Foto: Linkedin Gregoire Dubois
O excursie în România, timp de două săptămâni, în care a vizitat zone din Munții Carpați și Delta Dunării, l-a „deprimat teribil” pe Grégoire Dubois, managerul Centrului de Cunoștințe privind Biodiversitatea din cadrul Comisiei Europene.
Expertul european în biodiversitate relatează, într-o postare pe Linkedin cu titlul „Ce naiba se întâmplă în România?“ că în zonele prin care a trecut a văzut munți de gunoaie și incendii ilegale, care distrug sănătatea oamenilor și ecosistemul.
„De obicei nu postez despre sentimente personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. A fost o verificare terifiantă a realității, care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă și la scară uriașă în Europa”, spune el.
El a postat imagini cu incendii ilegale, observate pe 8 aprilie, în rezervația biosferei Delta Dunării.
„Incendiile nu sunt întotdeauna grave și trebuie controlate. Aici puteți vedea mai multe incendii în diferite locații chiar atunci când migrația păsărilor a început deja și primele cuiburi sunt deja construite. Acestea sunt incendii necontrolate, ilegale, pe măsură ce am ajuns aproape de ele. Sunt de asemenea incendii toxice care de multe ori miroseau îngrozitor din cauza cantității mari de gunoi și plastic care arde”, spune expertul european.
Foto: LinkedIn Gregoire Dubois
„Cantități imense de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locatii, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune mai jos atât de multe poze care arată eroziunea solului, ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită...”, adaugă el.
Expertul european continuă, menționând că a fost adesea în țări în curs de dezvoltare unde a văzut multe daune provocate mediului, „dar rareori ceva de o asemenea amploare”. „Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și se puteau vedea primele rezultate”.
„Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea”, continuă el, repetând că este „deprimant”, pentru că toate se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva.
„Mă simt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care să atragă mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine spus o eco-sinucidere națională”, spune pe contul său de Linkedin expertul în biodiversitate, adăugând că pentru prima dată în carieră, s-a simțit „total neputincios” în fața unei astfel de situații.
În încheiere, Grégoire Dubois își exprimă speranța că autoritățile române își vor da seama curând că sunt cele care „pot și trebuie să pună capăt acestui coșmar”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Romania primeste directive de la Bruxel si Washinton, iar actualii politruci s-au obisnuit sa spuna ''yes'' fara sa comenteze, asa ca aia cat de cat valabili se ocupa cu orice altceva mai putin de administratie ca si-au luat-o facand cate 2-3 ani de puscarie si au ramas aia ca Bobu si Leana la butoane. Multumim ioropa.
Vrei sa pui o virgula undeva intr-o lege? Intai sa fie bruxelu de acord. Pana atunci ne scufundam.
P.S. Daca spune cineva ca aia, europa si america nu si-a bagat coada rau de tot in politichia romaneasca inseamna ca e naiv cronic.