și învățătoarelor, profesoarelor și profesorilor, tinerilor angajați și tinerelor familii și a altor categorii profesionale, așa cum toți aceștia au manifestat perseverent, începând cu iarna lui 2017, pentru independența și apărarea oamenilor din justiție în fața agresiunilor politice.

În al doilea rând, acest spațiu al răului a generat personaje și narațiuni ce au întreținut spectrul crimelor și al curiozității „de jos”. Până mai ieri, Caracalul a produs jurnaliști precum Dan Diaconescu și Marius Tucă, jurnaliști de la periferia acestei profesii, rău „școliți”, dar care au fost răzbătători și impertinenți și care au coborât standardele discursului jurnalistic nepermis de mult. Au cultivat senzaționalismul ieftin și hipertrofierea frivolităților și a „tragediei” Elodiei. Dan Diaconescu de la Caracal a făcut din moartea „anunțată” a Elodiei un partid politic, care a sedus mințile puține și netoate ale votanților săi, iar Marius Tucășou a făcut în bună parte trustul antenist. Se așteaptă acum Dan Diaconescul poveștii din Caracalul de azi, care la nevoie poate fi... Marius Tucășou, dar și mai abitir, un anume Alexandru Cumpănașu, în căutare și el de un partid „salvator”.

Dacă rămânem în sfera jurnalismului pofticios de senzațional, de urât și de rău, constatăm că el a cultivat și întreținut în ultimele zile o isterie colectivă. S-au călcat în picioare jurnaliștii și și-au ascuțit penițele de justițiari nevoie-mare în ceea ce privește relatarea și interpretarea cazului de la Caracal. Societatea românească a fost, la rândul ei, isterizată de astfel de relatări, trăind intens în limitele unui fenomen de contagiune mentală colectivă, într-un interval de timp destul de scurt. De la emoția colectivă excesiv-pozitivă produsă de victoria Simonei Halep la Wimbledon, când pe alocuri s-au ivit tendințe ridicole de hagiografiere a acestei Ioana d'Arc a tenisului mondial, la furia și fervoarea negativă, răzbunătoare, proiectată asupra monstrului din Caracal, societatea românească, inspirată de isteria politicianistă și jurnalistică, s-a manifestat ca atare. Mulțimea este, așadar, ușor de manipulat și ușor de câștigat pentru cauze justițialiste, în schimbul unor încărcări masive și a unor licitări peste măsură a urâtului și a monstruosului, iar urâtul, așa cum s-a spus deseori, este o erezie.

Peste toate însă, se instalează „salvatorul”, „cel fără de început” și „cel fără de sfârșit”, Dan Barna, care afirma pompos și patetic că dacă el era președintele României, nu s-ar fi întâmplat cazul tragic de la Caracal. Aleluia!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Pentru o analiză cât de cât la obiect, incerc o trecere succintă în revistă a temelor dvs favorite:
    - "președintele țării are sensibilități și apetit, mai mult decât ar trebui, pentru statul securisto-sereisto-sieist"
    .- Regimul coloneilor
    - manipulările securității
    - Statul paralel (!)
    - spusele domnului Barna
    Deci, se pune întrebarea legitimă, cui slujiți, dle Radosav? Căci să slujești și lui Dumnezeu și lui Mamona nu-i posibil. Una sau alta.

    PS: jurnaliștii asta fac că asta le e meseria. Vina o poartă în acest caz faptul că s-au dat publicității informații partiale, trunchiate, păreri personale pe post de știri. În aceste cazuri se spune "investigațiile sunt în curs" și se transmit doar fapte verificate, ca și comunicatul DIICOT de azi.

    PPS: Presa și televiziunea vin exclusiv în întâmpinarea setei de senzațional a oamenilor dar n-au avut niciodată vreo tentativă de educare. Publicul a sărit în sus de bucurie când a fost eliminată taxa tv. Dar nu mai sare în sus de indignare că i se servesc doar prostii și un nesfârșit bla-bla la tv. Asta am vrut, asta avem, nimic de mirare.
    • Like 1
  • - cred ca marea majoritate a romanilor se ghideaza conform cu regula > dupa mine potopul < ................... de-aia monstruosul urs n-are coada ....................
    • Like 1
  • Excelent articol, felicitări! Tristul adevăr este că noi, ca nație, suntem grav afectați de o mulțime de defecte de caracter, cronicizate de-a lungul istoriei, și care, în condițiile libertății prost înțelese de după 1989 (ca dreptul fiecăruia de a face ce vrea și nu ca dreptul fiecăruia de a nu face ceea ce nu vrea) își arată, iată ”roadele” nefaste! De la prostia fudulă la trădare, nu este trăsătură de caracter negativă pe care să n-o avem, în proporție mai mică sau mai mare, chiar în constituția noastră fizică (”Trădarea face parte din constituția fizică a poporului român: toți marii conducători ai românilor au pierit prin trădare!” - C. Vadim Tudor, pe care nu l-am agreat niciodată, dar aici a spus un mare adevăr). Scroafele nu se urcă niciodată singure în copaci și ”fiecare popor își are conducătorii [instituțiile - n. a.] pe care și-i [le - n. a.] merită” (Karl Marx)! Așa se face că, statistic vorbind, astăzi suntem o țară de lichele și de secături, excepțiile, mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula! Ce dovadă mai bună poate fi în acest sens decât halul în care am ajuns? Caracteristica neamului prost, hoț, leneș și fudul: în ciuda salarizării uriașe a angajaților bordelului Coanei Justițica de Românica, dreptatea pentru ei continuă să fie o marfă - o are cine dă mai mult! P.S.: ”Principiul lui Peter” spune că ”într-o ierarhie, orice salariat poate evolua până la atingerea nivelului său de incompetență. Corolar: cu timpul, toate posturile vor fi ocupate de câte un salariat incapabil să-și asume exigențele postului său”. Eu adaug: dezastrul începe atunci când acest nivel este atins venind la putere! Este fix cazul nației noastre și o merităm cu vârf și îndesat, firește, cu excepția... excepțiilor!
    • Like 1
    • @ Pătraşcu Marian
      Delia MC Delia MC check icon
      Lichele si secături sunt în principiu ei, care ne (mai) conduc, fiindcă asta e regula partidului (aproape) unic, neobligat să-și facă ordine, face posibilă ascensionarea exact a aplaudacilor vocali, lichele oportuniste prin definiție, fără calități și competență. Prin numiri politice și angajări pe pile s-a extins lichelismul si la nivele inferioare. Vestea bună e că aceștia,angajații pe pile, pot fi trimiși la munci corespunzătoare, inferioare. Trebuie "doar" resetat sistemul, adică s-o facă cineva. Românul nu-i în esență leneș ci deprins cu lenea (unii). Dacă-i musai se pune pe treabă și încă bine.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      - da, daca-i musai - ca aia din Caracal, toti au zis ca nu-i musai, si nu numai in cazul ala, imi dau seama ca totdeauna a fost asa, si ca aia ca ei sant peste tot in Romania, peste tot ....... - te gandesti ca Timisoara-i mai buna decat Caracalul, dar conform presei, Grindeanu de la Ancom angajeaza pe nus-ce posturi de raspundere pipite de 23 de ani cu studii neterminate, si tot conform presei, toate palatele istorice din centru au intrat pe mana tuciuriilor ....... la Cluj, un chirurg de rinichi transplanteaza cui vrea el si lasa copiii sa astepte ....... la Bucuresti, un chirurg pediatru pune la copii proteze din oase de animal ....... - pe la Tandarei daca treci, esti atacat si blocat pe sosea, si daca ceri ajutor de la politie, aia-ti zic ca ti s-a parut ....... - in Moldova, daca 7 insi violeaza pe una din satul lor, sant lasati in libertate, ca nu-s pericol public ....... - n-am auzit din presa ca s-au luat masuri impotriva cuiva ....... - iar romanii care mai fac treaba, o fac pe-afara, dar si aia, majoritatea cand se-ntorc prin tara, arata cine sant de fapt, acasa isi permit ....... intr-o viata intreaga de munca, am vazut cum romanul obisnuit cauta sa-l fenteze pe cel de langa el ....... are sef tot pe-un roman, dar nemtii nu faceau asa, aia munceau, taceau, si plecau in Germania, zicand ca cu romanii nu se poate trai ....... asa ca "zisa" aia a d-tale cu "Românul nu-i în esență leneș ci deprins cu lenea (unii)" nu sta in picioare ....... eheee, lene cu 7 fete si ciucuri la toate ......
      • Like 0
  • dan check icon
    Daca exceptia nu exista, avem nevoie sa ne imaginam ca ea ar exista,
    In mijlocul dezastrului in care ne gasim, inconjurati de institutii care mimeaza functionarea, mizand pe inertie, inconjurati de lideri fake, pe care nimic nu-i recomanda si care nu ne fac decat, sa ne pierdem timpul asteptand in van solutiile promise la nesfarsit, ce sens mai putem gasi, in a continua sa ne cautam drumul, ca natie?

    Resemnificand, am putea spune ca, tot raul spre bine
    Nu-i dracu' chiar atat de negru.
    O sa vie si timpul nostru, timpul insanatosirii.Numai ca,pentru asta,tre' sa facem toate fazele bolii, sa suferim pana ce nu va ramane intreaga decat fibra sincera si autentica a sufletului nostru.Sa trecem prin toate etapele recuperarii de la dependenta la autonomie.

    Dar in loc sa ne lamentam si sa vedem in toate astea un curs fatal, putem sa privim totul ca pe o sansa care ni s-a acordat. Pentru ca,lutul nears nu tine apa, iar niciodata nu-i prea tarziu, sa ai o copilarie fericita.
    Avem comportamentul tipic al unui dependent, care nu se opreste atata vreme cat se mai poate agata de orice. De orice il poate ajuta, in a se autoamagi ca lucrurile inca nu sunt scapate de sub control.
    Inca mai are o slujba onorabila, inca nu l-au mirosit sefii ca nu functioneaza normal, fara o suta doua de tarie la prima ora a diminetii. Deci e oarecum ok. Inca mai are o familie, nu si-au luat deocamdata toti lumea in cap.Inca mai are in garaj o masina scumpa. Inca mai are casa.Inca o mai pacaleste pe nevasta-sa ca nu mai bea atat de mult(si ea chiar crede).
    Nu, fardul care acopera propria realitate, nu are nici o fisura.Totul pare a fi autentic si de calitate.Poate continua sa arate ca e de incredere,ca e sigur pe sine, ca lucrurile sunt in regula.

    Pana intr-o zi, cand sefii nu mai accepta si il trimit acasa. Cand odata intrat pe usa, nu-i mai reproseaza nimeni nimic, pentru ca toata lumea a plecat, satula sa tot incerce la infinit, sa il convinga sa nu se mai autodistruga. Ca fiscul i-a confiscat frumoasa masina in contul datoriilor si nici nu prea mai are cu ce plati utilitatile si ratele. Ca nu mai are nici un argument pentru a continua sa creada, ca lucrurile, inca, nu sunt atat de grave si ca poate simula cu succes normalitatea. Pana intr-o zi cand neavand incotro, realizeaza ca ajuns la fundul sacului.

    Si in momentul acela,are doua optiuni.
    Sa accepte un program si reguli, sa devina autonom si sa reconstruiasca de la zero.
    Sau sa dispara.
    • Like 3
    • @ dan
      Delia MC Delia MC check icon
      Like maxim.
      • Like 0
  • Probabil ar trebui mai întâi informat poporul român ce înseamnă să fii ignorant. Deci IGNORANT : Om) incult, fără cunoștințe elementare; neștiutor. – Din fr. ignorant. Pentru că o bună parte a poporului român este așa, ignorantă. Trebuie de asemenea precizat că mulți dintre ei au devenit așa, după „revoluția„ din Decembrie 1989, de fapt evenimentele de atunci declanșând o „involuție„ a culturii românilor.
    • Like 4
  • Opaaa! S-au activat băieții din presa care stiu sa scrie ( pardon! sa manipuleze!). Nea Doru! Nu mai tine bre! Vrei mata' sa minimizezi tot ce face Cumpănașu dar nu mai merge! De prostia si rea-vointa autorităților române nimic? Nu-ti vine logoreea deloc, ha?!! Ati inceput lupta cu investigatiile din presa acum nu? Inseamna ca e clara povestea cu "batista pe țambal". La coteț! nea Doruleț! La coteț!
    • Like 2
    • @ Alin Moraru
      Nu are nici o legătură ceea ce am scris cu ce face Cumpănașu. Acum 7 zile mă aflam în Piața Victoriei deși am proteze totale la ambii genunchi, unde am fost f. dezamăgit de numărul protestatarilor. Nu pot să nu privesc la determinarea poporului din Hong Kong care vrea cu ADEVĂRAT să blocheze cizma chineză să le calce grumazul. Investigațille de presă sunt bune dar nu numai când au caracter personal. Gandiți-vă ce lungă e lista cu investigațiile pe care presa ar putea să le facă dar, NU le face. Nu am studii de a face pe jurnalistul dar cu experiența de viața (65 de ani), ceva calități native dar mai ales cu multă DETERMINARE și sponsorizări, le-aș face eu unele. Aștept scuze în legătură cu cotețul doar...dacă nu trăiți în unul.
      • Like 3
  • kris check icon
    Multe articole care nu au nimic de zis se mai publica pe platforma asta! Ce sa zic, multam autorule pt. ca mi-ai mai irosit ceva minute din viata. Data viitoare cind mai ai chef de scris nimicuri sper sa te abtii!
    • Like 3
  • Dragii mei deja sunt sătulă de povestea asta .Publicati detalii doar cind aveti un comunicat de presă după ce sa încheiat ancheta va rog .Nu aveti nimic sigur deci inutil sa mai povestim despre cele două fete doar cind exista un comunicat din partea celor abilități poliție procuratura etc .Asa ne tot învîrtit în jurul cozii .Ba sunt moarte ba nu ba traiesc ba nu na au fost vîndute ba nu ba au fost arse ba nu ba sunt ele ba nu sunt .Mă lăsați deja imi vine sa vomit .Si inca ceva nu conteaza cine e la locul faptei conteaza sa se termine odata cu povestea asta gata .Toata lumea e sătulă. Si inca ceva .Am citit scoată ca mătușa uneia din fete sa culcat cu Dincă. Inseamna ca se cunosc și acolo cred ca e reglare de conturi răzbunare. Si cu asta închei punct .Va rog nu mai publicati nimic de acest caz pina nu aveti un comunicat de presă legat de această problemă. Nu mai faceti telenovelă din poveste .Acest caz sa ne fie de învățătură de minte tuturor .În ce mașini ne urcam in ce mașini nu ne urcam .Sa nu vorbim cu străini etc
    • Like 3
    • @ Cihodaru Catalina
      Gabi check icon
      Imaginează-ți două avioane comerciale diferite, plonjând lung și fatal direct în sol de la altitudine mare. Unul este un avion al companiei British Airways, plin de diplomați englezi și gentelmeni la clasa superioară.
      Celălalt avion este un Tarom umplut cu români, italieni, greci și ţărani turci fără educație.
      Pe măsură ce amândouă avioanele se îndreaptă spre o distrugere inevitabilă, în care din cele două crezi că se vor auzi cele mai puternice ţipete, rugăciuni, blesteme și blasfemii mai colorate?
      (Poţi alege un singur răspuns).
      Sugestie: nu este avionul britanic.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Interesantă și salubră perspectivă, reușit legată stilistic.
    • Like 0
  • check icon
    Părerea mea : https://mcscrib.blogspot.com/2019/01/mcm.html
    • Like 0
    • @
      Atunci pastreaz-o ca nu vrem sa-ti aducem vizionari...
      • Like 2
    • @ Mircea Dim
      Corina check icon
      Nu că m-aș zgârci să-i fac trafic, dar nu e politicos. Să-și spună părerea pe scurt și abia apoi să invite lumea pe blog.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult