Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Citind cu atenție ordonanța, m-a apucat plânsul...” RO e-TVA: implementarea unui sistem negândit care va produce haos în sistemul fiscal din economie

anaf - FB

Foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Ministerul Finanțelor implementează Decontul precompletat RO e-TVA, începând cu 1 august 2024, pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024.

Foarte bine, zic eu, aceasta este încă o pârghie pentru conformarea fiscală în ce privește declararea și plata obligațiilor fiscale.

Dar citind cu atenție ordonanța, m-a apucat plânsul, pentru că nu știu unde se va opri ignoranța și totala indiferență, lipsa de analiză în ceea ce privește implementarea acestui sistem și corelarea cu reglementările Codului fiscal.

Pentru că dacă diferența dintre decontul precompletat de către fisc și decontul transmis și asumat de contribuabil este mai mare de 20% (minim 1.000 lei), fiscul îl notifică pe contribuabil și acesta din urmă va trebui să justifice diferența.

Termen: 10 zile, amenda 2.000-10.000 lei.

Valorile ce vor fi înscrise în Decontul precompletat sunt luate de fisc din propriile sisteme (iau unul de exemplu):

- E-factura - unde sunt facturi emise și de către contribuabili care aplică sistemul de TVA la încasare, care colectează TVA la încasarea facturilor (e-facturilor). De asemenea toți contribuabilii care primesc e-facturi de la cei ce aplică sistemul TVA la încasare deduc TVA la plata facturilor.

Cum poate fiscul să obțină informațiile legate de plățile și încasările facturilor în aceste cazuri? Mă refer bineînțeles la contribuabilii care nu aplică SAF-T.

- Bonurile fiscale ce au înscris CUI cumpărător se înscriu la achiziții în același rând în care sunt înscrise și sumele din E-facturi primite prin SPV

Va avea timp profesionistul contabil - pentru că povara răspunsului la notificare pe umerii noștri va cădea - să clarifice din ce sume e compusă diferența dintre deconturi și ce reprezintă aceasta? Pentru că fiscul va lua o valoare brută pe care o completează luând niște valori din alte sisteme și transpunându-le în propriul său decont, iar profesioniștii contabili se vor transforma în ghicitori.

Din 1 până în 25 ale lunii conducem evidența contabilă și depunem declarații, primim decontul precompletat până în 20 ale lunii, mai avem termenul de 10 zile pentru a răspunde notificărilor și se termină luna calendaristică.

Eu propun tuturor colegilor mei să își dubleze (cel puțin) onorariile pentru serviciile contabile. Gata cu portofoliul mare de clienți - clienți mai putini și care să achite serviciile contabile la adevărata lor valoare!

Stimați guvernanți:

- lăsați profesioniștii contabili să își facă meseria pentru care sunt pregătiți (bine pregătiți!)

- aplicați sistemul RO e-TVA pentru contribuabilii care au facturi primite/transmise în RO e-Factura și nu depun decontul de TVA

- impuneți obligații echitabile privind plata datoriilor fiscale pentru contribuabilii cu capital privat și companiile cu participarea statului la capital

- dacă suntem invitați la ședințele de dialog social unde ne spunem punctul de vedere, luați în considerare observațiile pe care le transmitem, pentru că sunt în concordanță cu reglementările și cu realitatea din viața antreprenorului român.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult