Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cei mai răsăriți sunt doar mediocri”. Theodor Paleologu avertizează asupra lipsei de curaj și a antiselecției în interiorul clasei politice

politician.

Foto: Profimedia Images

Theodor Paleologu, fondator al Casei Paleologu, susține că într-o democrație politica funcționează ca o oglindă a societății, reflectând însă și distorsiuni generate de sistemul electoral actual. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, politologul a avertizat asupra fenomenului de antiselectie în interiorul partidelor politice, ceea ce duce la apariția unor lideri submediocri în funcții de decizie.

„Sistemul electoral pe care îl avem, proportional, cu liste închise, favorizează în interiorul partidelor promovarea celor mai lași, iar lipsa de curaj devine un criteriu de promovare. Și atunci nu trebuie să ne mirăm că partidele funcționează ca mecanisme de antiselecție și că avem miniștri submediocri, iar cei mai răsăriți sunt doar mediocri. Deja este ceva care îi singularizează, mediocritatea ca excepție printre niște submediocrități", a declarat Paleologu.

Și cei care aleg să nu voteze, în ciuda opțiunii lor de a se distanța, de a spune că pe ei clasa politică nu îi reprezintă, sunt totuși reflectați în clasa politică, prin lipsa lor de implicare, vigilență și cultură politică, a punctat politologul.

„O parte dintre compatrioții noștri se rinocerizează”

Totodată, Theodor Paleologu a semnalat o creștere a manifestărilor legionarismului în societatea românească, inclusiv prin apariția unor mesaje codate și agresive scrise pe unele ziduri în București, ce fac referire la extremism. Un anunț pe care l-a postat pe o rețea de socializare privind un curs despre fascism, organizat la Casa Paleologu, a atras sute de mesaje extrem de agresive, unele cu conotații legionare, a povestit eseistul.. 

„Eu observ o recrudescență a legionarismului. Uitați-vă pe garduri, e un fenomen nou față de începutul anilor 2000 când erau afișe, poze cu Codreanu. Acum au apărut inscripții codate, cu un limbaj codat, trebuie să știi despre ce e vorba, ca să înțelegi că sunt semnale de extremism.

Acum câteva zile am anunțat un curs la Casa Paleologu pe care îl ține un profesor de la Cluj, Cristian Manolachi, despre fascismul românesc interbelic, și ne-am pomenit cu sute de mesaje extrem de agresive pe Facebook, unele amenințătoare, legionare sadea::Trădătorule, trădătorilor, globaliștilor, iudeo-masoni. Toată panoplia tematică a extremismului bine-cunoscut”, a spus Theodor Paleologu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Politologul a făcut trimitere la piesa „Rinocerii", a lui Eugen Ionescu, susținând că o parte dintre compatrioții noștri se „rinocerizează". 

„Și așa ceva reapare, au prins curaj, că aceștia au existat tot timpul în societatea românească, dar acum au prins curaj. Eu cred că trebuie să recitim piesa genială a lui Eugen Ionescu, Rinocerii.. O parte dintre compatrioții noștri se rinocerizează. A început asta de câțiva ani și se pare că această turmă de rinoceri ia amploare și are legătură cu retorica. Pentru că există o retorică populistă care folosește afecte extrem de violente și de negative. (...) Retorica manipulatorie constă în utilizarea pasiunilor violente și negative împotriva rațiunii - ura, invidia, resentimentul, furia. E o retorică a furiei si a denunțării - Denunțăm trădătorii!. Nu vedeți cât de mult se vorbește în mediile AUR și SOS de trădători? E un laitmotiv - trădătorii, trădătorii. Or stim cu toții că nu avem decât gloanțe pentru trădători - acesta era refrenul imnului legionar”, a continuat Theodor Paleologu. 

Întrebat despre ce mai înseamnă în societatea contemporană să fii intelectual, Paleologu a subliniat că percepția față oamenii cu carte nu este una pozitivă, existând o anumită ostilitate față de aceștia.  

„Depinde în ce societate. Că în societatea românească, nu prea suntem bine plasați. Există o anumită ură față de oamenii cu carte. Nu vreau să generalizez, dar există așa ceva. În alte societăți, intelectualii sunt fenomene mai banale, în Franța, de pildă, acolo nu ești ca nuca în perete. Însă în România există, din păcate, o anumită ostilitate, o văd, o simt, dar mă rog, sunt tăbăcit. Nu mă impresionează foarte mult", a răspuns Paleologu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Partidele isi aleg liderii pe care ii voteaza majoritatea. Si o majoritate de manelisti cocalarizati nu va alege un om de calitate isr pe intelectuali ii dispretuieste de-a dreptul
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    "Paleologu a subliniat că percepția față oamenii cu carte nu este una pozitivă, existând o anumită ostilitate față de aceștia."
    Nu cred asta, dar poate că Teodor Paleologu chiar simte o anumită ostilitate față de el. Dar nu pentru că este un "om cu carte" sau pentru că se trage dintr-un neam vechi de boieri inteligenți, culți, eleganți, cu stil... ai Bucureștilor de altădată.
    Teodor Paleologu a absolvit școli bune, a fost bine instruit, educat, însă nu a reușit niciodată să aibă farmecul tatălui său și să se bucure de o largă simpatie. Poate și pentru faptul că încercările sale în politică, alături de Băsescu, au eșuat. Îmi amintesc intervențiile lui ca parlamentar sau ministru, uneori, penibile. Cu vorba lui graseiată, parcă voit franțuzită, cu glasul lui hârâit, asemănător zgomotului unui troler târât prin stațiile de metrou, Paleologu jr, în politică, a apărut în multe ipostaze caraghioase, cu discursuri jenante.
    Andrei Pleșu era dezamăgit, cândva, că tineri ca Teodor Paleologu nu sunt promovați de catre partide. N-au ușile deschise. Se pare că niciun partid n-a mizat pe el, iar Teodor a rămas doar un intelectual doct, interesant, cu o fundație de familie și activitate didactică. Cred că pentru el e un câștig, după ratarea ca politician.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Păi asta vine din Constituție. Avem o Constituție defectă, cu goluri ca un șvaițer. Constituție care poate fi schimbată, prin Referendum. Numai că noi nu știm că avem această putere. Habar n-avem. Dar o avem. Politicienii nu vor face aceste schimbări. Tot noi le putem face.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult