Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ce repede am ajuns!”, prima constatare a turiștilor care merg la o pensiune de pe Valea Prahovei, construită pe ruinele unui han din perioada interbelică. Republica antreprenorilor

Conacul Cornu

Traficul de pe Valea Prahovei și zecile de minute petrecute în mașină între Comarnic și Predeal, în special în perioada sărbătorilor și a mini-vacanțelor, îi determină pe cei care vor să-și petreacă weekendurile în afara orașului să caute variante mai repede accesibile. Astfel, în ultimii ani, destinații ca Breaza, Cornu, Cheia și chiar Valea Doftanei au început să devină tot mai populare, dar pentru a trece de la statutul de alternativă la primă opțiune e nevoie de mai multe inițiative antreprenoriale, dar și de sprijin din partea autorităților locale. Pentru că potențial turistic există.

Marian Diaconu, care în vara lui 2022 a primit primii oaspeți la Conacul Cornu 1945, a decis să investească în restaurarea unui imobil vechi de peste 90 de ani, care ar fi trebuit să funcționeze ca han, și să-l transforme într-o pensiune care să ofere o experiență diferită turiștilor care ajung în zonă. Până să se bucure însă de ea, cei mai mulți turiști care vin din București nu-și pot reține uimirea în fața faptului că drumul nu durează mai mult de o oră. 

Apropierea de Capitală reprezintă un punct forte, dar nu a fost principalul argument pentru a face această investiție. Ce l-a motivat pe Marian Diaconu a fost mai degrabă pasiunea pentru clădirile vechi și procesul de restaurare, acesta fiind al treilea proiect de acest fel al antreprenorului.

Terenul pe care este construită pensiunea a fost cumpărat din resurse proprii pe parcursul a 15 ani de la numeroșii moștenitori ai familiei căreia i-a aparținut în trecut construcția și terenul.

„Inițial am început să cumpărăm parcele din teren cu scopul de a ne mări grădina, pentru că noi aveam deja o proprietate în imediata vecinătate. Nu ne-am imaginat că vom ajunge să cumpărăm și construcția care se afla într-o stare avansată de degradare și pe care am decis să o salvăm. Am păstrat din ea fațada principală și am reconstruit turlele. Clădirea care se voia un han nu a fost practic niciodată finalizată. (...)

Cornu este un sat de meșteri constructori, zidari, pietrari, faianțari și mozaicari, așa că am lucrat numai cu forță de muncă locală. În plus, ne-am bucurat de prietenia unui foarte priceput meșter pietrar care a refăcut fațada principală a clădirii. A luat piatră cu piatră, a curățat-o pe fiecare cu aspiratorul și cu pensula, le-a întărit cu mortar și le-a fixat la loc”, spune Marian Diaconu, care până acum a mai dezvoltat afaceri în construcții și agricultură. Mărturisește că indiferent de domeniul afacerii, a învățat pe cont propriu și mergând la cursuri de specialitate, pentru că profesia lui este inginer de petrol. Inclusiv acum, pentru prima sa afacere în HoReCa, a făcut același lucru.

Primele planuri au fost conturate în 2017-2018, iar lucrarea de reabilitare și construcție a început în 2019 și a fost finalizată în 2021, înainte ca prețul materialelor să explodeze.


Pensiunea Conacul Cornu 1945, clasificată la 4 margarete, este o afacere de familie. Are restaurant propriu, 5 camere duble de lux cu o capacitate de cazare de 17 persoane, un foișor generos, un iaz cu pește, precum și o capelă cu iconografie bizantină.

Rolul autorităților locale în dezvoltarea afacerilor pe orizontală

Dincolo de pasiunea pentru istorie și clădirile cu poveste a soților Diaconu, Cornu este o localitate cu potențial, atât pentru inițiative antreprenoriale, cât și pentru turiști.

Zona invită la drumeții sau plimbări cu bicicleta, în Câmpina pot fi vizitate Castelul Iulia Hașdeu, casa memorială a pictorului Nicolae Grigorescu, parcul Soceram, Casa Domnească de la Brebu, biserica de secol XVI din Cornu de Sus, iar la câțiva kilometri se află barajul Paltinu. În plus, stațiunile tradiționale de pe Valea Prahovei sunt mai accesibile, mai ales în timpul săptămânii.

„S-au mai deschis pensiuni în zonă, dar foarte puține sunt clasificate. Dacă acest aspect ar deveni o regulă, asta ar duce la un turism de mai bună calitate și la evitarea neplăcerilor care apar atunci când, de exemplu, fotografiile de pe site sau alte platforme nu corespund cu realitatea.

În zona noastră nu sunt multe oferte de cazare așa cum sunt pe partea cealaltă a râului Prahova, în stațiunea Breaza, dar se încearcă o revitalizare a zonei. Nu sunt însă foarte multe variante nici în ceea ce privește servirea mesei. În Cornu, de exemplu, în afară de noi, nu cunosc alte unități de cazare care să ofere și mic-dejun, ceea ce pentru noi reprezintă în acest moment un avantaj.

Am avut oaspeți străini, inclusiv expați care lucrau în Băicoi și nu au găsit o variantă de cazare acolo. Așadar, cerere există din mai multe direcții. De exemplu, datorită concursului de echitație care se desfășoară la castelul Micul Trianon de la Florești, am avut mereu oaspeți Asta denotă faptul că orice activitate sportivă sau culturală dezvoltă pe orizontală tot felul de afaceri, inclusiv pe cele din HoReCa, și că este nevoie de cât mai multe astfel de inițiative. Aici avem nevoie de sprijinul autorităților locale”, spune Diaconu. 

90% din turiști au venit prin Booking

Pentru o unitate de cazare abia intrată în circuitul turistic, Booking este cea mai rapidă și mai scurtă cale de a ajunge la turiști și de a-ți construi o reputație.

„Mai nou, Booking solicită certificatul de clasificare, iar noi l-am pus chiar în galeria foto, tocmai ca să dăm încredere turiștilor. Cu atât mai mult cu cât cele mai multe pensiuni din zonă nu sunt clasificate, iar asta pentru noi reprezintă un punct forte. Comisionul nu e mare și este o variantă foarte bună până reușești să pui la punct propriul site și prezența în social media”, spune antreprenorul.

Pentru anul care tocmai a început, Diaconu și-a propus să construiască o piscină pentru că terenul este generos, să mărească capacitatea de cazare prin construcția odăilor conacului și să deschidă restaurantul pentru publicul larg, nu numai pentru oaspeții săi, așa cum se întâmplă în prezent. Tot pentru restaurant se urmărește încheierea unor parteneriate cu producători locali astfel încât în ofertă să se regăsească cât mai multe produse din zonă.

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? Stabilitate financiară, viziune, rezistență la stres și curaj.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Diplomație și conexiuni.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Da, atunci când ne-am confruntat cu lipsa forței de muncă.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Când au venit primele evaluări ale oaspeților.

Ce este antreprenorul? Cel care surprinde oportunitățile profitabile. 

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: N/A

Număr de angajați: 3

Timp de recuperare a investiției: 10 ani

Cifra de afaceri: Nu avem încă un bilanț

Profit: Nu l-am calculat exact, dar nu suntem pe pierdere

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă va purta în lunile următoare într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gandalf check icon
    Pa parte Cornu - Câmpina există un alt avantaj cert, raportat la Breaza, în timpul week-end-ului: traficul relativ lejer.
    În Breaza e de preferat să stai acasă (ca șofer) de vineri, vara chiar de vineri pe la prânz până luni... chiar localnicii se plâng și chiar și în cursul săptămânii de trafic.
    Pe de altă parte, Câmpina + mașină = sinucidere sau măcar sado-masochism :D
    Au făcut acum un sens giratoriu (cel puțin ciudat) la intrare în Cornu direct din DN...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult