Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ce naiba se întâmplă în România?“ Indignarea unui expert european în biodiversitate, după ce a vizitat Delta Dunării și zone din Munții Carpați

incendiu - Foto: LinkedIn Gregoire Dubois

Foto: Linkedin Gregoire Dubois

O excursie în România, timp de două săptămâni, în care a vizitat zone din Munții Carpați și Delta Dunării, l-a „deprimat teribil” pe Grégoire Dubois, managerul Centrului de Cunoștințe privind Biodiversitatea din cadrul Comisiei Europene.

Expertul european în biodiversitate relatează, într-o postare pe Linkedin cu titlul „Ce naiba se întâmplă în România?“ că în zonele prin care a trecut a văzut munți de gunoaie și incendii ilegale, care distrug sănătatea oamenilor și ecosistemul.

„De obicei nu postez despre sentimente personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. A fost o verificare terifiantă a realității, care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă și la scară uriașă în Europa”, spune el.

El a postat imagini cu incendii ilegale, observate pe 8 aprilie, în rezervația biosferei Delta Dunării.

„Incendiile nu sunt întotdeauna grave și trebuie controlate. Aici puteți vedea mai multe incendii în diferite locații chiar atunci când migrația păsărilor a început deja și primele cuiburi sunt deja construite. Acestea sunt incendii necontrolate, ilegale, pe măsură ce am ajuns aproape de ele. Sunt de asemenea incendii toxice care de multe ori miroseau îngrozitor din cauza cantității mari de gunoi și plastic care arde”, spune expertul european.

Foto: LinkedIn Gregoire Dubois

„Cantități imense de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locatii, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune mai jos atât de multe poze care arată eroziunea solului, ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită...”, adaugă el.

Expertul european continuă, menționând că a fost adesea în țări în curs de dezvoltare unde a văzut multe daune provocate mediului, „dar rareori ceva de o asemenea amploare”. „Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și se puteau vedea primele rezultate”.

„Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea”, continuă el, repetând că este „deprimant”, pentru că toate se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva.

„Mă simt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care să atragă mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine spus o eco-sinucidere națională”, spune pe contul său de Linkedin expertul în biodiversitate, adăugând că pentru prima dată în carieră, s-a simțit „total neputincios” în fața unei astfel de situații.

În încheiere, Grégoire Dubois își exprimă speranța că autoritățile române își vor da seama curând că sunt cele care „pot și trebuie să pună capăt acestui coșmar”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce se intampla in Romania?
    Romania primeste directive de la Bruxel si Washinton, iar actualii politruci s-au obisnuit sa spuna ''yes'' fara sa comenteze, asa ca aia cat de cat valabili se ocupa cu orice altceva mai putin de administratie ca si-au luat-o facand cate 2-3 ani de puscarie si au ramas aia ca Bobu si Leana la butoane. Multumim ioropa.
    Vrei sa pui o virgula undeva intr-o lege? Intai sa fie bruxelu de acord. Pana atunci ne scufundam.
    P.S. Daca spune cineva ca aia, europa si america nu si-a bagat coada rau de tot in politichia romaneasca inseamna ca e naiv cronic.
    • Like 0
  • Intr-adevar situatia mediului in tara noastra este catastrofala, incepand cu defrsarile ilegale,colectarea selectiva a deseurilor,reciclarea acestora,lipsa de respect pentru pamant,ape,aer ,fauna, lipsa de educatie ecologica a populatiei adulte,legislatie probabil inadecvata si care oricum nu se aplica,inpunitatea resposabililor cu aceasta stare de lucruri; nu sunt luate in serios efectele dezastrului ecologic; totul se face pompieristic si fara a se urmari efectul final.
    • Like 1
  • Ei acu' daca a vazut si un strain incendiile si muntii de gunoaie guvernul va lua masuri in intervalul verbal(vorbe goale fara a defini vreo actiune) de timp centrat intre "vom face" si "cand vor zbura porcii". Vom face este formula guvernamentala escapologista(facem sau am facut sant declarate persoane non grata) iar "porcii care zboara" arata ca este mai degraba posibila o minune decat rezolvarea unei situatii concrete in Romania. Intre timp valatucii de fum negru rezultat din arderea plasticului si cauciucului se vor fi transformat intr-o neagra funingine depozitata in plamanii autarhicului cetatean cat si pe cartonasele cu Sfinti impartite cu generozitate la vreme de nevoie electorala. Si daca musiu' nu a vazut asa ceva nici in tarile in curz de dezvoltare?...asta este pentru ca, noi nu santem o tara in curs de dezvoltare santem o tara in curs de distrugere am evoluat la "next level" in care ne-am declarat razboi si ne-am infrant singuri.
    • Like 2
  • In siteul NATURA 2000 functioneaza doua balastiere ,punct Lunca Buzaului,Focsanei,Gura Calnau,avizate de APM Buzau ,ABBBA,si Consiliul Judetean Buzau,majoritar PSD.Balastiere care exploateaza agresiv nisip si pietris facand depozite uriasie,munti ,de agregate,care se vad de peste digul raului Buzau din Palatul Comunal si sediul CJ Buzau.Aceste balastiere sunt cunoscute de custodele Universitatii Ecologice din Bucuresti,dar acest profesor nu intreprinde actiuni cu celeritate ,pentru protectia plantelor ,insectelor sau animalutelor amenintate cu existictia .Sunt cunoscute,fiindca a fost anuntat .Ipocrizia protectiei naturiii,functioneaza foarte bine atat timp cat interlopii ,proprietari de balastiere,care au profit de miliarde ,acum si donatori din stoc pt. A7, viitoara autostrada ,de material slab calitativ.Adica ,se va folosi bolovanis cernut de balastiere,in loc de roca pentru covorul asfaltic,asa cum s a folosit si la drumurile judetene reabilitate de CJ Buzu prin firmele de cumetrie.Covor asfaltic, care prezinta gropi ,la un an de la turnare!Problema e ca CJ Buzau isi face de cap cu drumurile judetene,fara sa controleze firmele de cumetrie.Si viseaza impreuna la sectiunea A7care trece prin Vadu Pasii.Primaria Vadu Pasiii are primar si vice PNListi.Si se pare ca nu culoarea politica conteaza,ci interesul.Astia nu bat cu pumnul in masa la CJ Buzau,sa nu supere psdul.Ca ce ti e psd ce ti e pnl! Doar o litera ii desparte!
    • Like 0
  • Se cheama PSD... e un soi de ciuma, nu neagra dar rosie. Si va mai fi, ca romanul nu vrea altfel.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Ce sa se intample. Se intampla aceleasi lucruri de cand lumea: nepasare, indolenta, si incompetenta. Si mai ales dorinta majoritatii de a nu se schimba si a nu progresa in numele traditionalismului si patriotismului prost inteleg.
    • Like 6
    • @ Nume
      Așa este! Dar eu pun pe primul loc incompetența! Nepotismul și clientelismul au promovat în (aproape) toate posturile esențiale, mai ales cele foarte bine plătite, incompetenți care habar n-au de ce se află acolo! Încasează salariul, dau obolul mai departe și trăiesc fără griji...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult